בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה • כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי
מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

האם ניתן לשקם עשרות אלפי יחידות דיור בארץ, שמצויות במבנים שרובם חרבים, נטושים ואינם ראויים למגורים? עיריית חיפה מקדמת מסמך מדיניות ראשון מסוגו לצמצום תופעת המבנים הנטושים בעיר. סקר שערכה העלה כי בעיר קיימים לא פחות מ־700 בניינים נטושים, מה שגורם לבזבוז משאבי קרקע, פוגע בעירוניות, בשוק הדירות ואף גורם לעירייה הפסד של 33 מיליון שקל בשנה.

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?
המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

נזכיר כי בנובמבר אשתקד ערכה המועצה הלאומית לכלכלה מחקר על מבנים שאינם ראויים לשימוש, בהם מבני מגורים. נמצא, כי על פי ההערכות יש בישראל כ-2.5 מיליון מ"ר שמוגדרים כאינם ראויים לשימוש, מרביתם באזורי ביקוש.

הפטור מארנונה מעודד את הבעלים לא לפעול

המועצה המליצה לקדם חקיקה שמשלב מסוים תחייב את בעלי הנכסים בתשלום ארנונה, בהתחלה חלקית ולאחר מכן מלאה - לפי סיווגם. זאת לאחר 3 שנים שבמהלכן המבנים יזכו לפטור. כל זאת בתקווה שבעליהם יפעלו לשיפוצם והשמשתם.

כאמור, בעיריית חיפה מעריכים כי בעיר יש 700 בניינים נטושים, וכי הם גורעים מהכנסות הארנונה של העירייה כ־33 מיליון שקל בשנה. כך, על פי מידע שייחשף בכנס תוכניות העתיד של חיפה והצפון שיתקיים השבוע בעיר הצפונית.

לדברי, ויטלי דובוב דותן, אשר מונה לנהל את התחום המדובר בלשכת מנכ"ל העירייה: הסיבות לנטישת המבנים רבות ונעות מעלויות שיפוץ גדולות, סכסוכי יורשים ומבנים באזורים לא מבוקשים. לכל זאת מצטרף הפטור מארנונה, שמעודד את הבעלים לא לפעול.

בעקבות מסקנות הדוח של המועצה לכלכלה, החליטו בעירייה לקדם מסמך מדיניות ראשון מסוגו שיתמודד עם צמצום התופעה בעיר. בכוונת העירייה לפנות לבעלי הנכסים, ולעודד אותם לעשות בהם שימוש, לסייע בקידום תוכניות או היתרי בנייה, ואולי אף לקשר בינם לבין גופים שיהיו מעוניינים לרכוש או לשכור את הנכסים ולתת הלוואות לשיפוץ חזיתות.

דובוב דותן מספר כי כשהוא פונה לבעלי נכסים, הוא זוכה למגוון גדול של תגובות. "כשמדובר במבנה גדול בבעלות חברה או תאגיד - יש כבר יכולת מקצועית ועסקית להניע את הדברים; כשמדובר בבעלי דירות פרטיים, הם חשדנים ושואלים אותי מה ניתן להם בתמורה. כמובן שלא ניתן להם פיצוי כספי, אלא ליווי מקצועי". ואולם לב הבעיה נעוץ, לדעתו בעבודה שאין כיום מנוף לחץ ממשי, כל עוד בעלי המבנים הנטושים זוכים בפטור מארנונה.

דן קצ'ינובסקי, מנכ"ל מרכז הנדל"ן שמארגן את כנס תוכניות העתיד של חיפה והצפון, ציין כי "חיפה חלוצה בטיפול בבניינים נטושים והראשונה שמייסדת מנגנון מקומי מוסדר לטיפול שיטתי בתופעה המורכבת הזו והיא תוכל לשמש בשנים הקרובות מודל לחיקוי עבור ערים נוספות".