בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן • 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה • רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי זינקה פי 6 בשנה החולפת, מ-226 תלונות בלבד בשנה שעברה ל-1,436 תלונות השנה. כמעט כולן על האגף לרישוי כלי ירייה, ו-80% מהתלונות נמצאו מוצדקות. דוח נציב תלונות הציבור מצביע על רפורמת הנשק של השר בן גביר מתחילת המלחמה, שפתחה את רישיונות הנשק לכל מי שסיים שירות צבאי כלוחם או כקצין, שהביאה לגל של 370 אלף בקשות לרישיון נשק מתחילת המלחמה - שהמשרד לא הצליח לעמוד בהן. רבות מהתלונות: של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי בשל דרישות בירוקרטיות.

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר
הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?
מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

מבקר המדינה, המשמש גם כנציב תלונות הציבור, מוציא מדי שנה דוח מפורט על התלונות המגיעות אליו על גופי הממשלה השונים, לרבות עיריות, קופות חולים, וחברות ממשלתיות. למקום הראשון הגיע משרד התחבורה, כמו בשנה שעברה, אך נרשמה ירידה מסוימת מ-2,081 תלונות ל-1,759 "בלבד". למקום השני הגיע המשרד לביטחון לאומי עם 1,436 תלונות, יותר מפי 6 בהשוואה לשנה שעברה, כאשר כמעט כולן הגיעו לאגף לרישוי כלי ירייה. זאת בעקבות פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שהביאה לעלייה דרמטית במוטיבציה להחזיק נשק אזרחי, כמו גם רפורמת הנשק שיזם השר איתמר בן גביר, שהרחיבה את הזכאות לרישיון מלוחם חי"ר (רובאי 07 ומעלה) לכל לוחם שהוא.

עומס בירוקרטי יוצא דופן

הדוח מפרט כשלים בירוקרטיים רבים, ונותן דוגמה של סגן מפקד גדוד במילואים המשרת בלבנון, הנדרש לחדש את רישיון הנשק שלו. מכיוון שהיה בשירות מילואים פעיל בעת פקיעת הרישיון, לא היה יכול לבצע הכשרת ריענון. עקב כך, רישיון הנשק האזרחי שלו נשלל, והוא נאלץ להפקיד את נשקו האישי במשטרה. הדוח מפרט ש"המתלונן ניסה ליצור קשר עם האגף לרישוי כלי ירייה לפתרון הבעיה, אולם ללא הצלחה". רק בעקבות התערבות נציבות תלונות הציבור, ניתנה לו הארכה להכשרת הריענון והוא היה יכול להשיג מחדש את נשקו כחוק.

ברמה הכללית יותר, הגל הגדול של 370 אלף בקשות לנשק בשנה וחצי של המלחמה הביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן על האגף, שהוא פשוט לא הצליח לעמוד בו. להשוואה, בחודשים מתחילת 2023 עד ה-7 לאוקטובר הוגשו 36 אלף בקשות בלבד. אם נחשיב את כל זמן המלחמה, כמות התלונות עולה ל-1,538, מתוכן 79.8% נמצאו מוצדקות. על פי הדוח, "נושאי התלונות העיקריים היו עיכוב במתן החלטה בבקשות לרישוי כלי ירייה ובעררים על החלטות פקידי הרישוי; דרישות להשלמת מסמכים וקשיים בהעברת מסמכים; ותלונות על ההחלטות עצמן".

עיכובים אלו נבעו מכשלים בקשר מול גופי ממשלה אחרת: "ליקויים בממשק שבין האגף לרישוי כלי ירייה למשרד הבריאות, וכן מעומסים שהצטברו במשטרה ובמשרד הבריאות, אשר על פי חוק נדרשים למסור לאגף לרישוי כלי ירייה את חוות דעתם, לצורך בחינת בקשות לרישוי כלי ירייה וכן בחינת עררים בנושא זה ומתן החלטות בעניינם". המשטרה נדרשת למסור רישומים פליליים, ומשרד הבריאות נדרש להעביר "חוות דעת מקצועית בשאלת הכשירות הרפואית, הקוגניטיבית או הנפשית לקבל רישיון לכלי ירייה".

"המשרד קורס"

על פי האגף לרישוי כלי ירייה, ברור שיהיו קשיים כשכמות הבקשות זינקה בצורה כל כך דרמטית, אך פתרונות יצירתיים שהוצעו בזמן אמת נדחו: "המשרד קורס, לא עונים לטלפונים", אמר לגלובס עו"ד תמיר דורטל, מומחה לרישוי נשק בישראל, עוד באוקטובר 2023. "הזמן הנדרש להגשת הבקשות ארוך מאוד. גם התשובות שנותנים לציבור לא ברורות. הם לא מנמקים בצורה מסודרת איזה מסמך חסר או מה הבעיה במסמכים שהוגשו. גם האגף שבודק עבר פלילי במשטרה מוצף". לדברי דורטל, שנכח בוועדה לביטחון לאומי, "ייקח חודשים רבים לטפל בכל הבקשות שהוגשו". הוא סבור שהפתרון יכול להיות תגבור המערך באמצעות גיוס למילואים מהפרקליטות הצבאית, וכך אכן הוצע בוועדה בכנסת, אך המשטרה והאגף לרישוי כלי ירייה דחו אותה.

באגף אומרים שעד כה אושרו כבר 300 אלף בקשות, והקצב התחיל להירגע: "בהתאם לכך פחתה גם כמות התלונות שהתקבלו בנציבות תלונות הציבור על האגף בחודשים האחרונים של שנת 2024 בעיקר בנושא עיכוב במתן החלטות בבקשות לקבלת רישיון לנשק".

עלייה של 38% בתלונות נגד חברת החשמל

גם חברת החשמל כיכבה בדוח נציב תלונות הציבור, עם עליה של 38% בתלונות ביחס לשנה שעברה, בעיקר סביב תקלות ובעיות בעקבות המלחמה. 359 תלונות הגיעו על חברת החשמל, ומתוך אלו שבדיקתן הסתיימה, רק 24.6% נמצאו מוצדקות.

אך מספר תלונות מוצדקות מציגות פערים בירוקרטיים של חברת החשמל עם תוצאות עגומות במיוחד. כך למשל, חברת החשמל דרשה תשלום חשבון מנרצח במסיבת הנובה ב-7/10, זאת לאחר שהוריו פינו את דירתו עוד בסוף אותו חודש ואף הודיעו על כך לחברת החשמל. ובכל זאת, "הוריו של הנרצח המשיכו לקבל דרישות תשלום על שמו. בעקבות מכתב דרישה כזה שנשלח ביוני 2024 פנו ההורים לנציבות בתלונה על התנהלות חברת החשמל וציינו שהיא גורמת להם עוגמת נפש רבה".

גם לאחר שחברת החשמל ביטלה, לכאורה, את החוב - נותר חוב נוסף עקב הריבית שהצטברה על אותו חוב שבוטל, והיה צורך בהתערבות נוספת כדי לבטל גם אותו. בסופו של דבר, לאחר התערבות נציבות תלונות הציבור, חברת החשמל התנצלה על המקרה, ביטלה את החובות של הנרצח והסירה את שמו מרשימותיה.

מקרה נוסף התרחש לאחר שפגע טיל בבית בקריית שמונה, שהביא לנפילת רשת החשמל במקום. חברת החשמל טיפלה במפגע, אך זמן קצר לאחר מכן התרחש קצר שגרם לשריפה. על פי הדוח, "המתלונן פנה לרשות המסים בתביעה לפיצוי בגין הנזק שנגרם מהשריפה, וזו דרשה ממנו להמציא אישור מחברת החשמל על התקלה ברשת החשמל. המתלונן טען כי הוא ממתין יותר מחודשיים לקבלת האישור מחברת החשמל והוסיף שבקרוב יסתיים פרק הזמן שהקצתה רשות המסים להמצאת האישור, והתביעה תידחה בהיעדר הוכחות". רק בעקבות פניית נציבות תלונות הציבור, חברת החשמל שלחה את האישור על התקלה, מה שאפשר לאותו תושב קרית שמונה לקבל פיצויים על הנזק שנגרם לו.

מקרה שלישי, שעירב משולש בירוקרטי בין חברת החשמל, רשות החשמל ועיריית דאליית אל-כרמל. במרכזו עמד תושב המועצה, שאף שכבר שילם על חיבור לרשת החשמל, הוא ומספר שכנים נותרו ללא חשמל בביתם. חברת החשמל טענה שיש להקים עמוד שנאי, אך רשות החשמל דרשה במקום זאת הקמת תחנת טרנספורמציה עם תשתית תת-קרקעית. בעקבות פניית הנציבות לרשות החשמל, זו הסכימה שחברת החשמל תקים תשתית זמנית במקום בתנאי שהעירייה תקים בהמשך חדר שנאים. חברת החשמל סירבה, מכיוון שתשתית זמנית צריכה להיות על חשבון העיריה ולא על חשבון חברת החשמל. העירייה לא הגיבה לבקשות נציבות תלונות הציבור, וחברת החשמל נאלצה בסופו של דבר לספוג את העלות ולהקים בכל זאת את התשתית.

בן גביר: "צאו ותתחמשו"

לשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסרה בתגובה לדוח מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור: "השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר גאה בתוצאות הדוח ורואה בו תעודת כבוד.

"לפני כניסת השר בן גביר לתפקיד השר לביטחון לאומי, הונפקו מקום המדינה כ-130 אלף רישיונות לנשק ובשנתיים וחצי האחרונות בלבד הונפקו למעלה מ-200 אלף רישיונות לנשק.

"השר בן גביר שינה את הגישה כלפי רישיונות לנשקים פרטיים, וכיום מאות אלפי אזרחים, שעומדים בקריטריונים, שהורחבו בצורה משמעותית ביותר, מסתובבים ברחובות מדינת ישראל.

"בנסיבות אלו, ודאי כי בתחילת הדרך, התרחשו עיכובים - שמשרדו של השר בן גביר הצליח לבלום ולטפל בהם במהרה. השר בן גביר מודה לעובדים המסורים של המשרד לביטחון לאומי, ובפרט לעובדי האגף לכלי יריה, שהגיעו בתחילת המלחמה לעבוד גם בימי שישי ושבת, על-מנת לסייע לאזרחים.

"נציין, כי השר בן גביר הרחיב את פעילותן של בנות השירות הלאומי, שיאפשרו להן לפעול כפקידות רישוי למספר קיטריונים, אך היועצת המשפטית באמצעות המשנה שלה - בלמה את המהלך לאחר מספר שבועות בטענות מגוחכות ומופרכות.

"השר בן גביר מודה למבקר המדינה שהביא לו אות כבוד, רק מי שעובד - יכול להביא לדוח שכזה. השר בן גביר הרחיב את הקיטריונים, והיועמ״שית שתקעה מקלות בגלגלים, ועל כן היו עיכובים, שטופלו.

"נציין, כי במספר פיגועים שהתרחשו ראינו פעם אחר פעם כי נשק בידיים אצל אזרחים אחראיים - הוא נשק מציל חיים.

"אזרחי ישראל, מי שיכול, צאו ותתחמשו!".