גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל
כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

ב-3 ביולי 1985 עלה "בחזרה לעתיד" על מסכי הקולנוע והפך מיד לא רק לסרט הכי קופתי של אותה שנה (389 מיליון דולר על תקציב של 19 מיליון, שזה בערך 1.5 מיליארד על תקציב של 55 מיליון במונחים של היום) - אלא לתופעה תקופתית שהטביעה את חותמה על הוליווד. לנצח הוא ייזכר כאחד משוברי הקופות האייקוניים של כל הזמנים. כמו "מלתעות" או "מלחמת הכוכבים", גם "בחזרה לעתיד" היה יותר מרק בידור קליל, הוא עיצב והגדיר את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ההוליוודית לשנים קדימה. הוא עשה זאת כי הצליח להגיע לנקודת האיזון המושלמת בין ספקטקל הוליוודי קליל למיומנות סטוריטלינג גבוהה.

הוליווד לימדה אותנו לפחד מ-AI, ענקיות הטק רוצות לעשות לנו חינוך מחדש
אם הוליווד רוצה בלוקבסטר, היא צריכה לעבור קודם בקאן

היום, בדיוק 40 שנה אחרי, הסרט עדיין נצפה שוב ושוב על ידי דורות חדשים, לא רק בגלל ערכו הנוסטלגי אלא בגלל המבנה הסיפורי, הצ'ארם וההומור, ואולי גם בגלל משהו עמוק יותר: התובנה הנצחית על האופן שבו אנחנו מבינים זמן, זהות ושאיפות אישיות.


מרטי מק'פליי השתמש בטכנולוגיה לא כדי להציל את העולם, אלא לתקן את חייו שלו. באופן שהוא עשה את זה, הסרט אולי יצק את התבנית לשימוש שלנו בטכנולוגיה היום: בסופו של דבר, התמה המרכזית של "בחזרה לעתיד" היא האופטימיזציה של ההווה הפרטי.

יש סיבות רבות להתאמת הסרט הזה לצפייה חוזרת: בוב גייל ורוברט זמקיס בנו את אחד התסריטים הכי מהודקים שהוליווד ידעה, עם אפס שומן עודף, לכל שורה יש תגמול וכל סצנה מניעה את העלילה, דיאלוגים זהים משתקפים בתוך קווי זמן שונים. הדמויות ארכיטיפיות אך לא שטוחות, וההשלכות על גורלן ממשיות אך אישיות. זמקיס כבמאי הוכיח מיומנות סטוריטלינג ויזואלי יוצאת דופן עם אחת האקספוזיציות הטובות אי פעם, שבדקות ספורות מלמדת אותנו כל מה שצריך לדעת על שתי הדמויות המרכזיות ועל המוטיבים העיקריים בסרט.

יש גם פס קול יוצא מהכלל, משחק נהדר של כל הקאסט ובכלל זוהי כיתת אמן לקצב, אסקלציה ותגמול של סיפור קולנועי. "בחזרה לעתיד" הוא גם מלאכת מחשבת של שילוב ז'אנרים: מד"ב, קומדיה, סרט "תיכון", סיפור התבגרות, אפילו מעט רומנטיקה.

הזמן הפך לכלי

הסרט הציג שינוי רדיקלי של האופן בו הוצג מסע בזמן בהוליווד - עד אז התייחסו אליו כעול מוסרי או ספירלה פילוסופית ("מכונת הזמן", "כוכב הקופים", "בית מטבחיים 5"). הזמן הוצג ככוח בלתי ידוע, משהו להתפעל ממנו, או להילכד בתוכו. בסדרת הטלוויזיה "מנהרת הזמן" הגיבורים מושלכים לעבר עבר או עתיד ללא בחירה, ומסתובבים שם כצופים מהצד.

ב"בחזרה לעתיד" לא הסתפקו בהשערות פילוסופיות לגבי מסע בזמן, אלא הציגו את הזמן כמוחשי, רספונסיבי ואישי לגמרי, שמגיע עם דאשבורד דיגיטלי מגניב, קואורדינטות ואפילו מהירות נדרשת. הסרט הפך את הזמן לכלי, למשהו שמפעילים, מנווטים בתוכו, ושמאפשר לגיבור לעשות בו כרצונו. "בחזרה לעתיד" לא מתייחס להיסטוריה כמשהו להבין או ללמוד ממנו, אלא לדבר עם כפתור "עריכה", ובנקודה הזו המורשת שלו רלוונטית לעידן המודרני. 40 שנים אחרי, אנחנו נושאים סוג של מכונת זמן בכיס והסמאטרפון הוא הדלוריאן שלנו, שמעניק לנו ממשק בו אנחנו גוללים, מקליקים ועורכים את הטיימליין הפרטי שלנו.

מרטי מק'פליי חוזר לעבר כדי "לשחק בו", ממש כמו במשחק מחשב. יש לו מטרות מוגדרות, כלים ויכולת. 1955 היא בעצם שלב במשחק עם משימות: הקווסט המרכזי הוא "שדך את הוריך פן תיעלם", ויש גם שפע משימות צד - דוק בראון, להתגבר על הבריון, לנגן סולו גיטרה - וגם מכשולים סביבתיים (פלוטוניום, הנשף). כך המסע בזמן הפך לקווסט שצריך לסיים בהצלחה. סיבה ותוצאה הם ליניאריים, ומגיבים זה לזה מיידית ובאופן מספק ביותר. אם מרטי יכשל - הקיום שלו בסכנה. אם ינצח - יחזור הביתה לגלות גרסה משופרת של חייו, שכוללים מכונית טובה יותר, הורים מאושרים יותר, עצמי עם ביטחון. כלומר, הסיפור אינו על שינוי מערכתי, אלא על תגמול אישי.

וככה בדיוק משתמשים בסמארטפון היום. הוא נותן לחיים שלנו ממשק משתמש, ארכיונים לבקר בהם (העבר) ותחזיות לעשות להן סימולציה (העתיד). לוחות השנה שלנו מלאים בתקוות, אפליקציות הבריאות והפרודוקטיביות מלאות ביעדים, ואנחנו מקבלים התראות בכל פעם שאנחנו סוטים מהדרך שתביא אותנו לעצמי הרצוי. ארכיונים של זיכרונות מצולמים אינם עוד זיכרונות פאסיביים אלא טיימליינים שאפשר לערוך. למחוק, למסגר, לפלטר, לפרסם מחדש.

הסמארטפון, כמו הדלוריאן, מייצר לופ של אופטימיזציה עצמית, השלכה עצמית. הוא מאפשר את האשליה שזמן הוא לא משהו לחוות אותו, אלא לשפר אותו. ובניגוד למרטי ודוק, אנחנו לא צריכים 1.21 ג'יגה-ואט, אלא רק כמה פסים של קליטה וסוללה. אנחנו משתמשים בסמארטפונים לא רק כדי לתקשר או אפילו לעשות אופטימיזציה - אלא כדי להוכיח שאנחנו קיימים. כל פוסט, זיכרון, נוטיפיקציה מודיעים לנו: "אתם עדיין כאן".

אבל יש גם קאצ'. בדיוק כמו הדלוריאן, הסמארטפון לא באמת משנה את חוקי הזמן. הוא נותן את האשליה של השליטה, ולא משנה את המהות. ב"בחזרה לעתיד" מרטי מכה את ביף, וחוזר ל-1985 לגלות שמשפחתו מאושרת ובטוחה, אבל עדיין גרה באותו בית, באותה העיר. רק המעטפת השתנתה, בדיוק כמו שהכלים הדיגיטליים של היום מאפשרים לנו לעדכן את עצמנו. לשדרג את החוויה, לייצר גרסה "משופרת" של החיים שלנו, אבל המבנה הבסיסי נשאר כמות שהוא.

זה כמובן לא רעיון הוליוודי חדש, אפילו ב-1985. "בחזרה לעתיד" עקב אחרי מבנה שהולך אחורה עד "הקוסם מארץ עוץ" (1939). דורותי, בדיוק כמו מרטי, נשאבת אל עולם פנטסטי, פוגשת דמויות ארכיטיפיות ומתגברת על שלל משימות בדרך. גם היא חוזרת הביתה לחיים שהם טכנית זהים לאלו שהיו לה לפני זה, אבל אמוציונלית מספקים יותר. עוץ והיל-וואלי אינן כלי שרת של פנטזיה אסקפיסטית, אלא של פנטזיית ה-Reset לחיים. הם מאפשרים לפרוטגוניסט (ולקהל) לצאת לרגע קט מחוץ לחיים של עצמם, לעדכן מה שצריך לעדכן, ולחזור לגרסה דומה לזו שעזבו, רק עם הרגשה טובה יותר. שני הסרטים נמנעים משינוי מבני מהותי לטובת תובנה פנימית של הגיבורים.

הסמארטפון מאפשר במידה רבה חוויה דומה: נכנסים לפנטזיה (אפליקציות), מעצבים מחדש את הזהות (פוסטים, פילטרים), וחוזרים לאותם החיים עם הרגשה מעט טובה יותר. לפחות לרגע.

לדמיין שאנחנו בשליטה

הרגע המכונן של הסרט הוא לא רגע של חמלה או חזון, אלא דווקא של אלימות. ג'ורג' מק'פליי מכה את ביף, והעולם משתנה. זה רגע מתוק קולנועית, תגמול מיידי ונקי לצופה. הבריון נופל, האבא עומד על שלו, המשפחה ניצלת. אבל זהו תיקון שנעשה בכוח, גם אם הוא מוצדק; הוא מציף את הרעיון שלפעמים תוקפנות היא הדרך היחידה לייצר שינוי, אבל גם לשינוי הזה יש מחיר, והוא עתידי ("אפקט הפרפר" שלו מתברר בסוף הסרט, וכמובן בסרט ההמשך). אבל זה לא באמת פתרון.

כפתורי החסימה/ תגובה עוינת ברשתות מייצרים הקלה רגעית, אבל משאירים את המבנה על כנו. ובדיוק כמו האגרוף של ג'ורג', הם רק דוחים את הבעיה או מעבירים אותה לציר זמן אחר. גם הסמארטפון, כמו הדלוריאן, לא מאפשר לשנות את מבנה העולם. רק לשנות תחושה, לדמיין לרגע שאנחנו בשליטה. בדיוק כמו שמרטי מוודא שהתמונה לא דוהה, אנחנו משתמשים בסמארטפון כדי לוודא שהזהות שלנו לא נמחקת. כל פוסט, כל זיכרון, אומר: "אני עדיין כאן".

ובדיוק בגלל זה אנחנו חוזרים שוב ושוב ל'בחזרה לעתיד". כי כמו הסמארטפון, הסרט הזה אפשר לנו להאמין שיש דרך לשלוט בזמן, אפילו לרגע. שהוא לא כוח אכזרי אלא מערכת שניתנת לתפעול. אנחנו הרי לא רוצים באמת לחזור לעבר, אלא רק לבקר בו עם ידע של ההווה, כדי להפוך אותו למשהו קצת טוב יותר. לא לשנות הכול, רק את הפרטים שמפריעים לגרסה חלקה יותר של אותו סיפור. ובמובן הזה, אולי "בחזרה לעתיד" הוא לא על מסע בזמן, אלא על הפיתוי שבגרסה מתוקנת של עצמנו. ועל האשליה המתוקה, שאם נשחק נכון עם הקואורדינטות, אפשר יהיה לחזור לאותם חיים, רק עם סוף קצת יותר טוב. ב-2025, זה בדיוק מה שהתרבות הדיגיטלית מציעה לנו.

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

תיקון והתנצלות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם