גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier
אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

1

בנובמבר 1988 בית הדפוס התקשר למערכת ווג ושאל: "האם נפלה טעות?". אחרי מאות שערים מלוטשים של דוגמניות בסטודיו עם איפור כבד, על תמונת השער התנוסס צילום רחוב של צעירה לא מוכרת, מחייכת בטבעיות עם ג'ינס ב-50 דולר וחולצה משובצת יהלומים של כריסטיאן לקרואה בשווי 10 אלף דולר. השילוב של הוט קוטור עם מותג מסחרי לא היה מקובל בזמנו לשער היוקרתי, ובטח לא מכנסי ג'ינס.

אמריקה לא מכירה מלחמה שמגיעה לעורף - וככה גם נראים הסרטים שלה
הרבה לפני תמר רביניאן: מה אפשר ללמוד מהמסך על "המוסד"

מאחורי השער ששינה את הטון של המגזין דורות קדימה עמדה דיים אנה וינטור - אז עורכת צעירה שמינה סם ניוהאוס, המו"ל היהודי של המגזין. על השער המדובר שסימן נקודת מפנה בקריירה של וינטור כיכבה מיכאלה ברקו הישראלית, שהפכה לטופ מודל.

2

ב-37 השנים שחלפו הפכה וינטור למלכה הבלתי מעורערת של תעשיית האופנה. היא עשתה בחירות ששברו מוסכמות, שמה סלבריטאים בשער (מדונה הייתה הראשונה) והציבה בקדמת הבמה דור חדש של מעצבי אופנה כמו מארק ג'ייקובס ואלכסנדר מקווין. הסטייליסטית מריאן קווי אמרה שהיא "הסירה את האליטיזם והפכה את האופנה למסיבה שכולם מוזמנים אליה". הונה של וינטור מוערך ב-50 מיליון דולר, והשכר השנתי שלה נע בין 2 ל-4 מיליון דולר.

בשבוע שעבר הכריזה וינטור על פרישה מעריכת המגזין. אומנם היא תישאר מנהלת התוכן הראשית של קונדה נסט, אימפריית המגזינים (הניו יורקר, ואניטי פייר), ולפיכך תפקח גם על התוכן של ווג ובידיה תישאר המילה האחרונה. סביר שהיא זו שתבחר בעצמה את מחליפה. ובכל זאת, עזיבתה מסמנת נקודת מפנה, ולא ברור מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה.

3

במהלך כהונתה ספגה וינטור לא פעם ביקורת, גם מעובדים שהתלוננו על דרישות לא הגיוניות. מחלוקת גדולה נגעה לחיבתה לשימוש בפרווה. ארגון PETA הפך אותה למטרה: ב-2005 פעילים פגעו בוינטור עם עוגת טופו ביציאה מתצוגת קלואה. השחקנית פמלה אנדרסון, פעילה לזכויות בעלי חיים, אמרה עליה בראיון: "וינטור היא האדם החי שאני שונאת ביותר, כי היא מאיימת על מעצבים ודוגמניות צעירים כך שישתמשו וילבשו פרווה".

גם ביקורת על משקל הייתה שם. וינטור ביקשה מאופרה וינפרי לרדת 20 פאונד (9 קילו) בשביל שתופיע על שער המגזין. ב-2008 היא אף עקצה את הקמפיין של הילרי קלינטון, שהתרחק ממראה נשי מדי: "זו אמריקה, לא ערב הסעודית. אנחנו כבר לא בעידן חליפות הכוח".

לאורך השנים ספגה ביקורת גם על נושאים של ייצוג אפרו-אמריקאים על שערי ווג. אחרי מותו של ג'ורג' פלויד, הודתה וינטור כי המגזין נכשל פעמים רבות בייצוג של אפרו-אמריקאים. נדמה שווינטור ניסתה לכפר על חטא והשנה אף קבעה שהנושא של אירוע המט גאלה - האירוע הכי נוצץ של עולם האופנה - הוא Superfine: Tailoring Black Style. וינטור החליטה להציב במרכז האירוע האייקוני את ההיסטוריה והתרבות השחורה. לאורך השנים וינטור הכניסה מאות מיליונים למכון התלבושות בלילה הזה. לפי AP, ב-2024 המט גאלה גייס סכום שיא של יותר מ-26 מיליון דולר לטובת מכון התלבושות של מוזיאון המטרופוליטן.

4

לוינטור היו את כל התנאים להיכנס לתעשיית האופנה. היא נולדה לבית אמיד, אביה צ'רלס וינטור כיהן כעורך הראשי של העיתון הלונדוני Evening Standard ודחף אותה לתעשייה. כבר בגיל 15 עזר לה להשיג עבודה ראשונה בחנות הבוטיק Biba, מהחנויות הכי טרנדיות של לונדון בשנות ה-60. בשנות ה-70 הייתה עוזרת מערכת במגזין Harper’s & Queen, ואז עברה לניו יורק והפכה לעורכת אופנה ב-Harper’s Bazaar, משם פוטרה לאחר תשעה חודשים בלבד. היא עברה בעוד מגזינים אבל הפריצה הגיעה עם קונדה נאסט. בתוך שנתיים שם היא מונתה למנהלת הקריאייטיב של ווג האמריקאי, הובילה את ווג הבריטי, וחזרה לזה האמריקאי. כשגרייס מירבלה, אז עורכת ווג במשך 12 שנים, פגשה את וינטור, היא שאלה באיזה תפקיד היא מעוניינת בווג. אנה ענתה: "שלך" (שיעור לא רע לראיונות עבודה).

אנה וינטור ומלכת אנגליה / צילום: ap, Yui Mok

מירבלה סיפרה שכמנהלת הקריאייטיב של ווג, וינטור חתרה תחתיה. "אנה יצרה משרד בתוך המשרד, ועבדה עם אחרים - ונגדי". כשקיבלה את ווג הבריטי היא פיטרה כמעט את כל העובדים ובמהרה קיבלה את הכינוי "וינטור הגרעינית" (Nuclear Wintour).

5

הדמות החזקה, השאפתנית והבלתי מתפשרת של וינטור שימשה השראה לסרטים, ספרים וביוגרפיות שעסקו בעולם האופנה מבפנים. הבולט שבהם הוא הספר "השטן לובשת פראדה" (2003) מאת לורן וייסברגר, העוזרת לשעבר של וינטור. הספר הפך גם לסרט מצליח (2006) בכיכובה של מריל סטריפ.


גם הסרט התיעודי The September Issue העניק הצצה נדירה לאופן שבו ניהלה וינטור את גיליון ספטמבר האגדי של ווג, תוך חשיפת הסגנון הדקדקני והתובעני שלה. כמה וכמה ביוגרפיות ניסו לפרק את המיתוס מאחורי משקפי השמש ותספורת הבוב שלה, כמו Front Row של ג'רי אופנהיימר (2005) ו-Anna: The Biography של איימי אודל (2022). היא מוזכרת בשירי היפ הופ של ניקי מינאז', ג'יי זי וקניה ווסט.



השבוע יצאה הודעה כי "השטן לובשת פראדה" יזכה לסרט המשך שייצא לאקרנים בינואר 2026. העלילה תתמקד במשבר עולם עיתונות המודפס מול כוחות מסחריים. וכך מציאות פרישתה של וינטור משתקפת ביצירה. השאלה מי יחליף את הכוהנת של עולם האופנה אינה פשוטה, ולא ברור לאן פני המגזין בעידן של משפיעניות רשת. ומה היה לאנה להגיד על עיתוי ואופנה? "זו תמיד שאלה של תזמון. אם זה מוקדם מדי, אף אחד לא מבין. אם זה מאוחר מדי, כולם שוכחים".

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות