גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסעדה הזו היא הדבר הכי קרוב למישלן שיש לנו - וזה מורגש בכל ביס

האוכל הכי נוגע ומתקשר ב"היבה" הוא זה שקשור לשורשים של השף ולבית המרוקאי שממנו הוא מגיע ● הכל מדויק ומלוטש - ואיזה שואו

דג מרוקאי / צילום: אסף קרלה
דג מרוקאי / צילום: אסף קרלה

"היבה", שפירושה במרוקאית "הילה" או "קסם", היא הגשמת חלום של השף יוסי שטרית. מסעדה אישית ואינטימית בקומת המסחר של מגדלי "מידטאון" תל אביב, בה הוא מגיש ארוחת טעימות מקומית בת 12 מנות, המשתנה מעונה לעונה. הארוחה אורכת שעתיים וחצי ובסיומה (אם תהיו סקרנים ותרצו) תוזמנו לסיור קצר אל מאחורי הקלעים של המסעדה: מטבח ההכנות, חדר ההתססות ולוח ההשראות של שטרית. החלל של היבה, שזכתה ב-2022 בפרס "מסעדת השנה" של מגזין העיצוב "פריים", מתפקד כחלל אירוח ביתי, שבו אין מחיצה בין המטבח לפלור. שילוב החומרים - בין המלוטש לגולמי - מהדהד את הבישול של שטרית.

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות
בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

למה בחרנו בה

היבה זאת מסעדה של הפרטים הקטנים. מהרגע שנכנסים בשעריה ועד לרגע שעוזבים אותה עם "מתנת פרידה", היא לוכדת את הסועד בעולם הייחודי שלה. זה לא רק הפרזנטציה המרשימה או האוכל היצירתי, אינטרפרטציות מודרניות למנות ששטרית גדל עליהן בביתו המרוקאי בגליל. זו החוויה כולה: טקסית, חושית, ססגונית ומסוגננת, מוכרת אך שוברת מוסכמות.

אין מחיצה בין הסועדים למטבח. יש חלל אחד ומנות שמצולחתות לעיני הסועדים על כלי אוכל יפהפיים (איזה שואו!) ומספרות סיפור. ברוכים הבאים למופע של שטרית. במופע הזה הוא שוטח את המורשת הקולינרית שלו ומעביר אותה הלאה. שטרית המבוגר, השף המנוסה, מתכתב עם שטרית הילד ממעלות. קרוב לבית ורחוק ממנו. מסורתי ומודרני. מעודן ומחוספס. גם טעים וגם יפה. הכי קרוב למישלן שיש לנו.

ביו שף

יוסי שטרית, 48, נולד וגדל במעלות. למטבח הוא נכנס לראשונה בגיל 16, "אבל רק בגיל מאוחר יחסית, בביקור במסעדה של דניאל בולו בניו יורק, הבנתי שזה יהיה המקצוע שלי בחיים", הוא אומר. האהבה שלו לבישול באה, לדבריו, מהאהבה שלו לאמנות - הוא היה ילד שצייר ופיסל, ובישול נראה לו אמנות לכל דבר. אחרי הצבא נסע לפריז כדי לאכול אצל השפים הגדולים שלה. בהמשך נרשם ללימודי בישול בבית הספר "גסטון לנוטרה" בצרפת.

כשחזר לארץ עבד במסעדות שונות, בהן ארטישוק, רפאל, המסעדה של ארז קומרובסקי ו"ג'ונסון ולורנס" באילת. ב-2006 פתח את המסעדה הראשונה שלו, ויולט, במושב אודים. הוא הגיש בה מנות פיין דיינינג בבישול מולקולרי. ב-2010 המסעדה נסגרה ושטרית מונה לשף של "קיטשן מרקט" שבבעלות קבוצת "ברקה". ב-2015 הוא פתח עם הקבוצה את "משיה". ב-2018 הצטרף כמנטור ל"משחקי השף", ושנה לאחר מכן נפרד ממשיה ומהקיטשן מרקט. ב-2022 הוא פתח את היבה עם שותפו יורם בודזנק. בימים אלה עובדים השניים על שתי מסעדות חדשות: שיפודיית שף ובר יין. האחרון יפתח ביפו, בחלל שבו פעלה "קונתאי", שנסגרה החודש במפתיע.

מנת הדגל

● דג של שישי
בסוף, האוכל הכי נוגע ומתקשר של שטרית הוא זה שקשור לשורשים שלו, לבית המרוקאי שממנו הוא מגיע. המנה הזאת לוקחת את הדג המרוקאי של שישי למקום אחר, "שלא מתחרה באימא שלי", הוא מצהיר. ההשראה למנה באה מהסיר שבו בושל הדג. "התחתית שלו תמיד הייתה שרופה ונקוו בה תלוליות של שמן עם כתמים של פפריקה וכוסברה. במרוקאית, השרוף של הסיר נקרא 'מזמר'. אבא שלי אהב לגרד את המזמר ולאכול אותו. אני ניגבתי אותו עם חלה".

התרגום של שטרית למנה ולחווית האכילה ההיא בא בשתי וריאציות - קרה וחמה. הראשונה: סשימי של טונה מכוסה בקולי כוסברה (רוטב סמיך), קולי לימון כבוש, רוטב שום קונפי ורוטב פלפלים חריפים קלויים, "צבעוניות שמזכירה את הסיר של אימא". החמה: קונוס מקמח אורז שמכיל את כל המרכיבים לעיל בביס אחד. ויש בריוש, כי חייבים לנגב.

פטיפורים / צילום: אסף קרלה

מנת אינסטגרם

● פתיחים
בתחילת דרכה הוגשו בהיבה חמישה פתיחים, ביסים שזרמו לשולחן אחד אחרי השני. היום הם מוגשים יחד, כמחווה לפתיחת השולחן שכל כך אוהבים פה. לאחר ביס הפתיחה שקיבלנו בכניסה (פריקסה עם תמנון מעושן, אריסה ולימון כבוש) התיישבנו במקומות ולשולחן זרמו 4 מנות קטנות ואסתטיות לעילא, מעין אקספוזיציה לארוחה שתבוא - הטעמים, הכלים, סגנון ההגשה.

ביס אחד, "צ'ירשי", שמלווה את שטרית מהפתיחה של היבה, הוא מחווה לשכנתו מרים, שהכינה מדי שלישי קוסקוס עם צ'ירש'י: פרוסה של דלעת צלויה מוגשת על קרקר מגרעיני דלעת, מכוסה בשלושה רטבים: שום, כוסברה ודבש עם פפריקה חריפה. "הביס הזה מושרש בי עמוק וחשוב לי להעביר אותו הלאה".

הקינוח

● פטיפורים
השפע שאפיין את הפתיחים חוזר בסיום הארוחה. לשולחן מוגשים פטיפורים נהדרים ומסוגננים, פרי עמלה של הקונדיטורית רותם כוכבי, ולצדם חליטת תה מרוקאית מתערובת צמחים שמכינים במקום: פרלין קרמל הדרים, רולדת מחלאב ולאבנה, טורט חלב מקורמל עם מוס שסק וסירופ מגרעיני שסק, מרמלדת קיווי וגי'נג'ר והטעימה מכולם - עוגיית (סאבלה) חוויאג' וקפה. תם הטקס.

תפריט היינות

קורל דביר, מנהלת תחום היין במסעדה, בנתה תפריט יינות די מצומצם של כ-75 בקבוקים מגוונים מבחינת המחיר, אזורי היין והסגנון, שמתאימים להלך הרוח בה. תפריט הפיירינג מדייק את הסיפור עוד יותר. הוא מוצע בשני מסלולים (בסיס ומתקדם: 240/ 420 שקלים) - שניהם מציעים 5 חצאי כוסות + יין קינוח. תפריט הפרימיום כולל יינות נדירים יותר, מאזורי יין נחשבים או כאלה שמגיעים לארץ בכמויות קטנות. הידע והתשוקה ליין שדביר וצוות הסומלייריות של המסעדה אוחזות בהם הורגשו בכל מזיגה והפכו את חווית השתייה למרתקת ונפלאה.

השירות

הכל מדויק ומתוזמן בהיבה. הפתיחה של הדלת, המעבר במסדרון, שחושף-לא חושף את חלל, הביס הראשון בעמדת המארחת, ההושבה, זרימת המנות לשולחן, הצלחות הפרונטלי שלהן, מזיגת היין, הגשת הפטיפורים, מזיגת התה, קבלת התפריט המודפס במעטפה שחורה בסיום הארוחה, מתנת הפרידה (עוגיית מחלאב עטופה לקפה של הבוקר), טיהור הידיים במי קולון. שטרית חולם על מישלן ומכוון לשם. אם ימשיך כך - יקבל.

מה אכלנו

ארוחת טעימות- 590 שקלים לאדם

סה"כ ל־2 סועדים (ללא טיפ ואלכוהול)- 1,180 שקלים

עוד כתבות

טיל החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההנפקה התעכבה, השווי זינק פי 6 ועובדי התעשייה האווירית עומדים להרוויח בגדול

במסגרת ההכנות להנפקה, נבחן בממשלה מודל תגמול לעובדים שבמרכזו אופציות שכפופות לשווי החברה בתוך כחמש שנים ● אם ייצא לפועל, המהלך ימקם אותה כאחת החברות הגדולות בבורסה

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC. הדוח יתפרסם בשבוע הבא / צילום: Shutterstock

הרווח זינק ב-61%: יצרנית השבבים הגדולה בעולם שוברת שיאים

TSMC מציגה גידול חד בשורת הרווח, שהגיע לשיא כל הזמנים של החברה, על רקע הביקוש הגואה לשבבי בינה מלאכותית ● החברה, שמספקת בין היתר שבבים לאנבידיה ואפל, הציגה גם בשורת ההכנסות תוצאות מרשימות

היצירה ''נארי'' בבית גוברין / צילום: דניאל אסולין

תאווה לעיניים ולפה: שלוש תערוכות מרהיבות ומסעדה טובה לצידן

מיצג של עידן רייכל בבית גוברין, קרמיקה בעכו העתיקה, תערוכה שוברת מוסכמות בירושלים וגם בקלאווה טלה, ריזוטו שרימפס מופלא וכנאפה אגדית ● שלושה מוקדים של אמנות ואוכל טוב לימי הקיץ ● חגית אברון תופרת יום

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● עם זאת, בית הדין הרבני דן גם בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זו במקרה שמנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

גם זה קרה פה / צילום: דובר צה''ל, גדעון לוין

המשחק הכפול של אל על ונמל אילת, ומה לומדים מרכישת ישראכרט

הקו שעובר בין אל על ונמל אילת ● הכתם השחור של הגדלות הרמטכ"ל ● ומה שהרפורמה בבנקים לא הצליחה לעשות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit

באוצר מנסים למסמס את פיצויי הנוסעים שנתקעו בחו"ל

ועדת הכלכלה דנה היום ללא התקדמות במתווה הפיצויים לנוסעים שנאלצו להישאר בחו"ל כשהשמיים נסגרו בתקופת המבצע באיראן ● נציג האוצר הגיע לוועדה ללא מתווה, וח"כ ביטן איים: "אם לא תגיעו מוכנים, נקבל החלטה שתשמש נגדכם בבתי המשפט" ● על הפרק: פיצוי של עד 750 דולר לנוסע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

כולם תומכים, אבל נשים לא זוכות לייצוג שווה בדירקטוריונים - הגיע הזמן לשינוי

שיעור הנשים שמכהנות כדירקטוריות בחברות ציבוריות בישראל מעט נמוך מ־30% ● הסיבה: דירקטורים רגילים, שאינם דח"צים, נבחרים אומנם באסיפה הכללית, אך בפועל לפי המלצות בעלי השליטה - ושם הפער נוצר ● כדי לשנות זאת נדרשות מדיניות מכוונת וחקיקה ● דעה

מימין: עו''ד יעקב וינרוט המנוח ובנו עו''ד יחיאל וינרוט / איור: גיל ג'יבלי

יורשי וינרוט מזהירים מפשיטת רגל. אבל מה הטיעון שיכול באמת לסייע להם בביטול פסק הבורר?

פסק הבוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין קובע כי על יורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר - אולם היורשים טוענים כי אורנשטיין כלל לא הוסמך לעסוק בחיובם האישי ● ביטול פסק בוררות נחשב למהלך יוצא דופן. מה סיכוייו להתקבל בבית המשפט?

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

אחרי שלא התייצבה לשימוע: ועדת השרים ממליצה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, לא התייצבה גם למועד הנדחה של השימוע שנקבע להיום ● בעוד עשרה ימים הממשלה צפויה לאמץ את המלצת ועדת השרים לפטרה

תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הביומד כמעט נעלמו, אבל בשוק אופטימיים: "הכסף ייכנס אחרי המלחמה"

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מחברת IVC מראים שתעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה: מספר המשקיעים הפעילים צנח, והחברות מתייבשות ● מיפינו את הקרנות שבכל זאת ממשיכות להזרים כסף ואת המשקיעים שכדאי לסטארט־אפים להכיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת ● הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס עקפה את הציפיות לרבעון; מעלה את תחזית ההכנסות ל-2025

הכנסות החברה היו 11.08 מיליארד דולר ● החברה הרוויחה 7.19 דולר למניה ● הגידול במספר המנויים, העלאות המחירים והצמיחה בעסקי הפרסום שלו היו הגורמים העיקריים לעלייה בהכנסות ברבעון השני

מגדלים בבנייה, כיכר המדינה בת''א / צילום: נוי מאיה

לשכת שמאי המקרקעין: הקמת מבנה בלב תל אביב עולה כפליים מאשר בפריפריה

הלשכה השיקה אומדן עלויות בנייה על־פי חלוקה גאוגרפית וסוגי מבנים, שיעודכן מידי חצי שנה וישקף, להערכתה, עלויות של הקמת מבנים נמוכים, גבוהים, רבי־קומות וחניונים תחתיים של מבנים ברחבי הארץ

פגרת הקיץ בכנסת

משבר פוליטי בסוף הכנס: איך פגרת הכנסת משפיעה על שרידות הממשלה?

הכנסת תצא בקרוב לפגרת הקיץ, ושוב עולות הביקורות על אורכה ● אלא שכלל לא מדובר בחופשה, ולמעשה משכה המצטבר אפילו לא חריג ביחס לעולם הדמוקרטי ● וגם: אילו מכשולים היא תציב בפני הפלת הממשלה, אם יבשילו התנאים?

מאות מהגרים שהגיעו ליוון דרך לוב, השבוע / צילום: ap, nicolas koutsokostas

מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי קורסת, וכל מדינה פועלת למען עצמה

שוטרים פולנים מסיירים על הגבול עם גרמניה, מהגרים נשלחים לכלא ביוון, וקטטות מתרחשות בין פעילי ימין קיצוני לפליטים בספרד ● מדינות אירופה נוטשות את הניסיון לטפל באופן מתואם במשבר הפוקד את היבשת, ודואגות לאינטרס של עצמן בלבד

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל-כך הרבה על הוט מובייל?

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"