2 חברות שכדאי להשקיע בהן

כשהשווקים תנודתיים וחסרי יציבות בוחרים מניות באמצעות אסטרטגיות מכפילי רווח

לאור התנודתיות היומיומית בבורסות ובשווקי העולם לא קשה להבין מדוע משקיעים רבים מעדיפים להישאר על הגדר, ולהימנע לפי שעה מכניסה לפוזיציה. אין ספק, מדובר בתקופה סוערת.

לטעמי, העובדה שהבנקים המרכזיים מתאמים את מאמציהם בניסיון להתייצב מול מחנק האשראי ולבלום אותו - היא מעודדת. הממשלות מחלצות בנקים כמעט בכל מדינה - בין היתר בצרפת, בריטניה, בגרמניה, בספרד ובארה"ב - והבנקים המרכזיים בארה"ב, באיחוד האירופי, בשווייץ וביפן עובדים בתיאום.

הממשל האמריקני הכריז על רכישת מניות בתשעה בנקים, במסגרת אסטרטגיה שאומצה שבוע לפני כן על ידי הבריטים, וכך עשו גם ממשלות רבות באירופה. כדי שהמשבר הזה יסתיים בזמן הקרוב נחוץ מאמץ בינלאומי מתואם. זה מה שקורה, וזו הסיבה לאופטימיות הזהירה שלי.

אל תבינו אותי לא נכון. אינני טוען שהשוק כבר נגע בתחתית ושהעולם הולך לסדר כבר עכשיו את חדר השירותים הפיננסיים שלו. כמו אחרים, גם לי אין מושג אמיתי מתי נגיע לתחתית הזו, או אם היא כבר נרשמה ומכאן ואילך השווקים יעלו. אלו שמכירים את גישתי להשקעות יודעים שאינני מפרסם תחזיות כאלה.

אבל אני כן מאמין שאני יכול לנבא דבר אחד לגבי העתיד: ישנם מדדים פיננסיים מסוימים שעמדו במבחן הזמן, וישמשו את המשקיעים גם בהמשך הדרך. אחד מהם הוא הרווחים. בסוף שנות ה-90, חברות האינטרנט בארה"ב ניסו לשכנע את המשקיעים שהרווחים לא קובעים. הטענה הזו התנדפה במהירות ובעוצמה עם פקיעת בועת הדוט קום.

חברות חייבות להרוויח, ואני לא רואה את זה משתנה, לא חשוב מה יקרה לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים בחודשים הבאים ובשנים הבאות. כאשר מונחים כמו "משכנתאות סאב-פריים" ו"חוזי CDS" כמעט יישכחו, משקיעים עדיין ידברו ביראה על רווחי חברות.

איך יכולים המשקיעים להיעזר ברווחים כאשר השווקים כה תנודתיים? אסטרטגיה פשוטה אחת (לטעמי, קצת פשוטה מדי) היא לחפש מניות בעלות מכפילי רווח נמוכים. ההנחה כאן היא שאפילו אם השוק הכללי ימשיך לצנוח, למניות כאלה כבר אין לאן לרדת. וכאשר השוק יתהפך (והוא יתהפך, למרות שאינני יודע מתי), למניות הללו יש מרחב עלייה עצום.

אסטרטגיות הגורו שבהן אני משתמש לבחירת מניות, שמבוססות על כתביהם של כמה מהמשקיעים המצליחים ביותר בוול סטריט, מספקות גישת השקעה מתוחכמת ומוצלחת יותר בטווח הארוך, מאשר מבחן מכפיל רווח פשוט. אך לאסטרטגיית המכפיל הנמוך יש תוקף מסוים, ולכן, בשוק הסוער הנוכחי, חשבתי שיהיה מעניין להשתמש בה ביחד עם אסטרטגיות הגורו שלי.

מכפיל נמוך, דיבידנד גבוה

אך תחילה, כמה נמוכים מכפילי הרווח הנוכחיים? מכפיל הרווח של מדד 500 S&P הוא כעת 11. לפי הניו יורק טיימס, הפעם האחרונה שהוא היה קרוב לאזור הזה הייתה במחצית שנות ה-80. במאה השנים האחרונות, המכפיל הזה עמד על 15.5 בממוצע. זה אומר שמניות המדד נסחרות כעת בדיסקאונט של כ-30% מהממוצע הרב-שנתי שלהן במונחי מכפיל הרווח.

זה זול, אך ההיסטוריה מראה שהיו תקופות בהן המניות היו זולות עוד יותר. בשנות ה-30 ובתחילת שנות ה-80, מכפיל הרווח של מדד 500 S&P צנח לכ-6. גם המכפיל הנוכחי עלול להתערער, בהתחשב בכך שהרווחים לא יחזיקו מעמד אם המיתון הכלכלי יהיה חריף.

מסיבה זו החלטתי לחפש חברות שקודם כל מכפיל הרווח שלהן נמוך מאוד, מקסימום בסביבות 9, כלומר כ-80% מהמכפיל הנוכחי של S&P וכ-60% מהמכפיל ההיסטורי הממוצע. שנית, המניות הללו חייבות לקבל ציונים גבוהים באחת מאסטרטגיות הגורו שלי.

פראנס טלקום (FTE ) היא מניה כזו. מכפיל הרווח הנוכחי שלה הוא כ-8.4. זוהי חברת הטלקום הגדולה בצרפת, שמותג הסלולר העולמי אורנג' שייך לה (בישראל הזכיינית היא פרטנר). אינני מאמין שיש דבר כזה עסק שחסין בפני מיתון, אך אני מניח שחברות טלקום יעברו את המשבר בצורה טובה יותר מרוב החברות האחרות, אם המשבר הפיננסי הנוכחי יהפוך למיתון עולמי חריף.

לפראנס טלקום יש לא רק מכפיל רווח נמוך אלא גם ציונים גבוהים מאוד במודל שלי שמסתמך על כתביו של ההוגה, החוקר ומנהל קרנות הנאמנות הידוע ג'יימס או'שונסי. גישת הערך של או'שונסי אוהבת את שווי השוק הגבוה של פראנס טלקום, 60 מיליארד דולר, את תזרים המזומנים החזק שלה (7.37 דולר למניה), את המספר הגבוה של המניות שהונפקו (2.8 מיליארד) ואת המכירות האדירות שלה (72 מיליארד דולר).

המודל שמבוסס על או'שונסי מאתר את 50 החברות שיש להן את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר. תשואת הדיבידנד (יחס דיבידנד שנתי למניה) של פראנס טלקום גבוהה מאוד, 10%, והיא עוברת בקלות את התנאי האחרון הזה. בקיצור: עם פראנס טלקום אתה קונה מכפיל נמוך ומקבל דיבידנד גבוה.

לקנות צמיחה מהירה בזול

מניית טלקום נוספת שכדאי לשקול היא ברזיל טלקום פרטיסיפקוס (BRP), שבכל הנוגע לקווי הטלפון הנייחים היא השלישית בגודלה בברזיל, ויש לה גם 14% משוק הסלולר. לפי חברת המחקר מורנינגסטאר, היא גם ספקית חשובה של גישה לאינטרנט. לחברה הזו יש מכפיל רווח נמוך אפילו יותר מזה של פראנס טלקום - 5.84.

כאן אני משתמש באסטרטגיה שמבוססת על כתביו של פיטר לינץ', אולי מנהל קרנות הנאמנות הידוע ביותר בארה"ב, למרות שהוא פרש לפני כמעט 20 שנה. האסטרטגיה הזו לוקחת את מכפיל הרווח ומשווה אותו לקצב הצמיחה השנתי ברווח למניה, שבמקרה של ברזיל טלקום הוא 27.46%. היחס בין מכפיל הרווח וקצב הצמיחה צריך להיות נמוך מ-1, מה שאומר שאתה משלם פחות מדולר אחד עבור כל אחוז של צמיחה ברווח. יחס טוב עוד יותר הוא 0.5 או פחות.

היחס של ברזיל טלקום הוא נמוך ומרשים במיוחד - 0.21. במילים אחרות: אתה לא רק קונה מניה בזול (בהתבסס על מכפיל הרווח שלה) אלא גם קונה בזול צמיחה מהירה ברווח למניה.

שוק המניות העולמי סוער ורב תהפוכות כעת. הרצון לצאת מהשוק ולהמתין עד שהכל יירגע מובן, אך אני יכול לחשוב על כמה חסרונות בגישה כזו. קודם כל, לא סביר שתוכלו לתזמן את כניסתכם חזרה לשוק בצורה יעילה, מה שאומר שאו שתיכנסו מוקדם מדי, כשהשוק עדיין יורד, או מאוחר מדי, כשכבר החמצתם הזדמנויות.

מחקרים הראו שזה מה שקורה לרוב המכריע של המשקיעים שמנסים לתזמן את השוק. החיסרון השני נוגע לראשון, במובן של החמצת הזדמנויות. כל המניות הקיימות כבר נחבלו בשוק. אין לי ספק שבבוא העת נביט אחורה על השוק ונאמר לעצמנו: "איזה טיפש הייתי, המניה הייתה אז כזו זולה. הייתי צריך לקנות".

כפי שהעתיד יוכיח, יש כיום הרבה הזדמנויות נהדרות בשוק. הקושי הוא לזהות כרגע את המניות הללו. לי ולכם אין כדור בדולח, אך שתי המניות שהזכרתי, עם מכפילי הרווח הנמוכים שלהן, מעמדן בשוק הטלקום, הנהלותיהן החזקות וכמובן הציונים הגבוהים שהן מקבלות מהמודלים של האסטרטגים, נראות מועמדות טובות יותר מאשר חברות רבות אחרות, להיות הווינריות של מחר.

כפי שאמר פעם הבנקאי רוטשילד, הזמן לקנות הוא כאשר הדם זורם ברחובות. ודם בהחלט זורם היום בוול סטריט. פראנס טלקום וברזיל טלקום הן שתי חברות שצריכות ללא ספק להופיע ברשימת הקניות שלכם. *

ג'ון פ. ריס הוא מנכ"ל Validea.com, חברת מחקר השקעות, ומייסד Validea ניהול הון, חברה לניהול נכסים שמשרתת משקיעים אמריקאים עשירים וחברות, ומנהל קרן הגידור Validea, שמשקיעיה מגיעים מרחבי העולם. ריס הוא מחבר-שותף של רב המכר "הגורואים של השוק: אסטרטגיות השקעה במניות לשימושכם מהטובים ביותר בוול-סטריט"