גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ידועון ושלטון: האמנים המתמודדים לרשויות המקומיות יגלו שג'וב בעירייה הוא לא רק משחק

ספי ריבלין, חני נחמיאס ודפנה רכטר הם חלק מקבוצה של ידוענים שמתמודדים על מקום ריאלי בבחירות לרשויות המקומיות ; לאורנה בנאי ולשמואל וילוז'ני, שפרשו ממועצת עיריית ת"א, יש מספר טיפים בשבילם

רחובות ארצנו התמלאו באחרונה בשלטים מבטיחים, המייחסים למועמד אלמוני זה עוצמה ולאחר אמינות, ואנחנו בכלל שלא ידענו שהם כאלה. בתוך כל האלמוניות, לא פלא שהמועמדים מנסים לרענן את רשימותיהם בשלל סלבריטיז. רוב הידוענים מסתפקים בתמיכה מוצהרת, אבל חלק מהם מתעתדים ממש "להיכנס לפוליטיקה" - להיות במקום ריאלי ברשימת המועמד.

אלא שלא ברור עד כמה הידוענים עצמם הפנימו את שעומד לפניהם.

קחו למשל את חני נחמיאס, שמאיישת את המקום השלישי ברשימת הירוקים בעיריית רמת-גן.

נחמיאס היא אוהדת איכות סביבה בכלל וחובבת חיות בפרט, עם בית וגינה מלאים בציפורים, דגים ועשרה חתולים. לקראת החיים הפוליטיים שבדרך, היא חמושה במבחר סיסמאות ("פעם רמת גן הייתה עיר גנים והיום היא עיר של חניונים") ורעיונות ("אני רוצה להקים כלבייה מהודרת - 'פנסיון' ולגדר שטחים לשחרור כלבים כדי לנקות את הרחובות מכמויות הצואה הבלתי נגמרות").

אבל, לפני שהחיים הפוליטיים קוראים לה, יש לנחמיאס את עבודתה הנוכחית. היא מופיעה בהצגת הבידור "ספונג'ה בעיר הגדולה", ובחנוכה מחכה לה מופע חדש לילדים מבית הפסטיגל, "מותק של פסטיבל" שמו. בנוסף, היא בשלבי קריאה של הצגת בידור שהוצעה לה.

כיצד כל זה ישתלב עם הפעילות הירוקה שבדרך? "אני אקדיש כל שעה פנויה לפעילות המוניציפלית", היא מבטיחה. "כיום אני עובדת להנאתי ולפרנסתי. הזמנים יותר בידיי. כשמישהו רוצה לפנות זמן למשהו, הוא מפנה לזה זמן".

אולי, כמו בטיול של אחר צהריים ברחוב, גם בפוליטיקה המקומית, החיות מושכות את בעליהן קדימה, לשם.

גם השחקנית דפנה רכטר יוצאת לדרך פוליטית. היא מדורגת רביעית ברשימת "תנו לחיות" שרצה בת"א. מעבר ל"אג'נדת חיות" ("אני רוצה שיעשו גינות לכלבים, פינות האכלה לחתולים ופינות חי בבתי ספר"), ב"עיר הלבנה" מלאת הפיח, עולה כמובן גם נושא החניות ("צריך לסדר את האוטובוסים כך שלא יצטרכו להיכנס לעיר עם מכוניות").

גם רכטר מבטיחה שהיא הכינה את עצמה לתפקיד, לפחות מבחינת הזמן שהיא מתכוננת להקדיש לכך. "אני מופיעה בהצגה בבית ליסין שנקראת 'גוד ביי אפריקה', וזהו. פיניתי לעצמי קצת זמן לעניין".

*כמה שעות ביום תקדישי לתפקיד בעירייה?

"אני מתכוונת לעשות מה שצריך. אני פעילה בענייני חיות כבר הרבה זמן".

מציצים ונכווים

בשונה מאחרים, שמקווים "לעשות קריירה" ולהתפרסם דרך התמודדות פוליטית בעירייה זו או אחרת, עבור הסלבריטיז זה סוג של מטרד. אפשר לציין בציניות שזו דרך מוצלחת לשיפור התדמית, אבל גם אם יש בזה מן האמת, ההתרשמות היא שהמניע העיקרי הוא רצון להשפיע בדברים שנראים להם חשובים.

אולם, כנראה שרצון טוב אינו מספיק. לו היו הולכים המועמדים בהווה להקשיב לאלו מהעבר, הם היו מגלים שהזמן שהם מתכוונים להקדיש לתפקיד הוא מועט מדי והתוצאות הצפויות גם הן לא משהו. כן, אף לא אחד ממתמודדי העבר שעימם דיברנו סיכם את ההתמודדות כחוויה חיובית. הם מקפידים שלא לסגור את הדלת בפני אחרים, אבל המסר מההתנסות שלהם הוא ברור.

הפורשת הטרייה מכולם היא אורנה בנאי. כמעט קדנציה בעיריית ת"א במסגרת מפלגת הירוקים הספיקה לה בהחלט. בישיבות מועצה היא רשמה נוכחות נמוכה ביותר, לא תמיד מספיקה להתעדכן על מה בדיוק מצביעים, והתוצאות היו מאכזבות, גם מבחינתה. ככה זה כשמנסים לצד קריירה מאוד פעילה בטלוויזיה, לנהל גם חצי-קריירה פוליטית.

בנאי: "עשיתי מה שאני יכולה. נכון שזה לא הקאפ אוף טי שלי, שלא ממש נהניתי בישיבות המועצה ובסופו של דבר הכי נוח ומוכר לי על הבמה או בבית. אבל כן ניסיתי לקדם דברים. אין יותר קרקסים של חיות בת"א וכבר נבנו גינות לכלבים בלבד. ניסיתי להחדיר לתודעה את ההתייחסות לבעלי חיים וניסיתי בכל הכוח למגר את תופעת האלטזכן. זה לא הצליח, אבל אני מקווה שהתחלתי משהו.

"עשיתי מה שאני יכולה. עזבתי כי זה לא בא לי בקלות. אני לא מתאימה לפוליטיקה. ניסיתי להשפיע כי אני מפורסמת. זו הסיבה היחידה שהלכתי. כנראה ששום סיעה לא מתאימה, גם לא הירוקים".

*היית מציעה לידוענים שיוותרו על התענוג הזה?

"לא. דווקא כמה מהם התייעצו איתי ואמרתי ששווה לנסות. בסופו של דבר, אפשר להשפיע דרך הפוליטיקה. אז אני בעד. תמכתי בהליכה לפוליטיקה, אבל שוב - זה לא מתאים לכל אחד".

עוד מתמודד מהעבר שהציץ ונכווה, הוא שמואל וילוז'ני. פעמיים הוא רץ בבחירות בת"א, וגם הוא לא מאוד שמח לדבר על התקופה הזו. "התחושה היא מאוד אמביוולנטית", הוא מסביר. למה אמביוולנטית? כי נראה שמשהו בו עוד לא התעייף מניסיונות העבר, והוא שוטח את האג'נדה שלו בנימה מהפכנית משהו. "לו הייתי רץ היום, הייתי מבטיח: 'בתוך חמש שנים אפרק את העירייה ואתחיל הכל מהתחלה עם מחשב ובן אדם אחד'. הכל היום אפשר לעשות בסניף הדואר. לא צריך את כל העובדים שיש בעירייה. את הבניין הזה, במקום שישמש למשרדים, הייתי דואג שישמש לאמנים, שמכל העולם יבואו ליצור בו".

ובכל זאת, האכזבה מהחוויה ניכרת ובהתאם המסר. "יש מפלגות שאוהבות להתהדר בנוצות של סלבריטיז כדי לקבל עוד שורה בעיתון, אבל אני לא רואה אידיאולוגיה מרחיקת לכת. יש יובש אידיאולוגי במציאות הבלתי נסבלת בעיר ת"א ובמדינה בכלל".

וילוז'ני ממשיך לחברים מהברנז'ה: "הבעיה היא שאותם אנשים טובים שרצו להכניס ידם לביב השופכין שנקרא פוליטיקה, נידונו מראש לכישלון, בגלל ראש העירייה, וגם כי כולם נמצאים בתוך מערכת שצריכה להתנהל אחרת".

*אולי הידוענים לא מודעים למה שנדרש מהם?

"בטוח שהם לא מודעים למה שנדרש מהם מבחינת הישיבה באופוזיציה והיכולת להשפיע. במשך חמש שנים נלחמתי להוציא אוטובוס מפרקים מספר 40 משכונת הדר יוסף ולא הצלחתי. זה זחל אימתני. אז דפקתי את הראש בקיר והלכתי הביתה. שכל אחד יעשה לפי הבנתו, אבל כל עוד לא משנים את השיטה הפוליטית, הם הולכים לאיבוד בתוך מסדרונות הבירוקרטיה".

מפיגים את המתח בישיבות

מי שניסה ועדיין נמצא בתוך המערכת הפוליטית הוא ספי ריבלין, שרץ עכשיו לכהונה שנייה בראשון-לציון, אבל החליף רשימה. הפעם הוא מספר 2 של סגן ראש העירייה, אסף דעבול.

את ריבלין אנחנו תופסים באמצע הקמפיין. "מקיפות אותי איזה 200 גברות נחמדות, שהגיל הממוצע שלהן הוא בין 70 ל-80. כל הזמן רצים ממקום למקום".

לריבלין, בשונה מנחמיאס ורכטר, אין כרגע עבודה בתחום הבידור, לא בגלל שקרנו ירדה, אלא בשל מחלת סרטן הגרון שתקפה אותו. "בגלל הבעיה במיתרי הקול אני לא יכול לעמוד בעומס. יכול להיות שאם הייתי בריא, לא הייתי מקדיש את הזמן לראשון-לציון"

וריבלין, בהיעדר עבודה בתחום הבידור, בהחלט מקדיש זמן לראשון לציון. שתי ישיבות בשבוע, פגישות עם אנשים, שכונת נחלת יהודה שבדרך, עיר נוער שבתוכניות הקמה, בית לחיילים משוחררים יוצאי יחידות קרביות, שהוא יושב בוועדת הקבלה שלה ועוד.

מיכולות הבידור שלו היום נהנים תושבי ראשון לציון, ובעיקר חברי המועצה.

*כתבו שאתה בעיקר מספר בדיחות בישיבות. זה נכון?

"אני לא מספר בדיחות אלא סיפורים כדי להפיג את המתח. בוא נגיד שאני משתמש בשאריות הקסם האישי שנותרו לי כדי לעזור לאנשים".

אם וילוז'ני ובנאי היססו מלעצור בעד הקולגות לרוץ לפוליטיקה, ריבלין הרבה יותר קרוב לומר זאת, ולשם כך הוא גם מגייס סיפור על מתוסכל מוכר נוסף. "זו עבודה מאוד מתסכלת. מי שרוצה לעבוד בעבודה ציבורית, צריך להבין שזו עבודה מאוד רצינית. חבר מועצה גם לא מרוויח פרוטה".

"הידוענים פשוט לא מבינים מה עומד בפניהם. אם היו יודעים, היו חושבים פעמיים. באופוזיציה התסכול אף יותר גדול. אני יודע שיהורם גאון היה מאוד מתוסכל מהעבודה בעיריית ירושלים. כל הזמן עצרו אותו ברחוב ורצו ממנו משהו. זה הגיע לידי כך שכאשר הוא היה רואה שמישהו מתקרב אליו, הוא היה מחפש איזו סמטה להתחמק אליה".

*חני, את שומעת את הקולות?

"פוליטיקה היא סוג של עול והיא לגמרי ביצה מבחינתי. כישרון ועשייה יש לי ממקום אחר. אפילו לא אכפת לי אם אכנס או לא, העיקר שהירוקים ייכנסו".

*ואם תיכנסי, תשרדי את העבודה האפורה והתוצאות המעטות?

"כשאתה יוצא לטירונות, אתה חושב שזה קטן עליך וביום השלישי אתה מתפנה על אלונקה. אני מתחילה בצעד קטן ומקווה שלא אהיה עוד שנה על אלונקה". *

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב