גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קילו פילה מבשר לא מחוסן בשטחים עולה כ-25 ש', ובישראל 160-260; כשאדם סובל מכאבי בטן, איך תדע מה המקור?"

מגזין G חושף - המסר של קבוצת עובדי "משמר הגבול הווטרינרי" חד משמעי: הגבולות הוטרינריים של ישראל פרוצים, ובריאות הציבור בסכנה ; "עובד הלשכה הווטרינרית נתפס אחרי שסימן כמאתיים כבשים מהשטחים והלבין אותן כאילו הן מחוסנות כחוק. הוא עדיין עובד" ; "מה שזול - הולך" ; תגובת משרד החקלאות: "כל היחידה עוסקת בפעילות נגד תרופות וטרינריות מזויפות"

הגבולות הווטרינריים של ישראל פרוצים ובריאות הציבור בסכנה - זהו המסר של קבוצת עובדים ביחידת הפיצו"ח (פיקוח על צומח וחי) של משרד החקלאות, המנהלים מאבק על תנאי עבודתם. סמכויות יחידת הפיצו"ח, הנחשבת ל"משטרה של משרד החקלאות" או ל"משמר הגבול הווטרינרי", דומות לסמכויות משטרתיות: עיכוב, מעצר, חקירה באזהרה, חיפוש, תפיסת רכבים ותוצרת חקלאית, כולל בעלי חיים, וכל חפץ או מסמך הנקשרים לדבר העבירה. שכר חודשי ממוצע ביחידה הוא 6,000 שקלים נטו, כולל משמרות לילה ושבת.

עובדים ביחידה סבורים כי הם סובלים מההשפעה הפוליטית שקשורה בראשי היחידה, רועי קליגר וסגנו אבי בן-שושן, וכי ביחידה שורר משטר הפחדה - איומים, צעקות, השפלות ונקמנות - בעיקר מצד המנהל.

לטענת עובד בכיר, "דוגמה פשוטה היא פגיעה במשמרת הלילה. זו משמרת רווית הובלות לא חוקיות של תוצרת חקלאית, של בשר שחוט וחי, של תכשירים וטרינריים מהולים או מזויפים במפעלים פיראטיים, שעוברים דרך השבילים בין הגדה לישראל. מבחינת העובדים זה הרעת תנאי עבודה ופגיעה כספית חמורה. מבחינת בריאות הציבור, כמות התפיסות יורדת באופן דרסטית.

"אני מקבל מידעים שההובלות הבלתי חוקיות עוברות, ואין מי שייתן לזה מענה. כשאדם סובל מכאבי בטן, איך תדע מה המקור? קילו פילה בשטחים עולה כ-25 שקלים, ובישראל אותו קילו עולה בין 160 ל-260. תרופת איבו-מק מזויפת לטיפול בגרדת צאן עולה בשטחים פחות מ-15 שקלים, ובישראל עולה תרופה אמיתית 300 שקלים.

"ישנם מקרים שצבא או משטרה יתפסו הובלה לא חוקית, ושלא יהיה את מי לשלוח לטפל, ואז מחזירים את ההברחה למבריח, והוא חוזר לשטחים ומחפש מקום אחר לצאת ממנו לישראל".

"וטרינרים משתפים פעולה"

עובד אחר אומר: "נושא התרופות הווטרינריות שמבקר המדינה מתייחס אליהן בדוח על הפיצו"ח לפני שנה, לא מקבל התייחסות ראויה. כמעט שאין תפיסת מוצרים וטרינריים מזויפים, ורק אדם אחד אמון על הנושא. תרופות מזויפות בהיקפים גדולים מוברחות מהשטחים, וידוע שווטרינרים משתמשים בהן. מה שזול - הולך. עובד הלשכה הווטרינרית בדרום נתפס אחרי שסימן כמאתיים כבשים מהשטחים והלבין אותן כאילו הן תוצרת הארץ ומחוסנות כחוק. ככל הידוע, הוא עדיין במערכת".

עובד נוסף טוען ש"המנהלים כותבים מכתבים נגד העובדים ומכניסים אותם לתיק האישי, לעתים עשרות מכתבים. עובדים מגיעים באופן תדיר לשימועים ולבירורים משמעתיים, לעתים אצל רועי קליגר ואבי בן-שושן, וגם אצל רחל פנצ'ר, סמנכ"ל למשאבי אנוש במשרד החקלאות, שהיא יו"ר הפיצו"ח.

"העובדים כנועים ומלאי אימה, מגיעים לעשות שמונה שעות ולחזור הביתה. העובדים ב'משטרה של החקלאות' אינם מוכנים להתעמת עם רשתות של מבריחים פרובלמטיים, למרות שזהותם ידועה ולמרות שתנועותיהם ידועות. ההרגשה היא שאין לעובד גיבוי אם יסתבך עם גורמים פליליים ועברייניים.

"ברכבי היחידה מותקנים איתוראנים בנימוק של שמירת ביטחון העובדים. בפועל, האיתוראן משמש לבדיקות חוזרות ונשנות על המפקח במהלך עבודתו, גם בימי החופשה, ובעצם משמש למעקב אחרי העובדים.

"התוצאה של התהליך היא גידול משמעותי בהברחות בתחום הווטרינרי מהשטחים, כמו בשר, ביצים, ראשי בקר וצאן, תרופות מזויפות, ויש ירידה דרסטית בתפיסות. זה מסכן את בריאות הציבור, בעיקר המבוגר או הצעיר, שהמערכת החיסונית שלו אינה חזקה. יש גם הרבה בציבור הדתי שאוכלים בשר טרף משחיטה שחורה, ללא פיקוח וטרינרי או דתי".

"קשרים פוליטיים עם מפלגת העבודה"

עובד אחר אומר: "יש קשרים פוליטיים של ראשי היחידה עם מפלגת העבודה, האווירה רעה, ויש ירידה דרסטית בתפיסות. דוגמה פשוטה: בפסח הקודם, שהוא חג רווי הברחות ביצים מהשטחים, לא נתפסה ולו ביצה אחת ביוזמה עצמית של היחידה. אם יש תפיסות - אלה גורמי אכיפה אחרים, שבמקרה תפסו בעלי חיים או תוצרת חקלאית מוברחת, ורק התפיסות האלה מועברות לטיפול היחידה, אם יש בכלל מי שיטפל בתפיסות.

"ראשי היחידה דיכאו כל רצון של העובדים לבצע נאמנה את ייעוד היחידה. התוצאה היא שבריאות הציבור בסכנה, ויש חשש להתפרצויות רבות יותר של מחלות וטרינריות. אנחנו בצומת עולמי של נדידת עופות, אנחנו בגבולות פרוצים מול יהודה ושומרון - והסכנה ברורה. העובדים הם חומר אנושי איכותי, שעבד בהקרבה ושמעוניין להמשיך, אבל ביחסי האנוש הנוכחיים העובדים הגיעו למצב בלתי אפשרי. היחידה לא מתפקדת ויש מצגי שווא, ירידה בתפיסות, ואנחנו בקטסטרופה וטרינרית".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "משרד החקלאות דוחה מכול וכול את הטענות בדבר משטר הפחדה ואיומים. היחידה מנוהלת על-פי הנהלים ומתוך כבוד הדדי ושיתוף של כלל העובדים בחזון וביעדי העבודה.

"לעניין משמרות הלילה: הן נקבעות על-פי הפעילות, המידע המודיעיני והצורך. עובדתית, רוב האירועים מתרחשים דווקא במשמרת הצהריים, ולראיה מתחילת השנה מספר האירועים בין שש בבוקר לעשר בערב עמד על 1,070, לעומת 25 אירועים בלבד בין השעות עשר בערב לשש בבוקר - 2% בלבד!

"לעניין תפיסת ביצים בפסח אשתקד: בשבוע וחצי שקדמו לפסח 2008 נתפסו 54 מקרים שונים של הברחות ביצים.

לעניין התקנת איתוראן ברכבים: האיתוראן משמש כלי להגן על ביטחון העובדים, אשר פועלים במרחבי התפר, במחסומים ובאזור הגדר. אילו רצה המשרד לעקוב אחר העובדים, הדרך הקלה ביותר הייתה באמצעות ה'דאלס', המפתח האישי של כל נוהג ברכב ממשלתי, שבו מצויים פרטי העובד.

"לעניין התרופות הווטרינריות: בשל חשיבות הנושא, התמקצע אחד הפקחים בחקירה בנושא זה, באזור שבו מתרחשים מרבית האירועים. מובן שכל היחידה עוסקת בפעילות נגד תרופות וטרינריות מזויפות".

שטחים

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים