גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנדל"ן למגורים מתעורר

מה מוביל את התעוררות הביקוש, מי החברות הנהנות מהמגמה ואיך נראה האופק

לאחר זינוק בביקוש לדירות למגורים באמצע שנות ה-90, בעקבות העלייה הגדולה מחבר העמים, נרשמה ירידה בקצב המכירה של דירות חדשות, ובשנים הנוכחיות יש יציבות ברמות נמוכות.

בניגוד גמור לציפיות, שהושפעו כמובן מהמיתון הכלכלי, מתחילת 2009 נרשמה מגמה מפתיעה של גידול בדירות הנמכרות, כפי שעולה מנתוני הלמ"ס. עלייה חדה נרשמה במאי וביוני של 46% ו-48% בהתאמה (מהחודשים המקבילים), כשנתוני יולי שפורסמו לפני כשבוע מצביעים על האטה משמעותית, עם צמיחה של 9% בלבד לעומת החודש המקביל אשתקד.

לריבית הנמוכה במשק חשיבות מרכזית לדעתנו על מגמת הגידול, והיא משפיעה בשני מישורים: ראשית, השפעה ישירה על עלות המשכנתאות הצמודות לריבית הפריים (1.5% מעל ריבית בנק ישראל). לווים טובים יכולים לקבל משכנתא בפריים פחות 0.8%-1%, מה שמוביל לריבית נמוכה מאוד של 1.25%-1.45% והחזר חודשי של פחות מ-2,400 שקל למשכנתא בהיקף 500 אלף שקל ל-20 שנה.

עליית הריבית לרמה נייטרלית יותר של 3.5% תעלה את ההחזר למעט פחות מ-3,100 שקל, וריבית בנק ישראל ברמה מרסנת יותר של 5% גוזרת החזר של כמעט 3,500 שקל - הבדל של 46% לעומת ההחזר בריבית הנמוכה.

ההשפעה השנייה היא, שבשל הריבית הנמוכה השקעות חסרות סיכון מניבות ריבית אפסית, מה שמוביל לחיפוש אחר השקעות אלטרנטיביות כגון אג"ח קונצרניות, מניות או דירות להשקעה.

נציין, כי בחינת התנהגות שיעורי הריבית של בנק ישראל מצביעה כי בשנות המיתון של 2001-2002 עמדה הריבית בממוצע על 6.8%, לעומת 9.3% ב-2000. אמנם השיעורים גבוהים משמעותית מאלה שאנו מורגלים בהם היום, אולם אין ספק ששיעור הריבית הקל את מצבם של לוקחי המשכנתאות בריבית משתנה. יחד עם זאת, בשנת 2002 התפכחו הרוכשים שלקחו משכנתאות צמודות למדד, כאשר האינפלציה באותה שנה עלתה על 6%.

בנוסף לריבית, נראה כי בשנה האחרונה אנו עדים להשפעה מלאה של המעבר לתמחור שקלי גם בדירות יד שנייה. ירידת הדולר הובילה במשך מספר שנים לפגיעה בביקוש לדירות חדשות, בעיקר מצד משפרי דיור, וזאת בשל הגדלת הפער בין מחיר המכירה של דירות יד שנייה שמחירן נקוב בדולרים לדירות חדשות שמחירן נקוב בשקלים.

תופעה זו עשויה להסביר את התנהגות הביקוש לדירות ב-2001 וב-2002, לעומת 2003: למרות שהיו אלה שנות מיתון, הביקוש לדירות רשם קפיצה על רקע התחזקות הדולר. ב-2003 קרה ההיפך, כשבמקביל להתאוששות במשק נחלש הדולר. היחלשות הדולר בשנתיים האחרונות היוותה תמריץ לבעלי דירות לנקוב את מחירן בשקלים, מה שהפך את השפעת המטבעות לנייטרלית עבור תושבי ישראל.

ההיצע מדשדש - המחירים עולים

היקף התחלות הבנייה ביוזמה הפרטית שמר על יציבות ברמה של כ-26 אלף יחידות דיור בשנים האחרונות. ב-2008, לאחר מספר שנות צמיחה גבוהה בתמ"ג, נרשמה צמיחה של כ-5% בהתחלות הבנייה. מגמה זו לא נשתמרה ב-2009, ונתוני המחצית הראשונה מצביעים על ירידה של 3% לעומת המחצית המקבילה. עם זאת, ככל הנראה על רקע ההתאוששות המסוימת בפעילות הכלכלית, מגמת ההאטה נחלשה ברבעון השני, ושיעורה היה 1.3% לעומת 1.7% ברבעון הראשון.

הסיבות ליציבות בשנים האחרונות נובעות מהיציבות במכירת הדירות החדשות, מקשיים ביורוקרטיים לקבל אישורי תב"ע והיתרי בנייה, ועל רקע מיעוט הקרקעות שאינן תחת מנהל מקרקעי ישראל. המיתון שאפיין את השנה האחרונה הוביל לשתי השפעות נוספות: ציפייה לירידה במחירי הדירות הובילה לצמצום בהתחלת פרויקטים מצד היזמים, ומשבר האשראי הקשה על השגת מימון לפרויקטים חדשים.

מצד הרוכשים, הציפיות לירידת מחירים התבדו. היזמים לעומתם, אינם יכולים להגיב באותה המהירות. המפגש בין צמיחת הביקוש לסטגנציה בהיצע, הוביל בחודשים האחרונים לירידה חדה במלאי הדירות החדשות הלא מכורות, ומספר חודשי ההיצע ביולי רשם שפל של שישה חודשים לעומת 9-10 חודשים בשנתיים האחרונות.

שילוב גורמים אלה הוביל למגמה בולטת של עלייה במחירי הדירות, ובחצי השנה האחרונה עלו ב-10% בממוצע, כשבניגוד לעבר עליות המחירים לא מתרכזות רק באזור המרכז, אלא מתפשטות גם לאזורי הפריפריה.

התייקרות עלויות הביצוע של הקבלנים היא גורם נוסף לעליית המחירים. מקורה הן בצמצום מספר הקבלנים המבצעים, והן בהתייקרות עלויות כגון חומרי הגלם והעסקת עובדים בעקבות צמצום העובדים הזרים. כאשר הביקושים היו נמוכים, היזמים ספגו התייקרויות אלה תוך פגיעה ברווחיותם. כיום חשים היזמים כי הם יכולים לגלגל חלק מהעלות ללקוחות.

מרכיב ספקולטיבי

אז מי החברות שייהנו, ואולי כבר נהנות, מההתעוררות המחודשת?

זרוע הנדל"ן של שיכון ובינוי, שיכון עובדים, היא חברת הנדל"ן למגורים הגדולה בישראל במונחי עתודות קרקע, אם כי ניתן לראות שהחברה זהירה יותר מחברת אזורים מבחינת הוצאת פרויקטים לפיתוח. אזורים מפתחת כיום את הכמות הגבוהה ביותר של דירות, בניסיונה לנצל את עוצמתה בישראל כדי לסייע פיננסית לחברות שרכשה, הפועלות בתחום מעבר לים.

יתרונה הגדול של שיכון ובינוי היה וממשיך להיות ההיקף הגבוה של עתודות קרקע בעלויות נמוכות מאוד בספרים, מה שמאפשר הצגת רווחיות גבוהה יותר בעת פיתוח. יתרונה של אפריקה מגורים נעוץ בכך שכל הפרויקטים שהיא מפתחת ממוקמים באזורי ביקוש, כמו גם חלק גדול מעתודות הקרקע, מה שמאפשר גביית מחירים גבוהים יותר. לעומתה, דמרי, מתמקדת באזורי הפריפריה, אם כי הגדילה את פעילותה באזור אשדוד ואשקלון. חברת דמרי מצליחה לפעול ביעילות ולהציג ביצועים טובים, למרות מחירי מכירה נמוכים יותר.

רוב החברות מציגות ירידה בהיקף מכירת הדירות במחצית הראשונה של 2009 לעומת המחצית המקבילה, אולם חשוב לציין כי הסיבה לכך היא בעיקר חולשת הרבעון הראשון, כאשר ברבעון השני כבר נרשמה צמיחה ברוב החברות.

האם המגמה החיובית תחזיק מעמד? לדעתנו, ישנו כיום אלמנט ספקולטיבי מסוים בענף הנדל"ן למגורים, המשפיע על המגמה בחודשים שחלפו.

אנו מעריכים כי מגמת העלאות הריבית על ידי בנק ישראל, שהחלה מתפתחת עתה, תקטין באופן הדרגתי את האלמנט הספקולטיבי בשוק ותוביל לירידה בהיקף מכירת הדירות החדשות. במקביל, להערכתנו, השיפור הכלכלי וההקלה במחנק האשראי יובילו לגידול בהתחלות הבנייה, מה שיאזן את היחס בין הביקוש להיצע.

על רקע זה, ניתן להניח כי לאחר שנים של סטגנציה בענף הנדל"ן למגורים (בנטרול כיסי צמיחה כמו גוש דן ומגורי יוקרה), היינו צפויים להתעוררות כזו. יחד עם זאת, נראה כי התייצבות בשוק קרובה, ומגמה של העלאות ריבית לרמות מרסנות יותר עשויה אף להוביל לנסיגה.

הכותבת היא מנהלת מחלקת המחקר Sell Side בפסגות. אין לראות במידע לעיל יעוץ/שיווק השקעות או תחליף ליעוץ/שיווק השקעות המותאם אישית לצרכי הלקוח. המידע מבוסס על נתונים גלויים לציבור ועל בסיס הענפים בהן פועלות החברות המוזכרות לעיל והנחות שנעשו על בסיס נתונים אלו.המידע אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו.מובהר כי עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות לעיל לבין התוצאות בפועל ופסגות לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש במידע. פסגות ו/או חברות בנות שלה ("החברות") ו/או בעלי שליטה ו/או בעלי עניין במי מהן עשויים להחזיק עבור עצמם ו/או עבור מי מלקוחות החברות ניירות הערך של מי מהחברות המוזכרות לעיל ו/או עשויים להיות בעלי עניין במי מהחברות לעיל

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה