גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצירתיות של משרד התקשורת

הרולגטור מעכב את בזק בינלאומי - זה המחיר שהיא משלמת על שיוכה לקב' בזק

בשבוע שעבר פרסם משרד התקשורת את התיקון לרישיון של חברת בזק בינלאומי, לפיו תוכל החברה לספק שירותי טלפוניה על פס רחב (VOB) גם למגזר העסקי. התיקון התאפשר בעקבות ירידה בנתח השוק של החברה-האם בזק אל מתחת ל-85% מהשוק העסקי.

משרד התקשורת סייג את ההחלטה, וקבע כי בזק בינלאומי תוכל לספק את השירות רק על קווי ADSL או תשתית כבלים. למעשה, הסייג מעקר את יכולתה של בזק בינלאומי להתחרות בשוק העסקי, שם רוב התקשורת מבוססת על קווי אינטרנט מהירים ולא על תשתיות "ביתיות" כמו ADSL או כבלים.

מהלך זה של משרד התקשורת מדגים יצירתיות רבה בכל הנוגע לעיכוב בזק בינלאומי, ונראה כי החברה משלמת מחיר כבד בגלל שיוכה לקבוצת בזק. במקרה הנוכחי, בניגוד למקרים בעבר בהם ניסה משרד התקשורת לעכב את החברה - יש למשרד סיבות שכדאי להתעכב עליהן, וגם לבזק בינלאומי יש אשם תורם.

קודם כל עולה כאן נושא ההפרדה המבנית, שכיום מונהגת בבזק בלבד ולא בחברות אחרות. נושא זה ראוי שיעלה לדיון מסודר, וכדאי שייקבעו כללים בנושא לכל השוק, ללא הפרדה בין בזק, HOT או חברות הסלולר.

אם התשתיות צריכות להיות פתוחות, כדי שבעליהן לא ישלטו בתוכן המועבר באמצעותן - הדבר צריך לחול על כל השוק. משום כך, האנומליה הקיימת בכל הנוגע לבזק בינלאומי אינה מוצדקת.

התערבות פסולה בטכנולוגיה

אבל, אם אכן קיימת הפרדה מבנית - ולדעת משרד התקשורת אכן קיימת כזו - התנהלות המשרד כאן היא דוגמה לרגולציה עקומה, שמעניקה רישיון מצד אחד ומעקרת אותו מתוכן מצד שני. רגולציה מסוג זה אינה מסייעת להסדרת השוק והתחרות בו, ומתערבת התערבות פסולה בטכנולוגיה שבה משתמשים השחקנים.

רגולציה צריכה להיות אדישה לטכנולוגיה. המפעילים יודעים בדרך-כלל טוב יותר מהרגולטור לאן צריך השוק להתקדם, והתערבות הרגולטור פוגעת במקרים רבים בהתפתחות השוק. זה בדיוק מה שקורה לבזק בינלאומי בשוק העסקי במקרה של ה-VOB.

חוץ מזה, הרי נקבעו כללים להסדרת השוק במקרה של ירידת השליטה של בזק מתחת ל-85% ממנו, אז מדוע לא מקיימים אותם? התשובה לכך מורכבת יותר מאשר הטענה כי משרד התקשורת מעוניין לשמר את העוינות התמידית נגד בזק. בעצם, מדיניות ה-85% היא מדיניות בעייתית, שלא מספקת תשובה טובה על הצורך להפריד בין שירותים לבין תשתיות במבנה השוק הקיים כיום.

למשרד התקשורת יש טיעונים מעניינים נוספים בתשובה לשאלה מדוע לא ניתן לבזק בינלאומי רישיון מלא. הטענה המרכזית היא שכל עוד אין שוק סיטונאי בשירותי אינטרנט - קיים חשש גדול שבזק תשתמש בבזק בינלאומי כשלוחה שלה, לצורך שמירה על נתח השוק של החברה.

ברמת רווחיות הקבוצה, כדאי לבזק להקריב את רווחיותה ולמכור שירותים וקווי תמסורת ללקוחות עסקיים לבזק בינלאומי. לכן, כל זמן שלא קיים שוק סיטונאי שמשרת גם את המתחרות - אי-אפשר לתת לבזק בינלאומי יתרון משמעותי על פני המתחרות.

גם במשרד התקשורת רואים ש-70%-80% מלקוחות בזק בינלאומי הם מנויי בזק, בעוד שאצל מתחרותיה היחס בין מנויי HOT לבזק הוא שווה, או נוטה כלפי HOT.

מיתוג בעייתי

פרט לכך, מטריד את משרד התקשורת הקמפיין של בזק בינלאומי שקידם את מהלך ה-Private NGN. אם אכן בזק בינלאומי היא נייטרלית, ומציעה ללקוחותיה שירותי תשתית של בזק ושל הוט, מדוע מיתגה את עצמה באמצעות אותו NGN שבו משתמשת בזק? במשרד התקשורת שואלים - אם בזק בינלאומי נרתמת לטובת החברה האם במהלך האסטרטגי החשוב ביותר שלה, כיצד ניתן לצפות שהחברות לא יעזרו אחת לשנייה גם בשוק העסקי?

נכון שבזק בינלאומי עבדה על המהלך עוד לפני ש-HOT יצאה עם ה-UFI, אבל בכל זאת ניתן לצפות ממנה שתהיה יותר זהירה ופחות שקופה במיתוג מזוהה כל-כך עם בזק. הרי בשוק היה ברור וידוע ש-HOT לא תשב על הגדר ותקים רשת אינטרנט מהירה.

שלושה מנכ"לים לשימור

תוכנית השימור שיזם דירקטוריון בזק בסוף השבוע, שנועדה לשמור על 3 מנכ"לים בכירים בקבוצה (אבי גבאי בבזק, גיל שרון בפלאפון ואיציק בנבנישתי בבזק בינלאומי) תמורת מענקים של מיליוני שקלים, מעוררת ביקורת. לא רק בגלל האופן שבו נהגתה, אלא בעיקר בשל העובדה ששוב הוכח כי הדירקטורים מקרב הציבור (דח"צים) הפכו להיות חותמת גומי, התלויים בבעלי השליטה.

בבזק יש שני דח"צים מתוך 11 פלוס שני נציגי ועד העובדים. בעלי השליטה מחזיקים רק ב-30% ממניות החברה, אך הם עושים בה כבתוך שלהם. במילים אחרות, אם בנוסף לאיציק אידלמן היה קם הדח"צ השני בחברה, אייל יניב, ומתנגד לתוכנית השימור המיותרת הזאת - היא לא היתה עוברת, מאחר ולפי החוק בוועדת הביקורת אין רוב לבעלי השליטה.

יניב הוא אדם רציני, ובדרך-כלל אקטיביסט. הסיבות להחלטתו להצביע בעד התוכנית מעלות תהיות לגבי הלחצים שהופעלו עליו. הפעם נראה כי הוא ויתר והלך עם בעלי השליטה, וחבל שכך. ובכל מקרה, גם זה כנראה לא יעזור לו להשיג הארכה של הקדנציה שלו, שעומדת לפקוע בקרוב.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים