גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערים הירוקות של מחר

בבריטניה ובסין עובדים על פיילוטים, ובטורונטו ובאמסטרדם קובעים סטנדרט ירוק להמשך

ויכוחים רבים מתנהלים בימים אלה על מידת ההשפעה האמיתית של גז החממה על מזג האוויר. קומץ מדענים בעלי שם טוענים כי שינויי מזג האוויר מתרחשים במחזורים של מאות ואלפי שנים, וכי המסת הקרחונים בקטבים אינה בבחינת תופעה חדשה, והיא התרחשה מספר פעמים מאז שהאדם החושב תפס את מקומו על גבי כדור הארץ, שלא לדבר על תקופות קדומות יותר. אך למרות התיאוריות הסותרות והוויכוחים בין המדענים, המגמה הירוקה הפכה לעובדה קיימת לאחר שאומצה על-ידי מספר רב של צרכנים ועל-ידי רשויות ממשל של שתי המעצמות - ארצות הברית וסין, וגם על-ידי מדינות רבות אחרות, המקצות לכך משאבים כבדים.

אחד המהלכים המשמעותיים ביותר בתחום הסביבתי הוא הקמתן של ערים אקולוגיות, אשר מתבצעת במקומות שונים בעולם בעידוד ובהשתתפות מימונית משמעותית של ממשלות.

כך למשל, לפני מספר ימים הודיעה הממשלה הבריטית כי היא עומדת לצאת בתוכנית חדשה לבנייתן של ארבע ערים אקולוגיות, שיכללו 21 אלף בתים הבנויים על-פי התקנים המחמירים ביותר של הסביבה. הבתים ייבנו באזורים שונים בבריטניה, מאוקספורד ועד לנורפולק, כחלק מתוכנית כוללת שאמורה, בטווח של 20-30 שנה, לצבוע את מפת המגורים באי הבריטי בירוק.

הממשלה הקצתה מימון בגובה של 60 מיליון ליש"ט להקמת 600 בתים לדוגמה, כדי שישמשו כמודל מחייב לאופי הבנייה בארבע הערים החדשות, שהקמתן תושלם עד שנת 2016, ובאותן ערים שיקומו בעקבותיהן. יזמים וקבלנים שיבנו את עשרות אלפי הבתים והדירות ישתמשו בבתים לדוגמה עבור הקונסטרוקציות והתוכניות, שאמורות ליצור עד לשנת 2030 מציאות חדשה וירוקה בבריטניה. הבתים לדוגמה ישופצו מפעם לפעם, כדי להציג את החדשנות הטכנולוגית הירוקה והעדכנית בכל זמן נתון, מה שיאפשר ליזמים וקבלנים ליישר קו עם התקנות החדשות שיפורסמו.

בערים החדשות יותקנו מערכות מתקדמות למיחזור פסולת, מתקנים לצבירת מי גשם, וכן גם התקנים מיוחדים להטענת הסוללות של מכוניות חשמליות. חלק מהבתים לדוגמה יימכרו לצרכנים במהלך הקמת הערים, אך בכל עיר אקולוגית יישארו באופן קבוע מספר בתים לדוגמה, שמדי מספר חודשים יציגו טכנולוגיות ירוקות חדשות.

המתכננים העומדים מאחורי פרויקט שאפתני זה מאמינים, כי בדרך זו תשמור כל אחת מהערים האקולוגיות על הערכים הירוקים בכל זמן נתון.

שר השיכון הבריטי, ג'ון היילי, יודיע בימים הקרובים על התחלת הבנייה של 100 בתים אקולוגיים ראשונים לדוגמה. היילי אמר, כי זו תהיה דחיפה משמעותית לסדרה הראשונה של הערים האקולוגיות, וכי הוא מאמין שערים אלה יעודדו גורמים מסחריים להשקיע בהקמה של שכונות וערים אקולוגיות נוספות.

לא זקוקים למכונית

על-פי המודל, בני המשפחה הבוגרים כמעט שאינם זקוקים למכונית, שכן מקום עבודתם נמצא אף הוא בטווח של מאות מטרים מביתם, כך שאנשי העסקים מגיעים לפגישות שלהם בהליכה ברחובות העיר ובפארקים הירוקים שלה, שתוכננו לא רק על-פי כללים אקולוגיים, אלא גם על-פי עקרונות תכנון הרואים ברווחה ובנוחות של דיירי העיר והמבקרים בה ערך מרכזי.

זאת גם הסיבה, שכמעט ואין מכוניות פרטיות בעיר עצמה, כך שדייריה הנוסעים מחוץ לעיר או אלה הבאים אליה למטרות חברתיות או עסקיות, מחנים את מכוניותיהם במגרשי חניה הצמודים לעיר, והולכים משם ברגל למשרד, לחברים או למקומות בילוי.

שירות חינם ותדיר של אוטובוסים קטנים, חשמליים כמובן, המגיעים לכל פינה בעיר, עומד לרשות אלה המתקשים בהליכה, או כאשר מזג האוויר אינו מתאים לתנועה רגלית. למרות שבעיר האקולוגית מצויים 5,000 בתים, אין למבקרים ולתושבים תחושה של צפיפות, מאחר שהשטחים הירוקים מהווים כ-40% משטחה של העיר.

ממשלת סין הציגה לפני כחמש שנים את התוכנית השאפתנית להקמת העיר האקולוגית Dongtan על גבי אי הסמוך לעיר שנחאי, עיר שאמורה להפוך לביתם של כמיליון סינים. הממשלה הגדירה את הפרויקט כדבר האמיתי והטוטאלי, שאמור ליצור שינוי מהותי באורח החיים האורבני בסין, ואולי גם בעולם כולו. הפרטים הראשונים שפורסמו אכן הצביעו על כיוון מהפכני, אשר יתכן שבשל אופי המשטר בסין האמינו במערב כי הוא ניתן לביצוע רק שם.

המתכננים קבעו כי השלב הראשון של העיר יושלם בשנת 2010, כלומר כיום. אך כפי שמיהרו פרנסי סין להכריז בזמנו על הקמת העיר הייחודית, כך נאלמו דום לאחר שהתברר כי יש עיכוב משמעותי בהקמת העיר.

גורמים שונים מעריכים כי העיכוב הוא זמני, למרות שאין צל של מידע על הסיבה לכך, ומביאים כהוכחה את המהלכים האינטנסיביים המתבצעים במקביל לתכנון ארבע ערים אקולוגיות נוספות כמו Tiajin, שכל אחת מהן תאכלס כמיליון תושבים.

אחת המשימות המאתגרות ביותר בהקמת ערים אלה היא להפוך אותן לערים "בנות קיימא" (sustainable), שהוא המונח האסטרטגי השולט כיום במספר רב של תחומים, ושעיקרו הוא הימנעות ממשימות קיקיוניות ודאגה לשורה של אמצעים ופעולות שיבטיחו המשכיות והתפתחות של פרויקטים.

כך למשל, העיר האקולוגית החדשה בסין תיבנה ללא מטמנות אשפה וללא מכוניות פרטיות, תייצר חשמל ממקורות מתחדשים ותעשה שימוש במי גשם כמקור מרכזי של מי שתייה ומים לצרכים אחרים בבית.

הפחתת השימוש במזגנים

ראשי העיר טורונטו שבקנדה הציגו לאחרונה שתי יוזמות שאמורות להפוך לירוקה את הבנייה בעיר זו, הידועה באיכות החיים שבה. היוזמה הראשונה קיבלה את השם Toronto Green Standard, ולפיה החל מסוף ינואר האחרון כל הבקשות לבנייה חדשה יהיו חייבות לעמוד בקריטריונים הירוקים כמו נדיפות גז החממה, איכות המים והאוויר, יעילות בצריכת אנרגיה, ושפכים. יזמי פיתוח יוכלו לבחור גם בדרגה הגבוהה יותר של בנייה ירוקה, המכונה 2 Tier, שתזכה אותה ב-20% הנחה על אגרת הפיתוח.

היוזמה השנייה היא חוק עזר שקיבל את השם Green Roof Bylaw, שהוא חוק העזר הראשון בתחום זה בצפון אמריקה, ועיקרו החובה להקים גג ירוק לכל בנייה חדשה בעיר. חוק העזר החדש יחול על כל סוגי הבנייה - למגורים, למסחר ולתעשייה. על-פי הערכות, יישום חוק עזר זה יחסוך לעיר עלויות תשתית בהיקף של כ-80 מיליון דולר בשנה, המיועדות לנקז מי סופות גשמים הגורמות מדי פעם לנזקים סביבתיים. יישום חוק עזר זה גם יפחית את השפעת החום בימי הקיץ, וכמובן גם את היקף השימוש במזגנים.

גם העיר אמסטרדם לוקחת ברצינות את התוכניות להפוך אותה לעיר ירוקה, וגייסה לשם כך כשותפים תאגידי ענק כמו IBM, סיסקו, פיליפס ואחרים. בין בתיה הצפופים של העיר השוכנים סביב תעלות המים שנבנו במאה ה-17 תוקם שדרות קניות מרכזית, אשר מכוניות אשפה חשמליות ידאגו בה באופן קבוע לניקיון. במקביל יתבצע בעיר בעוד מספר חודשים פיילוט לחיסכון באנרגיה שייקחו בו חלק 500 בתי אב, באמצעות מתקנים חדשניים שפותחו על-ידי IBM וסיסקו.

פיילוט נוסף, שבו ישתתפו 728 בתי אב, יעמיד לרשות הדיירים גישה ישירה לבנקים שבעיר, שישמשו לצורך כך כחנויות שבהן ניתן יהיה לרכוש נורות חסכוניות וחומרי איטום חדשניים לגגות. מהלכים אלה, שיתבצעו במשך שלוש שנים, תוקצבו בתג מחיר של מיליארד דולר. לערים הקיימות שעוברות תהליך דומה ניתן הכינוי "ערים חכמות".

גם בישראל גדל מספר החברות הרואות בתחום האקולוגי נתיב צמיחה מבטיח. אך הרשויות הממשלתיות, שבלעדיהן לא ניתן יהיה להקים ערים אקולוגיות, מדברות אמנם על הסביבה ומציגות באתרים שלהן עצות והנחיות לבנייה אקולוגית, אך ככל שידוע - אין תוכניות מעשיות להקמת ערים אקולוגיות, כדוגמת אלה המוקמות עתה בכל רחבי העולם.

הכותב הוא יועץ לשיווק

www.trends-news.com

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר