גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלב ראשון באילוף דובים ושוורים

צעדים מקדימים לקראת עצמאות בהשקעות וגם: הסבר אפשרי לתנועת האירו כנגד הזהב

כמנהל פורום הטוקבקים של מדור זה, אני נתקל לעיתים תכופות בשאלה "מה עושים עכשיו?", וזאת לאחר שהמגיב(ה) כבר הסכים להנחה המובעת בסקירה. אני בדרך כלל עונה, שאיני יועץ השקעות מורשה, ושאיני נותן עצות לקניה ומכירה ספציפיות, ומכוון אותו(ה) להתייעץ עם יועץ מקצועי כזה, או ללמוד בעצמו(ה) את סודות המסחר.

פעמים רבות נראה לנו בבירור שאנחנו יודעים את הכיוון, אבל איכשהו אנחנו לא מצליחים ליישם זאת בפקודות ופוזיציות. היום, ובשבוע הבא, נתרכז בקושי ביישום מעשי של השקעות פיננסיות. אציע כמה עקרונות יסוד, שאיתם ניתן להתחיל תהליך לקראת עצמאות בהשקעות וגיבוש דעת-משקיעים כלפי השווקים הפיננסיים.

תהליך קבלת החלטות מתחיל בכמה צעדים המקדימים הבאים:

  1. מיפוי ההון האישי על מנת לקבוע את החשיפה היחסית לסוגי הנכסים הפיננסיים: אגרות חוב ממשלתיות, מט"ח, מזומן או פיקדונות, מניות, סחורות וכו'.
  2. זיהוי חשיפה צולבת בין הנכסים הנמצאים במפה של שלב קודם. למשל: השקעה במניות בחו"ל מהווה גם השקעה במט"ח. אם רוצים ליהנות רק מן האספקט המנייתי, יש לגדר את האספקט המט"חי.
  3. הבחנה בין נכסים מושקעים במוסדות בטוחים לפחות בטוחים ובירור מידת הנזילות שלהם.למשל: בנק ישראלי מאוד בטוח, ולמשל: תוכנית חסכון איננה נזילה אלא בנקודות היציאה, ול"שבירתה" שלא בנקודות זמן אלה, יש מחיר.
  4. הגדרת הסכום הפנוי להשקעות, והמיועד לניהול עצמאי. למשל: ניתן להחליט תחילה על 20% להשקעה, ולהגדיל במשך הזמן את השיעור מסך ההון, ככל שמקבלים בטחון, ותוצאות טובות.
  5. קביעת גובה הסיכון שמוכנים לקחת. אין סיכוי ללא סיכון. אני הייתי ממליץ להשקיע סכום שיאפשר "לישון טוב", ואשר יותר ממנו - התנודתיות בו, מדירה שינה, ופוגעת בתפקוד היום יומי. על כל אחד לגלות מה ולגבי נקודה זו אני חושב שקיים סכום שאגדיר כ"רמת השינה הטובה" אשר מעבר לו, הסוחר לא יוכל לתפקד בחיי היום יום שלו. על כל אחד מאיתנו לגלות רמה זו.
  6. לסמן את מטרת ההשקעה. למשל: הכנסה שוטפת למחייה, הגדלת הון, לימוד לצורך רכישת מקצוע.
  7. קביעת זמינות, וטווח הניתוח של פעילות ההשקעה. למשל: אדם בעל עבודה סדירה, שאיננה קשורה לתחום, לא יוכל לקחת על עצמו פעילות אינטנסיבית תוך יומית.
    כאן אדגיש נקודה, אשר הזכרתי כבר פעמים רבות: ככל שטווח הניתוח רחוק יותר חודשי יותר משבועי, שבועי יותר מיומי, כך סיכוי ההצלחה רב יותר. אם נסכים, שהניתוח הטכני הוא הבנת הפסיכולוגיה של מאבק בין ביקוש והיצע, נבין שכמות דעות רבות ככל האפשר, תיתן לנו ניתוח נכון יותר. רמת האקראיות וההשפעה של החדשות הנקודתית, גם הן מתמעטות פלאים, ככל שעובדים בטווח רחוק יותר.

בחירת הנכסים

מנסיוני, ככל שהסוחר-משקיע מתרכז במספר נכסים מצומצם יותר, הנלקחים מעולם המניות, המדדים, הסחורות, המטבעות ואגרות החוב, כך יכיר את התנהגותם טוב יותר והם יניבו לו תשואות טובות יותר. ניהול מספר נכסים גדול, דורש זמן, מאמץ, וידע, שאינו מצוי לכל אחד. לדעתי, 10 עד 15 נכסים קבועים, בעלי נזילות גבוהה, והמכסים את רוב קשת ההשקעות האפשרית, יתאימו לרוב האנשים הרוצים לנהל תיק עצמאי.

בחירת כלי המסחר, ופלטפורמת הניתוח

כמי שכותב במדיה עיתונאית, אני מנוע מלהצביע על מוצרים מסויימים. מה שחשוב להגיד בעניין זה הוא שהכרות אינטימית עם הכלים היא חיונית, כדי להימנע מטעויות אצבע, וכדי להבין את יכולות הביצוע שלהן.

יש לבחון היטב את העלויות לגבי כל כלי, כי לעיתים זהו אלמנט קריטי, כמו למשל בעמלת ביצוע קניה או מכירה עבור אופציה, או חוזה עתידי.

לימוד הנעשה בעולם הכלכלי

השקעות הוא מקצוע, וכמו כל מקצוע, הוא דורש לימוד - שמצליח יותר כשיש סקרנות והתעניינות. קשה להתנהל מבלי להבין את הרקע למתרחש. בידי המשקיע היום ספרים, עיתונים, אינטרנט, ערוצי כלכלה, וכל אלה חייבים להיות חלק מן הכלים שלו לקביעת העמדה שאותה הוא ינסה ליישם בעזרת כלי התזמון של הניתוח הטכני.

בשבוע הבא, אסכם את הנקודות העיקריות של הצד הטכני בתמונה, המאפשר לתזמן דעה כלכלית, בעזרת הנכסים שאנו מכירים, ברמת סיכון סבירה, ובזמינות המותאמת לכל אחד.

לבקשת גולשים ובהמשך לסקירת השבוע שעבר - הלוך הלכה הקורלציה:

לפניכם שני גרפים שבועיים של נכסים אשר לכאורה היו צריכים להיות בקורלציה מאוד הדוקה, אך לא כך הדבר:

הזהב

משה שלום זהב

האירו-דולר

משה שלום יורו

שני נכסים אלו ניצבים בדרך כלל כנגד הדולר האמריקאי. התבוננות בגרף מגלה מיד שמאז אוקטובר 2009, היורו קורס, ומסמן מגמה יורדת אשר תיקנה כ-61.8% את העלייה הקודמת שלו. זאת לעומת הזהב, אשר שמר על תנועה בתוך תעלתו העולה והרחבה (2 סגול).

שימו לב למספר הפעמים שבהן גבולה התחתון של תעלה זו תמך במתכת היקרה. זה מראה על חוזק התעלה, כמובילת המחיר, וכמה חשוב יהיה שבירתה כלפי מטה. שימו לב לסטייה החיובית הנמצאת במתנדי הזהב (סטייה חיובית - המתנד מייצר שפלים גבוהים יותר, כאשר המחיר מייצר שפלים נמוכים יותר) לעומת הירידה הדרמטית במתנדי האירו לאזור מכירות היתר. (1 סגול).

למרות שבשני הנכסים נראים בבירור שלושה גלים יורדים, מאוקטובר 2009 ועד לאחרונה, מה שקרה מאז סיומם של אלו, נותן רמז שונה לכל נכס: בזהב מדובר בשלושה גלים מתקנים כנגד המגמה (ABC) לעומת שלושה גלים מתוך 5 באירו. מדוע? פשוט מאוד: לפי תורת אליוט גל 4 לא יכול להיכנס לטריטוריה של גל 1, וזה מה שקרה בזהב.

את פשר ההתנהגות השונה אני יכול רק לשער. האירו הוא המרכז התורן של הבעיה. בשלב A במשבר, קרסו שוקי הנדל"ן והפיננסים האמריקאיים, ואילו עכשיו, לעומת זאת, מתרכזים דווקא בגרעונות ובחדלות הפירעון של מדינות כמו יוון, ספרד, איטליה, אירלנד, ופורטוגל. ומה עם קליפורניה? ובכלל מה עם הממשל האמריקאי כולו? הם מחוץ לתמונה, כרגע.

הזהב לעומת זאת אינו הבעיה, אלא חלק מהפתרון בעיני רבים, בהיותו ה"כסף" האמיתי היחידי שנשאר. על כן חוזקו היחסי איננו מפתיע למרות עליית קרנו הזמני של הדולר כמפלט מבעיות אירופאיות.

ויש גם ה-PUT הסיני וההודי. כל כמה זמן מתגלה שמדינות אלו ואחרות, רוכשות כמויות זהב גדולות כגיוון השקעה, המאזן במקצת את כמויות האג"ח דולרי האדירות הממשלתי שהן מחזיקות, כתוצאה מהסחר הגלובלי.

  1. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  2. משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
  3. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות