עשר שנים אחרי שהשביתו את בתי החולים למשך חודשים ספורים ושנתיים אחרי שזכו לתוספת שכר של 24%, הרופאים בישראל נערכים לשביתה גדולה נוספת. ביולי הקרוב יפקע תוקפם של הסכמי העבודה של הרופאים, ובהסתדרות הרפואית כבר מכינים את הקרקע למאבק הבא.
ל"גלובס" נודע היום (ה') כי הפעם הרופאים לא יציבו דרישות שכר בחזית המאבק, אולם זה עדיין יהווה פקטור, לפחות מאחורי הקלעים. אחת הדרישות המרכזיות של הרופאים היא לאמץ מנגנון שיאפשר הגדלה קבועה של תקני כוח האדם הרפואי בבתי החולים, בהתאם לגידול בפעילות בהם ובהתאם לתפוסות במחלקות. אחת האפשרויות היא שהרופאים ידרשו לאמץ את המודל של ציבור האחיות, לפיו ועדה המשותפת לאחיות ולמשרדי הבריאות והאוצר עוקבת אחר התפוסות בבתי החולים וקובעת להן את תקני כוח האדם בהתאם.
התקנים לרופאים בבתי החולים בארץ נקבעים בהתאם לתקני מיטות האשפוז, כאשר שיעור המיטות בישראל ביחס לנפש הוא מהנמוכים ביותר בקרב מדינות ה-OECD. רק אתמול ציין מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, ד"ר רוני גמזו, כי במסדרונות בתי החולים שוכבים כיום 70 אלף חולים. תוספת התקנים אמורה להפחית את העומס במחלקות הפנימיות, אך לפי גורמים במערכת הבריאות אסור שהיא תבוא במקום תוספת מקבילה במספר מיטות אשפוז.
הזדמנות גם לאוצר
בהסתדרות הרפואית ידרשו גם לתמרץ כספית רופאים מומחים במקצועות שבהם קיים מחסור ממשי כבר היום. בין היתר, מדובר במומחים לילודת פגים וברופאים מרדימים. אחת הדרישות שכבר העלו בעבר בהסתדרות הרפואית היא למשוך סטודנטים לרפואה אל אותם תחומים שבמחסור, בין היתר באמצעות הלוואות ומענקים.
דרישות הרופאים אמנם עשויות לעלות ביוקר לקופת המדינה, אך עצם פתיחת הסכמי השכר מהווים גם הזדמנות חשובה עבור המדינה בכלל, ומשרד האוצר בפרט. המו"מ עם הרופאים יאפשר לאוצר לנסות לקבל את מה שלא הצליח במסגרת הליך הבוררות שנקבע בשנת 2000 - הליך שבסיומו הרופאים קיבלו תוספת שכר גדולה ונתנו אפס תמורה. צוות הבוררים קבע אז כי אין בסמכותו לעסוק בשינויים ארגוניים, אלא בגובה השכר בלבד. כעת, לממונה על השכר באוצר, אילן לוין, יש בהחלט מנדט לדרוש שינויים. בין היתר, לוין ידרוש כי לראשונה הרופאים "יחתימו כרטיס" באמצעות שעון נוכחות. לא מדובר בדרישה קנטרנית: עם השנים התברר כי רופאים רבים עוזבים את בתי החולים הממשלתיים לפני השעה המחייבת (16:00), כדי לעסוק בפרקטיקה פרטית, בין היתר באסותא.
האוצר ידרוש בנוסף כי תוספות שכר שיינתנו בעתיד יהיו דיפרנציאליות, כך שרופאים בפריפריה יקבלו יותר. זאת משום שלרופאים בפריפריה, ובפריפריה הרחוקה בפרט, יש פחות אפשרות לעסוק בפרקטיקה פרטית נוסף על הציבורית. עוד יבקשו באוצר כי תוספות שכר יינתנו רק באמצעות "פירמידה הפוכה", כזו שמתגמלת יותר את המתמחים שמרוויחים שכר נמוך.
דרישות הרופאים:
מנגנון שיאפשר להגדיל את תקני כוח האדם
תמרוץ כספי למומחים במקצועות חסרי כוח אדם
לתמרץ סטודנטים להתמחות במקצועות נדרשים
תוספת שכר אחידה ללא דיפרנציאציה
דרישות האוצר:
הנהגת שעון נוכחות בבתי החולים
תוספות שכר דיפרנציאליות לתמרוץ רופאים בפריפריה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.