גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לבורסות בעולם נגמר האוויר; פישר לא יצליח להוריד מחירי הדירות; לא ימצאו נפט בקידוחי היבשה בישראל"

יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי במגדל שוקי הון: "ה-S&P 500 ינוע בין 950-1200 נק', נראה תקופות של מאניה-דפרסיה. גישת 'קנה והחזק' לא טובה לתקופה הקרובה" ■ "כל צמיחה שתבוא לא תהיה מלווה באינפלציה, אלא להיפך, בדפלציה. יש היום בעולם הכול מכול ויותר מדי"

"כל מה שקורה בקידוחי היבשה, הפך להיות פארסה ממש. גם אם ימצאו נפט, ואני לא מאמין שימצאו, קשה לי להאמין שזה יהיה מסחרי ושניתן יהיה להפיק מזה כסף. אבל מישהו פעם אמר שישראל ידועה בתעשיית מחפשים, קודחים ולא מוצאים".

כך אומר יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון. ויינשטיין מכר את בית ההשקעות אפיקים לחברת מגדל שוקי הון ורשם אקזיט של כ-200 מיליון שקל. הוא נחשב גם לאחד ממקבלי השכר הגבוהים בענף. בשנת 2009 הסתכמה עלות העסקתו ב-8.5 מיליון שקל, שנגזרים מרכיב קבוע ומביצועי קרנות הנאמנות של אפיקים.

בתקופה בה יש יותר מאלף קרנות נאמנות בשוק, שנפתחות ונסגרות בהתאם לטרנדים בשוק, הקרן של ויינשטיין ממשיכה להציג ביצועים. התשואה השנתית הממוצעת של הקרן ב-20 השנים האחרונות עמדה על יותר מ-12.5%.

- מה מיוחד בקרן אפיקים אג"ח?

"מניסיון של 20 שנה ומעלה, תמיד ראיתי באג"ח הקונצרניות מכשיר השקעה לטווח ארוך, שאמור לתת תשואות יוצאות דופן לאורך זמן. לראיה, התשואה הממוצעת של הקרן הזו".

- איפה משקיעה הקרן את נכסיה היום?

"גם היום אנחנו מתרכזים בניירות של חברות גדולות עם הון עצמי, עם פעילות יציבה ולא נדל"ן מסוכן במזרח אירופה, ובעלות תזרים חיובי. אנו מסתפקים בתשואות נמוכות של 4-6% בשנה".

"האסון במקסיקו ייקר את הנפט"

ויינשטיין רואה את הנהירה של המשקיעים לשותפויות הנפט והגז - ומוטרד. ומה לגבי הגילויים שכבר ראינו?

"יש חברות שכבר מצאו גז בים, זו עובדה, וכעת נותר העניין המתמטי של לחשב כמה יפיקו וכמה ירוויחו מזה. קיים גם הסיכוי לקדוח עמוק יותר בים ואולי לגלות נפט בכמות מסחרית, וזו ספקולציה סבירה להבדיל מהיבשה".

- טרנד הנפט והגז הוא לא רק מקומי. מה יקרה למחיר הנפט לדעתך?

"קשה עדיין להעריך, אבל האסון במפרץ מכסיקו ישפיע. עד לאסון ההכרה הייתה שהמקום הקל ביותר למצוא בו נפט הוא במים עמוקים. האסון הזה וההגבלות שהולכות לחול על החברות המחפשות, יביאו לכך שמחיר הנפט יהיה הרבה יותר גבוה. לכך יש להוסיף את העובדה שסין הפכה להיות צרכן הנפט הגדול ביותר בעולם, אחרי ארה"ב.

"כמות המכוניות שעולות שם על הכביש, וצריכת הדלק שם כל-כך גדולות, שהיא הפכה להיות מאוד דומיננטית. הסינים בנו מאגרים לאחסון נפט, שניים רק לארה"ב, ובכל ירידת מחירים הם ממלאים מצבורים. אין ספק שתוך שנה-שנתיים נראה מחירים גבוהים יותר. בטווח הקצר האווירה הדפלציונית מאזנת את הביקוש של סין, ולכן אנחנו רואים שהנפט נמצא ברמות של 75-80 דולר לחבית".

טרנד נוסף בעולם ההשקעות, שיש הטוענים שגם הוא בועתי, הוא הזהב. בראיון לפני כשנתיים אמרת, שהזהב יגיע ל-1,800-2,000 דולר לאונקיה. כעת מחירו עומד על כ-1,100 דולר לאונקיה.

"אני עדיין חושב שזה צריך להיות מחירו. הזהב עובר שלושה שלבי התפתחות, וכעת אנחנו בשלב השני, גילוי ותהייה. השלב הראשון היה התעלמות, ואז מחירו עלה בשקט פי שלושה בלי שמישהו שם לב. בשלב השני גילו אותו, התחילו השאלות, אבל כולם קטלו וטענו שזו בועה. השלב השלישי הוא ה-Over confidence (ביטחון יתר). זה לא הכלות ההודיות שקובעות את מחיר הזהב, הטרנד הכללי הוא זה שקובע, ומה שיחסל את הזהב זה רק ריבית ריאלית חיובית, שלא תקרה בעולם בקרוב, וגירעון נמוך של מדינות, וגם זה לא יקרה בקרוב".

- שנת 2009 הייתה שנה חזקה. השנה הנוכחית תנודתית בינתיים. מה אתה צופה בהמשך?

"אחרי הריצה הגדולה של השווקים במשך כ-15 חודשים, נגמר האוויר. הדרך פתוחה לתחילתה של תקופה שהכול אפשרי. הצפי מאוד לא ברור, וכל מי שרצה כבר נמצא במניות או בנכסים מסוכנים. להערכתי, לא נראה עליות גדולות, אולם בגלל התשואות הנמוכות שיש באג"ח הארוכות בארה"ב ובגוש האירו - קניית מניות של חברות גדולות עם נתח שוק מוכח, שמשלמות דיבידנד, כמו מניות פרמצבטיקה ומזון, בהחלט מהווה חלק מבניית תיק השקעות לטווח ארוך בתקופה זו".

- ומה בטווח הקצר?

"ניקח למשל את מדד ה-S&P 500. לא נשיג את ציפיות מרבית האסטרטגים, שדיברו על רמות של 1250-1300 נקודות עד סוף השנה. זה נראה לי דמיוני. יותר סביר שהוא ינוע בין 950-1200 נקודות, כאשר בתוך תחום הזה נראה תקופות של מאניה-דפרסיה, אבל ברמות לא דרסטיות. גישת 'קנה והחזק' לא טובה לתקופה הקרובה. חייבים להיות עם יד על הדופק, ולפעול בצורה יותר אגרסיבית בטווח הקצר".

"העלאת הריבית לא תעצור את מחירי הדירות"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, העלה את הריבית בהפתעה, בטענה כי הוא מודאג ממחירי הנדל"ן. ויינשטיין מאמין שלא זה מה שיעצור את עליית מחירי הדירות.

"היסטורית, הריבית בישראל לא הוכחה כמשנה מגמה, כשהיא ברמות הנמוכות, כל זמן שאנשים בנדל"ן לא מרגישים שיש סכנה של הפסדים. כיוון שאין מיסוי כבד, הריבית לא תעצור את מחירי הדירות. רק שינויים חוקתיים הם שיכולים לטפל בבעיה", הוא אומר.

- אתה לא חושש מהתפרצות של אינפלציה?

"בשנה הקרובה כל צמיחה שתבוא לא תהיה מלווה באינפלציה, אלא להיפך, בדפלציה. הסיבה היא כי יש היום בעולם הכול מכול ויותר מדי. יותר מדי כושר ייצור, פועלים, חומרי גלם, אפילו נפט שאולי יהיה במחסור, היום כבר יש מספיק ודי. גם גז טבעי יש הרבה, וכנ"ל לגבי מחצבים, חיטה, תירס וסחורות. נוסיף לכך שבאווירה אין סכנה של אינפלציה של דרישות שכר, ואין מצב שתהיה אינפלציה כתוצאה מהדפסות הכסף הגדולות".

- ואיך הערכות אלה משפיעות על ההשקעות שאתה מנהל?

"למשל, אנחנו חושבים שהשוק לא מתמחר נכון את השחריות . כשאני רואה את התמונה הכלל עולמית של דפלציה ולא אינפלציה, ושבחודשים הקרובים לא נראה העלאות ריבית באירופה ובארה"ב, ההשקעה בשחרית, עם תשואה של 9%-9.5% לתקופה של 7-8 שנים, היא מאוד מפתה".

- האם המיתון העולמי כבר מאחורינו?

"באירופה אין הרבה חדש. היא צועדת לקראת צמיחה של עד 1%. בארה"ב יש כוחות מנוגדים, אבל המסר העיקרי הוא שאנחנו צועדים לכיוון צמיחה של 1%. זו צמיחה מאוד נמוכה בהתחשב בכמות המצטרפים למעגל העבודה בסקטור הפרטי. חברות שפיטרו וצמצמו כוח אדם, מראות תוצאות יפות רק בגלל צמצום בכוח האדם, מבלי לשנות שום דבר אחר. הרבה חברות למדו שאפשר להסתדר עם פחות עובדים, ומחקו וסגרו כל מיני פעילויות שלא בליבת הפעילות. זה בולט במיוחד בתחום התרופות. הולכים לכיוון הגנרי, או שקונים חברות אחרות במקום לבצע פיתוח עצמאי".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"