גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהו השופט ג'ורג' קרא שיכריע בשבוע הבא במשפט קצב?

בפרקליטות "מתים עליו", הסנגורים לא ממש: ג'ורג' קרא יכריע בשבוע הבא במשפטו של נשיא המדינה לשעבר, ומדינה שלמה במתח ■ מבחינתו, זהו רק שלב נוסף בדרך לכהונה בעליון

ג'ורג' קרא רגיל להיות במרכז העניינים. בעבר הוא שפט בתיקו של עופר נמרודי, בעל השליטה בהכשרת היישוב ומבעלי השליטה ב"מעריב", שבו הורשע בהאזנות סתר במסגרת עסקת טיעון. כשופט פלילי הוא דן לא אחת בתיקים בפרופיל תקשורתי גבוה של משפחות הפשע, עד כדי כך שבמהלך השנה שעברה נאלצה הנהלת בתי המשפט להצמיד לו מאבטחים, זאת לאחר שהרשיע 15 מאנשי משפחת חרירי בעבירות קשות, וגזר על בכיריה עונשי מאסר של עד 15 שנה.

הכרעת הדין שיקריא קרא בשבוע הבא, כראש הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אמנם לא תצריך אותו לתגבור מערך האבטחה, אבל לבטח תנקז אליו את אור הזרקורים. מדינה שלמה תמתין למוצא פיו במשפט של נשיא המדינה לשעבר משה קצב. הכרעת דין שתסגור, לפחות באופן זמני עד שיגיעו הערעורים לבית המשפט העליון, את הסאגה שהכניסה את הציבור הישראלי כולו למערבולת.

גם הפעם, אפשר להעריך, למרות התוכן הסנסציוני לא יזוז כמעט שריר בפניו של השופט היפואי הוותיק, שמבחינתו התיק הזה הוא לא רק אחד התיקים החשובים והמתוקשרים ביותר, אלא גם ציון דרך במסע לבית המשפט העליון.

אז מיהו השופט קרא, האיש שיגזור את דינו של מי שהיה האזרח מספר אחת? כמו תמיד, תלוי את מי שואלים. אחדים מציירים תמונה של אדם ענייני, יסודי, הגון ונטול פניות, סגפן באורח חייו; אחרים מדברים על איש מלא חשיבות עצמית. הפרקליטים בפרקליטות "מתים עליו"; בקרב הסנגורים - לא כולם מסנגרים.

חבריו של קרא מספרים על אדם הגון, ישר, כן, שמאז מונה לשופט סיגל לעצמו התנזרות מסוימת. "אולי הוא מנסה להיות בדיסטנס", מסביר אחד מידידיו. "בתפקידו כשופט, הוא לא כל-כך רוצה להיות בקשר. אם הוא נמצא במחיצת חברים טובים הוא מרגיש משוחרר, אבל אם הוא במסגרת חברתית קצת יותר רחבה, הוא שומר דיסטנס. קשה מאוד למשוך אותו לחברותא, ומצד שני, אין אצלו פרוטקציות, ואין לו משחקים מאחורי הגב ולא מתחת לשולחן. הוא לא תוקפן, הוא תקיף; הוא לא אימפולסיבי, הוא אסרטיבי".

"אפשר לומר", מוסיף חבר אחר, "שהוא לא נפתח כל-כך מהר ולא בפני כל אדם. הוא מנסה לבדוק בציציות של כל אחד עד שהוא מגיע למסקנה אם כדאי או לא להתחבר אליו. הוא מסתופף יותר בקן של המשפחה ושל קומץ חברים טובים. הוא בנה לעצמו תדמית של מי שחי בעולם שלו. אין לו סנטימנטים. לא איש של צ'פחות".

חברים אחרים מחזקים את הדברים. "הוא היה תמיד קשוח", מספר ידיד אחר. "אתה בקושי רואה בדל חיוך על שפתיו. ארשת הפנים שלו תמיד מאוד רצינית. אחרי שמונה לשופט, הפך להיות עוד יותר קשה. ההרגשה היא כאילו הוא חי בחו"ל, בגלל שניתק קשר".

חבריו הקרובים שמחים על טיפוסו בסולם הקריירה המשפטית, אבל מצטערים שאיבדו אותו כחבר וכפעיל חברתית. "אתה שמח עבור חבר שמצליח", אומר אחמד משהראווי, חבר מועצת עיריית תל-אביב מטעם מרצ, "אבל מצד שני, הוא התנתק באופן מוחלט כחבר מרגע שהתמנה לשופט. אני יכול להבין את ההחלטה שלו, ואני חושב שהיא מעידה לזכותו".

בדלתיים סגורות

קרא, 58, נולד ביפו לאחת המשפחות המכובדות בקהילה הנוצרית בעיר. אמו, שכבר אינה בחיים, היתה מורה. שני אחיו היגרו לברזיל, אחותו נפטרה ממחלת הסרטן. הוא למד בבית -הספר היסודי טרה סנטה ובבית-הספר התיכון אשכולות. בשנת 1973 סיים את לימודי המשפטים באוניברסיטת תל-אביב ופתח משרד עורכי דין עם בן-דודו פאיז פנוס. במשך 14 שנה שימש כעורך דין פרטי, ועם מינויו לשופט בבית משפט השלום בתל-אביב ב-1989 הותיר את המשרד לבן-דודו.

אשתו רמלאית במקור, אקדמאית ועוסקת בהוראה. לבני-הזוג 3 בנות: האחת דוקטור לכימיה, שנייה מתגוררת בארצות-הברית, והשלישית החלה באחרונה לעבוד בפרקליטות לאחר ששימשה כתובעת משטרתית.

כעורך דין תרם קרא את תרומתו בעיקר בנושא זכויות הפרט, אולם מאז מינויו לשופט הוא נמנע ממעורבות קהילתית בשל מעמדו. את תפקידיו כחבר הנהלה באגודה למען ערביי יפו ובאגודה האורתודוקסית נטש מאז מינויו.

בפרקליטות משתגעים עליו. "שופט נפלא מאין כמוהו", אומרת פרקליטה אחת, "חרוץ מאוד, בעל סבלנות רבה, בעל אורך-רוח. בדיונים היה יושב ומגלה בקיאות רבה, נותן הרגשה שהוא מתכונן לדיונים גם כשהתיק היה מלא פרטים טכניים. הוא הכיר את התיק לפחות כמו הצדדים. כיף לנהל תיק אצלו".

עם הסנגוריה יש פחות הרמוניה. בתיק קצב, למשל, נקלע קרא לעימותים חוזרים ונשנים עם הסנגורים - עורכי הדין אביגדור פלדמן, ציון אמיר ואברהם לביא. שיאה של המתיחות הזו היה כשקרא החליט לקיים את המשפט בתדירות של 4 פעמים בשבוע. הסנגורים התקוממו וביקשו להתפטר מהייצוג.

"לא המשפט נמרח", טענו בהודעתם לבית המשפט, "אלא תחושת הצדק וההגינות בכך ששלב ההוכחות יקוים במתכונת כל-כך אינטנסיבית, שאינה מאפשרת הכנה של ממש לכל דיון". בשלב מסוים אף שקל צוות ההגנה בקשה לפסילת ההרכב. עו"ד פלדמן אמר כי השופט קרא "מהלך עלינו אימים", וכשקרא סירב לבקשתם להשתחרר מהייצוג, הוסיף: "אני לא עבד של בית המשפט".

החלטה אחרת של קרא שהכניסה אותו למסלול התנגשות עם הסנגורים היתה לנהל את המשפט של קצב בדלתיים סגורות. "לדעתי זו החלטה אומללה", מעריך סנגור ותיק, "היא אולי נובעת מכך שהוא לא רצה שפרקליטים בכירים כמו אביגדור פלדמן וציון אמיר יגנבו את התהילה באינספור ראיונות. הוא עשה חשבון שאם הכול יהיה חשוף לתקשורת, ידו יכולה להיות על התחתונה".

לא כל הסנגורים מסכימים. עו"ד חיים משגב, אף הוא פרקליט בכיר וותיק, חושב שההחלטה לסגור דלתות בתיק קצב נכונה מאין כמוה. "זה מנע את כל ההדלפות וכל הקשקושים בעיתונות", הוא אומר. "אם לא היה סוגר את הדלתות, יום-יום היינו שומעים דברים".

שני חברים יצאו לדרך

לא רק בקרב חבריו וידידיו שומר השופט קרא על ריחוק מסוים, אלא גם בקרב הקולגות השופטים. נקודה רגישה אצל קרא היא הקולגה חאלד כבוב, שמונה לפני שבועיים לשופט בבית המשפט הכלכלי החדש שנפתח. גם הוא מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, גם הוא ערבי מיפו (אם כי מוסלמי), גם הוא שימש עורך דין פרטי לפני שמונה לשופט.

אבל יש הבדל אחד בולט ביניהם: סולם ההתקדמות של כבוב היה מהיר בהרבה מזה של קרא. בעוד קרא מונה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב אחרי 11 שנים כשופט שלום - כבוב בן ה-52 "הוצנח" למחוזי אחרי 6 שנים בלבד כשופט שלום בנתניה. לכך נוספת העובדה שכבוב מביא איתו ניסיון נוסף בתחום הכלכלי, הכה חסר בבית המשפט העליון.

לדברי גורם המכיר היטב את שני השופטים, אין ספק שהקידום המהיר של כבוב מפריע לקרא. "הם היו חברים", הוא אומר, "ברור שהקידום של חאלד עשה משהו. היו הרבה כתבות על העלייה המטאורית של כבוב, ואין ספק שזה שינה משהו ביחסים ביניהם. כיום היחסים קורקטיים".

גם באישיותו כבוב הוא ההפך הגמור מקרא: בעוד קרא מסוגר ומרוחק, שלא לומר מנוכר - כבוב משוחרר ולבבי, נינוח וגם מרשה לעצמו להתלוצץ. הוא נעדר את הדיסטנס של קרא, ולא על חשבון איכותו כשופט.

על רקע העובדה ששניהם מסומנים כמועמדים ריאליים ביותר לבית המשפט העליון, לא קשה להבין שקרא, מן הסתם, רואה בתיק קצב נקודה משמעותית בקריירה שלו. אבל דבר אחד יכול להרגיע אותו: לדברי חברים קרובים, כבוב לא מתכוון לחכות עד אין קץ, ואם בחלוף ה'דדליין' שהציב לעצמו לא ימצא את עצמו בעליון - יוותר על הרעיון ויעזוב את השפיטה.

קרא, כמו שזה נראה, יהיה סבלני יותר, כי השפיטה היא אצלו בדם. מעניין איך זה יתבטא בהקראת פסק הדין של קצב בעוד שבוע.

hadasm@globes.co.il

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?