גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גבולות הפאפארצ'י

לא מעט צלמים וכתבים יצהלו ביום שבו ייאסר עליהם לשמש ציידי ראשים של גיבורים טרגיים

לפני כמה שבועות ניהלתי שיחה עם בכיר בהסתדרות הרפואית על הקשר ההדוק שמנהל הגוף הזה עם חברות התרופות. הוא טען כי אין צורך להסדיר בחקיקה את הקשר בין הרופאים, שאותם מייצגת ההסתדרות הרפואית, ובין חברות התרופות. "יש אמנה אתית, ודי בה", נימק, "לא הכול צריך לעבור לחקיקה".

על פניו האיש צודק. לעולם עדיף לייצר כללי התנהגות בהסכמה ולא בכפייה.

אלא שאותה אמנה, לדידו של משרד הבריאות, הייתה לא יותר מכיסתו"ח. היא הייתה דרכן של חברות התרופות וההסתדרות הרפואית להרגיע את הרוחות מפני גילויים של ניגודי עניינים רבים במקרה הטוב, ושוחד במקרים הפחות שכיחים אך הקיימים בהחלט. כך שמבחינת משרד הבריאות, אותו אדם למעשה אמר: תנו לנו לפקח על עצמנו.

מה התוצאה של ה"פיקוח" הזה? הראיתי לאותו בכיר מסמך פנימי של חברת תרופות לעובדיה, המבקש מהם להציע לרופאים מכשירי טלוויזיה תמורת מכירה אינטנסיבית של אחת התרופות שהיא מייצרת. "נורא ואיום!", הוא הזדעזע כאילו הוא רואה אותו לראשונה. הוא לא. במשרד הבריאות כבר הראו לו אותו, באחד מניסיונותיהם העקרים להסביר לו למה צריך חוק.

גם אם ניתן לחתול את הקרדיט שהוא מחונך היטב, עדיין לא יהיה זה חכם לתת לו לשמור על השמנת.

אני מבקשת למתוח קו ישר בין הסיפור הזה להצעת החוק החדשה של ח"כ ציפי חוטובלי.

קורבנות ההטרדה המינית

באחרונה אושרה לקריאה ראשונה הצעת החוק של חוטובלי, לפיה ייאסר על צלמים לעקוב אחר מי שהוטרדו מינית. החוק כיום אוסר על פרסום התמונה המזהה, אך לא אוסר על עצם הצילום.

החוק הזה מצטרף לחוק נוסף שמבקש לכאורה להגביל את חופש העיתונות: חוק רונה רמון, לפיו ייאסר לפרסם את צילומיה של משפחה מתאבלת ב-48 השעות הראשונות שלאחר מות יקירה.

מועצת העיתונות כמובן מתנגדת, וכמו ההסתדרות הרפואית היא שולפת את תירוץ ה"שוב לוקחים לחקיקה דברים שאמורים להישאר בגבולות האתיקה".

מועצת העיתונות היא גוף שההצטרפות אליו וולונטרית, ואכיפתו את כללי האתיקה כבר שנים נטולת שיניים ולרוב מתמצית בנזיפות. עוד לא נתקלתי בעורך ששנתו נדדה מהחשש מה יקרה אם ייפול לידיה של מועצת העיתונות.

זו, כמובן, אינה רק אשמתה של מועצת העיתונות. זו בראש ובראשונה אשמתם של כלי התקשורת שעברו, כמו גופים אחרים, לדבר בשפה המשפטית בלבד ולא בשפת הנורמות והערכים: מה שהחוק אינו אוסר - מותר, ומה שמותר הוא כל מה שלא נענשים בגינו. אם הציבור לא מעניש ובידו השוט החזק מכול - כוח הקנייה - למה לפחד מהשופטת דורנר, צודקת ככל שתהיה?

על אתיקה אנחנו מדברים? ובכן, חברי מועצת העיתונות, בכל הנוגע לקורבנות, המושג אתיקה נמצא על סף פשיטת-רגל. ייתכן שאינכם מודעים לכך, אבל נכון להיום אתם מייצגים במאבקכם זה אך ורק את העורכים והמו"לים, לא את עיתונאי השטח.

היום שבו התביישתי במקצוע שלי

אולי תתפלאו לגלות, אבל לא מעט צלמים וכתבים יצהלו מאושר ביום שבו החוק יאסור עליהם לשמש כציידי ראשים של גיבורים טרגיים. במהלך האינתיפאדה השנייה נשלחתי יותר מ-30 פעמים לסקר משפחות שקיבלו רגע לפני הגעתי את ההודעה על מות יקיריהן.

באחת הפעמים הודיע לנו דובר צה"ל כי המשפחה כבר קיבלה את ההודעה וכי ניתן להגיע לביתה. צוידתי בשם ובכתובת, ותחת הפקודה: "צרי כתבת פרופיל מרגשת" סרתי לבית המשפחה. בעודי בשער ראיתי את אנשי קצין העיר נכנסים אל הבית.

רגע לאחר מכן הבנתי שהם לא יצאו לרגע לשאוף אוויר וחזרו. זה הרגע הנורא שבו הם בעצם בישרו למשפחה כי חייה נהרסו. הרגעים שלאחר מכן היו תערובת של צרחות איומות שכמותן לא שמעתי מעודי.

מימיי לא התביישתי במקצוע שלי כפי שהתביישתי באותם רגעים. המשפחה הזו לא זקוקה כרגע למצלמה שלי, היא זקוקה לשקט. איזה מוח חולני יכול להעלות על דעתו שאם לא אביא את יגונם בצבעים עזים בזמן אמת, כי אז לא עשיתי את מלאכתי נאמנה?

במקרה הזה הסתלקתי מן המקום ומכרתי איזה לוקש למערכת. הייתי שמחה להתגאות בכך שעשיתי זאת גם במקרים נוספים, אבל לא כך הדבר. גם לי היה חלק בנבזיות הזו. למזלי, כיום לא ניתן לכפות עליי ביצוע משימות כאלה, אבל הפראיירים לא מתו, רק התחלפו. חזיתי בהם מחלוני כשהגיעו לביתה של רונה רמון, הממוקם מול ביתי.

אף צלם, לפחות מאלה שאני מכירה, לא נהנה לארוב למוטרדת מינית, ואף כתב לא רוצה לעוט משפחה שכולה ברגעיה הקשים. זה תפקיד בזוי שאין בינו ובין זכות הציבור לדעת דבר וחצי דבר.

הצלמים והכתבים נשלחים על-ידי עורכיהם, ונכון להיום אין להם שום יכולת לסרב למטלה הדוחה הזו בלי שיסכנו את מקום עבודתם. ח"כ חוטובלי נותנת לא רק לנפגעים כלי התגוננות - היא גם נותנת לעיתונאים כלי להגן על עצמם, על יושרם ועל מצפונם.

ומה רינו צרור חושב?

העורך שלי, רינו צרור, חושב שאני טועה. הוא חושש מכל התערבות של המחוקק בחופש העיתונות, כי היא מאותתת שסתימת פיות בחסות הכנסת הופכת ללגיטימית. הוא סבור כי עדיף לתת למועצת העיתונות את הכלים שאין לה כיום ולאפשר לה לפקח בצורה טובה יותר.

אפשר להבין אותו: הוא היה ב"חדשות" במהלך פרשת קו 300 והיה עד לניצול החוק לטובת טיוח אינפורמציה חשובה. למרבה הצער, הטראומה העיתונאית שלו ושל חבריו דאז תומרנה להיות הטיעון המרכזי במאבק על זכות הציבור להתפלש בצנעת הפרט.

  1. הטור פורסם בגיליון מגזין "פירמה" שראה אור השבוע.
    לעמוד הפייסבוק של פירמה

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?