גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה חדה בהגשת תביעות ייצוגיות, בעיקר נגד חברות התקשורת

149 בקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו במחצית הראשונה של 2011 - לעומת 217 בשנת 2010 כולה ■ בראש הנתבעות - סלקום, פרטנר, פלאפון ובזק; ואחריהן העיריות ותאגידי המים

פייסבוק התגלה לאחרונה כאחד הכלים האפקטיביים לפתיחת מלחמת צרכנים על מוצר מסוים, אלא שלצידו קיים לציבור כלי נוסף והוא התובענות הייצוגיות, שאמור לסייע לו להילחם בתאגידים הפועלים בניגוד לחוק ומנצלים את כוחו הדל.

נתונים שהגיעו לידי "גלובס" ונאספו בעזרת הנהלת בתי המשפט, מלמדים כי בהשוואה לאשתקד, בחצי השנה האחרונה חלה עלייה חדה במספר התובענות הייצוגיות המוגשות לבתי המשפט.

בכל שנת 2010 הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב 217 בקשות לאשר תובענות ייצוגיות, לעומת 149 שהוגשו רק במחצית הראשונה של שנת 2011.

האחוז הגדול ביותר של התביעות הופנה כלפי חברות התקשורת: 33 (כ-15%) תביעות הוגשו ב-2010, ו-28 (כ-19%) הוגשו במחצית הראשונה של שנת 2011.

גם העיריות ותאגידי המים הם יעד לתביעות מצד הצרכנים: 16 (כ-7%) בקשות לאשר תביעה ייצוגית נגדם הוגשו בשנת 2010, ו-12 (כ-8%) הוגשו במחצית הראשונה של שנת 2011.

חשוב להדגיש כי העלייה היחסית בתביעות בשנת 2011, במקרה הזה, נבעה מהקמת תאגידי המים, שרבים מהצרכנים טוענים להטעיות מצידם.

התפלגות התביעות נגד חברות התקשורת ב-2011 היא לפי הפירוט הבא: סלקום - 8 תביעות; פרטנר - 7; בזק - 6; פלאפון - 5; הוט טלקום - 1; וחברת הלוויין yes תביעה אחת.

מהנתונים עולה כי העילות העיקריות של התביעות הייצוגיות נגד חברות תקשורת עוסקות בכפיית שירותים חדשים על לקוחות, חיוב בניגוד להסכמים חתומים, שירותים לא מספקים, אי-עדכון מבצעים וחיוב עבור שירותים שלא ניתנו; העילות המרכזיות של התביעות נגד עיריות עוסקות בחיוב ארנונה שלא כדין וגביית אגרות שלא כחוק; והעילה המרכזית לתביעות המוגשות נגד תאגידי המים עוסקת בחיוב שגוי ועודף.

לדברי עו"ד יצחק אבירם, המתמחה בתובענות ייצוגיות, התביעות הייצוגיות נגד הבנקים פינו את מקומן לטובת תביעות נגד גופי תקשורת. "חברות התקשורת יכולות להתלונן רק על עצמן ועל שיטת החיוב בה הן נוקטות. אין ספק כי ריבוי התביעות נובע מסיבוך עצום בכל הקשור לחשבונות, לגבייה, לפירוט התשלומים ולמגוון ההסדרים שהם מפעילים מול לקוחות", אומר אבירם.

בהתייחס לריבוי התביעות נגד העיריות ותאגידי המים, אבירם סבור כי הדבר נובע מריבוי הגופים ולא בהכרח מפעולותיהם.

באשר לסכום התביעה הנקוב בבקשה לאשר את התביעה כייצוגית - הממוצע ב-2010 עמד על כ-564 מיליון שקל, ואילו במחצית הראשונה של 2011 הוא עמד על כ-131 מיליון שקל.

עוד עולה מהנתונים כי ממוצע סכום תביעה נגד חברות תקשורת עמד בשנת 2010 על 283 מיליון שקל לתביעה, ועל כ-100 מיליון שקל במחצית הראשונה של שנת 2011.

לדברי אבירם, הסכום לא מהווה תמיד פרמטר לנכונותו. "קשה מאוד לכמת תביעות כאלה ולקבוע את סכומן מראש. למען האמת, ראוי היה שהמחוקק יבטל את הצורך בנקיבה של סכום תביעה בשלב הזה, שכן מדובר במידע מוקדם מדי, שהוא בדרך-כלל נסמך על ניחוש מושכל ולא על נתוני אמת", טוען אבירם.

פתרון כללי

ההליך של תובענה ייצוגית מחייב תחילה הגשת בקשה לאשר תביעה כייצוגית, ורק אם בית המשפט מאשר את הבקשה - הרי שהתביעה נדונה; בתום ההליך הדיוני מחליט בית המשפט אם לקבל את התביעה. לעתים קרובות - עוד לפני שבית המשפט מכריע בשאלה אם לאשר את הבקשה לדון בתביעה כייצוגית - מגיעים הצדדים לפשרה.

"ההליך המשפטי של התובענה הייצוגית הוא ייחודי. בגלל החששות שמדובר בתביעה לא ממשית, בית המשפט מחליט קודם כל אם יש עילה לדון בבקשה, ורק לאחר מכן דן בה". מסביר עו"ד ברק לייזר, יועץ בכיר למנהל בתי המשפט. "גם האישור לא מהווה אינדיקציה או ראייה נסיבתית לכאורה שהתביעה תתקבל".

"תביעות ייצוגיות משמשות היום כלי, כמעט יחיד, למאבק הצרכני בתאגידים הגדולים", אומר עו"ד אבירם. לדבריו, אין ספק כי רשויות המדינה כושלות בנושא זה ואינן מסוגלות או אינן רוצות לטפל בבעיות האמיתיות במשק מבחינת הצרכן הקטן.

"ברור לכולם כי צרכן בודד לא ינהל תביעה על 10 שקלים או אפילו 100 שקל כנגד חברת ענק. הזמן שיידרש לניהול תביעה כאמור וגישת בתי המשפט, שאינם פוסקים פיצויים עונשיים מעבר לנזק, מונעת תביעה והופכת אותה ללא כדאית", אומר אבירם.

לדבריו, מוסד התביעות הייצוגיות נועד לפתור בעיה זו. "הוא מאפשר על-ידי כריכת מספר עצום של תובעים יחדיו, לדון בעוולות קטנות ולהביא פתרון כללי" אומר אבירם. "חשוב לזכור, עם זאת, כי תביעה ייצוגית היא מכשיר מסוכן לתובע כאשר התביעה נכשלת, שכן התובע עלול להיחשף להוצאות ניכרות. מצד שני, משך הטיפול בתביעה ייצוגית הוא ארוך מאוד ונמשך שנים".

הליך ארוך

בהתייחס למספר התביעות שהסתיימו בהצלחה - לדברי אבירם, בשנים האחרונות מדובר על בין 10 ל-20 תביעות בשנה שמסתיימות בפשרה - חלקן בסכומים של מספר מיליוני שקל, וחלקן בפיצוי שאינו כספי.

"חשוב לציין כי מסלול התביעה הייצוגית לא תמיד נגמר בהחלטה, אלא ממשיך לעתים לערעור לעליון שאורך כשנתיים-שלוש, ומעכב את הדיון", מציין אבירם.

כדוגמה מציין אבירם את התביעה הייצוגית הידועה שהוכרעה לטובת התובע הייצוגי בהחלטת בית המשפט בפרשת הסיליקון בחלב העמיד של חברת תנובה. ואולם, הדיון בתביעה זו, שמתנהלת מ-1995, טרם הסתיים, והיא נמצאת עדיין בהליכי ערעור בבית המשפט העליון.

למעשה, עד היום רק תביעה ייצוגית אחת שהסתיימה בהחלטת בית המשפט לטובת התובע - ולא בפשרה - צלחה את כל ההליכים, ואולם היא התנהלה במשך 16 שנה. מדובר בתביעה בנושא ניירות ערך שהגישו בעלי מניות ברייכרט תעשיות, שטענו לקיפוחם - וזכו לפיצוי של 10 מיליון שקל.

העילות בתביעות

* חברות תקשורת - כפיית שירותים חדשים על לקוחות, חיוב בניגוד להסכמים חתומים, שירותים לא מספקים, אי-עדכון מבצעים, חיוב עבור שירותים שלא ניתנו.

* עיריות - חיובי ארנונה שלא כדין, גביית אגרות שלא כחוק.

* תאגידי מים - חיוב שגוי וחיוב עודף.

מחוזי תל אביב

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית