גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנורה מקולקלת

לבית"ר חסרים כמה מיליונים טובים כדי לעמוד בתקציב שהגישה לעונה הקרובה; כל זה לא מנע מאיציק קורנפיין לשדרג את שכרו ב-20%; השחקנים זועמים על היו"ר, כמו גם הבקרה התקציבית

1 - מה עומד מאחורי הבעיות הכלכליות של בית"ר?

בבקרת התקציבים של ההתאחדות לכדורגל לא האמינו למראה עיניהם כשבית"ר ירושלים הגישה בשבוע שעבר את מסגרת התקציב שלה לעונת 2011/12. על אף שסיימה את עונת 2010/11 בגירעון של כ-4 מיליון שקלים, בעקבות הערכה מופרזת של ההכנסות הצפויות, הציגה הקבוצה תקציב של 25 מיליון שקל, כשעל פי-הערכות הבקרה, יצליח המועדון לייצר הכנסות טבעיות של 15 מיליון שקל בלבד בשנה הקרובה. אם לא די בכך, עד לתחילת אוגוסט תיאלץ בית"ר לחתום על ערבויות לעונת 2011/12 על סך 10 מיליון שקל.

כשבהתאחדות לכדורגל עברו על תכנון התקציב של בית"ר לעונה הקרובה, נדהמו לגלות שקרוב ל-3 מיליון שקלים מהוצאות התפעול השוטפות "גולחו", לעומת ההוצאות בפועל בעונה החולפת. כך לדוגמא נעלמו לפתע כמה מאות אלפי שקלים מסעיפים כגון אבטחה ותחזוקת המגרש, על-אף שבפועל אין שום אינדיקציה לירידה צפויה בהוצאות האלו.

אחד מהדברים שממשיכים להכביד על התקציב של בית"ר הוא חובות עבר למועדונים אחרים. בעונה הבאה הקבוצה תצטרך לפדות את ההתחייבויות שבשנתיים האחרונות, עקב מצבה העגום, ביקשה וגם הצליחה לדחות: מדובר על חוב של כחצי מיליון שקלים שמגיעים כדמי תיווך לסוכנים שהביאו לארץ בתחילת 2008/09 את חלוץ נבחרת אורוגוואי סבסטיאן אבראו, שנחתך מהמועדון כחודש מהגעתו לאחר שבית"ר לא הצליחה להעפיל לליגת האלופות; ועוד כמיליון שקלים שעדיין מגיעים לגנק הבלגית עבור רכישת ברק יצחקי, עסקה שנחתמה בסוף דצמבר 2007.

אבל בבקרה לא ממש מופתעים מכל התופעות המוזרות האלו בבית"ר. הם כבר רגילים לקשיים האדירים שהמועדון נתקל בהם מאז הפך הבעלים ארקדי גאידמק לנוכח-נפקד, פחות או יותר בתקופה של שלהי עונת 2008/09. אז הפסיק להזרים כספים לקבוצה, והותיר את ניהולה בידי היו"ר איציק קורנפיין.

2- מה חלקם של קורנפיין וגאידמק בניהול הבעייתי של התקציב?

הנה עוד סיפור שממחיש עד כמה ניהול התקציב של בית"ר בשנתיים האחרונות מדשדש. בקיץ הקודם השיגה הקבוצה באמצעות ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, תרומה אנונימית בסך של כמיליון וחצי שקלים. קורנפיין רצה להפנות את הכסף לרכישת שחקנים חדשים לקבוצה, אלא שיו"ר הבקרה התקציבית, עופר אורליצקי, התריע בפניו שבהתחשב בצפי ההכנסות של המועדון, עדיף לו לשמור את הכסף ליום סגריר. בחודש אפריל האחרון הגיע היום הזה מהר מאד, כשקורנפיין השתמש בכספי התרומה כדי לשלם משכורות לשחקני הקבוצה.

משכורות חודש מאי, לעומת זאת, עדיין לא נכנסו לחשבון הבנק של השחקנים, כמו גם פרמיות ובונוסים שונים שמגיעים להם עבור העונה החולפת. כשפנו השחקנים לקורנפיין לנוכח הלנת שכרם, טען בפניהם היו"ר שהקופה ריקה. כשעורכי הדין שלהם ביררו בבקרת התקציבים, הם גילו כי בחשבון הקבוצה נותרו עדיין פיקדונות בסך 1.3 מיליון שקלים שהפקיד ארקדי גאידמק בתחילת העונה. קורנפיין הסביר להם כי גאידמק אינו מאשר להשתמש בכסף, אותו הוא רוצה למשוך בחזרה.

העניין האחרון יצר מרמור מצד השחקנים כלפי קורנפיין, והם לא לבד: גם בבקרה לא מבינים את התנהלותו. למרות שהקבוצה על סף אבדון כלכלי, היו"ר, מתוקף הסמכות המוחלטת שנתן לו גאידמק על הקבוצה, הפקיד לעצמו חוזה חדש ומשודרג בבקרה, במסגרתו הוא צפוי להרוויח בשנתיים הקרובות 2 מיליון שקלים ברוטו. צריך לציין שעוד לפני השדרוג, קורנפיין היה איש המנהלה בעל השכר הגבוה ביותר בכדורגל הישראלי. העובדה שחוזהו החדש של קורנפיין הוא לשנתיים אינה טריוויאלית: היא למעשה מחייבת כל רוכש פוטנציאלי של המועדון להמשיך להעסיק את קורנפיין, או להגיע איתו להסדר פיצויי פיטורים.

ביום חמישי הודיע קורנפיין כי הוא ידחה את קבלת השכר שלו בגין העונה הנוכחית - לעונה הבאה, מה שבאופן אוטומטי יעמיס על תקציב הקבוצה בקיץ הבא 2 מיליון שקלים.

3 - עד כמה מערכת היחסים בין קורנפיין לשחקנים עכורה?

עכשיו זו כבר עובדה: שחקני בית"ר איבדו כל אמון בראש המערכת שלהם. העובדה שהמשכורת שלו תדפוק כמו שעון גם בשנתיים הקרובות, אבל הם עדיין מחכים לכספים שמגיעים להם מהשנה הקודמת, מטריפה אותם. לפני מספר ימים כינס קורנפיין את שחקניו, ודרש מהם להקריב מעצמם בתקופה הקשה הזאת: "תלמדו מאלי אוחנה שוויתר על קריירה אירופית בשביל להעלות את בית"ר בחזרה לליגת העל", הטיח בהם. אחד מהשחקנים הבכירים במועדון לא נשאר חייב: "עם איך שהוא מתנהל, הוא בכלל יכול לדבר על אוחנה? בינתיים הוא דואג יפה מאוד רק לעצמו ולא למועדון או לשחקנים".

גם השימוש של קורנפיין בתקשורת למען השגת מטרותיו לא מוצא חן בעיני השחקנים. המקרה של עידן טל יכול אולי להסביר מה מוציא את השחקנים מדעתם: קורנפיין הציע לקשר הוותיק חוזה הנחשב למעליב לשחקן בקליבר שלו, כ-130 אלף דולר ברוטו לעונה (פחות ממחצית מהחוזה הקודם של השחקן). כשטל השיב שההצעה לא מכבדת אותו, דאגו בבית"ר לציין בתקשורת כיצד הרוויח טל 13 מיליון שקל בכל תקופתו במועדון, וכי זו חמדנות מצידו לבקש יותר.

חוסר האמון בין השחקנים לבין המערכת הגיע לשיאים חדשים לפני מספר ימים. לאחר שיחה אמוציונאלית בין השחקנים, פנה הקפטן אבירם ברוכיאן לקורנפיין בדרישה חד משמעית: לפטר את דובר הקבוצה אסף שקד. "הוא דואג ללכלוכים עלינו בתקשורת, אנחנו לא צריכים עוד מכשולים מבית", הסביר הקשר.

אבירם ברוכיאן, בית
ברוכיאן. דרש לפטר את הדובר (צילום: שלומי יוסף)

4 - מהו האופק? כיצד בית"ר תצליח לגייס תקציב לעונה הזאת?

על מנת לגייס את הכספים החסרים, בית"ר נאלצת כרגע, בדיוק כמו בקיץ הקודם, אז נפרדה מעידן ורד, ברק יצחקי וטוטו תמוז - למכור שחקנים. הראשון שלא ילבש צהוב-שחור בעונה הבאה הוא חן עזריאל, שהמכירה שלו למכבי חיפה והחיסכון בשכרו אמורים להקל על התקציב בכ-4 מיליון שקלים.

בית"ר תצטרך ככל הנראה למכור שחקן נוסף כדי לעמוד בתקציב שהגישה לבקרה, כשהנכסים המשמעותיים שעדיין נותרו לה הם ברוכיאן, עמית בן שושן ואריאל הרוש. דרך אחרת לגייס את הכספים היא כמובן מציאת רוכש או ספונסר משמעותי, אבל כרגע אפיק כזה נראה רחוק ביותר. השם האחרון שעלה השבוע במצעד התורמים הפוטנציאליים לבית"ר הוא של מיקי קופל, מנכ"ל חברת שירותי הרכב "סטארט". אלא שמדובר בהצעה לא ממש קונקרטית, שתיגמר, לכל היותר, בפרסום על המדים של הקבוצה עבור כסף קטן.

בכל מקרה, אופציית הפירוק של בית"ר לא נראית באופק. בבקרה לא רוצים לראות את המועדון מגיע להליך הזה, בטח לא באותה שנה בה הפועל פ"ת והפועל ר"ג נכנסו לאותו מצב, מה שכמובן לא מאיר בצורה מחמיאה את פעילות הבקרה.

בבקרה מוכנים כעת לעזור לבית"ר בכל הקשור לגיוס הערבויות הדרושות, בין היתר באמצעות משכון כרטיס השחקן של אריאל הרוש. המשמעות היא שהבקרה מוכנה בעצם לוותר לבית"ר על ערבויות בסך כמה מיליוני שקלים, בתמורה להתחייבות כי אם שוב ייכנסו לברור כלכלי, הם ימכרו את השוער בסיום העונה.

השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא האם בהתחשב בסגל הנוכחי שנותר לבית"ר, וללא אפשרות כמעט להביא שמות חדשים לבית וגן, בית"ר בכלל תצטרך להמציא תקציב ראוי בעונת 2012/13 דווקא לליגת העל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?