גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני כל הזמן מחפש דרכים שונות לשיר את השירים"

לקראת הופעתו בישראל, אומר המוזיקאי ג'ון קייל בראיון ל"גלובס": "מוזיקה מגיעה אצלי לכל תחום בחיים, ואני ממשיך לגלות בה דברים כל הזמן"

ג'ון קייל, 69, מוזיקאי גאון, האיש מאחורי הסאונד האוונגרדי של הוולווט אנדרגראונד, הסבא של הפאנק, הקלאסיקן בחליפת המאסטרו, חוזר לישראל לשתי הופעות. קייל יופיע עם להקתו ביום ג' הקרוב בזאפה ברמת החי"ל ויום למחרת בבארבי תל אביב. שתי הופעות לשני סוגים של קהל, הבורגנים והרוקרים.

כשכולם מתלהבים כאן מהופעה המונית ודי נדירה של אושיות כמו בוב דילן או פול סיימון, יש גם אמנים לא פחות דגולים, שמגיעים לתל-אביב בלי לעשות יותר מדי רעש תקשורתי. המעריצים שלהם יכולים לקבל אותם באולמות קטנים, במרחק נגיעה, לא במסכי וידיאו באצטדיון.

לקייל יש פינה חמה לקהל המקומי והוא מגיע לכאן בפעם החמישית. כמו בביקור הקודם, ב-2006, הוא בא עם הרכב רוק ומבטיח "להרעיש עולמות". בראיון טלפוני ל"גלובס" לקראת ההופעות בארץ, קייל מדבר קצת על התחושות שלו כשהוא על הבמה ועל התפקיד של המוזיקה בחייו.

ב-1993 וב-1999 קייל הגיע לתל-אביב לבדו. על הבמה עמדו פסנתר כנף וגיטרה אקוסטית, והוא ביצע שירים מכל אלבומיו בגרסאות צנומות וצלולות, שחשפו את העומק ואת האפקטיביות הרגשית שגלומה בהם. "כל הזמן אני מחפש דרכים שונות, אחרות, לשיר את השירים", הוא מספר. "לקראת הופעות אני עובר על האלבומים הישנים ומנסה למצוא דרך להמציא מחדש את השירים שיבוצעו בהופעה חיה".

- יש הבדל בין הופעות לבד לבין הופעות להקה?

"עם להקה אתה מרחיב את העושר של ההבעה שלך. אבל כשאתה מפחית את מספר כלי הנגינה על הבמה ומופיע לבד, עם פסנתר, נגיד, הביצוע הופך להיות מאוד אישי. אז אתה יכול הרבה יותר להיכנס לתוך הדמות של הדובר בשיר. להיות אדם אחר בכל ערב שבו אתה מופיע. ברגע שאתה מצליח לשנות את הטבע של השיר, אתה יכול להפוך אותו למסמך מאוד אישי".

האלבום האחרון של קייל, BLACK ACETATE, יצא לפני הביקור האחרון שלו כאן. מאז יצא רק דיסק כפול בהופעה. בספטמבר הקרוב הוא חוזר לפעילות ומוציא מיני-אלבום עם חמישה שירים חדשים.

קייל, בניגוד למה שהרגילה אותנו תרבות הרוק, לא מתעייף. המוזיקה שהוא עושה על סף גיל 70 אינה נופלת מיצירותיו מלפני 30 שנה. ככה זה כשאתה חי את המוזיקה וממשיך לשמור על מתח יצירתי.

- מתי ואיך אתה מאזין למוזיקה?

"האזנה למוזיקה היא פעילות מאוד ספוראדית. אני מבלה את רוב הזמן שלי באולפן, בכתיבה. נעשיתי יותר ויותר יעיל בכל הנוגע לעבודה באולפן. אני יודע לאן השיר אמור להגיע מוקדם יותר מבעבר. אני יכול להמשיך הלאה בתהליך ההפקה כבר אחרי שעתיים-שלוש, ולכן אני מעדיף לכתוב מוזיקה באולפן, כשבמהלך ההאזנה לדברים אני מוצא טקסטורות חדשות ומקצבים חדשים לעבוד איתם".

- אז למה אתה מקשיב כשיוצא לך?

"אני מקשיב היום להרבה ג'אז. זה די מעניין מה שקרה בתחום הזה. יש הרבה מוזיקאים בג'אז שהם מאוד מודרניים, מהוקצעים. לעומת זאת, חלק מהם נותנים תחושה של שאגה, של אנרגיה יצירתית גולמית ולא מלוטשת. גישה של 'חוכמת רחוב'".

קייל, בנם של כורה פחם ומורה מוויילס, מנגן מגיל צעיר. ההשכלה המוזיקלית שלו עשירה משל רוב הרוקרים. הרזומה שלו כולל יצירות סימפוניות, בלדות קורעות לב, המנוני הארד-רוק והלחנה של מוזיקה למחול ולקולנוע.

- עוד מעט אתה בן 70. אתה עוסק במוזיקה מאז ילדותך. יש משהו שאתה יודע היום על מוזיקה, על המהות שלה, שלא ידעת בצעירותך?

"אני מבין היום הרבה יותר עד כמה המוזיקה משפיעה על החיים ומשפרת את איכות החיים. המוזיקה ממלאת הרבה מאוד מקומות אצלי. המוזיקה יכולה להרגיע אותי או לעורר, לגרום לי התרגשות מאוד גדולה. מוזיקה מגיעה אצלי לכל מקום ולכל תחום בחיים. ואני גם ממשיך לגלות בה דברים כל הזמן".

בין ההופעות ה"רגילות", בשנתיים האחרונות קייל מופיע מדי פעם בהפקה גדולה יותר, עם תזמורת סימפונית ומבצע את האלבום המופתי שלו מ-1973, "פריז 1919". החזרה לאלבום הזה הייתה מפתיעה, כי קייל ידוע כאמן שלא אוהב להתרפק על העבר ושונא לחזור על דברים שכבר עשה.

"אנשים ביקשו ממני להופיע עם השירים מ'פריז 1919' עם תזמורת כבר הרבה זמן", הוא מספר. "הרבה זמן חשבתי איך ניתן יהיה לבצע את זה מבחינה פרקטית. ההזדמנות הגיעה בוויילס, בקרדיף, כשהזמינו אותי להופיע בפתיחה של פסטיבל הסרטים הבינלאומי ב-2009".

קייל הלך על זה, אבל חיפש להוסיף אתגר. "האלבום עצמו הוא קצר, בערך 40 דקות. אז הוספתי למופע את השירים של דילן תומאס מ"סוויטת פוקלנד", ואחרי זה, בכל פעם שביצענו את האלבום על במה, ניסינו להוסיף שירים שירחיבו את הקונספט. בקרוב אני אוכל לעשות הופעה כזאת עם תזמורת בלי שירים מ'פריז 1919' בכלל, אלא פשוט שירים עם תזמורת מלאה".

לצערם של מעריציו בישראל, הופעת "פריז 1919" לא מתוכננת כאן בקרוב. קייל מסביר שהוא בא עם הלהקה וזה מה שמכתיב את אופי ההופעות. "אני לא אוהב לעשות שירי רוקנ'קול בתוך קונצרט קלאסי. עם תזמורת סימפונית אי אפשר לעשות את "ready for war", או שירים אחרים שהם הארד-רוק. לעומתם, יש שירים שממש יוצאים נשכרים מהעיבודים התזמורתיים האלה".

קייל עבר כמעט מטמורפוזה מאז שנות ה-90, לא רק המוזיקה שחזרה לצד הזועם של הרוק, אלא גם הלוק המעונב נזנח לטובת מראה נערי ושיער ורוד. "גם זה פשוט שינוי", הוא אומר. "אני לא אוהב לעשות שוב ושוב את אותו הדבר. ובשבילי, השינוי במראה שלי הוא כמו להיות סוג של דוריאן גריי".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית