גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח ערעור קצב: מה בעצם טענו סנגוריו בביהמ"ש העליון?

סנגורי קצב טוענים כי גם אם הלקוח שלהם שיקר לאורך כל הדרך כשהכחיש קיום יחסי מין עם א', היה על המחוזי להסיק מהראיות כי ייתכן שיחסי המין התקיימו בהסכמה - ולא להרשיעו באונס

יש הרואים במקצוע עריכת הדין אמנות. עורך הדין יוצר, לעתים ממש יש מאין. כבר היה פרקליט פלילי בכיר ומפורסם, שבתוכנית טלוויזיה, מול פני האומה, גרס כי מקצוע המשפטים אינו תר אחר האמת, ושהודה כי הוא בוחר לייצג את השקר.

כל הדברים האלה מעוררים שאלות ערכיות-פילוסופיות סבוכות, שלא זה המקום לדון בהן. האם ידו של פרקליט אמורה להיות קלה על הדק היצירה? ויצירה זו, בנוגע למה? לעובדות? לטענות? למסקנות משפטיות?

עורך דין אינו אמור לייצר מציאות יש מאין. הוא רשאי, אמנם, לסמוך על דבריו של לקוחו ולהתבסס עליהם, בעת ייצוגו בפני בית המשפט, גם אם אינו משוכנע בהם, אך יעבור עבירה פלילית אם ייטול בדיעבד חלק ביצירת המציאות, שתועיל ללקוח, גם אם זו אינה הולכת יד ביד עם ה...מציאות.

על רקע דברים אלה מעניינת ומושכת במיוחד הטענה שהעלו פרקליטיו של הנשיא לשעבר, משה קצב, בערעור על הרשעתו באונס אחת מעובדותיו לשעבר. בעדותה בבית המשפט העידה העובדת כי קצב אנס אותה יותר מפעם אחת. קצב, מצדו, טען לאורך כל הדרך כי הוא מעולם לא קיים עמה יחסי מין. כך טען גם בעדותו בבית המשפט המחוזי.

לא היו אלה העדויות היחידות מטעם שני הצדדים במשפט הפלילי. סופו של הליך שבית המשפט המחוזי השתכנע כי קצב אכן אנס את העובדת - והרשיע אותו בכך.

עתה באים פרקליטיו של קצב לבית המשפט העליון ומשיגים על הכרעתו של בית המשפט המחוזי. טענתם מתבססת על הכלל, שלפיו הרשעה בפלילים תיתכן רק כאשר בית המשפט השתכנע באשמתו של הנאשם מעבר לספק סביר. מילים אחרות: הנאשם יורשע רק אם בלבם של שופטי ההרכב לא ייוותר, ולו ספק סביר, בנוגע לאשמתו.

נטל הוכחה גבוה

הפרקליטים היצירתיים מזמינים את בית המשפט העליון לעיין בכל הראיות הרלבנטיות שהובאו בפני בית המשפט המחוזי, ולגלות כי עולות מהן מספר אפשרויות סבירות בנוגע למה שהתרחש בין קצב לבין העובדת לשעבר.

לטענתם, אפשרות האונס אינה האפשרות הסבירה היחידה שעולה מן הראיות. הם מוצאים בהן גם אפשרות סבירה, שלפיה בין קצב לבין העובדת התקיימו יחסי מין בהסכמה.

"אבל הרי לא זו גירסתו של קצב", ינתר השומע ממקומו. "הוא הרי טען לאורך כל הדרך כי מעולם לא קיים יחסי מין עם העובדת ה'שקרנית'. והנה, בית המשפט המחוזי לא האמין לו וקבע כי הוא שיקר. בפני בית המשפט המחוזי לא הונחה כלל, על-ידי אף אחד מן הצדדים, האפשרות של קיום יחסי מין בהסכמה. הכיצד, אם כן, ניתן לטעון כי בית המשפט היה אמור לקבוע כי כך קרה?".

חשוב לזכור כי עסקינן בהליך פלילי, שנטל ההוכחה בו גבוה מזה שבמשפט אזרחי. במסגרת תביעה אזרחית על בית המשפט לבחון את הראיות שבפניו במשקפי מאזן ההסתברויות. עליו לקבוע איזו מגירסאות בעלי הדין נראית בעיניו משכנעת יותר, ולו במעט. במשפט אזרחי הוא יפסוק לטובת אותו בעל דין שהכף נוטה לטובתו, ולו במילימטר אחד. לא כך במשפט פלילי. שם יורשע הנאשם רק כאשר בלבו של בית המשפט לא נותר ספק סביר בנוגע לאשמתו.

זה, למשל, הטעם לכך שבמשפט פלילי רשאי הנאשם להעלות טענה של NO CASE TO ANSWER ("אין להשיב לאשמה"), מיד לאחר שהתביעה מסיימת להביא את ראיותיה. לא אחת, גם לא שתיים, קורה שבית המשפט מזכה נאשמים כבר בשלב זה, עוד לפני שהנאשם פוצה את פיו ופורש את גירסתו שלו. כך קורה גם כאשר עם תום פרשת התביעה סבור בית המשפט כי נותר בלבו ספק סביר בנוגע לאשמתו של הנאשם, היינו, שהתביעה לא הרימה את הנטל הכבד המוטל על כתפיה במשפט פלילי.

מן הפרסומים בתקשורת עולה כי על כך סומכים פרקליטיו של קצב את טענתם בערעור. אף שהם בחרו להעלות את קצב אל דוכן העדים, אף שהוא פרש בפני בית המשפט גירסה עובדתית, ואף שלמעשה נקבע כי גירסתו שקרית והיא נדחתה - הם לא רואים בכך מכשול משמעותי בפני קבלת הערעור וזיכויו של הלקוח שלהם.

להתעלם מ"עליהומים"

טענה זו מעוררת הסתייגות אינסטינקטיבית, שאינה נשענת על בסיס משפטי. יכול והסתייגות זו היא אחד מתוצרי ה"עליהום" התקשורתי שנעשה על קצב מאז התפוצצות הפרשה לפני זמן רב, "עליהום" שעליו סומכים פרקליטיו של קצב את טענת ה"הגנה מן הצדק" שלהם. אלא שתפקידו של בית המשפט העליון הוא להתעלם מאינסטינקטים ומ"עליהומים" ולהתמקד בשיקולים משפטיים טהורים.

כל הדיוט יבין שאין להאשים אדם באונס רק לאור זאת שהתברר שהוא שקרן. כל הדיוט יגרוס כי גם על אנשים שקרנים וחסרי מוסר חלים בדיוק אותם כללים משפטיים החלים על האחרים. אפילו הנשיא לשעבר קצב זכאי לכך.

טענתם של פרקליטיו יצירתית ומאתגרת. הבה נניח, ולו לרגע, לצורך התרגיל המחשבתי בלבד, כי קצב אכן לא אנס את העובדת לשעבר, אלא שהתקיימו ביניהם יחסי מין בהסכמה. האם יימצא אדם בר-דעת שיטען כי גם במקרה כזה היה מקום להרשיעו באונס, וזאת רק מאחר שהוא בחר להכחיש מכול וכול דבר קיום יחסי מין עמה? נראה כי התשובה לכך ברורה ונחרצת.

בזוכרנו את אותה הנחה תיאורטית ניתן להעלות על הדעת אינספור טעמים לכך שקצב בחר לשקר ולהכחיש את זאת שהוא שכב עם העובדת לשעבר. מדובר בגבר נשוי, באיש ציבור, במי שהיה שר בממשלות ישראל, בנשיא מדינת ישראל. כל אחת מעובדות אלה יכולה הייתה להוביל אותו לעבר הכחשה גורפת ושקרית שכזו. הכחשה שלאחר שיצאה מפיו, הוא כבר לא יכול היה לחזור בו ממנה.

מהלכים בין הטיפות

ובאים פרקליטיו של קצב ומהלכים בין הטיפות. הם אינם טוענים, בשמו, באורח פוזיטיבי, כי הוא אכן שכב עם העובדת לשעבר, שהסכימה לכך. כל שהם טוענים הוא שמן הראיות שהונחו בפני בית המשפט, עולה האפשרות הסבירה שכך אכן קרה.

במילים אחרות, הם טוענים כי גם להם יש ספק בנוגע למידת אמינותו של הלקוח שלהם. אלא שלא היעדר אמינותו אמור להוביל להרשעתו באונס, אלא רק המסקנה הנחרצת, מעבר לספק סביר, שהוא אכן אנס.

בית המשפט העליון נוטה שלא להישים עצמו במקום הערכאה הדיונית ושלא לעיין במקומה בראיות שבתיק. רק טעות זועקת לשמים בהערכת הראיות ובמסקנות העולות מהן תוביל להתערבותו בכך. חזקה על בית המשפט המחוזי שהיה ער לכך שאת ההרשעה אל לו לבסס על כך שבהכחשתו הגורפת את דבר קיום יחסי מין, ולו בהסכמה, קצב שיקר על דוכן העדים.

האם מן הראיות שהונחו בפני בית המשפט המחוזי אכן "זועקת" אפשרות סבירה וממשית לכך שבין השניים התקיימו יחסי מין בהסכמה? ואם כן, הייתכן שבית המשפט המחוזי התעלם מכך בהכרעת דינו?

תהיה הכרעתו של בית המשפט העליון אשר תהיה - ושופט עליון אחד, יורם דנציגר, כבר הביע את דעתו הבלתי מחייבת בנוגע לכך - הרי לנו הזדמנות הולמת לחדד את הדברים, על מנת שגם ההדיוט יבין במה מדובר.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו