גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוגוסט: המעו"ף איבד 7.5%; הקרנות פדו 7 מיליארד ש'

הסתיים החודש הגרוע ביותר ב-3 השנים האחרונות, והסטטיסטיקה מלמדת שספטמבר עלול להיות חלש עוד יותר ■ האם אוגוסט היה רק הקדימון?

עלייה של יותר מ-4% שמציג מדד המעו"ף מתחילת השבוע, סייעה לו לקזז חלקית את ירידות השערים החדות שאפיינו אותו במהלך חודש אוגוסט. אולם השורה התחתונה של החודש החולף היא עדיין אדומה - במהלך אוגוסט איבד המעו"ף 7.5% משוויו, ומתחילת השנה מדובר כבר בירידה של כ-15%.

נתון זה ממקם את אוגוסט הנוכחי במקום השביעי "המכובד" ברשימת החודשים הגרועים ביותר בבורסה מאז תחילת המילניום, ומדובר בחודש הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2008 - שיאו של משבר האשראי.

נציין כי גם תקופת משבר מוקדמת יותר, תחילת שנות ה-2000, ייצרה חודשים עם תשואות גרועות יותר. באוקטובר 2000, שבמהלכו החלה אינתיפאדת אל-אקצה, ובמארס וספטמבר 2001, שבו אירע אסון התאומים, השיל המעו"ף מערכו בין 12% ל-17%.

S&P פתחה הגל השלילי

ובחזרה לימינו אנו: את הגל השלילי האחרון פתחה הודעת סוכנות הדירוג S&P בתחילת החודש, על הורדת דירוג האשראי של ארה"ב, ומאז שוקי העולם כמרקחה. המסחר התאפיין בחודש האחרון בעצבנות רבה, והדבר בא לידי ביטוי בשינויי כיוון תכופים במסחר. לא מעט פעמים נרשמו שינויי מגמה במהלך אותו יום מסחר.

במבט להמשך, המתח המאפיין את המסחר המקומי צפוי ללוות אותנו גם בתקופה הקרובה. על סף הכניסה לחודש ספטמבר, המשקיעים באחד העם ממתינים להתפתחויות בזירה הגיאו-פוליטית המקומית, עם ההכרזה הצפויה על מדינה פלסטינית.

במקביל הם מצפים לעדכונים מהזירות הכלכליות באירופה ובארה"ב, שיסייעו להבין לאיזה כיוון הולכים השווקים בעולם. הסטטיסטיקה אינה עומדת לצד המשקיעים. בסקירה שפרסם השבוע כלל פיננסים אומר הכלכלן הראשי, אמיר כהנוביץ': "מאז 1950 מראים הנתונים, כי חודש ספטמבר הוא החודש הגרוע ביותר בבורסה בין חודשי השנה. חודש ספטמבר הקרוב הולך אפילו להיות מסובך יותר".

בינתיים, עד שיחל חודש ספטמבר, לפניכם סיכום של המספרים המרכזיים של החודש הסוער ביותר שידעה הבורסה בשלוש השנים האחרונות:

7 מיליארד שקל - זהו היקף הפדיונות בקרנות הנאמנות, במה שנחשב אחד החודשים הגרועים בענף אי-פעם. הנפילות בשווקים הלחיצו את המשקיעים, שמיהרו להוציא את כספם מקרנות הנאמנות. במהלך החודש נרשמו כמעט מדי יום פדיונות של מאות מיליוני שקלים, בעיקר מקרנות האג"ח. פדיונות אלו האיצו לעתים את הנפילות בשוק, כיוון שאילצו את בתי ההשקעות למכור סחורה בכל מחיר, במטרה להחזיק עבור משקיעיהם את כספם.

16% - זוהי הצניחה שרשם בחודש אוגוסט מדד חברות הביטוח - הצניחה החדה ביותר בין המדדים. הסיבה לכך היא שעל חברות הביטוח מאיימים הפסדים משמעותיים ברבעון השלישי של השנה, בשל הקורלציה הגבוהה של ביצועיהן לביצועי המניות בבורסה, והתלות של רווחיהן במצב שוק ההון.

חיזוק לכך קיבלו המשקיעים השבוע ממוטי רוזן, מנכ"ל מנורה מבטחים ביטוח, שעם פרסום תוצאותיה הכספיים של הקבוצה לרבעון השני של השנה, אמר: "הרבעון השני עוד ייראה כלבלב שעשוע לעומת התוצאות שיהיו כנראה בכל הענף ברבעון השלישי".

■ 40% - זו הצניחה החודשית במניית כור . בין אנשי העסקים המרכזיים בשוק המקומי, הראשון שישמח לשכוח את חודש אוגוסט, הוא נוחי דנקנר. כור והחברה-האם דסק"ש מקבוצת אי.די.בי שבשליטתו, עמדו בעין הסערה בשבועות האחרונים. זאת בשל השקעתה של כור במניות בנק קרדיט סוויס, והסחרור שאליה נכנסה בעקבות צניחת שווי מניית הבנק השוויצרי. בסיכום חודשי כור נחתכה כאמור ב-40%, ודסק"ש הסתפקה בצניחה של 30%.

מי שעוד ריכז תשומת לב רבה הוא אילן בן דב. לאחר הכישלונות שנחלה חברת ההשקעות שלו, טאו, תשומת לב שלילית מרכזת כעת חברת סקיילקס, שבאמצעותה הוא מחזיק בשליטה בחברת התקשורת פרטנר.

בסיכום חודשי סקיילקס צנחה ב-40%, לאחר שמוקדם יותר החודש פרטנר החליטה לא לחלק דיבידנד לבעלי המניות שלה - מה שעורר חששות לגבי המקורות התזרימיים, שבאמצעותם תתמודד סקיילקס עם התחייבויותיה. מניית החברה-האם של סקיילקס, סאני, ירדה בשיעור דומה. גם פרטנר בולטת לשלילה עם ירידה חודשית של 20%, לעומת ירידות של 12% ו-6% במניות מתחרותיה סלקום ובזק בהתאמה.

39% - זו התשואה לפדיון של אג"ח אלביט הדמיה . שוק האג"ח הקונצרניות ספג מכה קשה במהלך החודש החולף. מדדי התל-בונד איבדו אמנם רק כ-2% בממוצע, אבל איגרות חוב אחרות, בעיקר של חברות ממונפות, רשמו צניחה חדה. כך לדוגמה, אג"ח אי.די.בי איבדו עד 18%, אלו של סקיילקס צנחו בכ-17%, ואלו של דלק נדל"ן איבדו כ-13%.

לעומת זאת, מדד התל בונד השקלי נהנה מעליית הפופולריות שלו, לאור שינוי התחזיות מתוואי ריבית עולה לצפי להותרתה בשיעורים נמוכים, וכן על רקע ציפיות לירידה משמעותית בצמיחה בשוק המקומי. אלו תמכו בעלייה של כ-2% שמציג המדד בסיכום חודשי.

5% - זו העלייה שרשמו חלק מהאג"ח הממשלתיות. החיפוש אחר אפיקי השקעה סולידיים ניכר בתשואות האג"ח הממשלתיות. האג"ח השקליות מסכמות את אוגוסט בעלייה בטווח של 0.5%-2.5%, בזמן שחלק מסדרות האג"ח השקליות רשמו כאמור עליות של עד 5%. התשואות בסדרות הצמודות נעו בין ירידות של 0.5% לעליות של 3%, והעליות בחלק מהסדרות הממשלתיות הצמודות הגיעו ל-4.5%.

אם בתחילת השנה העריכו רוב מנהלי ההשקעות, שהמחירים בשוק האג"ח גבוהים ומסוכנים, הרי בינתיים נראה כי שוק זה מהווה חוף מבטחים יחסי.

3.558 - זהו שער הדולר (בשקלים כמובן), לאחר שהמטבע האמריקני עלה בחודש החולף בכ-4.5% על רקע החששות מהאטה עולמי, והמצב בארה"ב בפרט, וכן בשל הצפי לריבית נמוכה במשק המקומי. כך, גם בזירת המט"ח חלק מהחלטות ההשקעה עוברות לעמדת המתנה, במבט לעבר אירועי ספטמבר שישליכו על כיוון צמד המטבעות.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם