גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליונר אמריקני: "הוגה תמ"א 38 צריך לקבל פרס נובל"

דן ענבר התאהב מאמריקה הרחוקה בפתרון הישראלי המקורי של תמ"א 38 ■ את הכסף מהאקזיט של עסקי הדיור המוגן שלו בארה"ב, הוא הביא לארץ כדי להשקיע בהוספת דירות בבת-ים

בזמן שלא מעט ישראלים יוצאים "לצוד מציאות" בנדל"ן החבוט של ארה"ב, איש העסקים האמריקני דן ענבר החליט דווקא כעת לבוא להשקיע בנדל"ן למגורים בישראל. "זו מדינת היהודים ואני חושב שהמצב העולמי יגרום בשנים הבאות לכך שהרבה מאוד יהודים מחו"ל להגיע לישראל, ולא תמיד מבחירה", הוא אומר בראיון ל"גלובס".

לפני כשנתיים מכר ענבר את פעילות החברה שהקים בויסקונסין (CRL), שעסקה בעיקר בתחום הדיור המוגן, ב"מאות מיליוני דולרים", לטענתו. את ההון שגרף מהעסקה, הוא מייעד כעת למימון פרויקט ענק של תמ"א 38 שמובילה קבוצת ענדב יזמות שבבעלותו, בעיר בת ים. הקישור דווקא לבת ים אינו מקרי. אשתו של ענבר התגוררה בעיר וכבר חזרה אליה עם ילדיו. ענבר עצמו נולד במונטריאול לאחר שהוריו עזבו את ישראל ב-1945. את רוב חייו בילה מעבר לים, מלבד שהות קצרה בת שנתיים בשנות ה-70 יחד עם אימו בירושלים, מגיל 12 ועד 14. "במהלך השנים נוצר אצלי הרצון לחזור לישראל, בגלל הרבה מאוד סיבות".

"לפעמים צריך להיות פסימי ולהתבדות"

לדבריו, שני דברים משכו אותו לבוא לעבוד בישראל - מצוקת הדיור הקשה והפתרון הישראלי המקורי - תמ"א 38 (תוספת זכויות תמורת חיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה).

"כשהתחלתי לגבש את הרעיון לעבור לישראל שאלתי את עצמי מה אעשה כאן. הדבר היחיד שידעתי לעשות זה נדל"ן ודיור מוגן. התחלתי ללמוד את השטח והבנתי לאט לאט מה קורה היום עם צעירים בישראל. המצוקות הכלכליות והקושי הגדול במציאת פתרונות דיור. זה עזר לי מאוד להתמקד במה אני רוצה לעשות. המצב הזה גרם לי לחשוב איך אפשר לבנות בתים בעלות נמוכה. זה יכול לעזור לאוכלוסייה המקומית וגם לעלייה הגדולה שאני מאמין שתגיע מצפון אמריקה בעתיד. אני אולי פסימי בנושא הזה, אבל למדתי שלפעמים כדאי להיות פסימי ולהתבדות. ואז נתקלתי בתוכנית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. מי שהגה את הרעיון לתמ"א 38 צריך לקבל פרס נובל. כל מה שקשור בביצוע צריך עוד ללטש".

ענבר מדבר על תמ"א 38 עם ניצוץ בעיניים. לאחר שבשנים האחרונות נאבקו כאן יזמים כדי להוציא אל הפועל את תוכנית החיזוק תוך כדי התמודדות עם הדייר הישראלי מצד אחד, והבירוקרטיה הקשה מצד שני, מעטים מהם נשארו עם אותו הניצוץ.

ענבר: "אחת הבעיות הקשות ביותר בישראל היא מצוקת הקרקע. 80% מהאוכלוסייה מתרכזת בין גדרה לחדרה ויש לחץ גדול על המחירים. התמ"א פותרת הרבה בעיות. גם מחזקת מפני רעיות אדמה וגם משביחה את הדירות לאנשים שגרים היום בדירות מתפוררות בלי מעלית. באותה המידה התוכנית גם מספקת קרקע יש מאין. אומנם מדובר בתהליך מסובך הרבה יותר מלקנות קרקע, אבל הוא גם זול באותה המידה". יחד עם ההתלהבות מהרעיון מתקשה ענבר להבין, כמו יזמים רבים בישראל, מדוע מקשות הרשויות על הקבלנים ולמה אין אישור גורף לתוספת קומות מעל למה שהתוכנית הבסיסית מאשרת.

ענבר יוזם בימים אלו את פרויקט התמ"א 38 הגדול ביותר בישראל. מדובר במתחם ענק הכולל נכון להיום 466 דירות ישנות בבנייני שיכון בבת ים. במסגרת הפרויקט עתידות להתווסף לדירות הקיימות עוד 353 דירות חדשות. היקף הפרויקט נאמד היום בכ-235 מיליון שקל וענבר הציב לעצמו מטרה: "האינטרס שלנו הוא לבנות את מספר הדירות הגדל ביותר שניתן, במחיר הנמוך ביותר, ולאפשר גם לזוגות צעירים לרכוש דירה במחיר סביר". טווח המחירים עליהם מדבר ענבר נע בין 1.2 מיליון שקל ל-1.5 מיליון שקל.

819 דירות בבת ים

הפרויקט כולו נעשה במתווה של תמ"א 38 אבל למעשה מדובר בתוכנית עיבוי-בינוי אותה קידמה העירייה במהלך השנים האחרונות. העירייה קידמה תב"ע חדשה לכל המתחם, זאת לאחר שהיא הבינה כבר לפני 5 שנים שבגלל שהתמ"א לא מאפשרת מספיק זכויות לא יוכל המתחם לצאת לביצוע במסגרתה. מאז נכנסו כמה שינויים לתמ"א 38, והאירוניה היא שהתב"ע עתידה להיות מאושרת סופית במהלך החודש הנוכחי, כשגם תיקון 3 לתמ"א - שירחיב את זכויות הבנייה - עתיד להיכנס לתוקפו בקרוב, מה שהופך דה-פקטו את כל תהליך קידום התב"ע על ידי העירייה למעט מיותר.

למרות זאת, מסביר ענבר, היתרון הגדול בתוכנית בבת ים, שצריך ללמד לא מעט עיריות ויזמים אחרים, הוא היכולת ליישם את התמ"א במתחמים גדולים: "בגלל התב"ע החדשה, התכנון הוא לגבי כל המתחם ולא רק בניין אחד כמו תמ"א 38 הרגילה. כך קל יותר למצוא פתרונות חנייה אפשריים וגם לשנות את התכנון הסביבתי ולשפר אותו. זה יתרון מאוד משמעותי".

הפרויקט כולו מונה 24 בנייני מגורים ישנים והחברה כבר החלה בתהליכי התכנון לקראת הפרויקט. "ב-10 בניינים יש לנו 100% חתימות של בעלי הדירות, 8 בניינים מעל 80% כבר חתמו וב-6 הבניינים הנותרים עברנו את הרף הנדרש לפרויקט. אנחנו ממתינים היום לאישור התב"ע ומתקדמים במקביל לקראת היתר. אין לנו כוונה לעשות את כל הפרויקט בבת אחת".

בעיית המימון

ענבר מתייחס לא פעם גם לנושא המימון הבעייתי של פרויקטים בתחום התמ"א 38. "הבנקים בישראל שמרנים מאוד. ייקח להם זמן לעכל את עניין התמ"א. אין ספק שהם מערימים קשיים על פרויקטים כאלו וזו אחת הסיבות שאין הרבה שיוצאים לדרך. אני בטוח שברגע שהם יראו יותר ויותר פרויקטים יוצאים אל הפועל הם ישתפו יותר פעולה.

"אנחנו לא ממתינים לבנק כדי לצאת לדרך. התוכנית היא לשלב בין הון עצמי לבין מימון בנקאי, אבל זה לא מה שיעצור אותנו. יש לי רשימה של משקיעים בארץ ובארצות הברית שכבר היום רוצים להשקיע בפרויקט. הם מבינים שהם יוכלו לקבל תמורה טובה ואנחנו נחליט בקרוב האם לעבוד עם הבנקים או לממן את כל הפרויקט ממקורות אחרים". ענבר בטוח שהתמ"א רק הולכת לצבור תאוצה. הוא בעצמו מחפש פרויקטים חדשים בערים נוספות. "שנתיים מהיום לא יפחדו יותר מהתמ"א. לא הרשויות, לא הדיירים ולא הבנקים".

- איך מתנהלת העבודה מול הדיירים בפרויקט גדול כל כך. זה הרבה כאב ראש עוד לפני התחלת הבנייה. הרבה מהדיירים היום מדברים יותר על תוספות ושוכחים את החיזוק. איך מתמודדים עם זה?

"יש חשד גדול מצד הדיירים בכל מה שקשור תמ"א. אנחנו פועלים מול ועדי הבתים ומדגישים שכל בניין מקבל בדיוק את אותו הדבר. אנחנו מדברים עם הדיירים על החיזוק ומכניסים את זה באופן מאוד משמעותי לתוכנית. במקביל, אנחנו גם מבטיחים להם משהו שאף אחד אחר לא נותן להם - בטוחה לביצוע. אם נפסיק מסיבה כל שהיא את הפרויקט, יש לכל בניין בטוחה של מיליון שקל להשלמת הפרויקט".

- האם ניתן לייצר דירות זולות במסגרת תמ"א 38?

"אפשר לתת דירות זולות יותר מבנייה חדשה באותו המקום. זה חד משמעי. הרצון שלנו זה להגיע למחיר ריאלי שזוג צעיר יוכל לעמוד בו. לעשות פרויקט פילנטרופי זו לא התשובה במקרה הזה, זה לא יוכל לעבוד ויעלה יותר מידי כסף. אם נסמוך על הממשלה בתחום הזה, שתיקח על עצמה את הפרויקטים ועל ידי כך יסובסדו המחירים, זה יקרה בהיקפים מאוד קטנים והבניינים האלו יהפכו מהר מאוד לסלאמס".

מחאת הדיור: "פריסת תשלומי המס על פני עשר שנים"

"ראיתי את המחאה מתחילה כאן בישראל. מחאה תמימה וכנה על יוקר המחייה. זה ריתק אותי. אבל ראיתי עוד משהו - המחאה מדברת בין היתר גם על מחירי הדירות הגבוהים, אבל אף אחד מהמוחים לא מגיע מענף הנדל"ן. הם רוצים להוריד מחירים, אבל הם לא יודעים איך".

- אז מה הפתרון במקרה הזה?

"ישבתי וחשבתי, יחד עם שותפים נוספים מה אפשר לעשות בתחום הזה. רציתי להביא קצת מניסיוני כדי לעזור ולמצוא פתרון. ישבתי ארוכות עם חבר הכנסת דני דנון ודיברנו על הנושא ובסופו של דבר הוא הציע שאכתוב הצעות לטרכטנברג. וזה מה שעשיתי. ישבתי עם מומחים ישראלים ומארצות הברית וגיבשנו רעיון להורדת מחירי הדירות, מבלי שהממשלה תצטרך להוציא אפילו שקל אחד".

- איך עושים את זה?

"הדרך העיקרית היא טיפול במיסים. היום כ-35% ממחיר דירה זה מיסים. אם נוציא את האחוז הזה מהמשוואה, הרי המחיר יירד באחוז דומה. לדעתי צריך לקבוע מתווה זמני במסגרתו לא יצטרך הרוכש לשלם את המיסים ברכישה אלא בפריסת תשלומים ארוכת טווח. מי שימכור את הדירה יצטרך לשלם את כל המס ורוכשים אחרים ישלמו את הכסף על פני עשר שנים.

"במקביל, הממשלה חייבת לזוז הצידה בכל מה שקשור להתחדשות עירונית, ולתת הרבה יותר כח לרשויות המקומיות. הם אלה שיודעים הכי טוב מה העיר שלהם צריכה. יותר כח לראשי הערים יוביל לתחרות בריאה בין הערים השונות. מי שחושש שזה יוביל לשחיתות, שיזכור שבשביל זה יש את המשטרה ואת בתי המשפט".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים