גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גדול השופטים החברתיים

אדמונד לוי היה קשוב למצוקת השכבות החלשות - וקשוח כלפי פוליטיקאים מושחתים

לא קל למצוא אוהדים לשופט אדמונד לוי מבין עורכי הדין. בוודאי מבין אלה שהיה להם העונג המפוקפק להופיע בפניו. הוא היה עוין, הוא הקשה עליהם, הוא קטע את הנאומים שהכינו מראש בשאלות מהמותן. הוא לא אהב דיבורי-סרק, ועוד פחות מכך התייפייפויות שיש בהן הסתתרות מאחורי טיעונים משפטיים ריקים.

ועם זאת, בית המשפט העליון איבד בשבוע שעבר, עם פרישתו של לוי, את אחד מגדולי שופטיו. אולי גדול השופטים החברתיים מאז ומעולם. מה שהייתה דליה דורנר לזכויות נאשמים וחשודים, היה אדמונד לוי לזכויותיהם של בני השכבות החלשות.

לוי נותר לעתים קול בודד וצלול בעליון, בעתירות שיכלו לבשר התנגשות רבתי בין הרשות השופטת לממשלה ולכנסת. כך, הוא נותר לבדו בדעת מיעוט בפרשת הקיצוץ בקצבאות הבטחת הכנסה, כשביקש לבטל את הקיצוץ מטעמים של פגיעה בקיום האנושי בכבוד.

באותה מידה שבה היה קשוב לקולות המצוקה, שרק לעתים נדירות זוכים לסעד מבית המשפט העליון - נקט לוי קו קשוח, על גבול האכזרי, כלפי גילויי שחיתות ועבריינות של פוליטיקאים.

הוא הכפיל פי שלושה את העונש שנגזר על השר שלמה בניזרי במחוזי, ושלח אותו לכלא ל-4 שנים; הוא נותר בדעת מיעוט כשביקש לבטל את הסדר הטיעון המקל שנחתם עם נשיא המדינה לשעבר, משה קצב; והוא ביקש להרחיק את צחי הנגבי מתפקיד השר לביטחון פנים במשך שנים ארוכות, כדי שלא יופקד על קידום הקצינים שעסקו בחקירתו.

ועם זאת, כהונתו של לוי בעליון שימשה גם אות אזהרה בתחום המדיניות השיפוטית, והאקטיביזם שהנהיג אהרן ברק בימיו כנשיא הערכאה הבכירה.

לוי הדגים, בפסיקותיו, שניתן להרחיק לכת עד לאבסורד אם מותחים את האקטיביזם מעבר למידה הראויה. והוא עשה זאת באותם כלים שלמד מברק. פסק דינו בפרשת ההתנתקות ייזכר לדיראון, כיצד ניתן להגיע, בכלים מקובלים של ניתוח חוקתי, לתוצאות בלתי נתפסות, כמו הוראה שיפוטית לממשלה לבטל את תוכניתה המדינית לסגת מרצועת עזה.

פרישתו הצנועה במופגן של לוי מאפיינת את כלל התנהלותו בשנות כהונתו. הוא לא רצה להסתחבק, לא עם עמיתיו לכס השיפוט, לא עם עוה"ד ובכירי הקהילה המשפטית בפקולטות ובכנסים המכובדים, אפילו לא עם עוזריו ומתמחיו, שהקפידו לפנות אליו בתואר "השופט" גם בפגישות עבודה בארבע עיניים.

יש לקוות שיימצאו מי שיילכו לאורו, הן בהיבט ההתנהלות האישית, הן בלב החברתי השותת שהפגין לאורך הדרך.

הפוליטיקה של השופט דב פולוק

מי שכבר לא יהפוך להיות גירסה מודרנית לשופט אדמונד לוי הוא שופט השלום בירושלים, דב פולוק. אף שמותר לנחש שהם אינם רחוקים זה מזה מבחינה פוליטית, מפריד ביניהם אוקיינוס בכל הנוגע למקצוענות שיפוטית.

עניינו של פולוק, שהתבטא בפומבי, ביושבו על כס השיפוט, נגד נשיאת העליון, דורית ביניש, ונגד המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, שאותו כינה פולוק "הבייבי של ביניש", יובא בקרוב להכרעתם של שניים: נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, וביניש עצמה.

פולוק הוא השופט היושב בדין במשפטה של יפעת אלקובי, פעילת ימין שהואשמה בהעלבת עובד ציבור ממניע גזעני, בשל עלבונות גזעניים שהטיחה בשוטרים דרוזים שהשתתפו במעצרה באוקטובר 2005 (ת"פ 6015/07).

באוקטובר 2010, בדיון בפני השופט פולוק, טענה אלקובי כי העמדתה לדין היא חלק מ"מסע ציד נגד מתנחלים" שלו אחראי עו"ד ניצן, המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים, והעומד בראש הצוות האמון על אכיפת החוק כלפי מתנחלים.

הפניית אצבע מאשימה כלפי ניצן היא חלק ממסע רדיפה מכוער של המתנחלים והימין כלפיו, ושיתוף-הפעולה שלו זכתה אלקובי מצד השופט פולוק הוא לא פחות ממזעזע. פולוק החליט לזמן את ניצן לעדות בבית המשפט, כדי לבחון כביכול את טענת ההגנה מן הצדק שהשמיעה אלקובי.

בהמשך ניהל שיחה עם עו"ד יצחק בם - המייצג בין היתר את "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" - ואמר כי "שי ניצן הוא הבייבי של הנשיאה, והוא יודע שהנשיאה אמורה לפרוש בפברואר, ולכן ייתן את החלטתו במארס, כי הוא רוצה שהחלטתו תגיע לגורמים אובייקטיביים".

בשל כך הגישה התביעה לפולוק בקשה שיפסול עצמו מלשבת בתיק. קשה לחשוב על בקשת פסילה מוצדקת מזו: כבוד השופט פולוק עושה שימוש פוליטי בתפקיד השיפוטי שניתן בידיו. הוא גם פועל באופן בלתי חוקי - מאחר שלפי הצהרתו שלו, בכוונתו לעכב את פסיקתו בתיק כדי למנוע מביניש לדון בתיק לפני פרישתה. וזאת מבלי להזכיר את חתרנותו תחת היחסים הקולגיאליים, שאמורים לשרור בין שופטי הערכאות השונות.

אלא שפולוק דחה את הבקשה כלאחר-יד, תוך שהתייחס גם לתלונה שהגישה נגדו התביעה לנציב התלונות על שופטים כמעין אמצעי בלתי לגיטימי ללחוץ עליו לפסול את עצמו.

"בתיק זה חסר לבית המשפט המרחק המקצועי הדרוש לשם הכרעה חסרת משוא-פנים", כתב המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שוקי למברגר, בערעור לנשיאת העליון על החלטתו של פולוק שלא לפסול את עצמו (ע"פ 7497/11).

למברגר ציין עוד כי התלונה שהוגשה לנציבות נגד פולוק "בוודאי שלא באה לאיים על השופט. פנייה לנציבות היא פעולה לגיטימית ולשם כך בדיוק נוסדה הנציבות".

התנהלותו של פולוק מצדיקה צעדים מרחיקי לכת, הרבה מעבר לתלונה לנציבות ולבקשה לפסול אותו מתיק אלקובי. מן הראוי ששר המשפטים, יעקב נאמן, ישקול - אחרי החלטת הנציבות - אם יש מקום להעמדתו של פולוק לדין משמעתי, ואולי אף להביא בפני הוועדה לבחירת שופטים הצעה להעביר את השופט מתפקידו, על בסיס תקדים הילה כהן.

מה יש לך מר לוין?

דבריו של ח"כ יריב לוין (ליכוד) בגנות בית המשפט העליון מהווים שפל חדש באיכות הפרלמנטריזם הישראלי. וזה כבר הישג של ממש. היו כבר חברי כנסת לפני לוין שהטיחו בוץ ורפש בעליון, אבל איש לא עשה זאת בנבזות ובפופוליזם הנבוב כמו לוין.

"מערכת המשפט היא רקובה", אמר לוין לביטאון הימין שחולק בבתי-כנסת, "וזקוקה לטיפול שורש. בית המשפט העליון מונע מאג'נדה שמאלנית ומהווה סכנה ליכולת שלנו להבטיח את קיומנו".

זהו לוין, המבקש שמליאת הכנסת תבחר בהצבעה חשאית את נשיא העליון והמשנה לו - בדיוק כמו שבחרו את משה קצב לנשיאות; זהו לוין, הקורא לערוך שימוע פומבי למועמדים לעליון, כמו באמריקה, ועל הדרך להפוך את בחירת השופטים לפוליטית לחלוטין; זהו לוין, המבקש ליטול מהעליון את שיקול הדעת ולאפשר לכלי תקשורת לשדר מאולמות בג"ץ על אפם וחמתם של השופטים; זהו לוין, המבקש להפקיע את זכותם של עותרים ציבוריים מלעתור לבג"ץ. וזה רק היבול של 2011.

כולי תקווה שלוין לא ייתפס נוהג במהירות מופרזת בזמן הקרוב, אחרת הוא יטען להיותו הוכחה חיה נוספת לכך ש"אנשים שפתחו את הפה - נולדו לפתע נגדם תיקים והאשמות". למרות שההתלהמות הפרועה של לוין, על השטחיות וחוסר האלגנטיות שלה, ממש מזמינה תשובה בסגנון "תראו מי שמדבר".

עוד כתבות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד