גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2011 - שנת המהפכות בעולם הערבי

יש לקוות שבעולם הערבי לא סילקו דיקטטורה חילונית כדי להחליפה בעריצות דתית

כמו משחק כדורגל שהוכרע עוד בראשיתו בשער זהב, את האירועים הדרמטיים של 2011 בעולם הערבי, אפשר לקפל לתוך רגע אחד מזוקק במוצאי 11 בפברואר. חמש ורבע בערב, שעון קהיר. בכיכר תחריר זועקים המונים למובארק ללכת הביתה, וסגנו עומר סלימאן יוצא למצלמה וקורא הודעה קצרה. בשל הנסיבות הקשות, אומר סלימאן, החליט הנשיא מוחמד חוסני מובארק לפרוש מהשלטון, ומינה את המועצה העליונה של הכוחות החמושים לנהל את ענייני המדינה. דרכנו תצלח בעזרת האל, חתם סלימאן את דבריו. ב-30 שניות טלוויזיוניות באו לסיומן 30 שנות שלטון של אחד המנהיגים החזקים בעולם.

ספק אם היכלי הכדורגל הצליחו אי-פעם לייצר התמודדויות מפתיעות ועוצרות נשימה כמו אלה שהעניקו לנו השנה מדינות ערב. להליכתו של מובארק, בהפיכה צבאית מאחורי הקלעים, קדמה מנוסת ידידו התוניסאי, זין עאבדין בן-עלי, חודש בלבד לפני כן. פחות משבוע אחרי הדרמה בקהיר פרץ המרד בלוב, שהסתיים ברציחתו של רודן בתום 4 עשורים בכיסאו. בשלהי שנה זו פרש נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, חבול ופצוע אחרי התקפת פגזים על ארמונו. בסוריה עמלים המונים על הכנת עמוד התלייה לאחד ממובילי הגאווה הערבית של המאה ה-20, נשיא הבעת', בשאר אל-אסד.

את מקורותיו של גל התהפוכות, צריך לחפש עמוק בהיסטוריה המודרנית של החברה הערבית. מרגע שהסתלקו צרפת ובריטניה הקולוניאליסטיות, תפס את מקומן הכובש המקומי. מנהיגים כמו גמאל עבד אל-נאצר ומפלגות כמו הבעת', ניסחו משנה סוציאליסטית שקסמה להמונים, אבל עד מהרה בגדו ברעיון ועשקו את האזרח. יותר מכול הצליחו מדינות הנפט, שהציגו לאזרח נוסחה שאי-אפשר לסרב לה: אני אדאג לכל צרכיך, ובתמורה תשתוק.

המעטים שניסו למחות טופלו ביד קשה. כך חונכו דורות שראו במערב שיקוץ, ובדמוקרטיה - סכנה. דורות, שהכירו רק מפלגת שלטון אחת, שהפנימו כי את המדינה מנהלת המשטרה החשאית ולא האינטרס הציבורי, שהמילה "קלפי" נקשרה בדמיונם לזיוף, או כמו שסיפר לי נהג מונית מצרי: קלפי היא תיבה מעץ שבתום יום הבחירות משליכים אותה סגורה וחתומה למי הנילוס.

בזו אחר זו התאכזבו ההמונים מסדרת הבטחות לעתיד טוב יותר. תחילה קרס הנאצריזם, שם כולל לחיבוק הכול-ערבי שהוצע מיד אחרי עידן הקולוניאליזם. במקביל לו בא החיבוק הסובייטי, שגם הוא התבדה. בתווך ציפו שהנפט יושיע אותם, ונוכחו כי רווחיו הלכו לכספי השליטים. אחרי כל אלה בא הפונדמנטליזם הדתי. הרעיון היה מבטיח והציע להמונים שיתוף ונחמה, אבל כשמייצגיו היו בן-לאדן מצד אחד, ואיראן מצד שני, איזה פתרון כבר יכול היה לצמוח.

אני דפוק, משמע אני קיים

ואז הגיעה הפלישה האמריקנית לעיראק, ובמקביל התברר כי הטרור הג'יהאדי מפיל יותר חללים ערבים ומוסלמים מכל אחד אחר. בעיראק התברר להמונים כמה חלשים המשטרים הערביים. לא היה ביכולתם להתאגד ולבלום פולש זר שביקש להדיח משטר ערבי גאה. החולשה הזו עודדה את דעת הקהל לבטא מחאה נגד המשטרים. אז החלו ההפגנות המאסיביות הראשונות נגד המשטרים, בעיקר במצרים. המפגינים העזו לטעון שהנשיא דיקטטור, שהשלטון מושחת. רצו בחירות הוגנות, ביקשו לסלק את חוקי החירום, דרשו זכויות לאישה.

אחדים מכנים את אירועי 2011 בעולם הערבי "מהפכות פייסבוק". יש בנוסחה הזו שמץ של התנשאות מערבית. הנה, המזרח הפרימיטיבי גילה את הטכנולוגיה המתקדמת, וניצל אותה כדי לחולל מה שאנחנו עשינו 200 שנה לפניו. אבל יש בה גם שמץ אמת: האינטרנט, ויותר ממנו הטלוויזיה בלוויין, סייעו לאזרח הערבי להכיר טוב באיזו סביבה פוליטית הוא חי. אף בימה אלטרנטיבית - לא הדיוואן (סלון הפטפוטים), לא הדרשה במסגד, ולא העיתונות הכתובה, הצליחו לשמש פלטפורמה יעילה יותר ממסך אל-ג'זירה.

באמצעות הרשת ומסך המחשב, למדו ההמונים מה מתרחש בעיר הסמוכה וביטאו בעיות שהממסדים החזקים טיאטאו מתחת לשטיח. בזכותם החלה להישמע לראשונה, לעיני מאות מיליוני צופים וגולשים, ביקורת על השלטון, ניתן ביטוי למצוקות היחיד, וקבוצות שונות החלו להתאגד, זכות שנמנעה מהם בעבר. הטכנולוגיה הייתה לערבי ככיתת לימוד וסייעה לו להבין היטב את מצבו הרע. אז הושלמה תודעתו המעמדית והבשילה מוכנותו למרוד בשליטיו. אני דפוק, משמע אני קיים.

ב-2011 תם עידן התמימות, ונחשף במלוא עוצמתו השקר הגדול. אויביו הראשונים במעלה של האזרח הם שליטיו. הכובש הגרוע מכולם, הוא מפלגת השלטון ובריוניה, ולאו דווקא הצבא הישראלי. למרות זאת, לא קרתה השנה מהפכה, כזו שהביאה לשינוי סדרי שלטון מהותיים. נכון יותר לכנות את גל האלימות הערבי הפיכות (כמו שקרה במצרים ובתוניס) או מרידות (לוב, סוריה ותימן).

המהפכה האמיתית עדיין בעיצומה. זו מהפכת חירויות, שבה משתחרר העם הערבי מעול העריצות וכופה על שליטיו לשתפו בתהליך קבלת ההחלטות ובחלוקת המשאבים והכוח. דרכה של המהפכה עוד ארוכה. בירדן, במרוקו, בסעודיה ובמדינות אחרות עדיין יושבים מלכים ונשיאים בארמונותיהם ומנהלים את ענייניהם באמצעי דיכוי שלקוחים מהעולם הישן.

למרות זאת, 2011 תיזכר כשנת המפתח, שבה העם השיב לידיו את הזכויות שנגזלו. היא תיזכר בזכות העריצים שסולקו, אבל גם הודות למנהיגים מקומיים בשכונות של דרעא וחומס, שהתראיינו מדי יום לערוצי הלוויין והוציאו לאור את האמת שמשטר הבעת' ניסה להסתיר; בשל הצעיר המובטל בתוניס, שהעלה את עצמו באש והוציא רבבות להפגין מול קני רובים ללא פחד, בטרם נפח את נשמתו; בזכות נערי הפייסבוק במצרים, שעודדו את ההמונים לצאת להפגנות; וגם הודות ללוחם הערבי החדש, שבידו האחת אוחז קלצ'ניקוב, ובידו השנייה אייפון. ע"ע הלינץ' במועמר קדאפי.

חירות, פרנסה ועתיד בטוח

2012 מזמנת אתגר חדש ומרתק לאומה הערבית: עם לכתם של המשטרים העריצים, הופכות המפלגות הדתיות לכוח מרכזי בפוליטיקה המקומית, אחרי עשרות שנים של דיכוי. שילוב הדת בדמוקרטיה הוא אפשרי, ואת ההוכחה לכך תמצאו בכנסת ישראל. אבל עברו של האסלאם הפונדמנטליסטי במזרח-התיכון, עטוף בגילויים של אלימות קשים. מי לידינו יתקע, כי אלה שניצחו בבחירות במרוקו, בתוניס ובמצרים, יקבלו על עצמם את כללי המשחק הדמוקרטי, ולא ינצלו אותם כדי לכפות בכוח את רעיונותיהם על ההמונים. במילים אחרות: האם ישרור כאן דמו-אסלאם, או דם ואסלאם?

שיתופם של הזרמים האסלאמיים במשחק הפוליטי, אחרי עשורים של רדיפה, הוא רצון העמים הערביים, ומוטב שגם אנו במערב נרצה בו. יציאתם מדיכוי לחיי שיתוף, מחלצת אותם מהפינה שאליה נדחקו בכוח, שדחקה אותם לאלימות. היא גם מטילה עליהם את חובת ההוכחה, שדרכם היא הצודקת. עיון במצען של תנועות אלה ומעקב אחר מנהיגיהן מלמד, לפחות תיאורטית, כי אין מדובר בתנועות ג'יהאד נוקשות, אלא בזרם שמרני, בדומה לזה של מפלגת השלטון בטורקיה.

הנה מקרה מעבדה: את ענייניה של עזה מנהלת תנועת חמאס, שעלתה בצו הבוחר. מאז כבשה את השלטון, הפכה לתנועה פרגמטית מכפי שהייתה, והחלה נוהגת באחריות כלפי הציבור שלה. יותר מפעם אחת בשנים האחרונות, הייתה חמאס לגורם מרסן בימי מתיחות אלימה בין עזה לישראל.

במדינות ערב קיבלו על עצמן התנועות הדתיות משימה סבוכה: לשקם את המדינה מחורבות המשטרים הישנים. יש להן אינטרס עליון בהצלחת המשימה, ולו כדי להוכיח כי האסלאם הוא הפתרון. הרחוב הערבי של ימינו רוצה להיבנות מחדש. הוא לקח את גורלו בידיו והוא דורש חירות, פרנסה ועתיד בטוח. כל שימוש בלתי אחראי בכוח מצידה של ממשלה ערבית, או חרחורי מלחמה נגד שכנים, יזיקו לאינטרס הלאומי. הרחוב הזה לא סילק מעליו דיקטטורה חילונית כדי להחליפה בעריצות דתית. אם ינסו הדתיים לכפות את עצמם באלימות, עלול הציבור לגרור אותם שוב לרחובות. הכישלון יהיה כולו שלהם.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גלי צה"ל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור