גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודד שריג: "חברות הביטוח הגדולות במשק יעברו ידיים"

הממונה על שוק ההון צופה ש"נראה הרבה עסקאות להחלפת בעלות בחברות ביטוח - וכן גופים פיננסיים ללא גרעין שליטה" ■ יו"ר התאחדות חברות ביטוח חיים: "התפתחה תופעה מסוכנת של הצעות חוק פופוליסטיות"

"השנה האחרונה הייתה מלאה תהפוכות ומחאות ששינו את התפיסה ומביאות אותנו לחשוב מחדש על מה שהיה מבחינתנו מוסכמות. בעיני, מה שעל המגזר הציבורי להבין הוא שהציבור רוצה שישמרו על זכויותיו. מבחינת האגף זה לא משנה הרבה כי כך עשינו בעבר וכך נעשה גם בעתיד". כך אמר הערב (ב') פרופ' עודד שריג, הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, שנשא דברים בכנס לשכת סוכני ביטוח באילת, תוך שהתייחס לסוגיית הפחתת דמי הניהול בגמל ובביטוחי המנהלים.

לדבריו, "הפחתת תקרת דמי הניהול בגמל ובביטוחי המנהלים היא רק חלק מהתוכנית שמוביל האוצר להגברת התחרות בשוק הפנסיוני ויש להשלים עוד צעדים. בשביל שוק פנסיוני יציב לא מספיק רק להוריד את דמי הניהול ויש עוד צעדים משמעותיים לפחות כמו קביעת התקרה לדמי הניהול", אמר.

הוא הוסיף ש"סוגיית דמי הניהול מדאיגה ומעסיקה עוד מקפחים מעבר לעולם, שכמונו גם בוחנים זאת, וכמונו גם הם בוחנים את תגמולי המפיצים. בעולם יש יותר ויותר מדינות שבוחנות תשלום למפיצים רק מהלקוח. כיום אנו לא בוחנים זאת אך ישראל היא חלק מהעולם ואני מניח שבעוד כמה שנים נצטרך לדון בכך", אמר בהתייחס לשינוי דרסטי שעשוי לקרות במבנה ההכנסות של סוכני הביטוח והיועצים הפנסיוניים בישראל. לא עוד עמלות מדמי הניהול שמשולמות מהיצרנים אלא תשלום ישירות מהמבוטח.

שריג התייחס בדבריו גם להמלצות ועדת הריכוזיות ואמר כי "המלצות הוועדה ישפיעו מהותית על שוק הביטוח. אני מניח שכפועל יוצא מהמלצות הוועדה נראה שורה של עסקאות בענף בהן ימכרו חברות מהגדולות במשק לבעלי שליטה חדשים, ואני מניח שנראה גם כפי שקיים בבריטניה ובארה"ב חברות ביטוח וגופים פיננסיים ללא גרעין שליטה".

"האח הגדול השתלט על הריאליטי העסקי"

נשיא לשכת סוכני ביטוח, אודי כץ, התמקד בדבריו ברפורמת דמי הניהול בגמל ובביטוחי המנהלים שאושרה לאחרונה בכנסת. "קשה להבין איך באחת נחתכו מחצית מתקרת דמי הניהול... קשה עוד יותר להבין איך יכול להיות שבוועדת הכספים היה מי שטען כי 'כול להיות שטעינו - ואם טעינו, נתקן בהמשך'. מה זאת אומרת נתקן בהמשך? למה בכלל להגיע לאפשרות הזו?! אי אפשר לשחק בשוק הפנסיוני כ'בובה על חוט', הנמשכת למעלה ולמטה ללא כל הגיון או זיקה למציאות הקיימת. זה אינו מחזה בתיאטרון, או מופע להטוטים בפני ילדים. מדובר כאן בכספי ציבור", אמר כץ שיצא כנגד המהלכים שהובילו לאחרונה המפקח על הביטוח עודד שריג וח"כ חיים כץ.

הוא המשיך וביקר את רפורמת דמי הניהול האחרונה שהובילו האוצר והח"כים ותמה "האם נלקחה בחשבון האפשרות שגופים קטנים ואפילו בינוניים ייעלמו מהמפה או שפשוט יבקשו להתמזג בתוך הגופים הגדולים?! האם כך תגבר התחרות? די להסתכל סביב, על מהלכי הרכישות והמיזוגים שהתבצעו בשנה האחרונה, על החברות שנמצאות על המדף. זהו בפירוש סימפטום לבעיה מרכזית אחת: תופעת 'האח הגדול' השתלטה על הריאליטי העסקי בישראל". לדבריו, "לשינויים הרדיקאליים בדמי הניהול משמעות אחת: חיסול התחרות, הגברת הריכוזיות ובסופו של דבר, פגיעה בחוסך הקטן. לצערי, אנחנו נמצאים ממש עכשיו בפתחה של הקמת ועדה נוספת, שתבחן איך השוק הפנסיוני בישראל הפך לשוק ריכוזי, שבו מעטים שולטים על רוב כספי הפנסיה של הציבור. מטבעו של שוק שכזה, השירות יהיה בהתאם", התריע. עוד הוא הביע תמיכה בקביעת רצפת דמי ניהול בגמל של לפחות 0.5% מצבירה.

"הדיבורים על אירן יוצרים אווירה אפוקליפטית"

גם זאב אבן חן, יו"ר התאחדות חברות ביטוח חיים, לא הסתיר את אכזבתו מאופן קבלת ההחלטות בנושא דמי הניהול על ידי חברי הכנסת ואנשי האוצר. "התפתחה לאחרונה תופעה מסוכנת של הצעות חוק פופוליסטיות על מנת שחברי הכנסת יוכלו להציג את עצמם בתקשורת כמגיני הציבור. לצערי הפיקוח על הביטוח לא מונע זאת. ההתערבות בדמי הניהול מנוגדת למושכלות יסוד כלכליים, שהרי קיימת תחרות עזה בין היצרנים הפנסיוניים. אבל, הפיקוח, במקום לצאת כנגד הניסיון להפחית את דמי הניהול, נכנע ללחצים פוליטיים והפחיתם אל מעבר להפחתה המקורית לה התכוון לאור השיקולים המקצועיים". לדבריו על האוצר לקבוע דמי ניהול מינימליים ברמה אפקטיבית, "מעבר לדמי הניהול המינימליים הרווחים כיום".

אבן חן התייחס בנוסף גם לאיומים על הכלכלה וציין ש"הדיבורים סביב האיום האירני יוצרים אווירה אפוקליפטית וכתוצאה ממנה השפעה שלילית נוספת על שוק ההון וההשקעות הריאליות הזרות בישראל".

מתערבים לצורך הוגנות בין כל העמיתים

מוקדם יותר היום אמר רג'ואן גרייב, סגן בכיר לממונה על שוק ההון באוצר והאחראי על תחום החיסכון לטווח ארוך באגף, כי "המשוואה הלא שוויונית בין החוסך הגדול לקטן מצריך את הרגולטור להתערב ולקבוע כללים להוגנות בשוק הפנסיוני, כך שלכל הפחות תהיה הוגנות מהמוסדיים לכלל החוסכים". בהתייחס לצעדים שבכוונת האוצר לקדם בשנה הקרובה הוא גילה כי "אנו מובילים אפשרות להשאיר בקופת הגמל לתגמולים את כספי הפיצויים או כספי המוטבים כסכום נזיל והוני, מבלי לפדות אותם. כמו כן, במסגרת הסרת החסמים הקיימים בשוק נחיל את סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין - ההסכם בין העובד למעביד שכספי הפיצויים שייכים לעובד בכל מקרה ללא תלות בתנאים בגינם עזב את מקום העבודה, גם על קופות הגמל לתגמולים הלא משלמות. כמו כן, בכוונתנו לאפשר לקופת הגמל לתת לחוסך לבצע משיכה הונית ישירות מקופות הגמל הלא משלמת אם הוא יראה שיש לו את הקצבה המינימלית הנדרשת אגב תיקון 3 לחוק קופות הגמל".

לדברי גרייב, האוצר מתכוון לשכלל את היצע המוצרים הפנסיוניים לגיל השלישי (המבוגרים הנערכים לתקופת הפרישה לגמלאות וצורכים למעשה את החיסכון הפנסיוני) כך שבעתיד יהיו מוצרי קצבה ואנונה רבים יותר מאשר מוצר ה"קצבה הקלאסית" במסגרתה החוסך "מוותר" על הסכום שחסך לאורך השנים בתמורה לקצבה שתינתן לו מחברת הביטוח או קרן הפנסיה. "נפתח את השוק הזה וניתן אלטרנטיבות לחוסכים שיוכלו לבחור בין מגוון מוצרים כשנספק פה את המוצר המוביל בעולם: אנונה עם ביטוח לזנב קצבתי אם החוסך חי מעבר לגיל בו האנונה מתמצה".

לדבריו, "המטרה שלנו היא שאחרי היציאה מעבודה אנשים יוכלו ליהנות מהכנסה שתספק להם קיום של כבוד. כל מדינה מפותחת ומתקדמת צריכה לשים את הנושא הזה בראש סדר היום ואנו בישראל במצב טוב יותר מאשר רוב מדינות העולם - הן מבחינת פיתוח המוצרים וגם מבחינת מבנה השוק שצריך להיות כדי שהשוק יהיה בר קיימא וייתן מענה לצרכי האוכלוסייה לטווח ארוך. רוב המדינות המפותחות בעולם נמצאות בדילמה מאוד קשה כשחלק מהמדינות לא תוכלנה לעמוד בהתחייבויות כלפי האוכלוסייה. מדינת ישראל יחסית מאוד מתקדמת וכבר חשבה על הבעיות שיש בשוק הזה והיא מפתחת אותו בהסתכלות קדימה לעוד 20-30 שנה כדי שלא נגיע למצב אליו הגענו עם קרנות הפנסיה הוותיקות".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד