גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרכן הישראלי חתך את רווחי רשתות המזון ב-8.4%

במחצית 2011 נקלעו הרשתות הקמעונאיות למוקד האש של המחאה החברתית, ורווחיותן נפגעה ■ דש ברוקראז': "מגמת השחיקה של חברות המזון הציבוריות נמשכת באופן חד-משמעי. יהיה להן קשה לחזור בקרוב לרווחיות שהציגו בעבר"

כמו יתר עסקי הקמעונאות בישראל, מחלקות רשתות המזון את השנה החולפת לשניים: עד לפרוץ המחאה החברתית של קיץ 2011, ואחריה. את המחצית הראשונה אשתקד סיכמו החברות הבולטות של הענף עם מגמה חיובית בתוצאותיהן, אך אז פרצה מחאת הקיץ, שחברה לשינוי בתנאי המאקרו בשוק המקומי.

במחצית השנייה של 2011 מצאו את עצמן רשתות המזון במוקד המחאה החברתית, שחרתה על דגלה את המאבק ביוקר המחיה. במקביל, נאלצו הרשתות להתמודד עם עלייה ניכרת בהוצאות, גם בעקבות עלייה במחיר התשומות.

התוצאה: פניית פרסה בתוצאות העסקיות, שהובילה את רוב רשתות המזון לסכם את השנה החולפת עם ירידה ברווחיהן.

"המחאה החברתית הפכה את המצב בענף, משום שיכולת החברות להעלות מחירים נעצרה", מציין האנליסט מאיר סלייטר מדש ברוקראז'. "זו הגיעה במקביל לעלייה משמעותית במחירי התשומות, שאותן החברות לא יכלו לגלגל לצרכן והיו צריכות לספוג".

בכל הנוגע לכדאיות השקעה בסקטור מסמן סלייטר את המניות הקטנות, שלדבריו "האפסייד אצלן גדול יותר, בעיקר בצים שיווק (בעלת רשת כמעט חינם, א' ל'), וגם בויקטורי , אבל גם הסיכון שם גבוה יותר. חברות אלה משקיעות משאבים ומאמצים רבים בהתרחבות ופותחות סניפים רבים, ולכן יש להן יכולת לשמור על השורה התחתונה ביחס למתחרות הגדולות. הסיכון גלום באפשרות שלהן לעשות זאת בהצלחה".

לגבי ההמשך מציין סלייטר כי "למרות שמתחילת השנה החברות מעלות מחירים בשיעור מסוים, זה עדיין לא מספיק כדי שיחזרו למקום בו היו. מחירי התשומות ממשיכים לעלות, וברבעון השני והשלישי מדד העונתית הוא יותר גבוה. לכן ניתן לומר בצורה חד-משמעית כי מגמת השחיקה נמשכת, וכי בטווח של שנה לחברות אלה יהיה קשה לחזור לרווחיות ההיסטורית שהציגו".

אלה הנתונים העיקריים שמציגות 6 חברות הסקטור בתום שנת 2011.

8.4% זה שיעור הירידה ברווח המצרפי שרשמו 6 קמעונאיות המזון הציבוריות, כשהרווח עצמו הסתכם ב-507 מיליון שקל. ההשפעה העיקרית על הירידה ברווח מגיעה מתוצאות הרשת המובילה בישראל, שופרסל , שתורמת יותר ממחצית הרווח המצרפי. ב-2011 צנחו רווחי הרשת מקבוצת אי.די.בי ב-18% ל-276 מיליון שקל.

לעומת זאת, רשת הקמעונאות של רמי לוי הנושאת את שמו נהנתה אשתקד מהמשך צמיחה אגב פתיחת סניפים חדשים, והציגה שיפור של 7% ברווח הנקי, שהגיע ל-94 מיליון שקל. רווחי רמי לוי גבוהים ב-36% מאלה של רשת אלון רבוע כחול , תחתיה פועלות רשת המזון מגה (וגם עסקי הדלק של דור-אלון), למרות שמחזור מכירות מגזר הסופרמרקטים של רבוע כחול גבוה פי שלושה מזה של רמי לוי.

31.4% זהו שיעור הרווח הגולמי שהציגה רשת טיב טעם של שלום חגי, הנחשבת לרשת "פרימיום". טיב טעם הצליחה, בניגוד למגמה, לשפר את הרווחיות הגולמית שלה, שעמדה ב-2010 על 30.2%. השיפור נרשם אחרי שמכירות טיב טעם עלו ב-1% לרמה של 1.05 מיליארד שקל, ועם שיפור ביצועי מעדני מזרע (שנרכשה במלואה ב-2010), מגזר מוצרי הבשר, היין והגבינות, שהגיעו כחלק מתהליכי ההבראה שהטמיע חגי, מאז רכש את השליטה ברשת ב-2009.

רשת נוספת שהצליחה לשפר את שיעור הרווחיות הגולמית שלה היא ויקטורי של משפחת רביד - מ-21.8% ל-23.3% - אחרי שב-2011 פתחה 5 סניפים חדשים, וכעת מונה 20 חנויות. את השיפור מייחסים בויקטורי בעיקר לקבלת הנחות מספקים בגין פתיחת החנויות החדשות, שיפור תנאי הסחר מול הספקים, וכן "מתשלום במזומן לספקים בתמורה לירידה במחיר ומהגבלת מבצעים רק לחברי המועדון".

יש לציין כי הרווח הגולמי של רמי לוי הוא הנמוך בענף ועומד על 22.2%, לעומת 23% ב-2010.

5.5% הוא שיעור הרווח התפעולי ברשת הקמעונאות של רמי לוי, שרשם את הירידה החדה ביותר, לעומת שיעור רווחיות תפעולית של 6.8% שהציג ב-2010. ועדיין מדובר ברווחיות הגבוהה ביותר מבין קמעונאיות המזון הציבוריות. ברשת מייחסים את השחיקה ליישום מהלך הורדות מחירים ומבצעים מעמיקים.

אלה, לפי רמי לוי, "הביאו להגדלה משמעותית במכירות הרשת, לצד שחיקה מסוימת בשיעורי הרווחיות. ההליכה לקראת הצרכן הגבירה את נאמנות הלקוחות שלנו, ובעזרתה גייסנו לקוחות חדשים רבים".

רמי לוי עדיין בולט מעל מתחריו בנתון זה, כששיעורי הרווחיות התפעולית שהם הציגו נעו בסיכום שנתי בין 2.6% ברבוע כחול ל-4.5% בויקטורי. בכולן נרשמה נסיגה בנתון זה.

4.9% זהו שיעור הצמיחה בהכנסות שהציגו 6 קמעונאיות המזון ב-2011, לסכום מצטבר של 23.5 מיליארד שקל. העלייה ממחישה שוב את השינוי החד לרעה שנרשם ברווחיות החברות. גם בשורת ההכנסות את הכיוון מתווה רשת שופרסל, שמכירותיה עלו ב-4.2% להיקף של 11.6 מיליארד שקל, ובכך תרמה 50% מסך הכנסות הרשתות.

השיפור בהכנסות שופרסל נתמך בפתיחת 19 סניפים חדשים, שהביאו את מספר הסניפים שלה ל-267, עם צמיחה של 3.1% בהיקף השטחים שהיא מחזיקה, ל-558 אלף מ"ר. המכירות למ"ר בשופרסל נותרו בעינן, 21.4 אלף שקל, והמכירות בחנויות זהות עלו בשיעור מינימלי של 0.2%.

לעומתה, הכנסות המתחרה המרכזית שלה, רבוע כחול, נסוגו ב-2.5% ל-6.7 מיליארד שקל, ירידה המיוחסת למחאה החברתית שבהשפעתה ירדו מחירי המכירה, יחד עם ירידה בביקושים והאצת התחרות בענף.

בפרמטר זה בולטות 3 רשתות הדיסקאונט, רמי לוי, כמעט חינם (צים שיווק) ו-ויקטורי, עם צמיחה דו-ספרתית בהכנסות. ברמי לוי מגיעה הצמיחה ל-30%, עם הכנסות של 2.2 מיליארד שקל, אחרי פתיחת 4 סניפים והגדלת שטחי המכירה ב-28%, ובויקטורי היא עומדת על 10% ל-608 מיליון שקל, אחרי פתיחת 5 סניפים.

כמעט חינם של האחים רני ועדי צים בולטת עם עלייה של 5.8% בפדיון חנויות זהות, שיחד עם פתיחת 5 סניפים חדשים תמכו בעלייה של 21% במכירותיה, ואלה הסתכמו ב-1.3 מיליארד שקל.

תוצאות רשתות

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות