גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מה צפוי לבתי ההשקעות בעתיד הקרוב?

בתי ההשקעות נכנסו לתזזית של מגעים על רכישות ומיזוגים. סביבת הפעילות הופכת קשה יותר ויקרה יותר, לא לכולם נותרה זכות קיום עצמאית, אבל בינתיים הפערים בין הקונים למוכרים עדיין לא נסגרים

האווירה הנוכחית בענף בתי ההשקעות, מזכירה קצת את מה שהתרחש בסוף שנת 2008 ותחילת 2009. זו הייתה התקופה שבה כולם דיברו עם כולם, וכל פגישה של בעלים או מנכ"ל עם אחד מהמתחרים שלהם, התפרשה מיד כמו"מ לעסקת מיזוג.

בסופו של דבר, מכל הדיבורים נולדו שלוש עסקאות גדולות עד בינוניות: מיזוג מיטב עם ישיר וגאון, התפרקות פריזמה ורכישת נכסיה על ידי פסגות ואקסלנס, ורכישת פרפקט על ידי אלטשולר שחם. מאז, על רקע השחיקה ברווחיות של בתי ההשקעות והמגבלות הרגולטוריות שהושתו עליהם, הברוקרים לא הפסיקו את הגישושים זה אצל זה, מה שהוליד גם את מיזוג דש איפקס-מיטב, שהגיע לאחר רכישת תכלית על ידי דש-איפקס ורכישת מבט על ידי מיטב. אך מעבר לכך עסקאות גדולות עדיין לא יוצאות לפועל.

זה קורה הרבה בגלל פערי מחירים בין המוכרים לקונים, אך גם לא מעט בגלל שעסקאות מיזוגים ורכישות הן אינן פשוטות, ודורשות מוח יצירתי ופיננסיירי.

ובכל זאת, מגמת הקונסולידציה לא צפויה להיעצר. הסביבה בה פועלים בתי ההשקעות רק הולכת והופכת קשה יותר עם הורדת תקרת דמי הניהול בגמל, כניסה אגרסיבית של הבנקים לברוקראז', והמשך שחיקת הרווחיות של קרנות הנאמנות ותעודות הסל.

יש גם מי שרואה בעסקת המיזוג בין מיטב לדש-איפקס את הגורם שיצית מחדש גל של מיזוגים ורכישות, כיוון שבעקבותיה הופר המאזן בשוק שישלט על ידי שני ענקים, שיותירו בצל את כל האחרים.

אז ענף בתי ההשקעות, כך נראה, עומד בפני שינוי, אבל כיצד זה יבוא לידי ביטוי בכל אחד מבתי ההשקעות? מי עשוי להימכר את להתמזג לתוך חברה גדולה יותר, ומי רוצה ויכול להמשיך להתמודד בכוחות עצמו? לפניכם תמונת מצב עדכנית.

אקסלנס: כבר לא גדול

המיזוג של מיטב ודש-איפקס, אם יקרה, יהפוך ברגע אחד את בית ההשקעות אקסלנס, שבבעלות הפניקס של יצחק תשובה, לגוף בסדר גודל בינוני. כשהגוף הממוזג החדש מצד אחד, ופסגות מצד שני, מנהלים מעל ל-100 מיליארד שקל, 63 מיליארד השקלים שמנוהלים באקסלנס כבר לא מספיקים כדי להכניס אותו לאותה הליגה.

וזה בהחלט עומד לתת את אותותיו בכל הנוגע ליכולת ההתמודדות של אקסלנס. כעת יצטרכו להשקיע שם יותר בשיווק ובפרסום, להתאמץ יותר כדי לשמור על אנשי המפתח בארגון שעשויים לשאוף להשתלב באחד משני הגופים הגדולים, וכן הלאה.

באקסלנס תמיד אמרו שהם מחפשים הזדמנויות רכישה, אבל עסקה לא בוצעה שם. רכישה של גוף כמו אי.בי.אי, למשל, הייתה עשויה לקרב אותו לליגה של הגדולים. אקסלנס רוצה לגדול בקרנות נאמנות ולאי.בי.אי יש חברת קרנות מצוינת, וצוות ניהולי איכותי. גישושים נרשמו גם עם כלל פיננסים, ועם עוד כמה גופים.

אחת הבעיות היא ששאלת הבעלות בחברת האם, הפניקס שמחזיקה ב-80% ממניות אקסלנס, עדיין אינה פתורה לאור המלצות ועדת הריכוזיות, ולכן לא סביר כי היא תשקיע כעת משאבים ברכישה גדולה או במיזוג.

אלטשולר-שחם: לא בלחץ

תוך עשור הפך אלטשולר-שחם מבוטיק השקעות קטן לבית השקעות בינוני המנהל 19 מיליארד שקל. הצמיחה הייתה בעיקר אורגנית, בזכות מוניטין חיובי ותוצאות טובות, ולכך נוספה גם רכישת פרפקט שתרמה 2.5 מיליארד שקל לנכסים.

אז מצד אחד, ברור שאת המאסה הקריטית אלטשולר שחם עבר כבר מזמן, והוא ממשיך לגייס כספים ולצמוח. מצד שני, הרגולציה ממשיכה להכביד גם בגודלו הנוכחי. כשגילעד אלטשולר הקים יחד עם קלמן שחם את בית ההשקעות, הוא ודאי לא תיאר לעצמו שחלק ניכר מעיסוקיו היומיומיים ומההוצאות של העסק יהיו בנושאים שקשורים לרגולציה וציות. לכן, לא ברור כמה זמן הוא ירצה להמשיך לנהל אופרציה, במקום פשוט לנהל השקעות. יחד עם זאת, בניגוד לאחרים, אלטשולר ושחם לא בלחץ, והם אף עשויים לרכוש חברות, אם הם יזהו הזדמנויות. ילין-לפידות:

הסיפור של צמד המנהלים דב ילין ויאיר לפידות, מזכיר מעט את זה של אלטשולר-שחם. גם במקרה הזה, הפך ילין לפידות מבוטיק השקעות קטן, לבית השקעות בינוני עם 17 מיליארד שקל נכסים מנוהלים.

ילין ולפידות מחזיקים בבית ההשקעות ביחד עם לידר שוקי הון בחלקים שווים, ובין הצדדים קיים מנגנון במב"י שנכנס לתוקפו באוקטובר 2010. ואולם, למרות ששיחות נעשו וגישושים עם מתעניינים נרשמו, עסקה עדיין אין. מבחינת לידר שוקי הון, ילין לפידות תורם לה יותר ממחצית מההכנסות והרווחים השנתיים, ומחפה על תקופות בהן החיתום והברוקראז' חלשים יותר. מצד שני, עמית ורדי, מנכ"ל לידר שוקי הון, לא יתנגד לממש את החזקתו בילין לפידות בתקופה שבה בית ההשקעות נמצא בשיא.

ניתן להעריך כי אם יגיע קונה שיהיה מוכן לשים על השולחן 400 מיליון שקל, וכן לספק לילין ולפידות הסכם העסקה מכובד לכמה שנים טובות - יש על מה לדבר.

כך או כך, אין כרגע תור ארוך של גורמים שיש להם את הכסף ומעוניינים להיכנס לתחום כל-כך מפוקח ותנודתי.

אנליסט: לא ממהרים לשום מקום

גם אנליסט הוא בית השקעות רווחי, בעל מוניטין, ללא חוב ובבעלות פרטית. התוצאות בדרך כלל טובות, אם כי לעיתים תנודתיות, אך הלקוחות ותיקים ונאמנים.

לאור מצבו, בעליו של אנליסט, שמואל לב ואהוד שילוני, לא ממהרים לשום מקום, ודחו לאורך השנים לא מעט הצעות לרכישה ומיזוג. אך ברור כי אם תגיע הצעה אטרקטיבית, גם הם ייפרדו ממפעל חייהם.

אי.בי.אי: מחיר כפול משווי השוק

אי.בי.אי לא הצליח להצמיח רגל משמעותית של פעילות חיסכון לטווח ארוך, והוא מתבסס כיום על שלושה מוקדי פעילות שאינם יציבים דיים והרווחיות בהם נשחקת: תחום הברוקראז' החוץ בנקאי בדעיכה, ולמרות שהפעילות הזו של אי.בי.אי נחשבת מצוינת, היא מושתתת על אנשים וקשה לתמחר אותה.

קרנות הנאמנות של אי.בי.אי נחשבות למצוינות, אך זו פעילות תנודתית. ניהול התיקים הוא ברובו ללקוחות מוסדיים שהרווחיות מהם נמוכה ביותר. כך, ההכנסות והרווחיות של אי.בי.אי הלכו וירדו בשלוש השנים האחרונות, למרות שמסוף 2008 הוא הצליח כמעט להכפיל את נכסיו ל-25 מיליארד שקל.

שמו של בית ההשקעות עלה פעמים רבות כיעד לרכישה, ואף נערכו שיחות עם מתעניינים שנתקלו במחיר הכפול משווי השוק (כ-350 מיליון שקל), אולם הבעלים, צבי לובצקי, דוד ויסברג ועמנואל קוק, תמיד הכחישו כי הוא נמצא על המדף. אבל ללא רכישה משמעותית בתחום הגמל, ועם המשך השחיקה, אי.בי.אי לא יישאר תחת הבעלות הנוכחית לאורך זמן.

הדס-ארזים: גישושים עם תמיר פישמן

אחת הדוגמאות הבולטות לגוף שלא הגיע למאסה הקריטית, אך בעיקר כורע תחת החוב הרובץ עליו, הוא בית ההשקעות הדס ארזים שבבעלות אייזיק סיטון ובניהול רמי דרור. בית ההשקעות הוקם על בסיס רכישת 51% מקופות הגמל של בנק מרכנתיל לפי שווי של 140 מיליון שקל. 49% הנותרים נרכשו לפני כשנתיים לפי אותו שווי.

עבור בית השקעות שמנהל רק 4 מיליארד שקל, חוב כזה גדול הוא מעמסה רצינית. וגם בלי החוב קשה לגוף בסדר גודל כזה לשרוד. בהדס ארזים מבינים זאת, ושיחות רבות עם גופים אחרים בוצעו, ביניהם בית ההשקעות הוותיק אי.בי.אי שחסרה לו פעילות קופות גמל. בשוק ההון מעריכים כי גישושים נערכים גם עם בית ההשקעות תמיר פישמן. אולם גם כאן מה שעוצר כרגע את המהלך היא התעקשות על מחיר גבוה מדי.

תמיר פישמן: עומד בפני שינוי

עם פחות מ-5 מיליארד שקל נכסים מנוהלים, ורצון של אחד השותפים לצאת מהעסק, בקרוב יחול שינוי בעלות בתמיר פישמן. בית ההשקעות נמצא בשליטת אלדד תמיר ודני פישמן (המחזיקים 27% מהמניות כל אחד), הבנק הקנדי RBC שמחזיק ב-27%, ומשקיעים קטנים נוספים.

בעקבות חילוקי דעות שנתגלעו בין פישמן לתמיר, הראשון מעוניין למכור את חלקו. מעבר לכך, בהיקף הנכסים הנוכחי קרוב לוודאי שחלק מהפעילויות שלו מפסידות כסף. מנגד, לתמיר פישמן יש פעילות מעניינת של ניהול אופציות לעובדים. בכל מקרה, שמו של תמיר פישמן עלה פעמים רבות כגוף שמעוניין במכירה או מיזוג, בין היתר, כאמור, עם הדס ארזים. בינתיים, בשני הצדדים מכחישים, והשווי הולך וקטן.

בתי השקעות

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"