גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה: "דוח השריפה בכרמל יפורסם תוך שבועיים-שלושה"

מיכה לינדנשטראוס בכנס לשכת עוה"ד: "המושג אחריות אישית משמעו הטלת אחריות ובמקרים חמורים הטלת סנקציה על עובד ציבור שנהג ברשלנות ובזדון"

"עובד ציבור שנמצאו לגביו פגמים הקשורים לשחיתות אישית ,ניתן וצריך להטיל עליו אחריות אישית. אני כולל שחיתות אישית בין היתר מקרים של מעורבות במינוי מקורבים למשרות, מרמה, זיוף ועוד" - כך אמר היום (ג') מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, במהלך פאנל שעסק בסמכותו של מבקר המדינה להטיל אחריות אישית על אישי ציבור ושרים, במסגרת כנס לשכת עורכי הדין באילת.

"המושג אחריות אישית משמעו הטלת אחריות ובמקרים חמורים הטלת סנקציה על עובד ציבור שנהג ברשלנות ובזדון. ככל שהמעשה או המחדל חמורים יותר הנטייה תהיה להטיל אחריות גבוהה יותר על עובדים בכירים וראשי המערכת ידועה האימרה שלא הש"ג אשם אלא מי שנמצא בראש הפירמידה".

"ביקורת המדינה אינה מחליפה את הנהלת הגוף המבוקר, ולכן הסקת מסקנות אישיות תנוסח כהמלצה ולא כקביעה אופרטיבית. סמכותו של המבקר להטיל אחריות אישית על אישי ציבור ושרים. מדובר בהליך חמור במיוחד המחייב זהירות. הטלת אחריות אישית אינה דבר שבשגרה", אמר לינדנשטראוס.

"יש להטיל אחריות אישית במקרים חמורים בלבד בהם נמצא שהמשך כהונת עובד הציבור בתפקידו עלולה לפגוע משמעותית באינטרס הציבורי ובתקינות פעילות הגוף המבוקר או באמון הציבור. להטלת אחריות אישית יש גם אלמנט הרתעתי".

לינדנשטראוס הוסיף כי "הטלת אחריות אישית נותנת תשובה לצורך בסדרי שלטון ומנהל תקינים. יש לנקוט בהטלת אחריות אישית באחריות ובזהירות תוך איזון בין האינטרס הציבורי ולבין התקינות. אין להטיל אחריות אישית אלא במקרה שהמבוקר היה אחראי באופן אישי למעשים המבוקרים".

לינדנשטאראוס סירב להתייחס לפרשת הרפז ולדוח אסון השריפה בכרמל אשר נמצאים על שולחנו, ולדבריו "העבודה בהם נמצאת לקראת סיום".

רוצה יותר סמכויות

בהמשך אמר המבקר: "הייתי רוצה יותר סמכויות, הסמכויות שיש לי אינן מספיקות. לכן אנחנו מחפשים אותן ביותר תחומים והתחום המרכזי בו הצלחנו הוא אמון הציבור. יש אמון מלא במבקר, לא בי אישית, אלא בכל עובדי המשרד שכבר עשרות שנים עסקו בביקורת. בנקודה מסוימת הדברים לא התאימו לרוח התקופה, השחיתות של היום לא דומה ללפני 30 שנה. הביקורת אז לא התאימה לביקורת שצריכה להיות היום. היום צריך ביקורת חדה מאוד, כידון. אם זה לא יהיה כידון לא תהיה ביקורת ואז אין דמוקרטיה".

"ההתרחשות אצלנו היא לא להשתיק את היועמ"ש. לא להשתיק גורמים אחרים אלא לנסות להשתיק את ביקורת המדינה כי היא נכנסה לנעליים שהיא צריכה לערוך את הביקורות בצורה כזו שתענה על דרישת השעה והזמן. הזמן מחייב ביקורת חדה, חריפה ובלתי מתפשרת וזה מה שהנהגתי".

"לצערי לא חרצנו גורלות של אנשים. לצערי פרשת הירשזון היא היחידה. לגבי פרשת גלנט, דורי קלגסבלד ייצג אותו בחקירה אצלנו ובפני גורמים אחרים, וזו היתה פנייה אליי מהיועמ"ש, לא שאני פניתי ליועץ. בדקנו ומצאנו את מה שמצאנו".

"המדיניות שלי כשהגעתי לפני 7 שנים היתה שאין יותר ביקורת היסטורית. אין יותר הליכה 4-5 שנים אחורה לעבר מה שהיה אז. הביקורת צריכה להתנהל בזמן אמת, והיו לזה התנגדויות וביקורות. אמרו לי שאקבל פרספקטיבה של זמן ועומק. המציאות טפחה על פניהם של האומרים כך. הוכח שביקורת בזמן אמת היא הדבר המרכזי הטוב שיש לנו כיום. אפשר לתקן דברים בזמן שהם מתבצעים. לא צריך להמתין שנים. כך היה עם צה"ל במלחמת לבנון השנייה. פתאום היתה גלוריפיקציה של מלחמת לבנון השנייה ותאמינו לי שאין מקום לזה. כל הבדיקות שלנו בתחומים השונים הצביעו על רשלנות גבוהה ביותר. באתי עם הרעיון שצריך לפרסם שמות מבוקרים אחרי שבדקנו מה קורה איתם, כדי שחלילה לא נפגע באף שם. נתנו להם אפשרות להופיע שוב ושוב, עם עורכי דין. אחרי בדיקה רצינית מעמיקה פרסמנו שמות והגענו למסקנה שבמלחמה בשחיתות פרסום השמות הוא טוב ביותר. זו הצלחה כבירה של משרד המבקר".

לינדנשטראוס נשאל על הדלפות ומשיב: "למה צריך להדליף אם למבקר יש זכות לפרסם לפי חוק? למה אנחנו צריכים להדליף, הרי אני יכול לפרסם, החוק נותן לי את הכלים האלה. במה אפשר לנגח את משרד המבקר? שהוא תרם את תרומתו לכך שהירשזון יושב בכלא. זה נכון. כך גם אחרים. אז מחפשים ואומרים שאנשי המבקר הם מדליפים. אני צריך להדליף? אני מוסמך לפרסם".

"אחריות אישית היא תרומה חשובה למלחמה שלנו בשחיתות הציבורית ובטוהר המידות. זו הצלחה גדולה שתוביל אותנו קדימה בביעור אותם קינים שעוד נשארו של שחיתות. הדבר הרביעי שעשינו הוא יצרנו כלים לוודא שאת הדוחות שלנו מקיימים. בעבר היו דוחות מצוינים, היו מבקרים מצוינים. הסמכות הגדולה שקיבלתי - מכם קיבלתי. זו הסמכות של האמון הציבורי, הציבור שפונה אלינו ונפגש איתנו. ואני רואה את הסקרים, זו לא מילה גסה. משרד המבקר הוא במקום השני במדינה מבחינת הערכת הציבור".

מי שמבקר את המבקר הוא בג"ץ. אני כפוף לכל החלטה של העליון. יש גם את ועדת הכנסת לביקורת המדינה. גם אתם הציבור מבקר את המבקר.

מהקהל צעקו למבקר כי המבקר הפך למשטרה או לבית משפט. "אנחנו לא הפכנו להיות משטרה. אנו עוסקים בבדיקות וביקורות כפי שחוק המבקר הסמיך אותנו. אנחנו מקיימים את החוק ואם מישהו חושב".

בתום הפאנל ענה לינדנשטראוס למספר שאלות מהתקשורת ואמר: "הדו"ח הסופי בעניין השריפה בכרמל יפורסם תוך שבועיים שלושה". בעניין פרשת הרפז אמר: "אם יבטלו את העתירה של ארז וינר במהירות, בעניין המסמכים בפרשת הרפז, ניתן יהיה לפרסם את הדו"ח הסופי במועד המתוכנן". קרי: בתקופת הקדנציה שלו.

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי