פקיעת אופציות המעו"ף: "אל תופתעו מתנודה של 2%"

מנור סעדי מבנק מזרחי טפחות במאמר ל"גלובס": "על רקע הפער שנוצר ביום ה' בין החוזה הסינטטי לבין ת"א 25, נראה שהפקיעה הקרובה תהיה מעניינת במיוחד" ■ האם ניתן לקבוע את הכיוון של המדד בפקיעה?

ביום חמישי האחרון התחוללה דרמה גדולה בבורסה בתל אביב. מניית מלאנוקס , שפרסמה ביום רביעי לאחר המסחר בארה"ב דוחות טובים יחד עם צפי לגידול בהכנסות לרבעונים הבאים, עלתה ב-45% בתחילת המסחר באחד העם. הצפי היה שמדד ת"א 25 יעלה לפחות ב-3.5%, אולם הוא הוסיף רק 2.1% מערכו.

מה שככל הנראה התרחש, ועל כך נכתב ב"גלובס", הוא כי גוף פיננסי גדול (מוסדי ישראלי או בנק זר) מכר את השוק דרך שוק הנגזרים, ויצר עיוות בין החוזה הסינטטי הנגזר מהאופציות על ת"א 25 לבין שוק המניות. פער מחירים זה יצר רווחי ארביטראז' בכמויות מספקות לשחקני נכס הבסיס, שהחליפו את ההחזקה במניות לחוזים (תעודות סל בעיקר), או לכאלה שביצעו מכירה בחסר של מניות המדד וקנייה מקבילה של חוזים סינטטיים.

לאיזה כיוון המדד הולך?

על רקע המחזור הגבוה, 2 מיליארד שקל, הגיעה כמות ההחלפה של מניות המדד בחוזים ליותר מ-500 מיליון שקל - עובדה העשויה לתת לנו רמזים עבים לפקיעה הקרובה.

האם על רקע הפסימיות של החוזה ביום חמישי אנו יכולים לקבוע את הכיוון של המדד בפקיעה? התשובה לשאלה זו טמונה במענה לשאלות אחרות.

הראשונה, מה תהיה עלות הגלגול של החוזים? במקרה שבו עלות הגלגול תהיה גבוהה לאלו המחזיקים ב-LONG את החוזה הסינטטי, נראה ביקוש גבוה ביום הפקיעה על רקע הפעילות של יום חמישי. במקרה שהגוף הפיננסי שמכר את השוק דרך החוזים, ימכור סל מניות שיש ברשותו, נהיה עדים למחזור גבוה סביב מחירי הבסיס.

במקרה שיהיו הרבה גלגולים בשוק, ועלות הגלגול תהיה שלילית, כלומר מחזיקי חוזה LONG ירוויחו מהגלגול (מה שלא קורה באחרונה), נצפה לפקיעה אנמית; זאת בתנאי שהגוף הפיננסי האלמוני לא ימכור את נכס הבסיס שיש ברשותו. במקרה שכן, נצפה להיצע בפקיעה.

נראה שהפקיעה הקרובה תהיה אחת המעניינות שהיו לנו באחרונה, על רקע הפער שנוצר בין החוזה הסינטטי לבין נכס הבסיס - הרי הוא מדד ת"א 25 ביום חמישי האחרון.

תשובה אפשרית לשאלה, למה הגוף הפיננסי מכר את שוק המניות בישראל דרך שוק הנגזרים, היא שהזמן הכי טוב לצאת מהשוק הוא כשיש עליות. בכל מקרה, הפקיעה הקרובה עשויה להיות תנודתית, ולכן עלייה של 2% או ירידה של 2% לא אמורה להפתיע את הפעילים בשוק, שינסו לבצע מרווחי יחס עולים או יורדים כדי לנצל סיטואציה זו.

* הכותב הוא מנהל מחלקת ני"ע ישראליים בבנק מזרחי טפחות. האמור בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם