גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה משרדים פועלים בארץ מתוך דירות מגורים?

שטייניץ הבטיח "פטיש 5 קילו" שיפנה משרדים מדירות מגורים? אז הבטיח - בפועל רק עשרות דירות פונו ■ רופאי שיניים, עו"ד, פסיכולוגים, מתווכים, קלינאים ויועצים למיניהם תופסים 8-9 מיליון מ"ר - רובם במרכזי הערים

לפני כשנה וחצי הציע שר האוצר יובל שטייניץ תמריץ נוסף להגדלת היצע הדירות בשוק, והבטיח פטור ממס שבח לכל מי שימכור דירה שמשמשת משרד עד סוף 2013. שטייניץ הניח אז שבשוק יש כ-60 אלף דירות כאלה. בפועל, עד כה נמכרו עשרות דירות כאלה בלבד. כלומר, התמריץ לא תרם להיצע ולמחירים בשוק הדיור.

סקירה שערכה חברת המחקר צ'מנסקי בן שחר, ומתפרסמת באופן בלעדי ב"גלובס", מצאה שיש לא פחות מ-100 אלף משרדים בדירות מגורים, בשטח כולל של 8-9 מיליון מ"ר, רובם במרכזי ערים או שכונות.

שיקולים של מיצוב

החברות שמתמקמות בדירות הן בדרך כלל ספקיות שירותים בגודל קטן-בינוני, ביניהן חברות שירותים עסקיים-פיננסיים (עורכי דין, רואי חשבון, יועצים שונים, אדריכלים וסוכני ביטוח), חברות שירותים אישיים (רופאים, פסיכולוגים, קלינאים, מתווכים ויועצים למיניהם), וכן עמותות ואגודות שונות. הבחירה בדירה תלויה כמובן בגודל העסק ובכמות הלקוחות - אבל גם בעיר שבה יושב העסק.

בצ'מנסקי בן שחר מיפו את חברות השירותים בערים הגדולות וב-65 יישובים בגדלים בינוניים (5-99 אלף תושבים) ומצאו כי חברות השירותים העסקיים-פיננסיים בערים הגדולות (תל אביב, ירושלים וחיפה) נוטות לצאת מהדירות למבני משרדים, משיקולי נגישות, חניה וגם מיתוג ומיצוב. למרות זאת, גם בהן יש משרדים בדירות. בצפון רחוב אבן גבירול בת"א, למשל, 5% מהדירות משמשות כמשרדים.

בממוצע, יש 32 משרדים עסקיים-פיננסיים לכל אלף משקי בית ביישוב בארץ, ולא כולם יושבים בדירות. היחס עולה ככל שעולה הדרגה הסוציו-אקונומית של היישוב, בשל העדפתם של בעלי מקצועות חופשיים, המתגוררים ביישובים "חזקים", למקם את המשרדים שלהם קרוב לבית, ואם אפשר - בתוכו.

במחקר חולקו היישובים לשלוש קבוצות:

קבוצה א' - יישובים רגילים, שבהם מספר המשרדים העסקיים-פיננסיים נקבע על פי גודל היישוב והרמה הסוציו-אקונומית שלו. ביישובים אלו נתח גדול של משרדים ממוקמים בדירות.

קבוצה ב' - יישובי הביניים, שבהם יחס גבוה יותר של משרדים עסקיים-פיננסיים לאלף משקי בית. בקבוצה זו יישובים שבהם אוכלוסייה משכילה והמאפיינים הסוציו-אקונומיים שלהם גבוהים, וכן יישובים כמו חדרה, שהם עיר ראשה של מרחב כפרי תומך. ביישובים אלו, 30%-50% מחברות השירותים עברו למשרדים מודרניים.

קבוצה ג' - היישובים המשמשים מוקדי עסקים מרחביים. היחס הגבוה של משרדים עסקיים-פיננסיים שבהם נובע לעתים גם מקיומו של פארק עסקים שמגדיל את המשיכה ליישוב. ביישובים אלו נתח החברות שיושבות בדירות קטן עוד יותר, אולם המספרים המוחלטים משמעותיים.

מודיעין נכשלת

"מעבר ערים מקבוצה לקבוצה", קובע המחקר, "ייקבע על בסיס יכולתן לייצר מוקדי תעסוקה אטרקטיביים ולהוות מוקד משיכה לאוכלוסייה משכילה - יעדים מוכרים של ראשי ערים. מודיעין, שבה שיעור אקדמאים גבוה, נכשלת במינוף נכס זה בכדי להצמיח את ענף המשרדים העסקיים פיננסיים בעיר, ונשארת עיר שינה".

גם באשר למשרדים אישיים, כמו קליניות של רופאים ופסיכולוגים, נמצא במחקר קשר הדוק בין הרמה הסוציו-אקונומית של היישוב לבין שיעור המשרדים הללו. בממוצע, לכל 1,000 איש ביישוב קיימים 12 משרדים אישיים, אולם כצפוי, ביישובים חלשים השיעור נמוך, ואילו בעשירונים העליונים פי שניים ומעלה משרדים מהממוצע הארצי, ופי שמונה מהעשירונים התחתונים.

תועלת כפולה

יוסי קוניין, שחיבר את הסקירה של צ'מנסקי בן שחר, מאמין שלהוצאת המשרדים מדירות במרכזי הערים תהיה תועלת כפולה: האחת, היא תפנה דירות ותחזיר אליהן דיירים דבר שיחייה את מרכזי הערים; והשנייה, היא תאפשר פיתוח משרדים מודרניים, בעיקר עבור חברות המעניקות שירותים פיננסיים ועסקיים, ותגדיל את הארנונה של הרשויות ב-5 מיליארד שקל בשנה בערך.

- מדוע זה לא קורה? מה דרוש כדי שזה יצא לפועל?

קוניין: "זה יותר עניין עירוני מאשר ברמת המדינה. צריך לעודד יזמים לייצר שטחי משרדים במחיר אטרקטיבי ובאזורים טובים שיש להם ביקוש, ומצד שני להעניש את הדיירים שיושבים בבתי מגורים, למשל באמצעות ארנונה גבוהה יותר. זה תלוי בעיריות, הרי בעצם זה שימוש חורג.

"השאלה היא גם באיזה עסק מדובר. קוסמטיקאית או ספרית יכולות לשבת במרכז המסחרי הקטן שקרוב לבית, אבל עו"ד או אדריכל שבנה לעצמו עוד חדר בבית ויושב שם כי זה נוח, יכולים לפנות את יחידת הדיור הזו".

- אז למה העיריות לא מרימות את הכפפה?

"אני חושב שהן חוששות להתמודד עם התופעה. זה קשה וזה אורך כמה שנים, וכל ראש עיר פוחד שזה יפגע בו בקדנציה הזו. אגב, כל שינוי בארנונה חייב להיות מאושר על ידי משרד הפנים, אז אולי משרד הפנים צריך להיות המווסת ולוודא שזה יקרה באזורים האקוטיים. למשל ברמת גן ובגבעתיים זה יכול להיות שינוי אמיתי".

היעדר מדיניות

עורכי המחקר מודים כי אי אפשר יהיה לפנות את כל הדירות, אולם להערכתם אפשר לפנות 50-60 אלף דירות.

"המקומות הבעייתיות יותר הם אלה שבהם רחובות שלמים - כל הדירות בקומה השנייה מעל לרחוב - הפכו למשרדים. בקריות, בנתניה ובכפר סבא, למשל, כל הצירים הראשיים הפכו לבנייני משרדים. אם העיריות לא יאפשרו את זה, אז הדירות יתמלאו בדיירים".

- אולי דיירים כבר לא רוצים לגור מעל רחוב ראשי. זה רועש, יש עשן, לא תמיד נקי. השתנו הסטנדרטים.

קוניין: "עד היום תמיד גרו בכל מרכזי הערים. מה, אנשים מוכנים לגור מעל איילון, שבו עוברות אולי 100 אלף מכוניות, ולא ברחוב סוקולוב בהרצליה? אני מסכים שזה פחות מתאים למשפחות, ובדרך כלל רחובות ראשיים מושכים אוכלוסייה צעירה יותר. זה החיים של מרכז העיר, זה מה שהופך את העיר למקום תוסס ומעניין. אחרת הרחובות הראשיים מתים, שזה מה שקרה לאורך השנים".

משרד בבית: 50% בחדרה, 94% בקרית אונו

במחקר שערכה חברת צ'מנסקי בן שחר, נבדק גם כמה שווים שטחי המשרדים שיושבים כיום בדירות - במונחים של מגדלי משרדים חדשים. רוצה לומר, אם חלק מהמנופים ביער המנופים בעיר כפר סבא היו בונים מגדלי משרדים, אפשר היה להרוויח גם ממקומות עבודה קרובים ליישוב או בתוכו ממש, וגם לפנות דירות שכבר בנויות.

ובאמת, בכפר סבא יש 2,000 משרדים, המחוללים ביקוש לכ-150 אלף מ"ר שטחי משרד, אולם רק כ-90-95 אלף מ"ר ממוקמים במבני משרדים. משמעות הדבר היא שקרוב לשליש מהמשרדים שוכנים בדירות מגורים - והם שווים ל-4-6 מגדלי משרדים מודרניים.

בחדרה הנתונים גבוהים אף יותר: יש בה כ-1,300 משרדים, אשר כמחציתם ממוקמים בדירות מגורים.

בשכונת הדר בחיפה נתפסים כ-110 אלף מ"ר (כ-1,300 דירות) על ידי משרדים. סך הכל כ-35% מדירות המגורים בשכונה הוסבו לצרכי חברות שירותים.

בקרית אונו ובגני תקווה (עיר ומועצה מקומית שמתפקדות למעשה כיישוב אחד), רק כ-6% מתוך 870 המשרדים הפעילים ממוקמים במשרדים ייעודיים. משרדים הפרוסים על פני שטח של כ-45 אלף מ"ר ממוקמים בדירות המגורים ובחנויות שעברו הסבה.

היחס בין מספר המשרדים

מספר המשרדים של חברות עסקיות

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו