גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הסיגריות בשמיים? יש כבר פתרון - לגדל טבק בבית

שאיפות גדולות: כתבת G יצאה בעקבות הטרנד למסע בין העלים, שמעה על תעשייה שנכחדה ועכשיו מתעוררת, ואפילו גילתה את הקשר המוזר בין הטבק לפרויקט המעלית לחלל של נאס"א ■ מסך עשן

עשן עוטף את השורות הללו, שנכתבות תוך כדי שאיפה של טבק גלילי ריחני מהמפעל הביתי של שוקרי עארף במועצה המקומית מעיליא שבצפון. כבר חמישה עשורים שעארף מעשן רק את הטבק שהוא מגדל. עד לפני שנה הוא גם נהג למכור את הסחורה שייצר: "קילו טבק זה חמישים קופסאות של עשרים סיגריות", הוא מסביר, ומדגים כיצד הוא ממלא סיגריות עם פילטר, ממש כמו בחנות, באמצעות מכונת פלסטיק פשוטה. "הייתי מוכר קילו ב-130 שקל, והיו מגיעים, קונים קילו-שניים".

הוריו עסקו אף הם בגידול הטבק, וגם השכנים מעבר לכביש ובעצם הכפר כולו. עדות לכך ניכרת בבתי האבן העתיקים של מעיליא, שבמרביתם יש גרמי מדרגות מיוחדים המובילים לגג, שכן על הגגות היו תולים את הטבק לייבוש.

את הפרק הזה בהיסטוריה של החקלאות בישראל קל לשכוח, אף שמתחילת המאה ה-20 גידול הטבק היה נפוץ בישראל.

הטבק הגיע לארץ כבר ב-1850, אולם התעשייה המקומית החלה לפעול ב-1921, לאחר שהמנדט הבריטי החליף את השלטון העותומאני שמונופול הטבק היה בידו. ב-1923 הוקם המפעל הראשון לסיגריות בישראל, אריאל היה שמו, ואליו הצטרפו עשרות מפעלים ברחבי הארץ, שרכשו את התוצרת מהחקלאים המקומיים.

דובק המפורסמת נוסדה ב-1935, ובשנות ה-70 החלה לרכוש בעקביות את המפעלים שפעלו בארץ. בשנות ה-80 החלה לייבא טבק מטורקיה ומיוון, במקום מהפלאחים המקומיים, שהיו יקרים יותר - וכך הם נקלעו למשבר. במשך עשור הם עוד ניסו לשווק את הטבק בעצמם, עד שכוחות השוק הכריעו והדורות הבאים כבר זנחו את העיסוק.

צריך להגיד, לפני שממשיכים, כי אזהרה על נזקי העישון מרחפת מעל הטקסט הזה: העישון, יש לזכור, עולה למשק הישראלי ולמערכת הבריאות 8 מיליארד שקלים בשנה. ובכל זאת, חמישית מהישראלים מעשנים והמדינה מכניסה מהם 5 מיליארד שקלים במיסוי. בארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל מדגישים כי הם אינם מעודדים את גידול הטבק כעיסוק חקלאי משום השלכותיו על החברה. ובכל זאת, כפי שניתן לראות, לגידול הטבק בישראל יש מסורת מפוארת שהולכת אחורה עד לתקופת המנדט.

כפרים שלמים בגליל התפרנסו במשך דורות רק מהצמח בעל העלים הירוקים הגדולים, והאדמה בישראל מכירה את שורשיו היטב. גם הקיבוצים והיישובים עסקו בגידול הטבק - הקיבוצים הראל, צרעה וגעתון, למשל, וכן מושב זכריה ואפילו ברעננה.

"בסוף שנות ה-60 כל המושב גידל טבק", מספר מנחם אליהו, 54, תושב זכריה. "אני זוכר שכילד הייתי יוצא לקטוף את העלים בארבע בבוקר ובבית היינו תולים לייבוש. אחרי חודשיים היו מגיעים מדובק ואוספים את השקיות. היו משלמים חצי לירה לקילו. עבדנו כל השנים האלה קשה אבל לא הרווחנו, אז זרקנו את הטבק הצדה והפכנו את השטחים לגידול ירקות ומאוחר יותר לפירות. מדי פעם אני רואה שיחי טבק שגדלים פה באזור".

עבור הקהילה הערבית והדרוזית בגליל, השלב הזה היה הרבה יותר כואב. "את מי זה מעניין היום", נאנח סלאח פארס, ראש מועצת חורפיש, שהייתה מוקד נוסף שעסק בעיקר בגידול טבק. "זה הרי לא עניין אף אחד אז, כשדובק הפסיקה לקנות טבק מהפלאחים, כשהמדיניות הייתה לתת לעשיר להתעשר ואנחנו נשארנו בלי פרנסה. אני זוכר איך כל הילדים מסביבנו היו יוצאים לחופש הגדול, ואנחנו בכפר היינו יוצאים לעבודה בתעשיית הטבק. זאת עבודה קשה, היום אף אחד לא יחזור לזה".

האומנם? דווקא היום, על רקע עליית מחירי הסיגריות בעקבות מדיניות המיסוי וצריכה מוגברת של טבק מגולגל, יש מי שמוצא פוטנציאל מחודש בגידול העצמאי - למשל באסל קאסיס, גם הוא תושב מעיליא. "זה טוב כלכלית לחזור עכשיו לטבק", הוא חושב בקול רם. "קופסת סיגריות ממוצעת עולה 24 שקלים ויש בפנים עשרים סיגריות. אבל בקילו טבק יש אלף סיגריות וקילו עולה בין 100 ל-120 שקל, תלוי איפה קונים. ככה גם אני מרוויח וגם מי שמעשן חוסך. היום אין הגבלות על טבק ואפשר לגדל חופשי, אז יש חברים בכפר שחושבים לחזור לזה. גם אני חושב על זה כמקור פרנסה". בינתיים מטפח קאסיס מוזיאון קטן במפעל המשפחתי לייצור טבק, שפרנס את אבותיו שנים ארוכות.

אמנון גופר, מורה דרך המתמחה בתרבות הגלילית שהקדיש פרק למגדלי הטבק בספרו "סודות גליליים" (הוצאת עם עובד), מייעץ ומלווה את קאסיס במיזם התיירותי המתהווה. "במעיליא חיה קהילה יוונית קתולית", מספר גופר וברקע תפילה בסגנון ביזנטי עולה מהכנסייה, "בית האבן של משפחת קאסיס נבנה בזמן מלחמת העולם הראשונה. במקום הזה היה חי גרעין הכפר".

מסעו של עלה

קאסיס פותח דלת עץ ישנה אל חלל שבו תקרה בשטח שישה מטרים רבועים, שני מפלסים ונישות חצובות באבן עם כלי עבודה מסורתיים ועתיקים. בקצה החלל תלויה חבילה של עלי טבק ולידה סולם עץ ארוך. "התקרות נבנו גבוהות כדי שאפשר יהיה לתלות את הטבק לייבוש", הוא מסביר, ומזמין למשש את היבול האחרון. "מישהו מבני המשפחה היה עומד על הסולם, והאחרים היו מעבירים לו את הטבק לתלייה".

את המלאכה, מסביר קאסיס, התחילו בחודש פברואר: "תחילה שותלים את זרעי הטבק בערוגות קטנות ועליהם פורסים ניילון כדי שהגשם לא יסחף אותם. בחודש אפריל, כשהשתילים מתפתחים לגובה שבין שבעה לעשרה סנטימטרים, מעבירים אותם לחלקה הגדולה יותר".

בסוף חודש מאי כבר מתחיל הקטיף הראשון. משלוש לפנות בוקר ועד הזריחה היו יוצאים בני המשפחה לשדה לקטוף את עלי התק'עבה, העקב של הצמח (ומשם, מסביר קאסיס, גם השם). אלה העלים הראשונים וטעמם ידוע כחריף. אחרי שלושה שבועות כבר מתחיל הקטיף השני, של העלה הגדול. קאסיס מספר שמכנים אותו "אישה בהיריון" (בחלה בערבית), שכן הוא בשרני ועגול יותר. בחודש אוגוסט היו יוצאים לקטיף השלישי וקוטפים את העלים בקצה השתיל, המכונים טרבוני.

במוזיאון המתהווה מצביע קאסיס על צילום משפחתי ישן ובו כל בני המשפחה יושבים מסביב לערימת עלי טבק שנקטפו: "העיסוק בטבק איחד את המשפחה", הוא נזכר. "כולם היו יושבים ומשחילים את העלים לחוטים כדי לתלות אותם לייבוש. את העלים היבשים היו עוטפים בבד ועורמים בקופסאות שהכילו כשלושים קילו, ובדצמבר הייתה מגיעה משאית של דובק ועושה שקילה ומיון. חודש אחרי זה היה מגיע צ'ק".

"האדמה בישראל מאוד מתאימה לטבק"

"האדמה בישראל מאוד מתאימה לטבק", מסכים האגרונום עודד יפה ממעבדות שלפ. "על הגבעות של ואדי ערה ובגליל יש תוספת של גיר שהטבק אוהב, וזאת אדמה כבדה שאוחזת מים ולא צריכים להשקות אותה הרבה".

יפה מכיר את הפוטנציאל שבגידול טבק כבר מלפני עשור, אז פנתה אליו קבוצת משקיעים שביקשה לבחון גידול שדות טבק בגליל למטרות ייצור סיגרים כחול-לבן.

"הם היו רציניים", נזכר יפה, חובב סיגרים בעצמו, "ואפילו כבר חשבו על שם, סיגרים ירושלים". לשם כך, יפה משחזר, הוא ארז מזוודה ונסע עם אשתו ללמוד את הנושא בקובה: "למדתי שם שאם רוצים לעשות סיגרים יפים וטעימים העלה חייב להיות אחיד, נקי וגדול, כי סיגר הוא בעצם עלה טבק אחד מגולגל. בשונה משדות טבק המיועדים לסיגריות, שלאחר הייבוש שוברים את העלים. ראינו בקובה איך ממיינים את העלים וכיצד איכות הסיגרים נקבעת על-פי איכות עלי הטבק וסוגי האדמות".

בסופו של דבר, קבוצת המשקיעים ההיא ירדה מהרעיון והתפנתה להשקעות אחרות. יפה, לעומתם, הבין את הפוטנציאל והחל לגלגל לעצמו סיגרים מעלי טבק שגידל בביתו.

- אפשרי, לדעתך, גם לגדל טבק במכל במרפסת הפרטית?

"למה לא? אפשר לגדל טבק במרפסת כמו שאפשר לגדל עגבניות וחסה וכרוב, ומה לא. אז צריכים קצת ללמוד, ובדברים האלה טועים פעם אחת ושנייה ושלישית, עד שבסוף עולים על השיטה. אני בטוח שאם אנשים יחשבו על זה חלקם יגידו שזה לא ילך, ואחרים ילכו בשקט לחפש זרעים".

תקוות ההנדסה הגנטית

יפה מגדל טבק גם במעבדות לצורכי מחקר חקלאי. הטבק, הוא מסביר, נחשב לצמח בוחן שמסייע לזיהוי וירוסים בחלקות חקלאיות: "זאת שיטה בת מאות שנים. נניח שרוצים לדעת אם בעגבניות יש וירוס מסוים, אז מצד אחד מגדלים בחממות טבק ומצד שני מגדלים עגבניות. טוחנים את השתילים שרוצים לבדוק ואת הנוזל מורחים עם כלים מיוחדים על עלי הטבק. אחרי כמה ימים יוצאות כל מיני צורות; נקודות או שריטות, עורקים בולטים, ולפי הצורות אפשר לזהות את הווירוס".

גם החוקרים במעבדות מכון סמית בפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית מגדלים טבק לצורכי מחקר. לפני כשנתיים הם רשמו פריצת דרך משמעותית, כאשר החוקרת סיגל מאירוביץ פענחה את מנגנון החלבון של העכביש, המייצר הקורים. קורי עכביש, למי שאינו יודע, חזקים פי שישה מפלדה ומסוגלים להימתח ב-40% מעבר לצורתם המקורית.

איך זה קשור לטבק? פשוט מאוד: הטבק הוא הצמח האידיאלי שבו אפשר להחדיר את החלבון הזה ו"לגדל" אותו, ולפיכך לייצר אותו בכמויות משמעותיות. העכביש היא חיה טריטוריאלית ואי-אפשר לגדל עכבישים יחד, כך שהמחשבות על מפעל ענק שבו כל "עובדיו" הם עכבישים אינן מסתדרות עם המציאות. על כן, בידוד הגן והחדרתו לטבק יכול לשמש להפקת כמויות גדולות ממנו בעתיד. "החזון הוא להקים חממות של צמחי טבק", מסכמת מאירוביץ, "לקצור ולהפיק את החלבון בכמויות שיאפשרו ליצור משי עכביש סינתטי".

עד שזה יקרה, לטבק יש שימושים מדעיים אחרים, פורצי דרך לא פחות; למשל חברת קולפלנט הישראלית, המייצרת את חלבון הקולגן מעלי הטבק. פרופ' שוסיוב הוא המדען המייצג של החברה. "קולגן הוא החלבון העיקרי בגוף האדם", מסביר שוסיוב. "העצם עשויה מ-50% קולגן, העור מ-70%, והגידים והרצועות כמעט 100%. כל מי שבעסקי חלקי החילוף לאדם צריך קולגן".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה חיובית בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון