גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

35% מהישראלים קונים בשוק; מה הם מוצאים שם?

אחרי שכבר היה נראה שהסופרמרקטים הזולים שברו את השוק, החלה סצנת הקניות בשוק להתעורר מחדש ■ לצד הבסטות העממיות נפתחים דוכני בוטיק ומסעדות גורמה, ובמקום ביקורים של פוליטיקאים יש סיורים קולינריים ופסטיבלים

צעקות מכל עבר, ניחוחות דגים, ענתיקות למכירה, הצטופפות בין המון אדם. איכשהו, נראה לפעמים שחוויית השוק קוסמת לנו בעיקר כשאנחנו מעבר לים - חובשים את כובע התייר על ראשנו ומחפשים חוויה תרבותית לספר עליה בבית, ואם אפשר גם מזכרת קטנה בצד, מה טוב. אבל סצנת הקניות בשוק לא נעלמה מן הזירה המקומית, להפך: היא חוזרת לחיים ומסתמנת כטרנד מתחדש שהולך וצובר תאוצה.

השוק חוזר למפה - כך עולה מאומדנים כלכליים שערכה ד"ר רינה דגני, מתכננת ערים ומנכ"לית גיאוקרטוגרפיה. שיעור המבקרים בשווקים עלה בשנתיים האחרונות בכ-10%. לפי אומדני גיאוקרטוגרפיה, כ-9% מכלל כוח הקנייה של מוצרי מזון וסופרמרקט מופנה כיום לשווקים - עלייה לעומת כוח הקנייה שהופנה לשווקים בשנים האחרונות. בשנת 2009, לשם השוואה, כ-6.5% בלבד מכוח הקנייה של מזון ומוצרי סופרמרקט הופנה לשווקים.

כ-35% מהציבור הישראלי נוהגים היום לקנות בשווקים לפחות מדי פעם, עלייה של כ-10% בשנתיים-שלוש האחרונות: מ-32% ב-2009 ל-35% היום. גם אם אין מדובר במספרים שאפיינו את ראשית שנות האלפיים, אז נהגו ללכת לשווקים כ-40% מהציבור, אפשר בהחלט לדבר על פריחה מחודשת.

עוצמת המשיכה של השווקים פחתה בהתמדה ב-15 השנים האחרונות, מסבירה דגני, כתוצאה מפתיחת סופרמרקטים גדולים בשולי הערים, שהציעו מגוון של כל המוצרים לבית תחת קורת-גג אחת ובמחירים נמוכים יחסית. "בשנים האחרונות הצליחו הסופרים לנצח את השווקים גם במגרש הכי חזק שלהם - מחירי הירקות והפירות", היא אומרת, "אם בעבר הם היו גורם המשיכה המרכזי של השוק, כאשר מחיריהם בסופרמרקט נהיו דומים כבר לא קיימת סיבה להגיע לשוק.

"אם בעבר הקנייה בשוק נעשתה מתוך אילוץ ולא מתוך בחירה, כי לא היו ברירות, הרי שעם פתיחת הסופרים הגדולים חוויית הקניות הועתקה לשם והציעה לבד משפע המוצרים גם חנויות מקורות, ממוזגות ונקיות - כל מה שהשוק הפתוח לא יכול היה להציע".

- ומה השתנה מאז? שיטות שיווק חדשות שאימצו השווקים?

"שיטת השיווק נשארה אותה שיטה ישנה של מכירה בדוכנים", אומרת דגני, "מה שהשתנה זה הציבור. אם פעם הלכו לשוק כי היה זול, היום אנשים הולכים לשוק לא רק בגלל ההוזלה - אלא גם בשביל הכיף. הדור הצעיר כבר גדל על הסופרמרקטים. פתאום הם מגלים שיש שוק שהוא גם זול וגם חוויה בפני עצמה. אם בארץ פעם השוק היה של עניים, היום השוק חוצה את כל שכבות האוכלוסייה והגיל, הוא מתקשר עם 'טרי' ועם חוויה".

אותנטיות לצד בוטיקיות

ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהשינוי שעובר על שווקים לא מעטים, שחוזרים לתמונה לא רק בזכות השיטה הישנה, אלא גם באמצעות דוכני בוטיק, מסעדות גורמה, אירועי תרבות ושלל גימיקים שנשלפים כדי להחזיר אותם לטווח הקליטה של הצרכן הישראלי.

- במצב שנוצר היום, האם חנויות ומסעדות הבוטיק שנפתחות בשווקים אינן מוקד המשיכה האמתי של השוק?

דגני: "נכון, התמהיל מתרחב. אבל מוקד המשיכה הראשוני היה הדוכנים. הכיוון לא הפוך. לא הלכו והביאו בוטיקים בגלל שהשוק חלש".

"יש כאן תלות הדדית חד-משמעית", אומר שמעון דרויש, יו"ר עמותת סוחרי שוק מחנה יהודה בירושלים, "אין לי ספק שגם העסקים שפותחים מקומות חדשים מבינים שהם חייבים את האותנטיות לצדם".

ראובן פילו, מיזמי "יאללה בסטה", תולה את השינוי בטרנד הקולינרי שהתפשט בשנים האחרונות. "יש היום מגמה של חזרה לחומרי הגלם", הוא אומר, "תוכניות בישול רבות, מגזינים בענייני אוכל והתעניינות כוללת בנושא. לא מעט מסעדות נפתחות וחיות על התנובה המקומית, שפים עושים סדנאות וסיורים בשווקים, וגם שינויים בהרגלי התזונה משפיעים על שווקים - והיום אפשר למצוא בהם גם חנויות בריאות. עם קצת תשתיות מתאימות, שוק הוא עדיין מוצר תיירותי חזק, שישרוד לאורך זמן".

בגיאוקרטוגרפיה מצביעים, בין השאר, על התדמית הצרכנית. "הציבור תופס את המחירים בשוק כזולים יותר ב-15%-20% בהשוואה לסופרמרקט", אומרת דגני, "ומי שהקנייה בסופר מכבידה על התקציב שלו יבחר לעתים לרכוש בשוק, כשהמחאה החברתית רק מחזקת את העניין. לצד זה, הפך השוק להיות חלק מחוויה כללית של בילוי וקניות".

- המחאה החברתית הביאה אנשים לשווקים כדי לצמצם בהוצאות?

"אני חושבת שכן. אנחנו סוקרים מעל לעשור את התחום, ואחרי ירידה מתמשכת במספר המבקרים, בשנתיים האחרונות פתאום רואים עלייה בחזרה. אולי יש משמעות ליוקר המחיה".

"שווקים לא בהכרח מספקים מחירים זולים יותר מהרשתות הגדולות והמוזלות", מנסה גיל חובב לנפץ את המיתוס. "הסוחרים בשוק קונים מאותם ספקים, רק בגלל התצוגה אתה בטוח שזה ישירות מהיצרן. כך שזה לא רק עניין חברתי, ואני לא חושב שהמיתון מביא את האנשים לשוק". לצד זה הוא מציין את חסרונם הניכר של מזגן ושל תשלום בכרטיס אשראי - נקודות "שחורות" שמרחיקות לא מעט לקוחות פוטנציאליים.

"אני לא יודע אם זול יותר לקנות בשוק", אומר דרויש. "הבעיה העיקרית היום היא נגישות. הרבה לא מגיעים פשוט כי אין חניה. השוק מציע דברים שאין במקומות אחרים, ואנשים כמהים לחזור לעשות קניות בשוק, אבל לא מגיעים בגלל זה. אפילו אנשי מקצוע בתחום מודים ומתוודים שנושא הנגישות והחניה קשים יותר ויותר. הקושי עצום, נפגשנו עם שר התחבורה ויש מחשבה על מנהרה תת-קרקעית, על חניונים ציבוריים. הרבה תוכניות יפות. השאלה באיזה גיל אני אהיה כשזה יקרה".

"יש הבנה של סוחרי שווקים ושל עיריות ששוק הוא נכס לעיר", אומר חובב. "ראינו בשנים האחרונות את השיפוץ של שוקי התקווה, מחנה יהודה, רמלה - יש אפילו דיבורים על שוק הכרמל. קודם כל צריך שהעירייה תקצה כספים ושהסוחרים יתאגדו ויסכימו לשנות דברים. לפעמים הם מתנגדים לשינויים".

אין בולט משוק מחנה יהודה הירושלמי כדי להדגים את הלכי הרוח של התקופה. לאחר שנות שפל בתקופה של פיגועים, מצוקה שנבעה מעבודות תשתית בלתי נגמרות לבניית תוואי הרכבת הקלה וגיחות של פוליטיקאים שהעלו אותו לכותרות - הוא הפך לדבר הכי לוהט בזירה הירושלמיות. דוכני בוטיק, מסעדות גורמה וגם חנויות מעצבים התמקמו להן במתחם, פסטיבל רודף פסטיבל, שורת מועדונים ופאבים מייצרים חיי לילה סוערים במקום - והיד עוד נטויה. "מחנה יהודה מעולם לא יצא מהתמונה", אומר חובב, "ובכל זאת הוא נמצא בהתקדמות מתמדת".

דרויש מכיר את השוק היטב עוד מאז שהיה בן 6, ומפעיל בו דוכן ירקות מאז שהשתחרר מהצבא. היום הוא ער לשינויים המתרחשים במקום, וכשחקן ותיק מתמודד גם עם כניסתם של עסקים ואוכלוסיות שונות לאזור. "הרעיון בגדול הוא לשמור על שוק אותנטי", הוא מסביר, "מתפתחת מגמה של שוק פורח ותיירים, פעילות לילית ענפה - המקום הופך למרכז בילוי לילי. חלק מהסוחרים טוענים שזה טוב ואחרים מרוצים פחות".

- עד כמה אתם יכולים לשלוט במינון ולנווט בין חדש לישן, בין בסטות "קלאסיות" לבוטיקים?

"הסיכוי לשלוט בזה כמעט אפסי, ואנחנו בודקים עם אגף קידום עסקים בעירייה אם אפשר להגביל אחוזים של מסחר מסוג מסוים. אבל זו לא דיקטטורה, זו מדינה דמוקרטית, אם יש רישיון עסק הכל מותר".

בפועל, אומר דרויש, "יש מי שבאים לעשות סיבוב וללכת, יש כאלה שקונים טיפה פה וטיפה שם ויש כאלה שמחפשים את חוויית הקניות".

- כמה מהמבקרים מגיעים באמת "לעשות שוק", בשביל הקניות ולא בשביל החוויה התרבותית?

"אם מגיעים ל-50% שבאים בשביל הקניות, אז מצבנו טוב. יש עדיין פגיעה רצינית במסחר הקלאסי, קשה מאוד להתקיים".

אילו עוד שווקים בולטים היום בזירה המקומית? בגיאוקרטוגרפיה ממפים: שוק רמלה-לוד מסתמן יותר כשוק של קניות, ופחות של בילוי, עם מוצרים זולים. בגוש דן השווקים היותר ידועים הם שוק הכרמל, שוק התקווה, שוק פתח תקווה ומרכז נתניה. מהאומדנים של החברה עולה כי שוק הכרמל הוא המושך ביותר - עוצמת המשיכה שלו היא פי שניים משאר השווקים הגדולים הקיימים היום בגוש דן, ובדומה לשוק מחנה יהודה הוא מושך לא מעט תיירים.

שוק נוסף שזוכה להצלחה רבה הוא שוק האיכרים שנפתח בנמל תל-אביב, שהחל כאקט של תמיכה בסוחרים משדרות שהיו תחת ירי טילים, והפך להיות שוק מבוקש ביותר. הוא קטן, יחסית, המוצרים בו איכותיים מאוד, אולם המחירים גבוהים. כרבע מהציבור בתל-אביב וגוש דן נוהג להגיע לפחות מדי פעם לקניות בשוק האיכרים. כצפוי, חלקם גבוה יותר בקרב תושבי תל-אביב בהשוואה לתושבי שאר האזור.

לא סתם מנסים בגיאוקרטוגרפיה למפות את הנעשה בזירת הבסטות. במסגרת עבודתם כמתכנני תמהיל השימושים במתחם נמל תל-אביב עבור חברת "אתרים", בניהולו של איתמר שמעוני, עובדים כיום ד"ר רינה דגני ופרופ' אבי דגני על גיבוש קונספט של שוק חדש בתל-אביב, תוך ניסיון לפצח את הנוסחה המנצחת ולהשיב על סוגיות שונות: האם הוא צריך להיות מקורה, האם עליו להיות בעל אופי של יריד או שוק מסודר, ומה אופי החנויות שיש להכניס לתוכו כדי להצליח כלכלית ושיווקית. "אנחנו מתכננים שוק עם אופי חדש שיתאים לאוכלוסיות עירוניות", מספרת דגני, "שוק מודרני יותר, יפה יותר, עם דוכנים מסודרים ומעוצבים יותר". התכנון האופטימי מדבר על הקמה של השוק בתוך שנה בנמל תל-אביב.

"אין ספק שהשוק המודרני יכול לעשות קאמבק אם יידע לקחת את היתרונות של הסופר ולשלבם ביתרונות שהוא עצמו נהנה מהם", אומרת דגני, "וכמובן יוזיל את עלויות סל המזון של הצרכן".

- מה הופך שוק לרווחי או למוצלח יותר?

"התמהיל הנכון - באיזו מידה הוא יכול לספק גם בילוי, גם בידור וגם חוויות לכולם".

5 השווקים הכי מתקמבקים בישראל

שוק מחנה יהודה, ירושלים - ממותג כשוק המקומבק ביותר בישראל, אבל תהליכי השינוי החיוביים עדיין מתקיימים בו, והוא המקום המשקף ביותר של הרב-תרבותיות הישראלית במיטבה. מומלץ לבקר במהלך השבוע, כאשר השוק פחות עמוס והומה אדם, אז גם תשומת-הלב של הסוחרים תינתן לכם במלואה

שוק לוינסקי, תל-אביב - שוק לוינסקי, המכונה "סלוניקי הקטנה", עובר בשנתיים האחרונות שינויים מרתקים בכיוון של חוויה קולינרית, עם פתיחתם של מעדניות קטנות, דליקטסים, בתי-קפה, מסעדות וברים. מציאת חניה באזור היא עדיין מבצע מאתגר, אבל המקום מבטיח חוויית שוק אותנטית וטעימה בלב תל-אביב

שוק נצרת, נצרת - השוק הזה, בדומה לנצרת עצמה, נמצא מתחת לרדאר הישראלי ופחות תופס כותרות, אבל זו רק אשליה אופטית. אזור השוק ורחוב פאולוס השישי עתירי מסעדות, חנויות תבלינים ומאפיות, והריח בסתם טיול ברחובות השוק משכר. הכנסת האורחים של הסוחרים ובעלי החנויות היא אחת החוויות החיוביות יותר שתחוו

שוק העיר העתיקה, ירושלים - השוק הזה לא דומה לשום דבר אחר שתפגשו בישראל, והוא המקום לראות כיצד יהודים, מוסלמים, נוצרים וארמנים חיים ועושים עסקים ביחד, כאשר כל צד מכבד את הצד האחר. הסדרי ההגעה והחניה, שהשתפרו משמעותית בשנתיים האחרונות, מקלים על האפשרות להגיע, להסתובב וליהנות במרחק סביר מהרכב

שוק הפשפשים, יפו - מתחם שוק הפשפשים עבר מהפכה של ממש בשנתיים האחרונות, והפך למתחם גדוש ושוקק בתי-קפה, מסעדות, ברים, חנויות אופנה ובגדים. השטח המקורי של השוק הצטמצם, אבל עדיין מספק חוויה מאוזנת של שיטוט בין פריטי יד שנייה המצויים בו לרוב יחד עם קפה איכותי או מסעדת דגים ופירות ים קלאסית

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

אפקט הפרפר של מחיר למשתכן: איך ההגרלות משנות אפילו את הסטטוס הזוגי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"