גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנות הבלתי חוזרת של ההתאחדות לכדורגל

אם ההתאחדות תצליח לייצר חוויית צפייה תרבותית ביורו 2013, רבבות ילדים שייחשפו בפעם הראשונה בחייהם למשחק עשויים להיות פוטנציאל לקוחות חלומי

אבי לוזון הוא אחד שמרוויח לרוב את הביקורות הקטלניות עליו ביושר. נדמה שהפעם מגיעות ליו"ר ההתאחדות תשואות ומחיאות כפיים, אפילו מחיאות כפיים סוערות כשישראל מארחת את אירוע הספורט הגדול בתולדותיה. "הגדול בתולדותיה?" בפירוש כן. היו לנו פה כבר שני פיינל-פורים של היורוליג, אליפות אירופה בכדורסל נשים ומדי פעם עולה בגורל איזו נבחרת דייויס אטרקטיבית. אבל אירוח של אחד הטורנירים החשובים בענף הספורט הפופולרי בעולם? זה לא.

העובדה שזה קורה דווקא בקדנציה של לוזון, אינה מקרית. בראיון עיתונאי לפני כמה שבועות, העריך אלכס גלעדי שלא רחוק היום שבו ישראל תושעה מהמשחקים האולימפיים בגלל חרם הולך וגובר מצד ספורטאים ערבים. גלעדי העריך שבסופו של דבר ילך הוועד האולימפי עם השוק של מאות מיליוני מוסלמים. הצהרה כזאת, כשהיא באה מפי הישראלי הבכיר ביותר בוועד האולימפי הבינלאומי, היתה צריכה לזעזע כל חובב ספורט בישראל. בכדורגל המצב היה יכול להיות גרוע בהרבה: אם סטיבן הוקינג מחליט להחרים את ישראל ואם רוג'ר ווטרס ("פינק פלויד" לשעבר) עומד בראש ארגון שמשתדל אצל אומנים גדולים כדי שיחרימו אף הם את ישראל, ברור שלפלאטיני היה נוח וקל להיסחף באווירה הזאת. הסיבה שהוא לא עושה כן היא בין היתר הקשר המצוין עם לוזון. פלאטיני הדף באומץ כל ניסיון להעביר את הטורניר מישראל, גם כאשר רק לפני כמה חודשים התברר שאפילו בלומפילד נמצא כבר בטווח טילי החמאס.

מה מדאיג בזה? שיבוא יום ובראש אופ"א יעמוד מישהו שלא יידע את לוזון, ולכן בלי התקדמות של הכדורגל הישראלי כולו, נהיה תלויים לעד בחסדו של הפריץ.

***

אני לא בטוח שאפילו בהתאחדות לכדורגל מבינים איזה חלון הזדמנויות ענק נפתח בפניהם: אם הטרגדיה של הכדורגל המקומי (בלי קשר לרמה העלובה), היא התנתקות של המעמד הבינוני מהוויית וחוויית הכדורגל, הרי שהיורו יכול להיות הדוברה הראשונה בגשר שלו בחזרה.

גם מי שלא פקד את המגרשים בכל שבת, אצר בליבו זיכרון מרטיט של הפעם הראשונה ביציע: עם אבא, עם דוד, עם אח גדול. מה הקשר בין כל זה ליורו? ובכן, אילו היו לי כמה שקלים על כל חבר שלא ביקר כבר שנים באצטדיון ושהודיע לי שהוא מתכוון "לקחת את הילדים לראות גרמניה-ספרד", הייתי יכול לשלם לטביב את המיליונים שלטענתו חייב לו חיים רמון. משהו בחיידק הרדום, בזיכרון ובגעגוע שנרמס על-ידי מתקנים גרועים, משטרה אגרסיבית, איכות פוחתת וקומץ אלים ביציעים שהפך את הכדורגל הישראלי למקום שצריך לשים מעליו את הסימן הזה שמזהיר מפני צפיית ילדים... ובכן, משהו בעצב הרדום הזה התעורר. יציעי היורו צפויים להיות מלאים בישראלים רבים, בני מעמד הביניים, אוחזים בידי ילדיהם הקטנים ומכירים להם לראשונה את חוויית הכדורגל.

אי-אפשר להפריז אפילו בגודל השעה. מי שיעבור חוויית אב ובן (רציתי לכתוב "חוויה משפחתית" ולא רק בשם הפוליטיקלי-קורקט, אבל אנחנו הרי עוד לא שם באמת. נכון?) נעימה ביציעי היורו, הוא לקוח פוטנציאלי. אולי לא של מחלקת המנויים בקבוצות השונות, אבל בהחלט של 3-4 משחקים נוספים לעונה ואולי איזה משחק נבחרת, כל אלה יכולים להצטרף לסל התרבות הלגיטימי של הישראלי. פתאום אני מקבל סמס שאומר: "אחי, למה שלא נקנה כרטיסים לגמר בטדי ונעשה לנו יום ירושלים קטן כבר מהצהריים: קצת עתיקה, קצת מחנה יהודה ואיזו מסעדה טובה לפני המשחק?". איזה איש שיווק היה יכול לשים משפט כזה בפה של צופה בעל אמצעים, זה שבכל העולם מחזרים אחריו? אם העתיד המקצועי של הכדורגל בישראל נמצא ברגליהם של צעירים מהשכונות של באר שבע או מהמגזר, הרי שהאופק הכלכלי שלו נמצא בקרב מי שיכולים להוציא, חוץ מהכרטיסים, עוד מאות שקלים לבילוי של כמה שעות סביב המשחק, כמו שהם עושים כשהם טסים לראות את הקלאסיקו בספרד. האם בהתאחדות לכדורגל מודעים לגודל השעה?

כתבתי כאן בעבר על החשיבות הקריטית של ישיבה במקומות מסומנים כגורם משפר חווייה. הסיבה שהנושא הזה לא זכה לתשומת לב מספקת קשורה כנראה לכך שבמרבית המקרים מקבלי ההחלטות יושבים במקומותיהם ביציע הכבוד, ולא מודעים אפילו לתסכולו של הצופה הנורמטיבי שמגיע ליציע אחרי שרכש כרטיסים במיטב כספו למקום מסוים, ומגלה שם ערס מהגיהינום שאומר לו "מצדי תביא סדרן, מה זה פה קונצרט?". לפעמים המשפט הזה מלווה גם בקללה או בתנועת יד מאיימת. אבא שלקח את בנו הקטן לכדורגל ונתקל בתופעה הזאת, לא יחזור למגרש עוד לעולם, וכך גם הילד. מזל שבאופ"א מייחסים חשיבות גדולה לעניין הזה ולכן הכרטיסים נמכרים מראש למקומות מסומנים בלבד.

עכשיו נותר רק לראות איך סדרני ההתאחדות יפעלו בשטח. אם הישיבה במקומות שמורים תיאכף, תהפוך החוויה לנעימה יותר ומסבירת פנים: בפעם הבאה שיעמוד על הפרק בילוי משפחתי בתיאטרון, בפארק או במסעדה, יוכל מר ישראלי להישיר מבט אל זוגתו ולומר לה "היום אני לוקח את הילדים לבלומפילד. למה שלא תצטרפי?". אם למישהו המשפט הזה נשמע כמו חזון אחרית הימים של הכדורגל, הרי שהדרך לשם עוברת ביכולתה של ההתאחדות לומר למר ערס מצוי - גבר, פה זה כן קונצרט. רוצה בלגאן, לך חפש את החברים שלך בשכונה. האם היא מסוגלת לכך? כל התשובות החל מהערב (ד').

***

ובל נשכח את הכדורגל. אנגליה, גרמניה, ספרד, איטליה ועוד, מגיעות לישראל לטורניר אירופי חשוב. זאת השורה הראשונה והתחתונה של חוויית היורו. חלק מהכדורגלנים הצעירים הם כבר כוכבים מוכרים בקבוצות כמו ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, באיירן מינכן או מילאן. חלק גדול משמותיהם יהיה שגור בפינו בעוד שנתיים-שלוש. אז נוכל להיזכר בגאווה שאת החלוץ ההוא שהביא במו רגליו את גביע האלופות לקבוצתו, ראינו משחק עוד כשהיה "כזה קטן".

אז אולי כדאי, פעם אחת (נדירה, אני מבטיח), להתייחס לנושא בלי הציניות האופיינית ולשאול: כרטיסים כבר יש, חברים? אם לא - רוצו לקופות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?