גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממציא האזילקט פרופ' מוסא יודעים מפתח תרופות למוח

פרופ' יודעים שפיתח תרופה לפרקינסון השקיע בחממת ניות ובחברת אביטל כ-5 מיליון דולר מכספו האישי: "טבע כבר מאוד מתעניינת במוצרים שלנו"

קרן עופר היי-טק, מקבוצת האחים עופר, החליטה לפני כשנתיים לוותר על החממה הטכנולוגית ניות שאותה ניהלה באותה תקופה. הקרן מכרה את הזיכיון לניהול החממה תמורת סכום סמלי, כנראה כמה מאות אלפי דולרים, לעורך הדין אבי גולדסובל.

ניות נחשבה לחממה מוצלחת, שממנה צמחו בין היתר חברות כמו אנזימוטק (שנערכת כעת להנפקה בחו"ל), רימון מדיקל (שנמכרה לבוסטון סיינטיפיק), אנג'יוסלייד, MGVS, קוגניפיט ואחרות. למרות הרקורד הזה, עופר היי-טק החליטה להתמקד בהשקעות בוגרות יותר ובתחומים חדשים.

גולדסובל בחן כמה אפשרויות לפעילות החממה, ובסוף התהליך בחר לצרף אליו את פרופ' מוסא יודעים, ממציא תרופת האזילקט לטיפול בפרקינסון, שמוסחרה לטבע וכיום משווקת על-ידה. כיום השניים מפעילים את ניות כחממה בתחום פיתוח התרופות.

יודעים הקים עוד לפני כן את חברת פיתוח התרופות Abital Pharma, כדי לקדם רעיונות חדשים לתרופות, שצמחו במעבדתו. "אביטל, שילוב של השמות של שני הילדים שלי, אביגיל וטל, הוקמה לשם פיתוח של תרופות למערכת העצבים המרכזית, המצאות שלי ושל אחרים, באוניברסיטאות השונות ובבתי החולים", הוא מספר.

מאחר שמדובר בחברה בעלת פורטפליו רחב של מוצרים ממקורות ובתחומים שונים, יודעים התייחס אליה כחממה ומכאן עלה הרעיון להקים תחתיה חממה של ממש.

המוצר המוביל של אביטל, שמפותח תחת החברה הבת Varinel, הוא תרופת ה-M30 (ה-M מקורה בשם מוסא, אך כיום התרופה מכונה גם Var10300) שמגיעה ממעבדתו של יודעים. זוהי תרופה שפועלת לטיפול במחלות מוח תוך תקיפה של כמה מנגנונים בו זמנית. לדברי יודעים, המוצר יכול להיות יעיל נגד המחלות פרקינסון, אלצהיימר, ALS, הנטינגטון ומחלות נוספות. המוצר קיבל מענק פיתוח מהקרן לגילוי תרופות לאלצהיימר (the Alzheimer's Drug Discovery Foundation). הוא נוסה בבעלי חיים והחברה כעת מקדמת אותו לכיוון ניסויים בבני אדם. פיתוח המוצר החל, כך מספר יודעים, כבר בשנת 1994.

"הייחוד של המוצר שלנו הוא שנראה שהוא מגן על תאי עצב שעומדים למות. בנוסף, ייתכן שהוא מצליח להגן על תאי עצב שכבר התחילו למות. פעילות נוספת שיש לו כנראה היא לעזור לתאי גזע במוח להתמיין לתאי עצב".

ב-Varinel מפתחים עוד שתי תרופות שעשויות לשמש למגוון של מחלות הקשורות בניוון עצבי של המוח, ושתיהן נמצאות בשלב ניסויי החיות.

בחברת אביטל מפתחים בנוסף בדיקת סקר שנועדה לאתר התפתחות של מחלת הפרקינסון בתאי המוח, על-פי ביטוי הגנים בתוך התאים. החזון של יודעים הוא כי חולים שיאובחנו בבדיקה כזו ככאלה שהחלו לפתח את מחלת הפרקינסון, יטופלו במוצר כמו אזילקט או M30 עוד לפני שיחלו התסמינים הקליניים של מחלת הפרקינסון, וכך יהיה קל יותר להצילם. "טבע מאוד מתעניינת בשני המוצרים", מספר יודעים.

מוצר נוסף שמפותח באביטל פארמה, אבל לא תחת החממה, הוא תרופה אנטי-פסיכוטית שהחלה את דרכה במכון ויצמן ונמצאת לקראת כניסה לניסויים קליניים.

חברות החממה של אביטל הן Mitra Heal, שמפתחת מכשיר לתיקון לא פולשני של השסתום המיטראלי של הלב; Aramon שמפתחת שיטה מתן תת עורי של תרופות לפרקינסון ונערכת לכניסה לשלב IIa של הניסויים הקליניים (מוצר זה פותח על-ידי חברה גרמנית וכעת יהפוך למיזם משותף שלה ושל החממה); Gerium medical מפתחת מכשיר לא פולשני לאבחון רמות הבילבורין (שגורם לצהבת) אצל תינוקות שהרגע נולדו ובהמשך תוכל למדוד באותה השיטה באופן לא פולשני חומרים נוספים בגוף; PhotoPill מפתחת תרופה נגד דלקות ו-Thermacon שמפתחת מוצר לשמירה על חום גוף יציב אצל חולים מאושפזים.

יודעים מספר כי השקיע בחברת אביטל ובחממה כ-5 מיליון דולר מכספו האישי, שמקורו בעיקר בתמלוגים עבור אזילקט, שהיקפם כנראה הגיע עד כה ליותר מ-10 מיליון דולר.

אזילקט משווקת על-ידי טבע וצפויה להימכר ב-2013 בכ-340-380 מיליון דולר. טבע עורכת בימים אלה ניסויים שנועדו להרחיב את השוק של אזילקט, לחולים שסובלים מהפרעה קוגניטיבית שאינה מוגדרת עדיין כדמנציה. טבע ערכה בשנים האחרונות ניסויים שהעידו כי אזילקט, בניגוד לתרופות פרקינסון אחרות, אינה רק מטפלת בסימפטומים של הפרקינסון אלא גם מעכבת את התפתחותה. החברה מקווה כי השוק יאמץ גם הוא את התזה הזו, וכך יגדל את נתח השוק של המוצר.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד