גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בועת דיבורים: גל היוזמות הממשלתיות בדיור - פאניקה

משרדי השיכון והאוצר הכריזו על "קופת חסמים" במיליארדי שקלים - מאיפה? ■ שר האוצר לפיד מנסה לקדם את הצעתו לבניית 150 אלף דירות להשכרה ■ הדחיפות השלטונית תיצור כפילות בסמכויות ■ פרשנות / משה ליכטמן

גל היוזמות הממשלתיות בתחום המגורים מעיד על פאניקה. היא אמנם מוצדקת: 134 חודשי עבודה לדירת 4 חדרים הם שיא בינלאומי, שהופך את חלום הדירה לסיוט, שלא לדבר על מחירי השכירות. גם סדרת הצעדים של בנק ישראל בתחום המשכנתאות משדרת פאניקה, הצופה פני משבר בנקאי בעל השלכות חמורות לא פחותות ממשבר המניות הבנקאיות.

עם זאת, אחד הסימנים המובהקים של פאניקה הוא יוזמות כפולות, ואפילו משולשות, לטיפול באותו עניין, דבר המוביל בהכרח לסיבוכים.

1. בראש הגל החדש עומדת הקמת החברה הממשלתית החדשה לדיור להשכרה, 150 אלף דירות להשכרה בתוך 10 שנים. יש כבר חילוקי דעות, אם קבינט הדיור בראשות שר האוצר יאיר לפיד הוא הפורום המוסמך להקמת החברה, או, כפי שגורס היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, יש לאשר את ההקמה במליאת הממשלה. היכונו למריבות השגרתיות.

אפשר היה לקחת חברה ממשלתית קיימת העוסקת בדיור להשכרה, נניח עמידר, להעצים את סמכויותיה ולשפר את הצוות המקצועי שלה. אבל לפיד רוצה שליטה מוחלטת ובלעדית בחברה החדשה, בלי קשר לשאלה אם אורי שני יהיה מנכ"ל או יו"ר או יועץ. הקמת חברה ממשלתית חדשה היא תהליך ארוך ומסובך, עתיר קשיים תקציביים וזמן הדרושים להקמה והפעלה.

הבעיה היא שהחברה החדשה תעסוק באותו עניין שבו עוסקת רשות מקרקעי ישראל, עם מכרזי השכירות שרמ"י עתידה להוציא. הכפילות באותו תחום עצמו תיצור מתחים וחיכוכים בין החברה החדשה לבין רמ"י, על סמכויות ותחומי אחריות. הלוואי שנראה בניין ראשון להשכרה בתוך חמש שנים, ועד אז הצעירים מתבקשים להזדיין בסבלנות.

2. בעיית חסמי התשתיות היא אמיתית. כבישים, מחלפים, מכוני טיהור, מוסדות לימוד ומבני ציבור. מי שמטפל בעניינים אלה כל השנים היא ועדת החסמים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר. הסמכות של משרד רוה"מ אמורה להיות ערובה לטיפול ראוי בחסמים. זה לא מספיק כנראה, ולאחרונה נולדו שתי יוזמות חדשות:

רמ"י, בראשות בנצי ליברמן, הכריזה ברוב גאווה על פרויקטים חדשים הקרויים "הסכמי גג", שבמסגרתם יוקדם פיתוח התשתיות ב-4 פרויקטים גדולים מכספי רמ"י, הראשון שבהם בקרית גת ואחר כך מודיעין, ראש העין וקרית ביאליק. הרעיון חיובי ביסודו.

ראה משרד השיכון בראשות אורי אריאל כי טוב, והכריז הבוקר על הקמת "קופת חסמים", בהיקף של מיליארדי שקלים שמקורם לא ידוע, לטיפול באותו עניין עצמו. עולה חשד ש"קופת חסמים" היא רק שם אחר ל"הסכמי גג".

3. יש שלושה גופים העוסקים כיום בהתוויית פרויקט הדיור להשכרה של לפיד. צוות 90 הימים, בראשות הממונה על התקציבים אמיר לוי, אמור להביא לקבינט הדיור את המלצותיו למבנה הפרויקטים להשכרה. זה לא הספיק, ולפיד הקים ועדת מכרזים חדשה במשרד האוצר, בראשות סגן החשכ"ל אושיק בן עטר. ועדה זו אמורה לתת המלצות משלה לגבי מבנה המכרזים לדיור להשכרה. מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו, הקים גם הוא ועדה לגיבוש המלצות לפרויקטים של דיור להשכרה, עם מומחים ונציגים חברתיים. לוועדה של משרד השיכון אין מעמד פורמלי.

4. כל כך הרבה גופים חדשים מתעסקים בעניין, אבל לא שמענו תשובות לשאלות הבסיסיות. איש לא טרח עד היום לבצע סקר צרכים אמיתי, ואין מידע אמין על מחירי השכירות. אין גם תשובה לשלוש הבעיות העיקריות במיזמי הדיור להשכרה: יש עדיין חילוקי דעות על אופי והיקף השילוב של זכאים לדיור בר השגה בפרויקטים אלה. 30% מהדירות? 40%? כנ"ל לגבי היקף השילוב של זכאי הדיור הציבורי בפרויקטים אלה. 5%? 10%?

העיריות כלל אינן משולבות בפרויקטים, למרות שהן מחזיקות את השטחים הנכונים מבחינה אורבנית לדיור להשכרה. הרעיון של לפיד לבנות על קרקע חקלאית בשולי הערים אינו נכון מבחינה אורבנית, ויוביל למלחמה אינסופית מול חקלאים המחזיקים בקרקעות אלה. לעומת זאת, אם למשל על כל מגרש חניה הפועל בקרקע עירונית בתל אביב ובירושלים ייבנו 50-60 דירות קטנות, זה יהיה הרבה יותר מהיר וגם נכון מבחינה אורבנית. אבל, כאמור, העיריות מחוץ למשחק. למה שראשי הערים יקבלו קרדיט?

והעיקר, אין אפילו מודל כלכלי בסיסי וראשוני לפרויקטים אלה. לא בעניין אורך חיי הפרויקט, לא בעניין רשת הביטחון שתינתן ליזמים, והאם הוא יהיה BOT, או, כמו שמתנהלים מכרזי השכירות הבזבזניים של רמ"י, ניתן למכור את הדירות בתום תקופת ההפעלה הראשונית.

מכיוון שהרעיון של לפיד הוא מימון הפרויקטים על ידי הגופים המוסדיים, רעיון שנכשל במכרזי השכירות של רמ"י, יש להציג במהירות מודל הנוקב בתשואה הצפויה למוסדיים שיסכימו לממן את הפרויקטים, כי התשואה הצפויה היא שתכתיב את שאר המשתנים בפרויקטים, ובעיקר היא תשליך על הקלות המיסוי ועל מרכיב הקרקע: האם תהיה תחרות על מרכיב הקרקע, או שזה יינתן חינם.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר