גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרם דה לה קרם? (או: ככה אי אפשר לגדל ספורטאים)

מכון וינגייט שוקע בחובות כבדים, בין היתר "בגלל ההחלטה להרחיב את פעילות האקדמיה", מודה המנכ"לית היוצאת ד"ר רותי פילץ-בורשטיין

בחודש האחרון נראה שהדיון על שאלת "האיכות או הכמות" בספורט הישראלי הוכרע לפחות זמנית. ההחלטה של ממשלת ישראל לאשר חוק שיאפשר הזרמת כספים לטובת הגדלת כמות הספורטאים במדינה, נראתה ככזאת שמסמנת באופן ברור את התעדוף הכמותי. ההחלטה הזאת נראית לגיטימית. בואו נגדיל את כמות הספורטאים בבסיס, בתקווה שמבסיס רחב יותר יגיעו גם יותר ספורטאי איכות לשפיץ של הפירמידה.

אבל עד שזה יקרה, סוגיית התעדוף הכמותי מעלה את השאלה מה בעצם קורה במקום שהתיימר לזקק עבור מדינת ישראל את התמצית הטהורה והאיכותית ביותר של הספורטאים? ובמילים אחרות, אותה פנימיית מחוננים שהוקמה בווינגייט בתחילת שנות ה-90, כרעיון אותו הביא ד"ר גלעד ויינגרטן מאוסטרליה, ואמורה הייתה לרכז אליה ילדים פוטנציאליים מכל רחבי הארץ. איפה עומדת אותה פנימייה היום בתוך השיח הכמותי המוצהר של מדינת ישראל?

***

סיפור האקדמיה למצוינות בווינגייט (אותה פנימייה) הוא מורכב מאוד. בעיקר משום שמכון וינגייט, שבתוכו חיה אותה אקדמיה, שקוע בחובות שתופחים ותופחים ונכון לסוף 2012 מסתכמים ב-18 מיליון שקל. זה אחרי שההוצאות השנתיות של המכון כבר מגרדות רף של 80 מיליון שקל בשנה - שיא כל הזמנים. "כשנכנסתי לתפקיד ב-2009, עשיתי קריאת מפה מה יש בווינגייט שאין במקומות אחרים ומה הייחודיות שלנו. והגעתי למסקנה שנכון לווינגייט לייחד את עצמו דרך האקדמיה, שצריך לקחת את האקדמיה ולחזק אותה", מסבירה ד"ר רותי פילץ-בורשטיין, שעוזבת בימים אלו את תפקידה כמנכ"לית מכון וינגייט אחרי חמש שנים. "אבל ברור שלהחלטה כזאת יש משמעות כלכלית עצומה. ההכנסות של מכון וינגייט מגיעות קודם כל מבית הספר למאמנים ומדריכים, ואחר כך מסעיף של השכרת מתקנים. האקדמיה היא פונקציה שלא אמורה להביא כספים, אלא יותר שואבת כספים". פילץ-בורשטיין מודה כי בסופו של דבר, "ההרחבה של פעילות האקדמיה הייתה אחת הסיבות לכך שמכון וינגייט נמצא היום בגירעון כזה".

- על איזו הרחבה אנחנו מדברים מבחינת כמות ספורטאים?

"ב-2008 היו 65 ספורטאים, היום יש באקדמיה 160 ספורטאים, ועוד חמישה בתהליך של קליטה".

- זה כל הסיפור? 160 ספורטאים מכל המדינה שמוכנים לבוא לווינגייט?

"כן, ואנחנו בפול-קפאסיטי. היום הביקוש של האיגודים לשלוח ספורטאים לווינגייט הוא יותר ממה שווינגייט מסוגל לספק, מה שאומר שיש לנו את הפריבילגיה לבחור את הטובים ביותר. יש היום שני ענפים נוספים שרוצים להיכנס לאקדמיה אבל אין לנו מקום - התעמלות אמנותית והתעמלות מכשירים, ואיגוד הכדוריד. רק עכשיו קיבלנו לאקדמיה את הכדורגל בנות, זה 20 בנות".

- ועל בסיס זה שהחלטת ללכת בכל הכוח על פיתוח האקדמיה, אתם מצפים שהמדינה תתמוך בכם במימון מלא?

"לגמרי כן. אי אפשר להסתכל על וינגייט כגוף שמטרתו היא עסקית. החזון של וינגייט הוא טיפוח צעירים למצוינות בספורט. ונכון שהחזון שלנו הוא להגיע להישגים ב-לבל העליון, אבל כשאתה בונה פירמידה אז אתה יודע שלא כולם ישמעו את "התקווה" על הפודיום, לכן אנחנו באי ואומרים שאנחנו מטפחים אדם שלם. יש לנו 90% זכאות לבגרות באקדמיה, ויש חבר'ה אצלנו שבגיל 18 אומרים לנו שהם רוצים לעזוב את הספורט וללכת לצבא - והם תמיד הולכים ליחידות מובחרות. אתה מגדל פה משהו אחר, עם איזושהי איכות.

"מצב המתקנים במכון ומצב המגורים במכון מצריך שדרוג. אי אפשר להמשיך לעבוד ככה? אפשר להמשיך. אבל הפער היום בין הידע המקצועי באקדמיה לבין העניין הפיזי הוא פער ענק. אנחנו יכולים לתת את כל המעטפת התומכת, אבל לשדרג מתקנים אנחנו לא יכולים. אולמות למשחקי כדור נמצאים בתפוסה מלאה של פעילות, ובגלל זה אין לנו יכולת לקבל היום את ההתעמלות האמנותית כי לא יהיה להם איפה להתאמן. אין לנו איפה לתמרן יותר".

ב-2012 נתנה מדינת ישראל למכון וינגייט לפי דוח רשם העמותות 15.1 מיליון שקל, כשמתוך זה הכסף שהוגדר כייעודי לאקדמיה - 6.3 מיליון שקל. במילים אחרות, 3,200 שקל בחודש תקצוב המדינה כהשקעה בכל ספורטאי שאמור להיות הקרם דה לה קרם של הספורט הישראלי. בעבור זה, יש לציין, הילדים חיים, ישנים, אוכלים, מתאמנים, מטופלים בווינגייט, רק הלימודים נעשים בחוץ - בקיבוץ שפיים הסמוך.

רותי פילץ-בורשטיין / צלם: תמר מצפי

***

אחד הדברים שבווינגייט דוחפים אליו היום הוא לשינוי חקיקה, במסגרתו יוכר המכון כמכון הלאומי לספורט. כלומר, יעבור להיות למעשה מכון ששייך למדינת ישראל. העניין הזה כבר נמצא בשלבים מתקדמים, והוא עשוי להיות זה שיוציא - לטענת גורמים במכון - את המכון מהקיפאון שהוא שרוי בו היום. ברגע שווינגייט יזכה למעמד על-פי חוק של המכון הלאומי לספורט, הוא אוטומטית יהפוך להיות גוף מתוקצב ולא גוף נתמך. המשמעות: בתקציב מדינת ישראל תהיה בכל שנה הקצאה למכון וינגייט, והמדינה בהיותה בעלת הבית תגדיר את היעדים - במה וינגייט יעסוק ובמה לא יעסוק. החוק הזה יאפשר לווינגייט עוד משהו משמעותי - לקבל ישירות מהטוטו כספים לטובת שדרוג המתקנים הבלויים והמתכלים שיש היום במכון.

- אני חייב להגיד שאם לפני 20 שנה היית שואלת מה זה מכון וינגייט, כולם היו מדברים על הספורט. היום אנשים ממתגים את וינגייט עם התוכנית 'גול סטאר', עם צחי נוי וצביקה פיק.

"היה לנו הסכם לשתי עונות עם HOT, והוא נגמר. אני אגיד את זה בצורה הכי גלויה - זה היה הסכם מסחרי לחלוטין, ואם מכון וינגייט לא היה עם הגב לקיר מבחינה תקציבית, לא היינו עושים את ההסכם של "גולסטאר". יש פה נגיעה אמנם לספורט, אבל יש לקחת את הספורט ולעשות ממנו גימיק, זה לא וינגייט".

- כשבאים לאשר בווינגייט הסכם עם "גולסטאר" - זה עושה כאב בטן לאנשים אצלכם?

"כן, כן. אם לא היינו בצרות כלכליות זה לא היה קורה".

בסופו של יום ההסכם עם HOT הכניס לווינגייט 300 אלף שקל בכל עונת שידורים, לא רע עבור עונת צילומים שנמשכת בסביבות חודש.

- עם החובות הכבדים שהמכון שקוע בו, ועמותה שמסיימת כל שנה במינוס, שהולך ותופח, בסוף המדינה יכולה לסגור את הבאסטה?

"אני לא רואה מצב שמדינת ישראל תיתן לסגור את מכון וינגייט".

- יש גוף אחד שמממן את הספורט הישראלי, הטוטו, פניתם אליו - אפילו ברמה שייקח חסות שמית על המכון, יקרא לו "מכון ווינר"? אפילו שייקח חסות על האקדמיה, שיקרא לה "אקדמיית ווינר"?

"ברמת המכון אנחנו עוד לא שם. זאת אופציה ברמה התיאורטית, והיא אופציה לא גרועה. אבל זה אף פעם לא הגיע למצב שהונחה הצעה על השולחן. לגבי חסות על האקדמיה, זו בעיניי צריכה להיות תוכנית ב', אם תוכנית החקיקה לא תתקדם ובהחלט אופציה ראויה ומכובדת שאפשר ללכת עליה".

- כמה למעשה עולה לממן ספורטאי באקדמיה, אילו ענפים יקרים יותר בהשוואה לאחרים?

"קודם כל צריך להבין שבעלות של ספורטאי יש הרבה דברים שנכנסים - עלות מתקנים, עלות של שכר מאמנים, מעטפת רפואית, כלכלה ולינה, נסיעות לחו"ל לטובת השתתפות בתחרויות או במחנות אימונים, וציוד. כמעט תמיד הענפים הקבוצתיים הם בעלות קצת יותר נמוכה בתמחור פר-ילד. השחייה הוא ענף יקר שמתומחר באקדמיה לפי 100 אלף שקל לשנה לספורטאי. הטניס ענף מאוד יקר, ובשנתיים האחרונות אין אף טניסאי באקדמיה, אבל בשנים שהיה העלות שלו הסתכמה בסביבות 120 אלף שקל לילד לשנה, בעיקר בגלל עלות הנסיעות לחו"ל. הטריאתלון ענף יקר בעיקר בגלל עלות ציוד אישי, זה בעצם שלושה ענפים עם ציוד של שלושה ענפים שונים בתוך ילד אחד - וזה מתקרב ל-100 אלף שקל בשנה עלות לספורטאי. הענפים האישיים שעולים פחות הם ג'ודו וטניס שולחן, בסביבות 60-70 אלף שקל לשנה עלות לספורטאי. צריך לזכור שאת העלות משלמים שלושה גורמים - המשפחה שמשלמת פחות משליש מהעלות, בין 26-29 אלף שקל בשנה, משרד הספורט מממן 39 אלף שקל לספורטאי לשנה, והאיגודים משלימים את היתרה ומכסים בעיקר את עלות העסקת המאמנים והמדריכים. הרבה מאוד משפחות לא מסוגלות לעמוד בתשלום הזה, וכאן יש לנו תמיכה משמעותית של משרד החינוך שלפי קריטריונים קובע כמה לתמוך. משפחה שיכולה לשלם רק 12 אלף שקל בשנה כדי שהילד שלהם יהיה באקדמיה - ישלימו לה את היתרה. זה היופי של האקדמיה. מי שמתאים לנו פיזית, מנטלית, משפחתית, ורוצה להגיע לאקדמיה - הנושא הסוציואקונומי לא יהיו מכשול".

- איפה איבדתם הכי הרבה ספורטאים, ואיפה עליתם?

"הכדורסל גדל משמעותית והוא הכי גדול היום עם 60 ספורטאים מתוך ה-160; בכדורגל בנות יש 19. בשחייה יש לנו השנה קצת פחות, 8 שחיינים, אחרי שכבר היינו בשיא של 24-25 שחיינים".

- מה כוח השכנוע שלכם לבוא למשפחה ולהגיד לה להביא את הילד לווינגייט?

"תוצאות. כשאתה בא למשפחה ואומר יש לנו את תומרקין, ברנע, יש לנו את עמית עברי שבאה להתאמן בווינגייט למרות שלא גדלה באקדמיה כי הבינה שהמשאבים שהיא מקבלת פה היא לא תקבל בשום מקום אחר".

מי נושא בעלויות המימון של תלמידי האקדמיה במכון וינגייט

- את עוזבת עכשיו את וינגייט, ברמה האישית מה את עושה עם המטען הזה של האקדמיה שאת כל כך מאמינה בו?

"קודם כל, חשוב לציין שאת כל התהליך ההובלה הזה לא עשיתי לבד, אלא בשיתוף עם מנהלת האקדמיה ד"ר מורן בצר-תייר. אני רוצה לשכפל את המודל הזה של האקדמיה למקומות אחרים בעולם. קצוות של חוטים כבר יש לי. יש לי היום הרכב שכולל חמש שנים של ניהול והטמעת תהליך אסטרטגי, רקע מקצועי בתחום הפיזיולוגיה והמחקר. במערב אירופה אין לנו מה לתרום, אבל יש מדינות מתפתחות באפריקה שבהן הפוטנציאל לספורט קיים אבל אין מערכת קיימת שלוקחת את הילד לטופ-פרפורמנס. יש לי היום, כאדם פרטי, את הידע לשכפל את המודל של וינגייט וללכת אל העולם האחר. ואני חושבת שזה יביא יוקרה גם למדינת ישראל".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת