גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפחת רשף תרכוש את סטימצקי - תזרים 30-50 מ' ש'

מרקסטון הגיעה להסכם עקרונות למכירת רשת הספרים הכושלת לארלדן של משפחת רשף, שמחזיקה בהוצאת הספרים "כתר" ■ העסקה עדיין כפופה לבדיקת נאותות ולאישור הממונה על ההגבלים ■ איריס בראל תישאר מנכ"לית הרשת

האם נמצא הפתרון למשבר הקשה של רשת הספרים סטימצקי, ו-1,100 עובדיה יכולים לנשום לרווחה? היום (ד') הודיעה קרן מרקסטון כי הגיעה להסכם עקרונות למכירת רשת הספרים סטימצקי לקבוצת משקיעים בראשות חברת ארלדן של משפחת רשף. ארלדן מחזיקה בשליטה בחברה הציבורית כתר הוצאה לאור ובהוצאת הספרים "כתר".

המכירה תצא לפועל בכפוף לבדיקת נאותות שתתבצע על-ידי קבוצת ארלדן וכן בכפוף לקבלת אישורו של הממונה על ההגבלים העסקיים.

מקורבים למרקסטון אמרו ל"גלובס" כי ארלדן צפויה להזרים לסטימצקי 30-50 מיליון שקל. כל הסכום שיוזרם ישמש לכיסוי חובות והתחייבויות של הרשת. הסכום הסופי ייקבע בהתאם לממצאי בדיקת הנאותות, שהרוכשים צפויים לבצע.

על סטימצקי רובצים היום חובות בהיקף של כ-300 מיליון שקל, שכמעט כולם מיוחסים לקרן מרקסטון, שתיקח על עצמה את החוב.

"ההרפתקה של סטימצקי עלתה למרקסטון הרבה כסף, והיא לא תראה שקל מהמכירה. בכל מקרה, זה רק הסכם עקרונות. המהמורות עוד בדרך", אמר ל"גלובס" מקורב לקרן.

בסביבת הקרן אמרו היום כי רון לובש, העומד בראש קרן מרקסטון, עשה בימים האחרונים כל מאמץ כדי למצוא פתרון לפני שסטימצקי תגיע להקפאת הליכים.

מנכ"ל חברת ארלדן , צלי רשף, אמר היום כי "ההשקעה היא מהלך אסטרטגי חשוב בהמשך צמיחתה ופיתוח עסקיה של הקבוצה. ארלדן מאמינה ברשת סטימצקי ובעובדיה ותפעל להמשך פיתוחה של הרשת".

עוד נמסר כי מנכ"ל סטימצקי, איריס בראל, תישאר בתפקידה.

ארלדן היא בעלת השליטה (78%) בחברת כתר הוצאה לאור, הנסחרת בבורסה של תל-אביב לפי שווי של 52 מיליון שקל. החברה מחזיקה (100%) בהוצאת הספרים "כתר".

אם העסקה תצא אל הפועל, הרי ש"כתר" תהפוך בעקיפין לבעלת רשת ספרים, בדומה למבנה הבעלות על רשת צומת ספרים, שבה שותפות ההוצאות לאור כנרת-זמורה-ביתן ומודן.

כתר הוצאה לאור חתמה את שנת 2013 עם הרעה בביצועיה הכספיים ואף עברה להפסד. הכנסותיה רשמו ירידה של 6.2% והסתכמו ב-66 מיליון שקל בלבד. לחברה יש שני מגזרי פעילות: הוצאה לאור ודפוס. עיקר הפגיעה הייתה בתחום ההוצאה לאור, כשההכנסות צנחו אשתקד ב-18%.

הרווח הגולמי של החברה צנח בשיעור של כ-21%, מכ-20 מיליון שקל ל-15.7 מיליון שקל בלבד. במקביל, שיעורו נשחק מ-28.2% בשנת 2012 ל-23.8% בשנת 2013. בשורה התחתונה, החברה חתמה את השנה עם הפסד של 3.6 מיליון שקל.

כפי הנראה, בחברת ארלדן מבקשים למנף באמצעות סטימצקי את פעילותה של ההוצאה לאור "כתר". השליטה במדפי רשת ספרים עשויה לסייע לה במיוחד.

קרן מרקסטון רכשה את הבעלות על סטימצקי מידי המייסד ערי סטימצקי בשנת 2005, וזאת תמורת 55 מיליון דולר. גם אם העסקה הנוכחית תצא אל הפועל, הרי שמרקסטון תצטרך לבצע מחיקה אדירה. עסקת המכירה גם מעלה שאלות ותהיות בכל הנוגע לשווי שעל-פיו הוערכה סטימצקי בספרי החשבונות של הקרן.

סטימצקי מונה היום 134 חנויות, ששתיים מתוכן מופעלות על-ידי זכיינים. החברה מעסיקה 1,100 עובדים. כפי שנחשף ב"גלובס", רשת סטימצקי חתמה את שנת 2012 עם ירידה של 2% במכירות שהסתכמו ב-390.9 מיליון שקל. הרווח הגולמי הסתכם ב-176.2 מיליון שקל והיווה 45% מהמכירות.

הוצאות התפעול, המכירה הנהלה וכלליות של הרשת הגיעו ב-2012 ל-181.2 מיליון שקל והיו גבוהות יותר מהרווח הגולמי. אלה גררו את סטימצקי להפסד תפעולי של 4.9 מיליון שקל. לחברה הוצאות מימון כבדות, ולכן ההפסד בשורה התחתונה היה גבוה הרבה יותר והגיע ל-36 מיליון שקל. מדובר בהפסדים מתמשכים של הרשת, ששנה קודם היו גבוהים אף יותר ועמדו על 48 מיליון שקל. בסך-הכול, בשנים 2011-2012 הסתכמו ההפסדים ב-84 מיליון שקל.

לאחרונה גבה בנק הפועלים מהרשת חוב של 125 מיליון שקל באמצעות חילוט של שיעבודים וערבויות שהיו בידיו. לרשת יש עדיין חובות לבנק הפועלים, אך ההיקף נמוך יותר ועומד על 5-20 מיליון שקל.

מבנה השוק: מה אומר חוק הספרים על בעלויות צולבות

בין הסופר לקוראיו נמצאים שני גורמים: הוצאות הספרים (מו"לים) ורשתות הספרים (חנויות). בשנים האחרונות, בשני תתי-הסקטורים הללו חל תהליך של ריכוזיות. בתחום החנויות, לאחר הקמתה והתעצמותה של צומת ספרים לפני עשור ושבירת המונופול של סטימצקי, רבות מהחנויות קטנות נסגרו לטובת שוק שהפך ליותר ויותר ריכוזי, עד שיש בו שני שחקנים בלבד כמעט - היא וסטימצקי.

בהוצאות הספרים, מו"לים קטנים רבים הצטרפו לגדולים יותר, לפחות בכל מה שנוגע לשיווק והפצה. כך למשל, תחת כנפי ידיעות ספרים ניתן למצוא כיום את אחוזת בית, ספרי עליית גג, בבל והוצאות אחרות.

התחרות הקשה בין שתי הרשתות הגדולות הביאה לירידה חדה במחירי הספרים, מה שגרר את הרשתות וההוצאות גם יחד להפסדים. מצב זה, יחד עם הבעלות הצולבת של ההוצאות כנרת-זמורה-ביתן ומודן בצומת ספרים, שהביאה להעדפה ברורה של הוצאות הבית שלה, דחף לחקיקת "חוק הספרים" שנכנס לתוקף בפברואר השנה.

עתה, אם המהלך שדווח היום יושלם, תיווצר בעלות צולבת נוספת בענף - של כתר (דרך ארלדן) וסטימצקי. בחוק הספרים יש סעיף האוסר על רשת שהוצאות ספרים שותפות בבעלותה לתת להן עדיפות בתצוגה. אם העסקה תתממש, יהיה מעניין לראות אם חל שינוי בהקשר הזה בחנויות סטימצקי.

סטימצקי וכתר

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי