גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המו"ל יהודה מלצר: "כולנו מחכים שסטימצקי תיפול כבר"

המשבר בסטימצקי? "אף אחד לא יוציא ספרים חדשים לחצי שוק" ■ הרשתות? "הן רק רוצות לדחוף במבה לאנשים" ■ ראיון עם המו"ל יהודה מלצר לרגל שבוע הספר

יהודה מלצר / צילום: כפיר זיו
יהודה מלצר / צילום: כפיר זיו

בצהרי יום חמישי שעבר עמד המו"ל יהודה מלצר במטבח ביתו בתל-אביב, נשנש סנדביץ' קטן ובחן ידיעה שפורסמה באותו בוקר ושעסקה במשבר ענף ההוצאה לאור בישראל. מבטו רפרף על פני המילים בהיסח דעת, ואז הוא הצביע על ארבעה מחמשת כרכי האנציקלופדיה לפילוסופיה שנחו בפינת השולחן. זה 4 שנים עוסקת ההוצאה שהקים, "ספרי עליית הגג", בתרגום האנציקלופדיה, ומועד סיומו של הפרויקט רחב-היריעה - שמקיף לא פחות מ-1,500 עמודים - סוף-סוף נראה קרוב.

"אלוהים יודע למה אני עושה את זה", נאנח מלצר נוכח הידיעה בעיתון, שהופכת את כל המפעל האדיר הזה למעין סלע שהוא מגלגל בסיזיפיות במעלה הר פיננסי.

- למה באמת?

"מבחינתי זו פשוט הגשמת חלום לתרגם את הדבר הזה".

באופן מתבקש למדי, שמשקף את אותו פרדוקס שמנסה לענות על השאלה "למה אני עושה את זה", מלצר צופה עתיד בעייתי מאוד לענף ההוצאה לאור בישראל. הוא בן 73, דוקטור לפילוסופיה שנטש את האקדמיה לפני 30 שנים לטובת עסקי המו"לות, צנום, זקוף-קומה ומלא הומור; אך למרות הגישה האופטימית הבסיסית שלו לחיים, הוא מדווח ששבוע הספר שחל בימים אלה הוא אחד העצובים שהוא זוכר.

"קשה לי להאמין שאחרי השנה הזו תהיה תקומה לענף הזה", הוא אומר. "כשהייתי שם אתמול זה הרגיש עצוב לכולם, ותזכור שזה תל-אביב - כיכר העיר. רק תחשוב איך זה נראה במקומות אחרים בארץ.

"היום אנחנו במצב שאנחנו לא קונים שום דבר. ליריד הספרים של פרנקפורט אני נוסע בכל שנה עם הבן שלי עילי, שהוא המנכ"ל של ההוצאה. אנחנו מחזקים את הקיים, פוגשים את הסוכנים של הספרים שאנחנו אוהבים, ולי יש מסורת שבכל שנה אני מוצא משהו שלא חשבתי עליו קודם לכן. אבל השנה אני חושב שמה שאני אמצא בפרנקפורט - שזה המקום שבו אתה פוגש בדרך כלל את כל המו"לים הישראלים - זה שכמעט אף אחד מהם לא יבוא. זו תהיה מטפורה למצב. בשביל מה לבוא? לכל מו"ל יש דברים בצינורות, אז הם יעבדו על מה שכבר אצלם ולא על דברים חדשים. זה המצב היום".

"אכן, מדובר בתועבה"

המשבר בענף המו"לות - שכולל גם את העיתונות, כמובן - הוא תוצר של כמה תהליכי עומק היסטוריים שהעיקרי שבהם הוא המעבר מפרינט לדיגיטל. ואם זה לא מספיק מורכב וקשה, בשבועות הקרובים מסתמנת קריסתה של רשת הספרים הוותיקה סטימצקי שמשפיעה על הענף כולו.

הרשת, שחנויותיה הרבות מהוות יותר ממחצית השוק הקמעונאי, נרכשה ב-2005 על-ידי קרן מרקסטון המתפוררת, שייסדו ב-2004 אמיר קס ז"ל (שנהרג באפריל האחרון בתאונת דרכים), רון לובש וג'רי שטוך. הקרן גייסה הון של כ-768 מיליון דולר, ויצאה בישראל למסע רכישות שסטימצקי הייתה חלק ממנו.

תחת ניהולה של המנכ"לית איריס בראל, שהוצנחה לסטימצקי על-ידי בעלי מרקסטון, נקלעה הרשת הוותיקה למצב קשה: מלחמת המחירים שהתפתחה בין סטימצקי לבין רשת הספרים המתחרה, צומת ספרים, הביאה לירידה מתמשכת במחירי הספרים - ירידה שנמשכה שנים ובאה לידי ביטוי במבצעים שהשאירו לכל הגורמים בשרשרת המזון הספרותית סכומים זעומים.

דוחות 2013 של סטימצקי טרם פורסמו, אך כפי שנחשף ב"גלובס", בשנתיים הקודמות, 2012-2011, רשמה הרשת הפסדים מצטברים של 84 מיליון שקל, מהם 36 מיליון שקל ב-2012. מסטימצקי נמסר כי בשנים 2012 ו-2013 רשמה הרשת רווח תפעולי.

על סטימצקי העיבו גם חובות פיננסיים כבדים, לדויטשה בנק (כ-70 מיליון שקל), לחברה האחות מגנוליה (כ-15 מיליון שקל), למרקסטון עצמה (הלוואות בעלים של כ-200 מיליון שקל) ולבנק הפועלים - אולם ביום שלישי השבוע דווח כי קרן מרקסטון סילקה את כל חובותיה הבנקאיים של הרשת. החובות לספקים ולעובדים עומדים בעינם.

באותו יום דווח גם על פיצוץ במשא-ומתן למכירתה לארלדן (בעלת השליטה בהוצאת כתר) ולקרביץ.

מצבה הלא ברור של הרשת החל להשפיע על ענף המו"לות כבר לפני כמה חודשים, אולם נראה שהמצב מחמיר מיום ליום. הוצאות רבות מקפיאות הוצאת ספרים חדשים מחשש שאם הספרים יועברו לסטימצקי לא יתקבל תמורתם תשלום; הוצאת הקיבוץ המאוחד-פועלים הוציאה לפני שבועיים את כל העורכים שלה לחופשה ללא תשלום של חודשיים; השמועות בענף מדברות על עוד קריסות שיתרחשו בקרוב.

בלי קשר, אבל בעיתוי אומלל מבחינת הרשת, ביום ראשון השבוע פרסם יניב מגל ב"גלובס" כי לאחרונה קיבלה בראל את הבונוס השנתי שלה עבור שנת 2013. בונוס זה הוא בגובה 5 משכורות שנתיות, ומסתכם ב-650 אלף שקל (עלות שכרה החודשית של בראל עומדת על כ-130 אלף שקל).

דובר סטימצקי מסר בתגובה כי "בסטימצקי לא מגיבים בנושאי שכר". מקורבים לרשת טענו כי הבונוס לא הוענק רק לבראל, אלא לכלל הדרג הניהולי בחברה, כולל מנהלי הסניפים, כפי שנהוג מדי שנה.

את מלצר זה לא ממש מרשים: "ב'ספרי עליית הגג' תמיד חשבנו שכשיהיו לנו הצלחות, נרצה לעזור בעיקר לראויים ולעניים. ההפסד שסטימצקי גורמת לנו בחודשים האחרונים בתשלומים עומד על כ-650 אלף שקל. אני שמח שאת הסכום הזה אנחנו תורמים למי שראויה. מכל הלב אני מאחל לאיריס בראל שהיא תהיה גם מהעניים. אכן, מדובר בתועבה".

- אתם ממשיכים לעבוד איתם?

"מה פתאום. אנחנו לא מוציאים ספרים ולא מעבירים ספרים לסטימצקי, כי אנחנו מפחדים שלא נקבל עליהם כסף. הם פגר כבר הרבה זמן, מרקסטון מעליהם גמורים, והשאלה היא כמה זמן הגסיסה הזו תימשך. מה שבטוח זה שלא נחזור למה שהיה קודם - למצב שבו יש 130 חנויות סטימצקי שמוכרות ספרים.

"לא ברור כיצד החנויות האלה ייראו: האם ימכרו בעיקר ספרים או שיהיה בהן יותר ציוד משרדי או גאדג'טס או צעצועים. במשך שנים אמרתי לאנשי צומת ספרים ולאנשי סטימצקי, אתם הורסים את המו"לים, אבל אתם גם חותכים את הענף שאתם בעצמכם יושבים עליו. היה שם מצב שכל מי שלומד שנה א' של תורת המשחקים יראה לך: שניים מדממים ורוצים לראות מי ייפול יותר מהר; אבל מה שקרה זה שגם כל מי שהסתכל מהצד קיבל התזה של דם. היה ברור שזה מה שיקרה, אבל גם לי לא היה ברור שזה יגיע בצורה כל-כך מהירה וכל-כך אלימה.

"כשצומת ספרים התחילו לפתוח חנויות בתגובה לסטימצקי, ולנהל מלחמת מחירים עקשנית, והממונה על ההגבלים העסקיים לא עצר אותם אף שזו רשת שבבעלות הוצאה, זה הביא לכך שערי סטימצקי מכר את הרשת שלו. ולמי הוא מכר? לשוק ההון.

"אם אתה עוקב אחרי מה שקורה בקרן מרקסטון אתה רואה שהם לא רק לא יודעים לנהל רשת כמו סטימצקי, אלא הם לא יודעים לנהל כלום. סטימצקי זה הרי הקטן שבכישלונותיהם. הם לקחו משהו שהתחיל באודסה בסוף המאה ה-19 והרסו את זה. אתם באים הנה עם כספים שלקחתם מגמלאים אמריקאים ומהמוסדיים בארץ, אוספים כסף, קונים חברות, לא יודעים לנהל את סטימצקי, וגם לא מעוניינים לנהל אותה, אלא למכור אותה כמה שיותר מהר לאיזה פראייר. אבל מה, נגמרו הפראיירים ואף אחד לא קונה".

הכול נמצא בהקפאה

בימים אלה מתארגנים חלק מהמו"לים להגשת תביעה נגד סטימצקי בסכומים של עשרות מיליוני שקלים. במכתב ששיגרה למנכ"לית סטימצקי עורכת הדין ניצה פוזנר, שמייצגת את המו"לים, נטען כי הרשת פועלת בצורה לא שקופה נגד המו"לים, וכי היא מחזיקה במלאי עצום של ספרים שהועברו אליה מבלי שהתקבל עבורם תשלום. "מרשינו רואים את המנכ"לית, את כלל הדירקטורים ואת נושאי המשרה של סטימצקי, כמו גם את בעלי מניותיה, כאחראים אישית לנזקי מרשינו, כפועל יוצא של התנהלותם ושל התנהלות סטימצקי", נאמר במכתב.

"המו"לים לא יכולים לשרוד ברמת המחירים שסטימצקי וצומת ספרים מכתיבות להם. אין! אתה לא יכול! המספרים לא עובדים! זה שהסופרים סובלים זה כואב לי, אבל זה לא העיקר כי אני לא חושב שזה שסופר סובל זה יותר גרוע מזה שמגיהים או גרפיקאים או עובדים בכריכייה או בדפוס הולכים לאבד את העבודה שלהם. אנחנו, למשל, מעסיקים 30-40 פרילנסרים, שבינתיים אנחנו נאלצים לומר להם שאין לנו עבודה לתת להם. יש לנו 5-6 ספרים מוכנים, אבל אנחנו לא מוציאים אותם בינתיים. אין שוק. לסטימצקי אתה לא יכול לתת ספרים חדשים כי הם לא ישלמו לך אחר כך. זה מאוד מתסכל. די! כולם מחכים שסטימצקי ייפלו כבר. אף אחד לא יוציא ספרים חדשים לפחות מחצי שוק".

- כל המשבר הזה לא קשור גם לחוק הספרים שעבר לאחרונה?

"לאחרונה התחילה נורמליזציה במובן הזה שרוב הספרים החדשים לא יכולים להיכנס למבצעים, וזה הציל את המ"ולות טיפה. אם אני מוציא ספר חדש, אי-אפשר להגיד לי להכניס אותו ל-4 ב-100. אין לנו נתונים של החודשים האחרונים כדי לדעת איך בכלל החוק השפיע על הקורא הישראלי, אבל מה שקרה זה שלא הספקנו בכלל לתקוע נאד, וסטימצקי קרסה.

"ברור שקשה מאוד לראות היום בן אדם הולך לקנות ספר אחרי שהוא התרגל לקנות 4 ספרים ב-100 שקלים, אבל תדע לך שחוק הספרים בכלל לא קשור לזה. החוק היה צריך לבוא, ואני תמכתי בו כי לפני כן המצב היה נורא; אך המשבר של הענף לא קשור לחוק. אבל עוד לא הספקנו להריח את החוק החדש, והתחילה מלחמת עולם עם סטימצקי. הרשת הייתה אמורה ליפול בכל מקרה, והואיל והנפילה שלה הגיעה טיפה אחרי שהחוק עבר, זה יותר רושם מוטעה כאילו זה קשור".

בסטימצקי ובקרן מרקסטון בחרו לא להגיב לדברים.

חלום התבונה האמיתי

הסתכלות שטחית על סיפור הצלחתה (המהדרין יגידו: הישרדותה) של עליית הגג תקבע משוואה פשוטה למדי: אחד לכיס, חמישה לנפש. האחד של הכיס הוא חתיכת הישג - מלצר שמע על ספר ביכורים של אם חד-הורית מגלוסטרשייר, בריטניה, והיה הראשון לזהות את הפוטנציאל העסקי. ואכן, "הארי פוטר" של ג'יי.קיי. רולינג שבר שיאים עולמיים במכירות, וגם בארץ גרף מלצר קופה נאה. הספרים שמלצר עושה לנפש, על-פי המשוואה הזו, כוללים שורה של יצירות מופת כמו "הגיונות" של דקארט, "האמן והמרגריטה" של בוגלקוב, "אדיפוס המלך" של סופוקלס, ועוד רבים וטובים אחרים.

אבל זאת, כאמור, רק הסתכלות שטחית. המשוואה היא לא תמיד אינטלקטואליות מול פופולריות. מקרה מבחן מעניין, שמוביל את מלצר לכמה אבחנות על מצב השוק הנוכחי, הוא רב המכר הבינלאומי "יש אלוהים?", של הביולוג האבולוציוני ריצ'רד דוקינס. לפני כמה שנים קנה מלצר את הזכויות לספר, תרגם אותו, והוציא אותו לאור בהוצאה כספית ניכרת. מאז הספר ממשיך להימכר בעקביות.

"זה ספר שהצליח והחזיר את ההשקעה עליו, והוא מה שאנחנו קוראים לו Steady Seller, כלומר שהמכירות שלו נמשכות", מלצר מתגאה. "אבל מה שקרה זה שהרעיון של Steady Seller הולך ונגמר. לא בטוח שההרס שסטימצקי וצומת ספרים עשו בשוק הוא רברסבילי. הם רק רצו לדחוף במבה לאנשים. הם היו באים ואומרים לי, 'מה אתה מביא לנו את הספר הזה'. הם רצו רק להוציא לחנויות במהירות דברים שמוכרים יותר. הנה למשל הספר שאני מחזיק ביד, 'חלום התבונה', זה ספר שיטפטף ויחזיר את ההשקעה בו. אבל הם היו באים ואומרים לך, תביא לנו לחמניות! זה ספר שאתה לא יכול להכניס אותו ל-4 ב-100. מי כן היה מחזיק דברים כאלה? חנויות פרטיות. אבל גם זה עולם שהולך ונעלם".

על הרקע הזה מלצר מצליח גם לשמור על אופטימיות, אם לא לגבי שוק הספרים, לפחות לגבי ההוצאה שלו: "המצב שלנו יחסית טוב. יש לנו ספרים פנטסטיים שיימכרו לעד - הארי פוטר, הספרים הרפואיים שלנו ששמנו באינטרנט (אתר אינפומד, ש' ס') ועשינו אקזיט קטן. אנחנו הוצאה משפחתית של אבא ובנו, ואח שלי, מולי, שעוזר לנו. כל ההוצאה זה פה - שני החדרים האלה".

- אז אתה יכול להרשות לעצמך להוריד את הראש עד שהגל יעבור. השאלה היא אם הוא באמת יעבור.

"תראה, לא משנה מי יקנה את סטימצקי ויבנה משהו מההריסות - מה שבטוח זה שאחר כך תהיה מו"לות אחרת לגמרי. חלק יפשטו רגל, חלק יתמזגו עם אחרים. היום אנחנו נמצאים בעין הסערה, ולדעתי רק לקראת אמצע 2015 תהיה איזושהי התייצבות. עד שזה יקרה כולם מדממים, וכמו בכל דימום, חלק ימותו וחלק יחזרו פצועים לעולם מו"לות שייראה אחרת לגמרי ממה שאנחנו מכירים".

הפואטיקה של הטאבלט

על רקע מצבו של ענף המו"לות עולות שוב השאלות מה מצב שוק הספרים הדיגיטליים בישראל ואם חדירה נרחבת של התופעה, שבחו"ל כבר מגלגלת מיליארדים, יכולה להציל את הענף. לכאורה, שימוש נרחב יותר בספרים דיגיטליים שירוצו על מכשירים ייעודיים או באמצעות אפליקציות שיותקנו על-גבי מחשבי טאבלט, עשוי להציל את התעשייה. הם יפטרו את המו"לים מהוצאות ההדפסה וההפצה, וישאירו להם ולסופרים נתחים גדולים יותר מן העוגה. יתרה מכך, יהיו גם סופרים שיוציאו את ספריהם בעצמם. "בהחלט יש אנשים שאומרים, תעזוב אותי מסטימצקי ומצומת ספרים. אבל עצם המחשבה הזו חדשה לבני אדם", מתייחס מלצר. "עם זאת, התשובה האמיתית לשאלה הזאת היא שלאף אחד אין מושג. כל המו"לים עוקבים אחרי מה שקורה בעולם, ויש שם מאבקים ענקיים. ונשאלת השאלה אם אמזון, שנכנסת לתחום המו"לות, תהרוג את כולם. יש כלכלן בשם ג'וזף שומפטר, שמדבר על כך שבתקופות מסוימות יש מצב של הרס יצירתי, וזה למשל מה שקרה בשנים האחרונות בתעשיית המוזיקה. האם הדברים הללו יקרו גם בתחום הספרים? איש אינו יודע".

עם זאת, אומר מלצר, "יש ניצנים יפים מאוד של התחלות, ויש גם אנשים שמוציאים את הספר שלהם רק בפורמט דיגיטלי (למשל, 'פניית פרסה' של אלדד יניב, או שני ספריו האחרונים של אלכס אפשטיין, ורבים אחרים, ש' ס'). אין לי ספק שבתוך שלוש-ארבע שנים יהיה פה שינוי, אבל אנשים עדיין לא יודעים מהם באמת ההרגלים של אנשים שקוראים ואם אנשים רוצים לקרוא רק על-גבי מסכים. אין מספיק מחקרים שעונים על השאלה מה הצורך של אנשים בנייר.

"אל תשכח גם שיש כבר נתחי שוק שלמים שהדיגיטציה גמרה. לי, למשל, יש ערימה של מילונים ליד המיטה, אבל אם אני מדבר עם הבת שלי בטלפון, עד שאני מספיק לעלעל בהם, היא כבר נותנת לי ארבע הגדרות שונות לאותה מילה. אני מאוד סקרן כשאני רואה את הנכדה שלי הולכת למיטה עם ספר, ותוהה אם במקרה שאימא שלה הייתה לידה היא הייתה מבקשת ממנה לקרוא לה ממכשיר אלקטרוני.

"ברמה הפילוסופית, נשאלת גם השאלה מה המעבר לעולם הדיגיטלי יעשה לתהליך היצירתי. כשהייתי כותב מאמרי סוף שבוע ל'חדשות', היו מבקשים ממני לנסות ולא לעבור את ה-1,500 מילה. איך אתה יכול בכלל להציע מאמר יפה של 5,000 מילה למישהו שעד לפני רגע ישב עם טוויטר? אנחנו בתהליך מאוד מעניין, ואני לא רואה אותו כמשבר אלא כטרנספורמציה. ברור לי שיהיו בתהליך הזה המון קורבנות, אבל מרתק אותי גם לדעת אילו דברים חדשים ייווצרו כתוצאה ממנו. יש המון כאב לב עליהם - ואתה מכיר את זה מתחום התקשורת - אבל אני חייב להגיד לך שאני אופטימי ושאני מתרגש משינויים".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חוסמות את איילון לשני הכיוונים בקריאה לעסקה

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות