גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשיחים בעם

מלינדנשטראוס ועד ד"ר שראל - הסכנה שבפנאטיות

ד"ר מיכאל שראל / צילום: איל יצהר
ד"ר מיכאל שראל / צילום: איל יצהר

1. התמכרויות הן רעות, ולא חשוב אם אנשים מתמכרים לסמים, אלכוהול או לאידיאלים. לא חשוב באילו אידיאלים מדובר - פוליטיים, כלכליים או אחרים. בדרך כלל, כשאנשים מתמכרים לאידיאלים, וחלקם נוטים לעשות זאת באופן קיצוני, הם הופכים למשיחיים, טהרנים, הם פועלים לכאורה מתוך שכנוע עצמי עמוק וטוטאלי, הם רואים עצמם כשליחי הצדק המוחלט וכשומרי הסף. בשבילם יש רק אמת אחת וכל מי שלא מאמץ אותה הוא טיפש במקרה הטוב ומושחת במקרה הרע. השילוב הקטלני של יהירות וסגירות רעיונית הופך מהר מאוד לפנאטיות, והפנאטיות הופכת מהר מאוד לצביעות, להתחסדות, לאטימות.

2. מיד עם סיום מבצע "עמוד ענן" כתבנו פה על מערכת כיפת ברזל ועל ההתייחסות של מבקר המדינה אליה ("היירוט של לינדנשטראוס", נובמבר 2012). השבוע חזר "גלובס" אל דוח המבקר, ואנחנו מתעקשים היום לחזור אליו שוב ולהביא את עיקרי הדברים שכתבנו אז, משום שהם חשובים מאין כמותם ומשקפים בדיוק את התוצאה הרעה של התמכרות לאידיאלים המנותקים לחלוטין מהמציאות או מאיזשהו היגיון.

הנה תזכורת. בדוח ביקורת על מערכת "כיפת ברזל" בשנת 2009 שחיבר המבקר דאז מיכה לינדנשטראוס, נכתב בהא לישנא:

"בביקורת שנערכה על תהליך קבלת ההחלטות וסדרי עבודת המטה לפיתוח ולהצטיידות במערכת להגנה אקטיבית, 'שרביט קסמים' ו'כיפת ברזל', נמצאו ליקויים משמעותיים במפא"ת (מרכז פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון) ובצה"ל. העיקריים שבהם: מפא"ת החל בפיתוח בהיקף מלא של המערכות לפני שצה"ל קבע את הדרישות המבצעיות ממערכות להגנה אקטיבית נגד רק"ק (רקטות קרקע קרקע); ולפני שצה"ל והממשלה אישרו כנדרש את הפרויקטים של הפיתוח ושל ההצטיידות, שההיקף הכספי של כל אחד מהם מגיע לכמה מיליארדי שקלים, צה"ל לא ניתח בראייה כוללת את יעילות המענה ההתקפי בשילוב המענה ההגנתי הפסיבי והאקטיבי, ולא ביצע ניתוח מערכת מלא למערכות להגנה אקטיבית נגד רק"ק. כמו כן, עד יולי 2008 לא קבע צה"ל דרישה מבצעית למערכות 'כיפת ברזל' ו'שרביט קסמים'. הליקויים שנמצאו עלולים להביא לפיתוח ולהצטיידות במערכות שאינן עונות על מלוא הצורך המבצעי באופן מיטבי ותוך חשש להוצאות כספיות מיותרות ולבזבוז זמן..."

לינדנשטראוס לא הסתפק רק בביקורת כללית כללית על איכות קבלת ההחלטות בפרויקט ועבר בהמשך הדוח גם לנזיפות אישיות:

"ראש היחידה למחקר ופיתוח שבמפא"ת, תא"ל ד"ר דני גולד, פעל שלא בהתאם להוראות משרד הביטחון כשהחליט באוגוסט 2005 על פיתוח 'כיפת ברזל', קבע לכך לוחות זמנים והנחה על חפיפה בין שלב קדם-פיתוח שבסמכות מפא"ת לבין שלב פיתוח בהיקף מלא, שאינו בסמכות מפא"ת, ובמקרה כזה נמצא בסמכות הרמטכ"ל, משרד הביטחון וממשלת ישראל. כל זאת בטרם אישרו גורמים מוסמכים אלה את הפרויקט... העובדה שמפא"ת וחיל האוויר פעלו שלא בהתאם להוראות משרד הביטחון וצה"ל, לרבות אי-כתיבת אפיון מבצעי, דרישה מבצעית ואפיון טכני העונה לדרישה זו, הביאה, בין היתר, להערכת חסר ולאומדן חלקי בסך מאות רבות של מיליוני שקלים של עלויות 'כיפת ברזל'".

תא"ל במיל' ד"ר דני גולד הפך בעקבות ההצלחה של כיפת ברזל לדמות די מוכרת, ובהקשרים לחלוטין אחרים מאלה שדבקו בו בעקבות התיאור בדוח המבקר. במהלך הביקורת ניסה גולד לשכנע את אנשי המבקר שהם לא בכיוון, אבל אלו כתבו מה שכתבו, ובחוכמה שבדיעבד, מה שכתבו נראה עתה די מגוחך. ספק אם כיפת ברזל הייתה באה לאוויר העולם אם גולד וחבריו היו פועלים "לפי הספר" או לפי התוואי ששרטטו לו בדוח המבקר.

זה ודאי לא אומר שאין צורך במבקר מדינה ובביקורת על פעולות הממשלה. ודאי שיש צורך בהם, ודאי שכל דמוקרטיה חיה ובועטת זקוקה למוסד הזה כדי לחשוף עיוותים, עוולות, בזבוזים, שחיתויות וכדומה. אבל כשהביקורת הופכת גורפת, חד-ממדית ומשיחית, היא גם משתקת והורסת. הדוח של לינדנשטראוס השתמש בשורה של מושגים משפטיים "מסודרים", שנשמעים היטב, אבל בפועל הם אינם מעודדים לקבלת החלטות. הוא מדבר על "תהליך קבלת החלטות", "סדרי עבודת מטה", "אישורים כנדרש", "אישור הגורמים המוסמכים", "שלא בהתאם להוראות" ועל "ניתוח בראייה כוללת".

כלומר, מה שהוא בעצם מבקש זה כסת"ח. הוא רוצה פרוטוקולים מסודרים, ממוסמכים, הוא רוצה פתקים, אישורים, חתימות, ניירות עבודה מסודרים ותהליך קבלת החלטות למשעי - העיקר שאנשיו יוכלו לנבור במסמכים ולמצוא בהם פגמים. הדרישות הללו אינן מעודדות קבלת החלטות, הן למעשה מעודדות דיונים "מסודרים" כדי להחליט שלא להחליט. אם צריך פתרונות, בכל עניין, כלכלי או צבאי, צריך לקבל החלטות, ואם לא מתקבלות החלטות בגלל הפחד מביקורת, גם אין פתרונות.

מה שנכתב פה אחרי "עמוד ענן" רלוונטי אף יותר עתה, ב"צוק איתן", במיוחד לאור ההצלחה בפיתוחה של כיפת ברזל והאפקטיביות שלה. כל מי שמצוי בענייני עסקים ובמיוחד בענייני פיתוח יודע שהרעיונות הטובים ביותר וההמצאות הגדולות ביותר לא נולדו מתהליכים ביורוקרטיים מתישים, מישיבות מטה מייגעות ומניירות עבודה עם חתימות ואישורים. יצירתיות וחדשנות אינן נולדת כך, הן דווקא מדוכאות כך. ובכלל, הוצאות מו"פ והשקעות, שהן הבסיס לכל כלכלה בריאה, נזרקות לפעמים לפח ללא כל פיתוח תועלתני שמיטיב עם הצרכנים - הרי אי-אפשר שכל השקעה או כל פיתוח יצליחו. כישלונות הם חלק מהמשחק.

הדרישות של לינדנשטראוס מתהליך הפיתוח של מערכת כיפת ברזל הן בסך הכול עוד סימפטום עגום לתהליך המשפטיזציה המסוכן והמשתק שעובר על ישראל בשנים האחרונות - כל מהלך וכל החלטה כלכלית או אחרת חייבים לקבל חוות דעת תומכות ואישורים מתאימים, מפחד מוות פן חלק מההחלטות יתבררו כמוטעות בדיעבד, ואז יתנהל ציד מכשפות ותהיה עריפת ראשים. בתהליך הזה, כל מקבלי ההחלטות הופכים לשבויים בידי "התהליך המסודר" של הדיונים, "אישורים כנדרש", ו"ניתוחים בראייה כוללת". מרוב אישורים וניתוחים, מתקבלות פחות ופחות החלטות.

כל אלה שאמורים להחליט, לקדם עשייה ולפעול באופן מיידי מעדיפים לגרור רגליים. הם עסוקים יותר במסמוך ובניירות ובלעבור את הקדנציה שלהם בשלום, מאשר בקידום החלטות ובביצוען. הרבה פעמים עדיף לקבלת החלטות גרועות או לא מושלמות ולתקן אותן באמצע הדרך מאשר לגלות שאננות, להירתע מביקורת ולא להחליט. אבל באווירה הציבורית שלינדשטראוס דחף אליה, כל טעות או כל החלטה גרועה או כל החלטה שלא התבצעה לפי הנהלים, הופכת מהר מאוד למושחתת ולקלת דעת, והאחראים לה מולכים אחר כבוד לעמוד הקלון של דוח המבקר. צריך לקוות שההצלחה של כיפת ברזל תיירט גם חלק מהתהליך המסוכן הזה.

3. עוד אחד שהפגין השבוע התנהגות משיחית הוא ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר. שראל לא אהב את תוכנית ה-0% מע"מ של לפיד והתפטר מתפקידו. זו זכותו ואף חובתו, ואפשר לנהל עד אין קץ דיון במעלותיה או בחסרונותיה של התוכנית, אבל זה לא העניין. העניין הוא הטוטאליות של ד"ר שראל. מרגע שעזב את האוצר הוא מנהל קמפיין נגד ההצעה, מוזמן או מזמין עצמו לכל עיתון, תוכנית רדיו או טלוויזיה או דיון בוועדה כזו או אחרת. השבוע המשיחיות, הטהרנות והטוטאליות הפכו לפופוליזם ודמגוגיה טהורה, בדיוק הדברים שד"ר שראל מאשים בהם את לפיד. שראל הגיע לוועדת הכספים וסיפק את הכותרת התורנית שלו: אם תאושר התוכנית, אמר, הרבה אנשים ימותו כתוצאה ממנה.

איך שלח שראל אנשים לעבר מותם? אה, הנה התרגיל: 2.5 מיליארד שקל או משהו דומה - זו העלות השנתית המוערכת של תוכנית ה-0% מע"מ. נכפיל 2.5 מיליארד שקל ב-20 שנה, וייצא לנו 50 מיליארד שקל שיהיו חסרים בקופה בשנים הללו. אלה 50 מיליארד שקל שיחסרו לתקציבים אחרים, נגיד בריאות או רווחה, ולכן אנשים ימותו בגלל התוכנית הזאת.

אז ככה, החלטנו לאמץ את קו המחשבה המבריק של ד"ר שראל, והנה התוצאות:

0.5 מיליארד שקל לפחות - אלה ההוצאות על פנסיה תקציבית מדי שנה באוניברסיטה העברית, בין היתר פנסיה שמקבלים שורה של פרופסורים לכלכלה, שאת רובם ד"ר שראל מכיר היטב וחלקם אף היו חתומים על מכתב ההתנגדות לתוכנית ה-0% מע"מ שנשלח לוועדת הכספים. נכפיל חצי מיליארד שקל ב-20 שנה (ההוצאה על פנסיה תקציבית רק עולה מדי שנה) ונקבל 10 מיליארד שקל. כיוון שהאוניברסיטה העברית מתוקצבת בחלקה מתקציב המדינה, אפשר להגיע למסקנה העגומה הבאה: בגלל הפנסיה התקציבית של הפרופסורים לכלכלה, שהתנגדו לתוכנית ה-0% מע"מ שעומדת להמית אנשים לפי ד"ר שראל, גם הפנסיה התקציבית שלהם בדרך להרוג כמה אנשים. פופוליסטי? שטויות במיץ? אמירות מביכות ודמגוגיות? ודאי, בדיוק כמו האמירה של ד"ר שראל.

6-7-8 מיליארד שקל - אלה הטבות המס שניתנות מדי שנה בעיקר לתאגידים גדולים כמו טבע, אינטל וצ'ק פוינט. אלה הטבות מס שנרקחו באוצר, אמנם לא בקדנציה של שראל, אבל בהחלט ע"י אנשים עם אותו הלך מחשבה כמו שלו. נכפיל ב-20 שנה ונגיע לסכומים של כ-120-150 מיליארד שקל - סכום אדיר לכל הדעות. והמסקנה, אליבא דשראל: בגלל טבע, אינטל וצ'ק פוינט אנשים יקצרו את חייהם. פופוליסטי? שטויות במיץ? אמירות מביכות ודמגוגיות? ודאי, בדיוק כמו האמירה של ד"ר שראל.

1 מיליארד שקל - זו העלות המוערכת של מס הדירות האווילי שהעלה בזמנו האוצר ונגנז, ונדמה לנו שד"ר שראל תמך בה בלב שלם. גם במקרה הזה אפשר להכפיל ב-20, להגיע ל-20 מיליארד שקל ולהגיד שאנשים ימותו כי לא הטילו עליהם מס דירות שיחול בעיקר על אלו שרוצים לשפר את מקום מגוריהם.

את התרגיל של שראל אפשר לעשות עם כל סעיף תקציבי שנוי במחלוקת - מכפילים אותו ב-20 ומגיעים למסקנה שאנשים ימותו בגללו.

מצער במיוחד היה לראות כיצד ד"ר שראל קיבל הגנה אוטומטית מכל חברי הקמפיין והמועדון שלו, אף שכשל בלשונו והפיק מעצמו אמירות מגוחכות. איש מהם לא גינה את האמירה האומללה והיא חלפה ליד אוזניהם של אותם פרופסורים לכלכלה ועיתונאים מאולפים בלי כל ביקורת. מצער גם שחבורה של פרופסורים לכלכלה עוסקת בשליחת מכתבים על חוק שעלותו, עם כל הכבוד, יכולה להיבלע בתקציב המדינה בלי לגרום שום אסון, במקום לדון בבעיות אחרות, אקוטיות הרבה יותר לציבור. למשל שום מכתב לא נשלח בנוגע לשכר הנמוך במשק הישראלי עם הצעות להעלותו (ובלי הסיסמאות שהבעיה היא רק עניין של פריון, כי היא ממש לא), וגם לא נשלח מכתב המציע פתרונות מעשיים למצוקה הגדולה של יוקר הדיור.

אם יש משהו שמקשה על חייהם של אנשים, שמקשה על הישרדותם היומיומית - אלה בדיוק שני הדברים הללו. לאורך כל השנים שבהן נשחק השכר הריאלי במשק ולאורך כל השנים שבהן מחירי הדירות הסתחררו, לא שמענו אמירות חדות ומטלטלות מאותו ד"ר שראל ומאותם פרופסורים לכלכלה. עד שהגענו לתוכנית 0% מע"מ, שהפכה מבחינת שראל תוכנית להרג אנשים.

תוכנית 0% מע"מ לא תהרוג, כמובן, אנשים והיא גם אינה אמורה להוריד את מחירי הדירות. מי שמנסה לשווק אותה ככזאת טועה ומטעה. היא אמורה לתת הנחה לקבוצת אנשים (זוגות צעירים ועוד) והשאלה הגדולה היא אם אותה הנחה תיבלע בעוד גל עליות או תיכנס לכיסי הקבלנים. זו שאלה כבדת משקל, שהדעות ביחס אליה חלוקות, אבל לא זה לב העניין. לב העניין הוא ההתנגדות המשיחית של ד"ר שראל וחבריו באוצר לכל סוג של מע"מ דיפרנציאלי. ההתנגדות היא מכמה סיבות לגיטימיות - מחשש שהורדת המע"מ תישאר, בחלקה או במלואה, בידי המוכר; שעוד ועוד מוצרים עלולים להיכנס לפטור; שהפטורים ממע"מ יובילו לרמאויות; שהכנסת מוצר לפטור תקשה על הוצאתו ממנו בעתיד בגלל אינטרסנטים ולוביסטים; וגם מחשש שמערכת של שיעורי מע"מ שונים תוביל, רחמנא ליצלן, בגלל היותה מורכבת ומסובכת, ל"הרס מערכת המס".

או.קיי. שוב, הטיעונים לגיטימיים, אבל הם מתעקשים להתעלם מהצד השני של המטבע ומוצגים כאמת מוחלטת שאין בלתה. וזה ממש לא כך. השבוע בילינו לא מעט זמן באתר של משרד האוצר הבריטי ושלפנו ממנו רשימה מאוד-מאוד ארוכה של מוצרים (ראו רשימה מצורפת) שזוכים במערכת המס הבריטית ל-0% מע"מ. מדירות חדשות ועד מוצרי מזון בסיסיים, מעיתונים ועד בגדים לתינוקות - עשרות רבות של מוצרים ושירותים. שיעור המע"מ הרשמי בבריטניה, אגב, עומד על 20%. נראה שהבריטים לא נרתעו ממערכת מורכבת ולכאורה מסובכת שנוקבת בשיעורי מע"מ כה מגוונים.

ככל שידיעתנו משגת, שום כלכלן בריטי לא טען שמערכת המע"מ הדיפרנציאלי הרגה אנשים או שהיא הרסה את מערכת המס במדינה. לכן, בפעם הבאה שד"ר שראל שולח את עצמו לעוד ראיון ולעוד מופע מביך בוועדת הכספים, כדאי להניח לעיונו את הרשימה הזאת ולשאול אותו: מה עלול להרוג אנשים יותר? יותר מכול זה כנראה קיבעון מחשבתי של כלכלנים מסוגו.

המשיחים בע

מעמ בבריטניה

עוד כתבות

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

לויד אוסטין, מזכיר ההגנה האמריקאי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

המתיחות עם ארה"ב: מזכיר ההגנה האמריקאי - "בוחנים את הסיוע הביטחוני"

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-13%, שופיפיי מתרסקת ב-20%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● לידר: "אנו מתרשמים לחיוב מהביצועים של טבע" ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט וליפט עקפו את ציפיות האנליסטים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית