גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרטה בתע"א וברפאל? "לא ייצא מהרעיון הזה כלום"

בחברות הביטחוניות מביעים ספק בתוכנית של רשות החברות: "בממשלה אוהבים לדבר על הפרטות בתעשיות הביטחוניות מאז שנות ה-80, וראינו מה יצא מזה" ■ מכשולים אפשריים נוספים: התנגדות מצד חיים כץ ומשרד הביטחון

גורמים בחברות הביטחוניות העריכו היום (א') כי לפני מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, צפויה דרך ארוכה עד להנפקה או להפרטה חלקית של התעשייה האווירית ורפאל מערכות לחימה מתקדמות.

שתי החברות הביטחוניות נמצאות בבעלות מלאה של הממשלה, ולפי תוכנית רשות החברות הנפקת מניות המיעוט שלהן בשיעורים של 25%-49%, צפויה להכניס לקופת המדינה כ-15-20 מיליארד שקל עד סוף 2017.

לפי גורמים שמעורים בפעילות שתי החברות, הצלחת התוכנית של יוגב עוברת דרך יו"ר ארגון העובדים של התעשייה האווירית וחבר הכנסת חיים כץ (ליכוד). התנגדות מצד ח"כ חיים כץ למהלך כזה תותיר את התוכנית עמוק במגירה: "כץ הוא איש מפתח בסיפור הזה ובלעדיו לא תהיה הפרטה.

התעשייה האווירית היא חברת ענק שמעסיקה כ-15.5 אלף עובדים. די שיבוא משקיע חדש שידרוש פיטורים של 1,000 עובדים מטעמי הבראה והתייעלות כדי שכץ יעמוד על רגליו האחוריות.

בכל כמה שנים קמה איזו יוזמה שמדברת על הפרטה בתע"א, כץ סירב ודברים לא קרו. אם אין הסכמה כלשהי בין יוגב לכץ בסוגיה הזאת לא ניתן לראות את המהלך הזה מקבל צורה כלשהי", אמר אחד הגורמים בשיחה עם "גלובס".

לדבריו, "הפרטה או הנפקה של התע"א לא יצאה לדרך גם בעת שמשה קרת כיהן כמנכ"ל החברה, ומאוחר יותר בעת שיאיר שמיר כיהן כיושב הראש שלה - ומערכות היחסים של שניהם עם כץ היו מצוינות".

"אופטימיים מדי"

בשנת 2011, ערב סיום כהונתו בת 6 השנים כיו"ר התע"א, אמר יאיר שמיר בראיון מיוחד ל"גלובס" כי אם היה ממשיך בתפקידו הוא היה מוביל את החברה להפרטה. אלא, ששר הביטחון דאז, אהוד ברק, בחר שלא למנותו לתקופת כהונה נוספת ומינה במקומו את דב בהרב, המנכ"ל לשעבר של אמדוקס.

עם כניסתו לתפקיד, הצהיר בהרב כי בא לקדם תוכנית להפרטת החברה, והצדיק את המהלך בכך שיהיה בו כדי להתאים את תע"א לתחרות עם חברות ביטחוניות אחרות בשוקי העולם. לפני כשנה הוא סיים את כהונתו בתפקיד - הפרטה או הנפקה לא יצאו לדרך, ובמקומו מונה היו"ר רפי מאור.

"לא ייצא מהרעיון הזה כלום", אומר ל"גלובס" גורם שמצוי בפרטים. "בממשלה אוהבים לדבר על הפרטות בתעשיות הביטחוניות מאז שנות ה-80 וראינו מה יצא מזה. אחרי שנים ארוכות מאוד שבהן התעשייה הצבאית (תעש) דיממה, רק בשנה האחרונה מתחילים לקרות שם דברים בכיוון של הפרטה. מי שחושב שאפשר יהיה לעשות הפרטה בתעשייה האווירית או ברפאל ב-2015 או ב-2016 - אופטימי מדי".

להערכת גורמים אחרים, ניסיון הפרטה בתע"א יקבע את מידת התיאבון לגבי ניסיון כזה גם ברפאל מערכות לחימה: "יוגב לא ייגע ברפאל לפני התעשייה האווירית", העריך אחד הגורמים, "ועוד לפני שהוא ייגש בכלל לתעשייה האווירית הוא ירצה להשלים את מהלכי ההפרטה של תעש. לפי שעה, נראה שיש יותר סיבות להיות סקפטיים לגבי מהלך כזה מאשר אופטימיים".

אלא, שבידי רשות החברות הממשלתיות יש גזרים שלפחות בתעשייה האווירית וברפאל מעוניינים מאוד לקבל. בשנת 2011 משרדי האוצר והתמ"ת לשעבר (כיום משרד הכלכלה), הובילו רפורמה בחוק לעידוד השקעות הון. במסגרת הרפורמה, החברות הביטחוניות הממשלתיות הוחרגו מהחוק, ובמתכונתו הנוכחית נמנעת מהן הזכות להטבות מס שמהן נהנות חברות שאינן ממשלתיות שמתחרות בהן, כמו אלביט מערכות.

כיום, חברות אלה משלמות מס חברות של יותר מ-26%. בשנה האחרונה מנסות שתי החברות להוביל תיקוני חקיקה שיאפשרו להן לשוב וליהנות מהטבות המס באופן שישלמו מס חברות מופחת באופן משמעותי. על פי התוכנית של רשות החברות, לצד הנפקת מניות מיעוט בתע"א וברפאל - הן יחזרו ליהנות ממס חברות מופחת. בתעשייה האווירית, שנחשבת לקטר שמוביל את התיקון בחוק לעידוד השקעות הון באופן שייטיב עמה, סירבו להתייחס היום לתוכנית של רשות החברות.

לדברי גורמים שמעורים בחברות הביטחוניות, משוכה נוספת שיוגב יצטרך לעבור בדרך להפרטה או להנפקה של התעשייה האווירית ורפאל נמצאת בקריה בתל אביב: אם וכאשר הדיונים בנושא יקרמו עור וגידים, למשרד הביטחון יהיה הרבה מה לומר בנושא והתרחיש שלפיו הוא יערים על המהלך קשיים מסיבותיו הרבות והמנומקות אינו בלתי סביר עד הגיוני מאוד.

תמונת ראי למצב כזה יכולה להיות ההתדיינות הממושכת וכמעט הבלתי סופית שקדמה להפרטת תעש: משרד הביטחון ידע להתעקש על האינטרסים שלו במהלך הזה, בייחוד בתחום הידע והנכסים האסטרטגיים.

במקרה של תעש הפתרון בא בצורה של העברת חלק מפעילות החברה שנחשבת לאסטרטגית, לחברה ביטחונית ממשלתית חדשה וקטנה (ראו מסגרת). "אין ספק שאם יוגב ירצה לקדם מהלך כזה ברצינות הוא יצטרך להכיר טוב את הקומה ה-14 בקריה בתל אביב.

גם בתעשייה האווירית וגם ברפאל יש למערכת הביטחון הרבה מאוד אינטרסים, ולפני שמכניסים אליהן משקיעים פרטיים ואולי גם משקיעים זרים, לאנשים בקריה יהיה מה להגיד. זה לא סיפור שאפשר יהיה לסגור בשתי ישיבות עבודה, ואפשר להניח שגם יוגב יודע את זה", אמר הגורם.

ובינתיים בתעש: פנייה למשקיעים פרטיים בתחילת 2015

יו"ר התעשייה הצבאית, האלוף (במיל') אודי אדם, ומנכ"ל החברה, אבי פלדר, מעריכים כי בשנת 2016 תעש תפעל כחברה ביטחונית בבעלות פרטית. כיום, תעש נמצאת בבעלות מלאה של המדינה ובמהלך השנה האחרונה הואצו המהלכים שאמורים להוביל בעוד כשנתיים להפרטה מלאה שלה.

לאחר שתוכנית ההפרטה של החברה הגיע לסיכום במהלך השנה האחרונה בידי משרדי האוצר, הביטחון, הנהלת החברה, ההסתדרות והעובדים - בתחילת 2015 עתידה להתפרסם פנייה למשקיעים פרטיים לתת את הצעותיהם לרכישת החברה. על פי הערכות של גורמים המעורים בתוכנית ההפרטה, בחודשים מרץ-אפריל ייפתחו חדרי מידע שיספקו למשקיעים הפוטנציאליים נתונים חיוניים אודות תעש.

חלקים ראשוניים מתוכנית ההפרטה כבר יצאו לדרך במהלך חצי השנה האחרונה, ובמרכזם פרישה של מאות עובדים מתוך קבוצה של כ-950 מעובדי החברה. עד כה, פרשו משורות החברה כמה מאות עובדים במסגרת תוכנית פרישה סדורה, בקצב של כ-100 עובדים בחודש. עד לסוף השנה עתידים לפרוש משורותיה כ-700 עובדים.

על פי החלטת הממשלה, תעש תופרט כמקשה אחת, כשפעילות ספציפית שלה שאותה מערכת הביטחון הגדירה כנכס חיוני לביטחון המדינה, תיעשה לאחר ההפרטה במסגרת של חברה ביטחונית ממשלתית חדשה שתיקרא "תומר מערכות" ותעסיק כ-380 עובדים. לאחר ההפרטה תעש עתידה להיקרא תעש מערכות.

מצו האינטרסים הביטחוניים שצורף להחלטה על הפרטת החברה, עולה כי בהליך הרכישה של החברה יוכלו להתמודד תושבים ואזרחים ישראליים או חברות ישראליות בלבד. עם זאת, משקיעים זרים או חברות זרות יוכלו להיות שותפים עקיפים בעסקה כזאת בתנאי שיהיו מעורבים בחברה ישראלית שתתמודד על הרכישה. תהליך ההתמודדות של החברות על רכישת תעש עתיד להיעשות תחת פיקוח של הממונה על הביטחון במשרד הביטחון (מלמ"ב), וזאת בניסיון להגן על האינטרסים הביטחוניים של ישראל בחברה.

על פי הערכות שנשמעו בעבר מצד גורמים בשוק הביטחוני, המדינה יכולה למכור את תעש בכ-2.5-3 מיליארד שקל. צבר ההזמנות של החברה מוערך במעל ל-5 מיליארד שקל לשלוש השנים הבאות.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות