גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל במקום האחרון במניעת שוחד בעסקאות בינ"ל

כך עולה מדוח אכיפת אמנת ה-OECD למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות של ארגון שקיפות בינלאומית-ישראל ■ לפי הדוח, ישראל חולקת את המקום האחרון עם רוסיה, קולומביה, בולגריה, סלובקיה, מכסיקו, אירלנד ואסטוניה

דולרים שוחד אזיקים פשע משטרה / צלם: thinkstock
דולרים שוחד אזיקים פשע משטרה / צלם: thinkstock

ישראל נמצאת במקום האחרון במניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות - כך עולה מדוח אכיפת אמנת ה-OECD למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות של ארגון שקיפות בינלאומית-ישראל.

דוח אכיפת אמנת ה-OECD למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות של ארגון שקיפות בינלאומית, המתפרסם היום (ג') על-ידי השלוחה הישראלית של הארגון - עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל, מעלה כי גם השנה ישראל נכשלת באכיפת האמנה עליה היא חתומה.

על-פי הדוח, ישראל חולקת את המקום האחרון (מקום 32) יחד עם עוד 8 מדינות מתוך דירוג של 39 מדינות ונמצאת בדרגה הנמוכה ביותר, דרגת "אכיפה מועטה או ללא אכיפה".

הדוח מצביע על כך שבשנת 2013 לא נפתחה בישראל אף חקירת משטרה, ולא הוגשו כתבי אישום נגד ישראלים בגין מתן שוחד לפקידים זרים במסגרת עסקאות בינלאומיות. גם בדוח של הארגון מהשנה שעברה מוקמה ישראל במקום זהה.

לדברי עמותת שקיפות בינלאומית, במהלך השנה הועברו לרשויות בישראל 5 מקרים לבקשה לעזרה על-ידי גורמים ורשויות בינלאומיות. ב-4 מהם הוחלט שלא לפתוח בחקירה, ומקרה אחד ממשיך להיבחן.

יחד עם זאת, מחברת הפרק הישראלי בדוח, עורכי הדין אפרת ברזילי וניב סיון ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג (GKH), מציינים כי חלה התקדמות חקיקתית בנושא אשר תקדם את אכיפת האמנה והמאבק בשחיתות.

הדוח, שהתפרסם ברחבי העולם, מציין כי כלכלות מובילות רבות נכשלות במאבק לצמצם את הפעילות הפלילית בקרב הארגונים העסקיים ממדינתם.

הדוח נערך זו השנה התשיעית ומדרג 39 מדינות מתוך 41 מדינות (לטביה היא מצטרפת חדשה, והיקף הסחר של איסלנד קטן מדי) החתומות על האמנה לפי 4 רמות: דרגת "אכיפה פעילה", דרגת "אכיפה מתונה", דרגת "אכיפה מוגבלת" ודרגת "אכיפה מועטה או ללא אכיפה".

על-פי הדוח, 4 מדינות בלבד אוכפות את האמנה בדרגת האכיפה הגבוהה ביותר. המדינות בקטגוריה זו הן: ארה"ב, גרמניה, בריטניה ושווייץ, המהוות יחד 23.1% מהיצוא העולמי.

בדרגת "אכיפה מתונה" נכללות 5 מדינות (המהוות 8.3% מהיצוא העולמי): איטליה, אוסטרליה, אוסטריה, פינלנד וקנדה, שהצטרפה אליהן השנה כאשר ביצעה שינויים חקיקתיים ופתחה במספר חקירות חדשות שקידמו אותה בדירוג.

בדרגת "אכיפה מוגבלת" נכללות 8 מדינות (המהוות 7.6% מהיצוא העולמי): צרפת, שוודיה, נורבגיה, הונגריה, דרום אפריקה, ארגנטינה, פורטוגל וניו-זילנד.

כאמור, ישראל ממוקמת במקום ה-32 ובדרגה הנמוכה ביותר, לצדן של 21 מדינות נוספות שגם הן אינן מקיימות את האמנה ואינן פועלות למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות. גם בקבוצת דירוג זו ישראל נמצאת למעשה במקום האחרון, אותו היא חולקת עם רוסיה, קולומביה, בולגריה, סלובקיה, מכסיקו, אירלנד ואסטוניה. כלל המדינות הנכללות בדרגה זו מהוות יחד 27% מהיצוא העולמי.

לטענת ארגון שקיפות בינלאומית, המאפיינים העיקריים למדינות הנמצאות בדרגה זו הם שאין לחוקרים את הגיבוי הפוליטי ואת המשאבים על מנת לחקור פשעי צווארון לבן מורכבים ואת הכלים לחקור חברות ענק.

עורכי הדין ברזילי וסיון מציינים כי למרות המיקום הלא מחמיא והיעדר האכיפה עד כה, ניכר שיש ניסיון של הרגולטור הישראלי לקדם את אכיפת האמנה ואת המאבק בשחיתות. מדובר במהלך משותף של משרד מבקר המדינה, נציב תלונות הציבור ושל משרד המשפטים, אשר פרסמו את תזכיר החוק לתיקון (מספר 12) לחוק הסיוע המשפטי. הוא מרחיב את סוגי ההליכים בהם יוענק סיוע משפטי לחושפי שחיתויות, וכן קובע כי הסיוע משפטי יוענק ללא מבחן זכאות כלכלית בהליכים שנוקט עובד בשל כך שחשף מעשה שחיתות או התנהלות בלתי תקינה במקום העבודה, בין אם במגזר הציבורי או במגזר הפרטי.

לדברי השניים, "לא די בשיפור התשתית החקיקתית בישראל ובמאמצים שמופעלים היום על-ידי משרד המשפטים, אלא יש צורך בהרחבת מאמצי חקירה ובמקביל פרסום הנחיות לחברות המייצאות (במיוחד אלה שמקבלות אישורי יצוא מהמדינה), שיבהירו אילו פעולות בחו"ל הינן לגיטימיות ואילו פעולות עשויות להיתפס כשחיתות וכשוחד".

נושא מרכזי נוסף אליו מתייחס ארגון שקיפות בינלאומית בדוח הוא שימוש בחברות-קש במסגרת עסקאות לא כשרות, כלומר חברות שזהות הבעלים האמיתית שלהן איננה ידועה לרשויות. בדוח נכתב כי לפי מחקר של הבנק עולמי, ב-70% מכלל מקרי השוחד חוצה הגבולות מעורבות חברות שזהותן איננה מוכרת.

נוסף על האמור לעיל, הדוח קורא לארגון ה-OECD לסייע לרשויות לשתף פעולה במקרי פשע חוצי-גבולות שהופכים ליותר ויותר נפוצים. כאשר בוחנים את נתוני האכיפה בין השנים 2010-13, מתגלה תמונה עגומה, לפיה ב-35 מדינות הושלמו ההליכים ב-25 תיקים בלבד, ונפתחו 53 חקירות חדשות. זאת בהשוואה ל-4 המדינות הממוקמות בראש הטבלה, בהן הושלמו ההליכים ב-225 תיקים ונפתחו 57 חקירות חדשות.

אמנת ה-OECD למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות אומצה ב-1997, והיא מחייבת את המדינות החתומות עליה להגדיר מתן שוחד בחו"ל כעבירה פלילית. האמנה מתייחסת למקרי שוחד לא רק במשמעותם המצומצמת, וכוללת תחת הגדרת "שוחד" גם מקרי הלבנת הון, הונאה, העלמת מס והפרת דיווח.

על-פי הדוח, ישנם מספר גורמים המשפיעים על היקף השוחד הזר, והם: היקף היצוא, היקף ההשקעה הזרה, סקטור התעשייה ואזור ניהול העסקים. התעשיות שיש בהן את הסיכון הגבוה ביותר לשחיתות הן תעשיית האנרגיה, התקשורת, הפארמצטיקה והתעשייה הביטחונית.

יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, מבקר המדינה לשעבר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, הודיע כי יעלה בקרוב את נושאי אכיפת האמנה למניעת שוחד בעסקאות בינלאומיות בפני הפורום המשותף שהוקם לאחרונה של 13 אירגוני המתנדבים הפועלים יחד לשקיפות ולמאבק בשחיתות הציבורית.

מנכ"לית העמותה, עו"ד גליה שגיא, הגיבה אף היא לדוח ואמרה כי "ממצאי הדוח ומיקומנו הנמוך שנה אחר שנה הם קריאה לרשויות בישראל לשנות את סדרי העדיפויות ולהבין כי על מנת להיות חלק מהותי מקהילת אומות ה-OECD על המדינה לפקח על הפעילות העסקית של ישראלים בזירה הבינלאומית, כפי שהיא עושה זאת בגבולות הארץ".

לדברי שגיא, המאבק בשחיתות הוא אחד הנושאים הבודדים הזוכה לתמיכה ציבורית מכל הקצוות הפוליטיות. "עלינו להבין שעל מנת לבער את נגע השחיתות מקרבנו, צריך לפעול בכל החזיתות", היא ציינה.

משוחדים

עוד כתבות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"