גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכהנת הגדולה של וול סטריט" ממליצה לכם לקנות מניות

אבי ג'וזף כהן, אסטרטגית השקעות בכירה בבנק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס, בראיון ל"גלובס": "העלאת ריבית תוך שנה מהיום לא תפגע בשוק המניות האמריקאי או בכלכלת ארה"ב"

אבי ג'וזף כהן / צילום: איל יצהר
אבי ג'וזף כהן / צילום: איל יצהר

זוהי תקופה מעניינת למדי בשוקי ההון העולמיים. שוק המניות האמריקאי, שהפך למעין 'תרמוסטט' של שוקי ההון הגלובליים, נוסק כמעט מדי יום לרמות שיא חדשות, אך מדי פעם נסוג מעט על רקע חשש כזה או אחר - שקשור לכלכלת ארה"ב, יפן, סין או אירופה. שאלת השאלות היא לאן שוקי ההון הולכים מכאן, וכשזה נוגע לשוק ההון האמריקאי - האם הוא מתומחר בחסר, אולי תמחורו הנוכחי הוגן או שמא הוא זוכה לתמחור יתר, וזה אומר שהוא לקראת תיקון.

לדעת אבי ג'וזף כהן, אסטרטגית השקעות בכירה בבנק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס - ומי שנחשבת לאחת הכלכלניות הבכירות בוול סטריט - שוק המניות האמריקאי עדיין לא אמר את מילתו האחרונה. "השוק מתומחר כעת בחסר", אומרת כהן בראיון מיוחד ל"גלובס", בעת ביקורה הקצרצר בארץ במסגרת הפורום הבינלאומי של הספרייה הלאומית (הגוף המופקד על שמירת אוצרותיה המודפסים של מדינת ישראל ושל תרבות העם היהודי.

"אנו נמצאים בתקופה שבה כבר אין קורלציה בין שוקי ההון בעולם, כלומר הם לא נעים באותו כיוון", אומרת כהן. "אחרי המשבר הפיננסי העולמי, כל השווקים זזו באותו כיוון. אם השוק האמריקאי עלה או ירד, שוקי ההון האחרים הלכו בעקבותיו. עכשיו, לעומת זאת, הכלכלות מתנהגות באופן שונה ולכן שוקי ההון הולכים בכיוון שונה. כלכלת ארה"ב, לדוגמה, נמצאת במצב די טוב. לכן - למרות שמחירי המניות האמריקאיות עלו דרמטית מאז תחילת שנת 2009 - אנו עדיין מאמינים שיש לו הרבה לאן להמשיך לעלות".

תחזית גולדמן זאקס למדד S&P 500 לסוף שנה זו היא לפחות 2,050 נקודות, לעומת רמה נוכחית של 2,032 נקודות. התחזית ל-12 חודשים קדימה היא 2,150 נקודות.

"שוקי ההון תמיד נסחרים על בסיס הצפי של המשקיעים לעתיד, ובארה"ב המשקיעים מאמינים שכלכלת ארה"ב תמשיך לצמוח. להערכתנו, צמיחת התמ"ג האמריקאי בשנה הבאה תהיה גבוהה מ-3%, וזו צמיחה טובה לכלכלה גדולה כמו ארה"ב. האינפלציה תיוותר ברמה רגועה של 1.8%-2%, וזו רמה נוחה".

דאגה לגבי אירופה

לגבי הכלכלות האירופיות, כהן הרבה פחות אופטימית. "יש דאגה לגבי שיעורי הצמיחה של הכלכלות האירופיות, ולכן ייתכן שאנו לפני תקופה שבה שוקי המניות באירופה יישארו על כנם. מכפיל הרווח של השוק האירופי נמוך מזה של האמריקאי, מאחר שרווחיות החברות האירופיות הרבה יותר נמוכה משל החברות האמריקאיות, כמו גם ה-ROE (החזר על ההון). ה-ROE של ה-S&P 500 עומד 16%, ואילו מקבילו האירופי נע בין 8%-9%".

כהן טוענת שצריך להבדיל בין הכלכלות השונות של אירופה, אך באופן כללי פקטור אחד שמבדיל בינן לבין כלכלת ארה"ב הוא האופן שבו הן התאוששו ממשבר האשראי. "לאחר אותו משבר, ארה"ב פעלה הרבה יותר מהר מאירופה כדי לטפל בסוגיות הבעייתיות שעורר המשבר. הממשל האמריקאי הנהיג מדיניות פיסקלית מתמרצת, דהיינו הוציא יותר כסף. לפי המודל של קיינס (הכלכלן הבריטי שנודע בתורתו הכלכלית אחרי המשבר העולמי של שנת 1929, ט' צ'), כשאין מספיק הוצאה מצד הצרכנים או העסקים, הממשלה היא זו שצריכה להחליף אותם ולהגדיל את ההוצאה.

"כמו כן, ארה"ב הפעילה מדיניות מוניטרית מקלה שבאה לידי ביטוי הן בתוכניות ההקלה הכמותית (רכישות אג"ח), והן בריביות נמוכות עד אפסיות. בנוסף, הוקשחה הרגולציה של הפד, הבנק המרכזי, כלפי המוסדות הפיננסיים בארה"ב, או כפי שאנחנו קוראים לזה: Tough love. הבנקים האמריקאים מציגים עכשיו מאזנים חזקים והם יכולים להלוות ללווים דוגמת משקי בית ועסקים קטנים ובינוניים".

לטענת כהן, מהלכים כאלו לא יצאו לפועל באופן דומה באירופה. "בגלל תפיסות כלכליות שונות, ניסיון ליישם מדיניות פיסקלית קפדנית של צנע במקום מדיניות מרחיבה, וכן ובגלל שאירופה אינה מדינה אחת - לקח לה יותר זמן מלארה"ב להסדיר רגולציה בנקאית ולהתאושש מהמשבר הפיננסי. אירופה עדיין נאבקת בבעיות שנוצרו עקב מצוקת האשראי. כמו כן, "מבחינה מבנית לכלכלת ארה"ב קל יותר לצמוח, כי האוכלוסייה שלה צעירה יותר ופריון העבודה גבוה יותר".

ההבדל בין סין להודו

אחת הסוגיות המהותיות בשוק האמריקאי היא רמת הריבית, וליתר דיוק - מתי הפד יחזור להעלות אותה. לדברי כהן, גולדמן זאקס צופה כי ככל הנראה שיעור הריבית קצרת המועד, הנשלטת ישירות על ידי הפד, לא תעלה שוב לפני סתיו 2015. ועדיין, לטענתה, "לא כל המשקיעים מחכים שהפד יודיע על העלאת הריבית, ושיעורי הריבית לזמן בינוני וארוך עלו זה מכבר. גם כשיועלו שיעורי הריבית - עדיין מדובר יהיה ברמות נמוכות בראייה היסטורית, והן ככל הנראה לא יפגעו בשוק המניות האמריקאי או בכלכלה האמריקאית".

באשר לשוק הראשוני (IPO), מעריכה כהן כי כל עוד השוק המשני ימשיך לעלות או יהיה יציב, הפעילות של השוק הראשוני תיוותר בעינה: "עדיין יש ביקוש גבוה למניות חדשות, ובעיקר של חברות שפרופיל הסיכון שלהן גבוה יותר".

מלבד ארה"ב ואירופה, כהן חוותה דעתה על השווקים המתעוררים, והדגישה כי "אי אפשר להתייחס לשווקים אלו כאל מקשה אחת. יש כבר הבדל מהותי, לדוגמה בין הודו לסין".

באשר לסין, טוענת כהן, "זו כלכלה מרתקת, שחוותה צמיחה מאוד גבוהה לאורך שנים - בקצב של 12% בשנה - אך כעת היא בנקודה מהותית שבה הצמיחה מאטה לכ-7%. הצמיחה הסינית הייתה מהירה בזכות היקף יצוא ובשל השקעה ממשלתית מאסיבית בתשתיות. ואולם, עכשיו הביקוש המקומי, שבין היתר בא לידי ביטוי במעמד ביניים שגדל והשקעה מצד העסקים, צריך לצבור עוצמה. אם לא יצליחו לעשות כן - תהיה האטה.

"נשיא סין החדש, שי ג'ין-פינג, שם לו למטרה לבער את השחיתות בממשל הסיני במסגרת רפורמות שונות, ועד שהן יתנו פירות, אנו מעריכים שכלכלת סין תצמח בשיעור שנתי ממוצע של 7%". לטענת כהן, יישום הרפורמות מעורר את תשומת ליבו של הציבור הסיני, ו"אני אפילו מופתעת מהמהירות שבה זה קורה". עוד לדבריה, "סין גם צריכה להפחית את רמת החוב, האישי והבנקאי".

ומסין להודו. "להבדיל מסין, האוכלוסייה בהודו הרבה יותר צעירה, בעוד שסין מזדקנת, בין היתר בגלל מדיניות הילד הבודד למשפחה. הודו תרוויח משכבת האוכלוסייה העובדת - גילאי 25-44 - הידועה כבעלת חשיבות מכרעת לפרודוקטיביות ולהכנסות הנצברות, ובעתיד צפויה שכבת גיל זו בהודו להיות הגדולה בעולם. כדי לנצל את ההזדמנות הזו, צריכה הודו להשקיע יותר בחינוך ובתשתיות - משהו שהיא לא עשתה מספיק עד כה. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, מעוניין בצמצום הבירוקרטיה הממשלתית, ובדומה למקבילו הסיני, רוצה לבער את השחיתות בממשל, וגם הוא פועל די מהר בנושא".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה