גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר לאומי קארד: "הלקוחות יכולים להיות בטוחים ורגועים"

תמר יסעור, יו"ר לאומי קארד, מספרת על שבועיים מהקשיים בחייה: "הלקוחות יכולים להיות בטוחים ורגועים לגבי השימוש בכרטיס האשראי" ■ "הפרטים שהיו בידי העובדים חלקיים ולא עזרו להם לבצע מעילות או הונאות"

תמר יסעור / צילום: יוסי כהן
תמר יסעור / צילום: יוסי כהן

"זהו אירוע הסייבר הכי משמעותי ורציני שהגיע בשנים האחרונות לפתחה של מערכת האכיפה" - כך הגדירו במשרד המשפטים את פרשת גניבת המידע והסחיטה בחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד.

המערכת הפיננסית נתונה בסערה מאמש (מוצאי שבת), כשהמשטרה התירה לפרסום כי עצרה 8 אנשים בחשד שגנבו מלאומי קארד נתונים על לקוחות החברה, וניסו לסחוט את חברת כרטיסי האשראי השנייה בישראל, שלה כ-2 מיליון לקוחות ונתח שוק של כשליש מהענף.

יחידת הסייבר של המשטרה בלהב 433 עצרה את החשודים - 7 עובדי חברת לאומי קארד לשעבר ואחד שעבד בחברה עד היום - שדרשו כופר של מיליוני שקלים באיומים כי ימכרו את המידע הפיננסי הנמצא ברשותם: פרטים של כרטיסי האשראי של הלקוחות לכל המרבה במחיר.

בית המשפט התיר היום (א') לפרסם את שמותיהם של חמישה מבין החשודים: מוטי שילון, אסף מור, אלעד אבולעפיה, אברהם דוד וזיו דרין. מעצרם הוארך עד ליום חמישי השבוע. חשוד נוסף, הנחשב לחשוד המרכזי, נעצר בתאילנד ונחת היום בישראל.

בלאומי קארד, שבשליטת בנק לאומי, נכנסו לכוננות גבוהה בשבועיים האחרונים מחשש שפרטי הכרטיסים יופצו. הפרשה מעוררת שאלות קשות, כיצד אירע מחדל שכזה, שבו נגנב מסד נתונים כה גדול מבלי שאיש שם לב (עוד על השאלות הקשות והסכנה שבגניבת המידע - ראו אייטם נפרד).

עוד נציין כי מקורות בתחום אבטחת המידע השמיעו היום ביקורת על לאומי קארד, ועל כך שאמצעי המיגון שלה, כמו של גופים נוספים בענף, אינם מתקדמים מספיק, בניגוד לאמצעים הקיימים בשוק. עם זאת, נראה כי נכון יותר להמתין לסיום החקירה, ולהבין מהיכן וכיצד בדיוק נבע המחדל - לפני שקובעים מראש כי ניתן היה למנוע אותו.

"כשהבנו שאלו עובדי החברה זו הייתה תחושה קשה ואפילו מעליבה. הרגשה של בגידה בחברה שידועה ביחסים מצוינים בין ההנהלה לעובדים ובאווירה טובה מאד", אמרה היום יו"ר לאומי קארד, תמר יסעור, בשיחה עם "גלובס".

- מה הלקחים שלכם מהאירוע?

יסעור: "אנחנו מתייחסים לאירוע הזה בחומרה ונמצאים בתהליכי בחינה ובקרה של איך קרה הדבר הזה, למרות שאנחנו עוד מחכים לעדכונים מהמשטרה של הגדרה מדויקת של סוג המידע שהיה בידי החשודים. בעיקרון הלקחים מהפרשה הזו שאנחנו צריכים לבדוק הם איך הצליחו החשודים להוריד כמות כזו של פרטי כרטיסי אשראי".

- איך עברו עליכם השבועיים האחרונים?

"אלה היו שבועיים עמוסים מאוד, שהיינו בהם בקשר רציף עם המשטרה. מצד אחד, פעלנו בכל מנגנוני ההגנה שברשותנו כדי למנוע פעולת הונאה בכרטיסי אשראי, ובמקביל ניסינו לקדם כמה שיותר מהר את הסוגייה כדי להביא לתפיסת הסחטן - שהסתבר בסוף כקבוצה".

יסעור הדגישה בדבריה כי באף שלב לא הייתה סכנה לכספי הלקוחות. "חשוב לציין כי ככל שאנחנו מבינים, הפרטים שהיו בידיהם הם חלקיים, שלא עוזרים להם לבצע מעילות או הונאות. עם זאת, אין ספק כי הם היו גורמים לדינמיקה של משבר מיותר וללא סיבה אמיתית".

- ולא הייתה סכנה שעם פרטים אלה תבוצע הונאה?

"היינו ערוכים ומוכנים להפעיל את מנגנוני ההגנה שברשותנו כדי לפעול במקרה ובו היו דולפים פרטי הכרטיסים. לדוגמה, חסימת עסקאות שבהן אין קוד CVV (קוד הביטחון - ע.א). יש לנו אופציה מיכונית לעשות צעד שכזה. בכל מקרה, לקוחות חברות כרטיסי האשראי יכולים להיות בטוחים ורגועים לגבי השימוש, כי אחריות על מקרי הונאות, אם וכאשר מתרחשות, הן על החברות, ולכן כל השאלות אם אפשר להיות בטוח הן לא רלוונטיות".

בינתיים, בשבועיים האחרונים הגבירו בלאומי קארד את הבקרה על נציגי השירות, וכל תנועה שנראית חריגה מעט מיד נשאלת ונבדקת. נוסף על כך, החברה החמירה את הקריטריונים בנושא דוחות המידע, וההרשאות של עובדים בדרגות שונות לעשות שינויים או לצפות בדוחות.

עם זאת, בלאומי קארד מדגישים כי נציגי הלקוחות של החברה ממשיכים להיחשף לאותו מידע על הלקוחות כשם שהיה בעבר. סביר שמסקנות קונקרטיות יותר ולקחים יתקבלו בהמשך, לאחר שבחברה יקבלו את מלוא הפרטים מהמשטרה.

נציין כי למרות הסיקור התקשורתי הנרחב לפרשה, בלאומי קארד מציינים כי לא התקבלו היום פניות חריגות למוקד החברה, ולא הובע לחץ מצד לקוחות.

מנכ"ל לאומי קארד, חגי הלר, מסר: "חשוב לי להדגיש כי אין חשש לגרימת נזק מכל סוג שהוא ללקוחותינו. עם זאת, אנו מתייחסים לאירוע במלוא הרצינות, ועם תום חקירת המשטרה וקבלת הממצאים לידינו, נפיק את הלקחים ונפעל בהתאם".

מגעים עם החשודים

ראשיתה של הפרשה במייל אנונימי שנשלח להנהלת הבנק לפני כשבועיים מהחשוד המרכזי - עובד חברת כרטיסי האשראי לשעבר שפוטר לפני כשנה וששהה בתאילנד. שולח המייל טען כי העתיק בעת העסקתו קבצים של חברת האשראי, וכאמור דרש כופר כסף תמורת אי-פרסום הקבצים או מכירתם.

בלאומי קארד דיווחו מיד על האיום למשטרה, ויחידת הסייבר בלהב 433 החלה בשיתוף-פעולה עם יחידת המשא-ומתן באגף המבצעים בחקירת הפרשה. בד-בבד ובתיאום עם המשטרה, בלאומי קארד החלו לנהל עם החשודים מגעים כדי לראות עד כמה מדובר באיום רציני. נוסף על כך, נערכו בחברה לתרחיש שבו יופצו פרטי הכרטיסים, ועקבו באופן צמוד אחרי פעולות חריגות בכרטיסי האשראי - ובמיוחד באינטרנט.

נציין כי לחשודים לא היה את הפס המגנטי של הכרטיסים, וכן לא היה להם כאמור את קוד ה-CVV שעמו ניתן לרכוש באינטרנט.

חקירת המשטרה כללה פעולות חקירה ברשת לצד פעולות משא-ומתן מול הסוחטים, כדי לאתר בראש ובראשונה את הקבצים ולנטרל את האיום הנשקף ללקוחות חברת כרטיסי האשראי, לתפוס את החשוד ושותפיו המסווים עצמם ברשת ולאסוף את הראיות הנדרשות נגדם.

צוותים מיוחדים של להב 433 עצרו 7 חשודים ממרכז הארץ, ובמקביל עצרה משטרת תאילנד את החשוד השמיני בתאום עם נציג המשטרה והמשרד לביטחון הפנים בבנגקוק, שממנה הוא ניסה לסחוט, על-פי החשד. רשויות ההגירה התאילנדיות ביטלו את אשרת השהייה של האיש בתאילנד וגירשו אותו לישראל. כמו כן נתפס מחשבו האישי של החשוד וציוד נוסף, וחוקרי יחידת הסייבר שטסו לתאילנד בודקים אותם.

בנוסף, חוקרי מחשב מיומנים ערכו חיפוש בבתי החשודים, על מנת לשלול הימצאותם של קובצי מחשב נוספים שכאמור הוצפנו בשרתי מחשב מרוחקים.

את החקירה ליווה באופן צמוד היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שניהל כמה ישיבות עם פרקליט המדינה, שי ניצן, ועם כל הגורמים הרלוונטיים - בנק ישראל, הפיקוח על הבנקים, מטה הסייבר הלאומי, הפרקליטות הפלילית והמחלקה הבינלאומית בפרקליטות.

גניבות

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל