גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: שעון החול של ערוץ 10 התהפך ומתחיל מחדש

היועמ"ש וינשטיין התערב לטובת ערוץ 10 והמליץ על חוק שיעניק לו עוד חצי שנת חיים ■ אבל ערוץ 10 לא ניצל באמת - כפי שלא ניצל ב-2012, ב-2010, ב-2009 או בכל הפעמים שבהן לא ניצל לפני כן

בנימין נתניהו ויוסי ורשבסקי / צילומים: תמר מצפי
בנימין נתניהו ויוסי ורשבסקי / צילומים: תמר מצפי

כחצי שעה אחר חצות, ביום האחרון לשנת 2014 ולזיכיונו של ערוץ 10, הודיע היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על המתווה שלו לפתרון המשבר.

וינשטיין המליץ לממשלה להניח חוק שיאפשר את המשך קיומו של ערוץ 10 לעוד חצי שנה, עד לאחר הבחירות, בתנאי רישיון. אם ימשיך הערוץ לדשדש ויתקשה לבקש רישיון עד אז - כשייבחרו כנסת וממשלה חדשות הן יכריעו באשר להמשך קיומו של הערוץ ובאיזה אופן.

ההחלטה שהתקבלה אתמול רעה. הדבר היחיד שטוב בה הוא העובדה שערוץ 10 ממשיך להתקיים. אבל ערוץ 10 לא ניצל באמת - כפי שלא ניצל ב-2012, ב-2010, ב-2009 או בכל הפעמים שבהן לא ניצל לפני כן.

הערוץ קיבל עוד חצי שנה של חסד בלבד, שפרט לעובדה שימשיך להתקיים לא תתרום לו דבר - בטח שלא יציבות או אופק. על-פי החוק שאמור להיות מונח בכנסת בימים הקרובים, אם ערוץ 10 ימצא משקיע בלוח הזמנים החדש שנוצר, הוא יוכל לדרוש רישיון באחת.

ואכן אתמול (ג'), שעות ספורות לפני ההודעה של וינשטיין, הודיע דירקטוריון קבוצת תיא תקשורת כי יש לו עניין בהשקעה בערוץ 10, ועל-פי גורמים גם לשלמה נחמה יש עדיין מוטיבציה מסוימת להשקעה.

אך האם הם יעזו להבטיח השקעה אם הם יודעים שהכול עשוי להסתיים עוד 6 חודשים בדיוק? אפילו משרדי הפרסום לא מוכנים עדיין להעמיד את הלוואתם לערוץ ששעון החול שלו התהפך, ומתחיל לנזול מחדש. במילים אחרות, נראה שניפגש כולנו שוב ביוני.

יש ייאוש רב באופן שבו התנהל התהליך הזה. הוא מעיד בעיקר על כישלון מבני לא רק של שוק התקשורת, אלא בכלל של מוסדות המדינה. המנטליות הזו של משיכת החבל עד רגע לפני שהוא נקרע מזיקה בעיקר לציבור הרחב שעצביו נמרטים, ובמקרה זה בעיקר לעובדי ערוץ 10.

כולם מבזבזים זמן כאסטרטגיה, זמן שבו היה אפשר לקבל החלטות מושכלות, חשובות ומועילות לציבור, כדי לשפר עמדות ולהתחמק מאחריות. בסוף תתקבל ההחלטה החפוזה והגרועה מכולן.

כאן הייתה שרשרת של מריחה שהתחילה בערוץ 10, שהבטיח הבטחות-שווא שהתקשה לעמוד בהם; המשיכה ברגולטור, שלא ידע באיזה יד ללכוד את תפוח האדמה הלוהט; ונגמר בראש הממשלה, השר הממונה על התקשורת במדינת עולם שלישי זו, והוא פשוט החליט שלא להחליט. ובסוף, ביד אחת ילינו על המשפטיזציה במדינה - וביד אחרת יגלגלו את ההחלטות הרות-הגורל אל פתחם של היועצים המשפטיים.

מדוע צריך את יהודה וינשטיין כדי ששר התקשורת, הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו, יעשה את מה שנכון וצריך לעשות? בשפת העם קוראים לזה כסת"ח, ועל התהייה אם זה תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה לבצע את השירות הזה בעבור ראש הממשלה צריכים לענות פרשנים פוליטיים או משפטיים. זאת משום שלדחיפה שנתן אתמול היועמ"ש לטובת פתרון הבעיה אין דבר מלבד סיוע פוליטי לראש הממשלה שלא יכול היה להביא את עצמו - טקטית - להביע עמדה כלשהי, לכאן או לכאן, באשר לעתיד ערוץ 10 וחברת החדשות שלו. בטח שלא בימים אלה של בחירות. לא טוב לנתניהו לעסוק בזה, לא מול בוחריו, לא מול העיתונאים שמסקרים אותו לחיוב או שלילה, לא מול נאמניו וכנראה גם לא מול בני ביתו. אז וינשטיין התקין בידיו סולם גנבים, ונתניהו ירד מהעץ.

לרשותו של וינשטיין - וכמובן לרשותו של אבי ליכט המשנה לו והרוח החיה מאחורי הפעילות בנושא הזה - עמד קלף אחד מרכזי ומהותי: תקופת בחירות. המזל הגדול של ערוץ 10, אם כן, הוא שתקופת בחירות מתרחשת פה לעתים די תכופות. בתקופת בחירות לא סוגרים ערוץ תקשורת ויהי מה.

איך תתפקד מערכת החדשות של ערוץ 10 במהלך סיקור הבחירות, ביודעין שמיד אחריהן שוב יגיעו לפתח לשכת נתניהו? ובכן, אז לא תהיה זו תקופת "לפני בחירות" - אלא תקופת "שר חדש שרוצה להתחבב על התקשורת", וגם זה ישחק לטובתם.

ערוץ 10 קיבל מתנה אדירה. ללא תשלום חובותיו הוא ממשיך לשדר באותו אופן בדיוק, רק בתנאים של רישיון, כלומר בהקלות תוכן של כ-150 מיליון שקל. עוד מעט ידרשו גם זכייניות ערוץ 2 רשת וקשת הקלות דומות, ובל נתפלא אם הן יקבלו אותן. הדבר הנכון לעשות אחרי הבחירות יהיה לקדם שוב את חוק פיצול ערוץ 2 ולשחרר את השוק הזה לחופש רישיונות שיאפשר ריבוי דעות, ולא אתרוג של חברת חדשות קיימות.

ומילה אחרונה לעובדי ערוץ 10 ובעיקר לאנשי חדשות 10 - ובעיקר לכתב הכלכלי הבכיר מתן חודורוב, הוא יו"ר ועד העובדים: זכרו את שקרה לכם ב-31 בדצמבר 2014 בבואכם לסקר את המשק הישראלי.

זכרו שהייתה כאן חברה, אמנם פרטית אך בעלת ממדים ציבוריים מובהקים, שלא שילמה את חובותיה למדינה, שבעליה הטייקון לא עמד בדרישות החוק ממנו (למרות שהשקיע מאות מיליונים), חברה שקיבלה משאב ציבורי במתנה לעוד חצי שנה, ותקבל כנראה עוד אחר-כך.

זכרו את זה היטב בבואכם לסקר את התספורות, ואת הסדרי החוב, ואת חלוקת המשאבים, את יוקר המחיה ואת המפעלים הקטנים ההולכים ונסגרים, ואתם מזכים אותם באייטם קצר יותר מהתשדיר ששידרתם נגד ראש הממשלה.

כי בישראל צריכה להיות מידה אחת - גם לעיתונאים, וגם למי שאינם.

ערוץ 10

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר