גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם "קשישים" בני 47 יוכלו לרכוש דירות בבית גרונר בר"ג?

העליון הורה לעיריית ר"ג וליזמיות בית גרונר לגבש קריטריונים שיבטיחו כי הבניין ישמש לדיור מוגן, לאחר שהיזמיות מכרו דירות בפרויקט לציבור הרחב בניגוד לחוק

בית גרונר, רמת גן / צלם: תמר מצפי
בית גרונר, רמת גן / צלם: תמר מצפי

האם בני 47 עונים להגדרת קשישים הזכאים לרכוש דירות בדיור מוגן? בחברת אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה סבורים שכן, ועיריית רמת-גן תתבקש להכריע מחר (ה') בסוגייה.

זאת, בהמשך להפסד שרשמו החברות אלעד מגורים וסנאורה בפרשת "בית גרונר" ברמת-גן, כאשר בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה את העתירה שהגישו החברות נגד ועדות התכנון, בפרשה שנחשפה לראשונה על-ידי משה ליכטמן במוסף הנדל"ן של "גלובס" בדצמבר 1997.

בשנות ה-90 ביקשו החברות סנאורה ודנקנר השקעות (שלימים נרכשה על-ידי אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה) להקים פרויקט על המגרש ברחוב ז'בוטינסקי פינת רש"י ברמת-גן, שעליו חלה תוכנית מאושרת להקמת בית דיור מוגן בן 120 יחידות דיור מוגן ב-15 קומות. עוד נקבע בתוכנית כי תוקם חברת ניהול שתקבע בשיתוף העירייה קריטריונים שיבטיחו את מימוש מטרת הפרויקט לדיור מוגן.

החברות בנו את הפרויקט אך בחרו להתעלם ממטרתו. במקום למכור את הדירות לקשישים, הן שיווקו אותן בשוק החופשי לכל דורש, בלי קביעת קריטריונים וללא קשר לדיור מוגן. לאחר אכלוס הבניין החל הליך פלילי שבעקבותיו הוגש כנגדן כתב אישום, הן הורשעו בשימוש חורג, ואף נגזר על כל אחת מהן לשלם קנס של 460 אלף שקל.

עם סיום ההליך הפלילי, החלו החברות והעירייה לפעול להכשרת העבירה בתוכנית חדשה שיזמו. התוכנית אושרה בוועדה המקומית ב-2006, אך נדחתה על-ידי הוועדה המחוזית והמועצה הארצית, שקבעו כי האינטרס הציבורי של מניעת עידוד עבריינות בנייה הוא הקובע. החברות לא ויתרו והגישו ב-2011 עתירה לבית המשפט המחוזי, שדחה את העתירה.

החברות הגישו ערעור לבית המשפט העליון ב-2013, וזה הורה בנובמבר האחרון לצדדים - החברות היזמיות והעירייה - להגיע בתוך 120 יום להגיע להסכמות לגבי הקריטריונים שיש לגבש באשר לדיירי הבניין על מנת ליישם את החלטת בית המשפט ולהבטיח כי הבניין ישמש לדיור מוגן.

ל"גלובס" נודע כי החברות ניסחו רשימת קריטריונים שלגביהם יש מחלוקת חריפה בעירייה. לפי הקריטריונים שיהיו תקפים רק לאחר תקופת מעבר של 7 שנים, מי שגר בבניין ביום מתן פסק הדין יהיה רשאי להתגורר בו כל ימי חייו. רק מי שיבקש למכור את דירתו בתקופת המעבר, יהיה מחויב למכור את הדירה לרוכש שגילו 47 ויותר, וזה יוכל להתגורר עם משפחתו גם אם גילם נמוך מ-47. קריטריון נוסף קובע שאם תאושר בעתיד תוכנית לשינוי ייעוד הבניין למגורים רגילים במקום דיור מוגן, יחולו הוראות התוכנית החדשה.

בישיבת הנהלת העירייה שהתקיימה בדצמבר האחרון, הצביע חבר המועצה עו"ד רועי ברזילי על שינויים שיש לבצע בקריטריונים, והוחלט למנות ועדה שתבחן את הקריטריונים ותגיש המלצותיה להנהלת העיר.

הוועדה הגיעה להסכמה כי יש לבצע שינויים בקריטריונים, ואלה הוצגו בישיבת הנהלת עיר נוספת שהתקיימה לפני כשבוע, שבה נתגלעה מחלוקת של ממש. בעוד היועץ המשפטי של העירייה, עו"ד דוד שוואקה, אמר כי עיריית רמת-גן לא צריכה להתערב בנושא הקריטריונים על מנת להימנע מסיכונים של תביעות פיצויים עתידיות מצד דיירים - אמר ברזילי כי החשש מתביעות אינו יכול לגבור על סוגיית שלטון החוק.

בראש השינויים שהציג ברזילי, שינוי גיל הדיירים בבניין ממינימום 47 למינימום 62, שהוא גיל פרישת נשים לפנסיה התואם גם את חוק הדיור המוגן. שינוי נוסף שהוצע הוא ביטול הסעיף שמאפשר לבעלי הדירות הקיימים להמשיך לגור בהן עד סוף חייהם. לדיירים אלה יש להתיר להמשיך להתגורר בבניין במשך 7 שנים, ולאחר מכן יש לוודא כי הבניין משמש לדיור מוגן כמתחייב בחוק.

הנהלת עיריית רמת-גן צפויה להתכנס שוב מחר ולהכריע אם לקבל את הקריטריונים שהציעו החברות, ולחלופין את גירסת השינויים שהציעה הוועדה.

ברזילי מסר ל"גלובס" כי "המקרה הוא דוגמה לחזירות נדל"נית, ומדובר במבחן חשוב לשלטון החוק. המלחמה בעבריינות בנייה ובחריגה ממינהל תקין חייבת להיות עיקשת גם כשמדובר על שתי חברות ענקיות וחזקות. אני מקווה ומצפה שהנהלת העיר תדחה את הקריטריונים שגיבשו החברות ותקבל את הקריטריונים שהצעתי בוועדה באופן שבו הבניין ישמש לדיור מוגן בתוך 7 שנים מהיום, בהתאם לייעוד ולצורך לשמו הוקם. כנבחרי ציבור חובתנו להבטיח את שלטון החוק ומניעת עבריינות ובמקביל לאזן בין חובה זו לבין מידת הגמישות המתחייבת".

מאלעד מגורים נמסר: "החברה הפכה לבעלת עניין במקרקעין רק לאחר שהבניין כולו תוכנן, נבנה, נמכר ואוכלס, ובכל מקרה לא הייתה חלק מההליכים ההיסטוריים וההחלטות שהתקבלו בקשר עם תכנון הבניין ואכלוסו. אלעד פועלת בהתאם להנחיות העליון, על מנת לאפשר פתרון תכנוני כולל ומוסכם לסוגייה הנדונה כבר בטווח הזמן הקרוב" .

מעיריית רמת-גן נמסר: "הדיון בנושא בהנהלת העיר טרם הסתיים, וכפי שהוחלט, הנושא ימשיך להידון עד לקבלת החלטה. העירייה תפעל על-פי החלטת ההנהלה, כמתחייב בגוף מתוקן ובהתאם לדרישות החוק".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון