גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פלסטיקאי מוביל בארה"ב מציע מודל תמחור חדשני ומהפכני

שלמו מראש, והרופא שלכם ידאג לכל השאר - זה מודל התמחור החדשני שמציע רוברט גראנט, פלסטיקאי מוביל בארה"ב ומקים חברת Alpheon, רשת של רופאים עצמאים המאפשרת לחבריה בין השאר לחלוק מידע ולרכוש ציוד במשותף

ד"ר רוברט גראנט, מבכירי הפלסטיקאים בארה"ב, בעבר מנכ"ל חברת העיניים הבינלאומית בוש אנד לום ונשיא חברת אלרגן, חברה פורצת דרך בתחום הטיפולים האסתטיים שהכניסה לשוק את הבוטוקס, ראה את הרופאים שסביבו מאבדים בהדרגה את הקליניקות שלהם והופכים לשכירים של בתי החולים, ובטנו התהפכה.

"חלק מהרופאים הללו מנהלים עסק שאבא שלהם וסבא שלהם ניהלו לפניהם", הוא אומר, "הם רוצים להיות אחראים לפרנסתם, אולם מגמות שונות מונעות זאת מהם: העלויות של הציוד הרפואי, הסיכון שמבטחי הבריאות מחייבים אותם לקבל על עצמם במסגרת תוכניות התמרוץ עבור תוצאות, העלויות המאמירות של ביטוחים נגד תביעות, ההסתמכות הגוברת על מומחים עם תתי-התמחויות בתחומים שונים".

בישראל קליניקות פרטיות הן רק חלק קטן מפעילותם של מומחים ולכן הבעיה מוכרת פחות, אולם בארה"ב חלק מהרופאים רואים בשינויים הללו פגיעה משמעותית בחופש האישי והמקצועי שלהם.בכנס איגוד הפלסטיקאים שהתקיים לפני כחודש, דיבר גראנט, מלבד על מגמות חדשות בפלסטיקה, על המודל העסקי של אלפיון, החברה שהקים - רשת של רופאים בתחומים שאינם נחשבים מצילי חיים, אלא יותר בתחומי איכות החיים.

הרופאים ברשת הם עצמאים, אך הרשת מאפשרת הפניות הדדיות, רכש משותף של ציוד רפואי וביטוחים וכן מערכות מידע קולקטיביות. החברה פיתחה גם רשת חברתית ייחודית המאפשרת לרופאים לחלוק מידע זה עם זה באופן שיכול לחסוך להם זמן והון, או להפנות מטופלים החוצה למומחים. בחברה יש גם קשר ישראלי - אלונה גלרמן מכהנת בה כסגנית נשיא בינ"ל.

אלפיון משקיעה במחקר ובפיתוח עצמאי של מוצרים שהרופאים מעוניינים להשתמש בהם. כך, למשל, היא הבעלים של מוצר חדש בתחום זריקות הבוטוקס וכן של חברת Physician Recommended Nutraceuticals, המפתחת מוצרים חדשים בתחום תוספי התזונה. לקבוצה יש גם כמה חברות ציוד רפואי, שיכולות לספק מוצרים לרופאים ברשת המקצועית שלה.

היום מועסקים ברשת אלפיון 4,000 רופאים, ומהם כ-600 הם בעלי מניות בחברה, שהוקמה על ידי Strathspey Crown, קרן פרטית להשקעות בחברות בתחום מדעי החיים שהקים גראנט לאחר שעזב את בוש אנד לום. לא ידוע כמה כסף יש לאלפיון, אולם בכל כמה חודשים היא רוכשת פעילות בכמה עשרות מיליוני דולרים, דבר המעיד כנראה על הקצאת הון משמעותית לטובתה מצד החברה האם. הון נוסף מוקצה לעניין על ידי הרופאים החברים ברשת.

"דגש על מניעה"

מבחינת הצרכן, התשלום הוא בריטיינר, כלומר הרופא מקבל תשלום שנתי כדי לעשות כל מה שצריך כדי לשמור על רמת בריאות מסוימת. תשלום נוסף נגבה על ביצוע פרוצדורות אלקטיביות מסוימות. "כך מתאפשר לנו לשים דגש רב יותר על מניעה", אומר גראנט, וכך משתלבת החברה שלו בטרנד התמרוץ עבור תוצאות. "אם מסתכלים על התמונה הגדולה מאוד, העולם שלנו סובל ממנטליות של מחסור יותר מאשר מהמחסור עצמו", אומר גראנט. "המחסור תלוי במה שאתה מתמרץ".

גראנט מזהה במערכת הבריאות אותן בעיות שהובילו מלכתחילה לפנייה למודל התמרוץ לפי תוצאות. "החולים לא משלמים מהכיס ולכן שירותי הבריאות רואים את חברת הביטוח כלקוח שלהם, ואינם מרוכזים בחולה. באוסטרליה, למשל, יש בתי חולים בתשלום מלא, שיוצא מכיס המטופל ולא מביטוח, וניתן להשיג רמות שונות של שירות ברמות שונות של תמחור ויש בחירה חופשית. בארה"ב, חברות הביטוח התכנסו לאיזשהו תיאום ביניהן. כולן מכסות את מה שמכסה מדיקר, המבטחת הממשלתית. לכן בעצם אין הבדלים ביניהן ואין בחירה חופשית.

"חשבנו שזו לא הדרך. חשבנו שיש אנשים שמעוניינים מאוד להיות בריאים לאורך זמן, והם מוכנים להשקיע בכך שיעור גבוה יותר מההכנסה שלהם, ומגיע להם החופש לרכוש את השירות הזה. הוא מאפשר להם נגישות רבה יותר לרופא שלהם, תורים קצרים יותר, רופא שמתמחה באופן אישי במקרה שלך. אותו רופא הוא גם יותר רגוע, כי הוא לא חייב לראות אלפי חולים".

- תפיסה אחרת גורסת שחשוב שכולם יקבלו שירותי בריאות ברמה גבוהה, ולא רק העשירים.

"זו לא תפיסה נגדית. גם אנחנו אומרים שחשוב שיהיה ביטוח קטסטרופות ובתי חולים שיהיו מחויבים לטפל בכל אחד במצב חירום, אבל מעבר לזה יש החלטות בריאות ששייכות לסגנון החיים, למה שאנחנו מכנים "יופי, איכות חיים וביצועים". אנשים לא אוהבים שמגבילים אותם בכך. אם לא יאפשרו להם לעשות זאת בארה"ב, הם יפנו לתיירות רפואית.

"דווקא אם נדאג לכך שביטוח הבריאות הממשלתי שלנו ישלם עבור הנושאים הבריאותיים הבוערים ביותר ולא ייגע בתחומי איכות החיים, אז המערכת תוכל להשקיע את הכסף בנושאים הבוערים באופן השוויוני והמיטבי ביותר. ולגבי איכות החיים של הציבור שאיננו עשיר - ובכן, אנשים חוסכים לכל מיני דברים ואדם מסוים יכול להחליט שהוא משקיע בבריאות".

- חברות הביטוח אולי לא ישלמו עבור יופי, אבל לטענתן הן מעוניינות לשלם עבור מניעת מחלות, השבת אנשים לסגנון חיים פעיל וטיפולים נוספים שאתה מגדיר "סגנון חיים".

"האם כדאי לחברת ביטוח לממן ניתוח בריאטרי שיציל חיים של אדם עם השמנת יתר קיצונית? רוב החולים הללו ממילא לא יחיו מעבר לגיל 75. יכול להיות שהחולה השמן הכי זול עבור חברת הביטוח הוא החולה שכבר מת".

- אם אתה משלם מראש ריטיינר לרופא, האם לא תמרצת אותו לחסוך בפרוצדורות, בבדיקות ובפגישות שהוא מציע לך? הכי טוב מבחינתו זה לא לראות אותך בכלל.

"היום המצב הפוך, הטיפולים הם מוגזמים. במודל שלנו, רופא שלא ייתן יחס לחולה יאבד אותו ואת הריטיינר שלו. מעבר לכך, אני סומך על הרופאים שהם רוצים לעשות את העבודה שלהם היטב כל עוד מתאפשר להם להרוויח. רופא הוא האדם שהחולה סומך עליו במערכת, הבעיה היא שהיום הוא מושפע מדי מהאינטרסים של כל הגורמים האחרים. הרופא מקבל 90% מההחלטות עבור החולה, ומשלמים לו רק 7% מתקציב הבריאות הכולל".

לדברי גראנט, גם המגמה שבה צרכנים רבם עוברים מביטוח דרך מקום העבודה, כמעט ללא השתתפות עצמית, לביטוחים עצמאיים עם השתתפות עצמית גבוהה, אבל בפרמיה נמוכה יותר, נובעים מרצון הצרכנים בחופש בחירה רב יותר. "חולים מרגישים שכך הם מקבלים יותר שקיפות ומקבלים אחריות רבה יותר", הוא אומר.

- יש טענה נוספת נגד שירותי בריאות פרטיים נרחבים, והיא שהם גוזלים משאבים מהשירות הציבורי, המוצע במחיר שווה לכל נפש.

"זו נחשבת בעיה אמיתית כאן בישראל? לא הייתי מודע לכך. ברור לי שמי שרוצה להיות רופא מוביל חייב להתמחות בבתי החולים האוניברסיטאיים ואלה הם בתי חולים שמטפלים בכולם. לכן בעיניי תמיד יהיו מספיק רופאים במערכת הבריאות הציבורית, ודווקא הטובים ביותר. כך זה גם באוסטרליה - רופא אקדמאי חייב לעבוד בבית חולים שהוא ללא מטרות רווח ולעסוק בהוראה, לצד העבודה הפרטית שלו. ארה"ב מקשה על העבודה בשתי המערכות".

- תעתיק שם החברה שלך בעברית מרמז שתכוונו אולי לפרומיל העשיר ביותר במדינה.

"אם כך, קלעתי. אני בעד שם שמעיד על מצוינות".

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד