גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות עקפו את הנאסד"ק - אבל פיגרו אחרי ת"א 100

מדד החברות הישראליות בוול סטריט הוסיף 6.3% במחצית הראשונה של 2015, לעומת התחזקות של 10.1% במדד ת"א 100 ■ בחודש יוני היכה המדד את שני מדדי ההשוואה

הנפקת בורדרפי לפני יותר משנה / צילום: אתר נאסד"ק
הנפקת בורדרפי לפני יותר משנה / צילום: אתר נאסד"ק

מחצית משנת 2015 חלפה, וזה הזמן לבדוק מה עשה מדד גלובס-פרומתאוס של "גלובס" וחברת הייעוץ הכלכלי פרומתאוס - שבהובלת יובל זילברשטיין ואייל שבח, מדד העוקב אחרי 121 חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב. חצי שנה לאחר השקתו, המדד מסכם תשואה מצטברת של 6.3%, ובכך עוקף את מדד נאסד"ק, שבתקופה זו רשם תשואה של 5.3%. לעומת זאת, מדד ת"א 100 סגר מחצית עם עלייה של 10.1%.

"מחצית השנה הראשונה של 2015 אופיינה בהמשך מגמת הנהירה של חברות היי-טק וביומד ישראליות אל עבר הבורסה האמריקאית", אומר אייל שבח, שותף בפרומתאוס ייעוץ כלכלי. "במהלך התקופה, בוצעו כמה הנפקות ראשונות של חברות חדשות, וכן הנפקות משניות רבות, ובראשן הנפקות משניות גדולות של ענקיות הטכנולוגיה מובילאיי וסייברארק. סך הסכום שגויס בהנפקות משניות הנו כ-1.6 מיליארד דולר מתחילת השנה. בסיכום המחצית הראשונה של השנה, גייסו הישראליות בארה"ב (כולל הנפקות ראשונות) סכום מצטבר של כ-1.8 מיליארד דולר".

נתון הגיוסים המקביל בבורסה בתל אביב ממחיש את הפער בין ת"א לניו יורק. לפי נתוני פרומתאוס, בתקופה זו גויס בת"א סכום של כ-440 מיליון דולר באקוויטי. לדברי שבח, "הבורסה מצדה פרסמה תוכנית אסטרטגית, במטרה להגדיל את ההנפקות של חברות טכנולוגיה ישראליות בארץ, אך אלו בינתיים מעדיפות לבחור בארה"ב, בין היתר בשל העובדה שחברות בנאסד"ק נסחרות במכפילים גבוהים יותר באופן מגמתי ומסוקרות יותר על-ידי אנליסטים, וכן מאחר שהמסחר בנאסד"ק מספק להן אפשרויות רבות יותר להשגת מימון".

תחלופה בהרכב המדד

במהלך מחצית השנה הראשונה של 2015 הונפקו חמש חברות ישראליות לראשונה בנאסד"ק: קורנית דיגיטל, סטדימד, צ'ק קאפ, סולאראדג' וביונדווקס. החברות, אשר גייסו סכום של 223 מיליון דולר, הצטרפו כמובן למדד גלובס-פרומתאוס.

מנגד, חברת המסחר האלקטרוני בורדרפרי נמחקה מהמסחר בנאסד"ק בחודש יוני, בעקבות מכירתה ל-Pitney Bowes תמורת כ-450 מיליון דולר, מחיר שמהווה פרמיה של יותר מ-100% על מחיר השוק של החברה ערב העסקה (216 מיליון דולר). בורדרפרי הונפקה לפני יותר משנה, לפי שווי של 490 מיליון דולר, כך שלמרות הפרמיה במכירה, מדובר עדיין בתשואה שלילית של כ-8% למשקיעי המניה בעת ההנפקה.

בסך הכול, במהלך התקופה נמחקו מהמדד שלוש ישראליות, ומלבד בורדרפרי, נמחקו סימטרון, שנרכשה על-ידי 3D Systems האמריקאית, וחברת עמיעד מים.

יש לציין, שבמהלך החודשיים האחרונים בוצעו עוד שתי עסקאות גדולות, אשר במסגרתן נמכרו חברת הלייזר לומניס וחברת הטכנולוגיה קליקסופטוור בשווי כולל של כחצי מיליארד דולר. עם זאת, נכון לסוף חודש יוני, שתי העסקאות עוד לא הושלמו, ולכן החברות עדיין נסחרות בבורסה ובמדד גלובס-פרומתאוס.

מניתוח כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי עולה, כי התחלופה הביאה לעלייה בערכן של החברות במדד, אם כי בצורה זניחה, שכן השווי המצרפי של החברות במדד עומד על כ-180 מיליארד דולר, ונכון לסוף יוני נוספו נטו שתי חברות.

"חשיבות הניתוח מתחדדת לאור המצב העגום בת"א, שכן במקביל, במחצית השנה הראשונה של 2015 נמחקו מהמסחר בת"א שמונה חברות ונרשמו למסחר רק ארבע חברות חדשות (לא כולל מיזוגים לתוך שלדים)", מציין שבח.

עוד מדגיש שבח, כי "בעוד שהחברות הישראליות שנרשמו למסחר לראשונה בארה"ב גייסו 223 מיליון דולר, עם תוספת נטו למספר החברות, הרי שהחברות שנרשמו למסחר בת"א גייסו 18 מיליון דולר בלבד, ובשורה התחתונה הייתה גריעה נטו במספר החברות. נוסף על כך, בעוד שהחברות שנגרעו מהמדד בארה"ב נגרעו בעקבות אקזיטים מוצלחים יחסית, הרי שהחברות שיצאו מהמסחר בתל אביב נגרעו בעיקר בגלל כללי שימור, או פירוק".

חברת התלת-ממד שפגעה במדד

ובחזרה לתשואות המניות במדד. במהלך המחצית הראשונה בלטה לרעה חברת הדפסת התלת-ממד סטרטסיס, אשר רשמה מתחילת השנה ירידה של כ-58% והשפיעה לשלילה על המדד.

בשנה האחרונה התאפיינה המניה במגמה מעורבת. עד ספטמבר 2014 נסחרה מניית סטרטסיס במגמת עלייה, והגיעה למחיר שיא של 129 דולר, ששיקף לה שווי שוק של 6.54 מיליארד דולר. מאז חלה ירידה תלולה ומתמשכת במחיר המניה, ובסוף יוני 2015 היא נסחרה ב-34 דולר למניה (מחיר המשקף שווי של 1.75 מיליארד דולר בלבד), וזאת בדומה למגמה הכללית בקרב החברות הציבוריות בשוק מדפסות התלת-ממד בשנה האחרונה.

בפרומתאוס מציינים שייתכן שהסיבה לירידה החדה במניה קשורה בציפיות הגבוהות של השוק עד לאמצע הרבעון האחרון של 2014 - אשר התנפצו אל מול דיווחי החברה על ירידה בשולי הרווח ובהכנסות ממוצר ה-MarketBot, אם כי, כאמור, מגמה דומה נצפתה בכלל שוק התלת-ממד.

"בשורה התחתונה", מסכם שבח, "שוק מדפסות התלת-ממד צומח בקצב שנתי של 30%, אך עם זאת, קיימים סיכונים גדולים בשוק, ובהם התגברות התחרות מהמזרח הרחוק ופקיעת פטנטים בחלק מהחברות. נוסף על כך, מדובר בשוק שבו שולי הרווח הגולמי עומדים על כ-50% בלבד, בעוד שהוצאות המכירה והשיווק הגבוהות שנגרמות כתוצאה מריבוי לקוחות קטנים והצורך בחינוך שוק - לא מותירות מקום לרווחים.

"בהקשר זה יש לציין שבשנים האחרונות ניכרת השקעה גבוהה יחסית בתחום מכיוונן של ממשלות סין, יפן ודרום קוריאה", מוסיף שבח. לדבריו, "אף שכיום החברה הגדולה ביותר בסין היא בעלת הכנסות שנתיות בגובה 16 מיליון דולר בלבד (כ-2% מהכנסותיה השנתיות של סטרטסיס), נראה כי כבר בשנים הקרובות השוק - אשר נשלט כיום ברובו על-ידי חברות מערביות - צפוי למצוא את עצמו בתחרות מול חברות מהמזרח".

חודש גרוע למדדי ההשוואה

בסיכום של חודש יוני, הרי שמדובר בחודש השני ברציפות שבו מכה מדד גלובס-פרומתאוס את שני מדדי ההשוואה, הפעם עם ירידה מתונה יותר ממדדי ההשוואה. על אף העובדה שחודש יוני היה חודש חלש בכל הבורסות - על רקע המשבר ביוון ובגוש האירו, הציפייה להעלאת ריבית כבר השנה וירידות השערים באג"ח הממשלתיות, שהפתיעו משקיעים רבים - רשם המדד ירידה קלה בלבד של 0.4%, לעומת ירידה של 1.6% במדד נאסד"ק, וירידה של 2.8% במדד ת"א 100.

חברות המדד התאפיינו במגמה מתונה לאורך החודש, ולמרות המגמה השלילית שאפיינה את המסחר ברחבי העולם, מרבית חברות המדד סיימו את החודש בצורה חיובית.

בין החברות הכלולות במדד גלובס-פרומתאוס ניתן למצוא 40 חברות המתמחות במדעי החיים. חברות אלו, המרכיבות את תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים, לא רשמו תשואה משמעותית במהלך יוני, אולם מתחילת השנה השלים המדד עלייה של כ-9%. מדד הנאסד"ק ביומד (NBI) עלה ביוני ב-1.1% (והשלים זינוק של 21.6% מתחילת השנה), ומדד ת"א ביומד רשם חודש חלש מאוד עם תשואה שלילית של כ-4.8% (עלייה של 4.5% מתחילת שנה).

חודש זה בלט בתנודתיות קלה יחסית של חברות הביומד. לא נרשמו שינויים מהותיים במניות חברות התרופות הגדולות במדד, ואת עיקר העניין ריכזו מספר חברות קטנות חדשות.

חברת הביומד ביונדווקס, שהונפקה במהלך חודש מאי תוך גיוס של 10 מיליון דולר, הודיעה במהלך החודש שקיבלה אישור מה-FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) להמשך פיתוח החיסון האוניברסלי לשפעת. בתגובה, טיפסה מנייתה ב-14% במהלך חודש יוני.

בפרומתאוס מציינים כי האישור יאפשר לחברה הפצה ומתן מוצרים רפואיים בארה"ב שעדיין לא אושרו לשימוש מסחרי, לצורך ביצוע ניסויים קליניים, כל זאת לצורך ביצוע ניסוי שלב 2 של המוצר המוביל של ביונדווקס.

נוסף על כך יש לציין את חברת הביופרמצבטיקה הישראלית, רדהיל ביופארמה, שרשמה תשואה נאה במהלך החודש (8.4%), כהמשך לשנה המוצלחת שלה, בעקבות הצלחת שלב 3 בניסוי שערכה במוצר שפיתחה לטיפול במחלות דלקתיות ומחלות הקשורות לדרכי העיכול.

שבח מציין כי המודל העסקי של רדהיל מבוסס על מסחור של תרופות מקור שפותחו בהליך קליני מקוצר וזול יותר. "במסגרת מסלול זה, עושה החברה שימוש בפיתוח תרופות שהחומר הפעיל שלהן כבר אושר על-ידי ה-FDA, והאתגר שלה הנו בהרכבת המינון של התרופה ובאופן נטילתה. להערכתנו, מדובר במודל עסקי בעל סיכון נמוך ביחס לסיכון במגזר הפארמה הכללי".

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-53 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים, רשם עלייה קלה של 0.5% במהלך חודש יוני. עלייה זו בולטת ביחס למדדי ההשוואה, בעוד שמדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) רשם חודש שלילי ביותר, עם צניחה של כ-6.1%, וגם מדד ת"א טכנולוגיה הציג חודש שלילי נוסף, עם ירידה של 2.7%.

מתודולוגיה

ניירות ערך הנסחרים בבורסות שונות בעולם נכללים לעיתים רבות במדדים המשקפים את רמת המחירים הממוצעת של הניירות המשתייכים אליהם. מדדים מרכזים עניין רב מצד משקיעים, מהווים בנצ'מארק לביצוע השקעות ומשמשים בסיס למעקב על-ידי תעודות סל וקרנות מחקות. העניין הרב, והעובדה שהמדדים השונים משמשים כלי חשוב למשקיעים, הם שעומדים מאחורי מדד גלובס ופרומתאוס ייעוץ כלכלי לחברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בארה"ב.

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015, ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו.במסגרת כללי המדד, הוחלט כי משקל כל חברה ייקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד, בדומה למקובל במדד ת"א 100. משקלי החברות יעודכנו ב-1 בכל חודש. במועד העדכון, תיגרענה מהמדד חברות שאינן עומדות בתנאי הסף ומניות שנמחקו ממסחר, ותתווספנה חברות העומדות בתנאי הסף.

אחת לרבעון יבוצע עדכון לכמות המניות הצפה, והוא ישקף הן את השינוי בכמות המניות המוחזקת בידי הציבור והן את ההשפעה שחלה על כמות המניות בעקבות הנפקות משניות והצעות מכר. יש לציין שהשפעות על מחיר המניה כתוצאה מהנפקת זכויות או הנפקה משנית מתואמות בהתאם למדיניות הנהוגה בזירת המסחר של כל מניה.

ב-1 בינואר 2015 נקבעו המשקלים של חברות המדד, בהתאם לשווי השוק של החברות באותו יום. נציין כי שווי השוק מורכב מהכמות הצפה של המניות כפול מחיר עסקה אחרונה שנצפתה עד ליום זה.

*** פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

מדד גלובס פרומתאוס - יוני 2015

עוד כתבות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש