גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכלכלה: "להחמיר את הטיפול בעברייני תנועה"

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל: "מי שלא מרחם על עצמו ועל סביבתו, אין שום סיבה בעולם שבתי הדין יתייחסו אליו בסלחנות"

איתן כבל / צילום: יונתן בלום
איתן כבל / צילום: יונתן בלום

הקטל בכבישים ממשיך להעסיק את ועדת הכלכלה של הכנסת, שקיימה היום (ג') דיון שלישי במסגרת השימוע הציבורי בנושא. הדיון היום עסק בטיפול בעברייני תנועה בבתי המשפט לתעבורה.

ח"כ איתן כבל, יו"ר הוועדה, אמר בדיון: "אני מציע לכולם לקחת את הדיונים כאן בכל הרצינות, לא אשקוט ולא אנוח בעניין הזה, ואנחנו חייבים להצליח. אני אחזור על זה כל דיון. מי שחושב שאנחנו באנו להעביר את העניין הזה, ואפשר יהיה למרוח אותנו - טועה".

כבל הוסיף כי "בתי המשפט הם אבן מרכזית במלחמה, והשאלה היא האם הגורם הזה עושה מה שמצופה ממנו והאם הוא מקבל את הכלים לבצע את המשימות המצופות ממנו. אין אחד מאיתנו שלא נתקל בנהיגה פרועה של מישהו אחר על הכביש. מי שלא מרחם על עצמו ועל סביבתו - אין שום סיבה בעולם שבתי הדין יתייחסו אליו בסלחנות. פעם אחר פעם אנחנו פוגשים את מידת הסלחנות לעבריינים, צריך שאנשים יחשבו על כל הדברים האלה לפני שהם גודעים חיים של אנשים. יש חוק בישראל, ואני מצפה שהשופטים יידעו להחמיר, כי זה חלק מכוח ההרתעה".

מנכ"ל עמותת אור ירוק, שמואל אבואב, אמר בדיון כי "מה שמשפיע על הרתעה זה סבירות להיתפס, ענישה מידתית והזמן בין ביצוע העבירה לשיפוט וענישה. למרות האכיפה המצומצמת של המשטרה, בית המשפט עמוס ולא מסוגל לעמוד בעומס. השופטים לא יכולים אפילו לצאת להפסקה ודנים בכ-50 תיקים ביום".

נציין כי בתי המשפט קבעו למשטרה רף של 90 אלף מועדי משפט בשנה - ואם המשטרה עברה את המכסה, היא לא יכולה לאכוף. בהקשר זה הוסיף אבואב כי "התוצאה היא שהמשטרה נאלצת לבטל אלפי דוחות בשנה. מעבר לזה שזה מעקר ומחליש את יכולת השוטרים, זה גורם למשטרת התנועה להוריד את רמת האכיפה ולהפחית במבצעים. התוצאה הבאה היא הסדרי טיעון - המערכת מכוונת להסדרי טיעון מקלים".

אבואב ציין עוד כי על המערכת להוסיף 10 שופטי תעבורה בעלות של 10 מיליון שקל ולהטיל קנס גבוה יותר על מי שבחר להישפט ויצא אשם. 

היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט, עו"ד ברק לייזר, אמר כי "ב-2014 נפתחו 104 אלף תיקים, שהם 31% מסך כל התיקים הפלילים במדינה. 106 אלף תיקים נסגרו, שהם 48% מכלל התיקים הפלילים. מערכת בתי המשפט מצליחה לסגור יותר תיקים משנפתחו, ואורך חיי תיק בממוצע הוא 6 חודשים. בבתי המשפט יש 40 תקנים ועוד שני תקנים בבתי משפט מחוזיים, שדנים בערעורים".

עו"ד לייזר אמר עוד כי "בהיבט הזה יש מצוקה מאוד גדולה. העומס שמוטל הוא לא חריג מהעומס שמוטל במערכת בתי המשפט באופן כללי. אין ספק שמינוי שופטים נוספים לבתי משפט לתעבורה זה צורך חיוני, ולא מדובר בתקציבים חריגים. כדי להתמודד עם הבעיה יש צורך בשילוב זרועות; ובתי המשפט לתעבורה, גם אם מחר יהיו בהם 60-70 שופטים, אם הם יצטרכו להתמודד עם הגשת כתבי אישום, הם לא יוכלו להתמודד לבד. יש מאבק מתמיד מול גורמים באוצר על תקציבים, ויש צורך במינוי שופטי תעבורה נוספים לאלתר".

באשר למצלמות אמר עו"ד לייזר כי הן מנפקות דוחות בלי סוף, וכי צריך לחשוב על מצב שבו רוב הדוחות יטופלו על-ידי גורמי האכיפה ולא יגיעו לבתי המשפט.

היו"ר כבל אמר בתגובה: "מערכת המשפט, שהיא רגל מרכזית במאבק נגד הקטל, נכשלה ונכשלת מדי יום בתפקידה. מה שאמרנו עכשיו זה קצה-קצהו של ההתייחסות בדוח של מבקר המדינה שצפוי להתפרסם מחר, והמבקר בעצמו יגיע בשבוע הבא לדיון בנושא יחד עם הוועדה לביקורת המדינה".

עו"ד לייזר השיב כי "לקבוע שהמערכת נכשלה זה אמירה מרחיקת לכת. מה שכושל זה התמודדות המערכות באופן מסונכרן. מעבר לזה אזכיר שהשמיכה היא קצרה".

על כך השיב ח"כ כבל: "במקום שאתה מבקש לקחת אותי אף אחד לא אשם. יש לפתחנו צרות מצרות רבות, ההבדל הוא שפה 355 אנשים, בהם ילדים, סיימו את חייהם וסיימו מעגל שלם של חיים גם של אלה שנשארו בחיים. זה כל ההבדל. לא באנו להאשים אף אחד, אבל המטרה היא להגיד מי צריך לבצע איזה משימות, כדי שלא נצטרך להגיע לרגע שבו נצטרך להאשים".

עו"ד שמעון מזרחי, המתמחה בדיני תעבורה, אמר כי "רוב עבירות התנועה הם לא עבירות רצוניות. אף אדם לא יוצא לכביש בכוונה לדרוס מישהו, למעט מקרים של נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים. לכן צריך לדעת להתייחס לגורמים לתאונות. הרבה מאוד דברים קשורים גם בתשתיות. כולם נאחזים בעניין המהירות, אבל היא לא גורם לתאונה, היא יכולה לשנות את תוצאות התאונה, אבל להתמקד בנהג שנהג 100 קמ"ש במקום 90 קמ"ש זה לא יפתור את הבעיה". היו"ר כבל הגיב ואמר כי הוא לא מוכן לקבל את זה שמי שאחראי הוא "הגורם האנושי".

עו"ד יוסי יעקובי אמר כי החמרת הענישה לא תוביל להפחתת ההרוגים, אלא ענישה מיידית ואפקטיבית. "בית המשפט העליון כבר הנחה להחמיר בענישה, ומספר התאונות לא ירדו, אבל כאשר המשטרה אכפה עבירות חמורות זה עבד, ומספר ההרוגים צלל", אמר.

מנכ"ל הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מרדכי בהירי דואני, קרא להקצות עוד כסף לשופטים ואמר: "כדי להזיז מערכת צריך להזרים לה כסף; אם הרשות תקבל כסף לטובת השופטים, אנחנו נעביר אותו".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים