גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים מחוץ למסך

בלי שיתופים, בלי פוסטים, בלי סלפי. כך צמצמתי את השימוש בסמארטפון למינימום

החיים מחוץ למסך / איור: תמיר שפר
החיים מחוץ למסך / איור: תמיר שפר

א. ראשונות היו קבוצות הוואטסאפ. באוטובוס בין דה-נאנג להואה שבוויאטנם עברתי מקבוצה לקבוצה, השארתי מעין מכתב פרידה קצר - "שלום חברות וחברים, אני עוזב את הקבוצה. אתם ודאי לא תחושו בהיעדרי, אבל אני ממש צריך לחוש קצת בהיעדרכם" - ועזבתי. קבוצות בענייני עבודה, קבוצות של עיתונאים מימין ומשמאל, של חברים, של עמיתים, אפילו את הקבוצות של המשפחה המורחבת. את כולן נטשתי. רק שתיים לא עזבתי, את הלהקה ואת המשפחה הגרעינית. אחר-כך הסרתי את הוואטסאפ מעמוד הפתיחה של הסלולרי.

האפקט היה מיידי ועוצמתי. אני מודה שבשעות הראשונות עוד היה קשה להבין מה קורה, חשבתי שאולי משהו מקולקל במכשיר; שקט מופלא השתרר במרחב של האוזניים שלי. ממאות הודעות בשעה למשהו כמו 7 הודעות ביום. נכון שגם ככה, הרוב המוחלט של הקבוצות היה על mute, אבל זה לא עזר, הרי המספרים המשיכו להצטבר ואפילו הזמן שנדרש כדי להיכנס, לעבור ולמחוק בלי לקרוא הפך להיות משמעותי.

כבר כמה זמן שהרגשתי שאני חייב את השקט הזה. יותר מדי רעש לבן מציף ותובעני.

ב. חשבתי שזה יספיק לי. זה לא הספיק. הילדים עזרו קצת: במהלך הטיול יצא לי לשמוע שוב ושוב את המשפט שרבים מאיתנו שומעים - "אבא, אתה כל הזמן בטלפון" - אבל להבדיל מפעמים קודמות, הקשבתי.

מלבד הרצון בקצת שקט, אני מאשים את החופש. הוא גורם לך להתבונן מחדש על דברים שמרוב שאתה רואה אותם אתה כבר לא מביט בהם. אז הסתכלתי על אחרים והתבוננתי בעצמי, ובאמת שלא ראיתי שום דבר חדש: התנועה המוכנית של לגשת למכשיר, הרכנת הראש, הדפדוף, ההתנתקות, הסלפי, השיתוף. כל הדברים הטובים שהחיים המקוונים מציעים לנו בשפע.

מה שכן, בחופש ראיתי עוד משהו - את ההמתנה של היצורים הלא מקוונים. לפעמים מתעניינת ומשתתפת, לפעמים כנועה וסבלנית, לפעמים נרגנת וקצרת-רוח, אבל תמיד המתנה. כמה הם ממתינים אלה. אני לא זוכר אם אני הייתי צריך לחכות להורים שלי כל-כך הרבה זמן כל הזמן.

אל תדאגו, בבקשה. זה לא הולך להיות כתב האשמה צדקני נגד תרבות המסכים. גם לא נגד ההורות של הדור שלנו. הכול בסדר גמור, אנחנו על הכיפאק, וכל מה שאנחנו עושים, בשביל מי אנחנו עושים, הא? תגידו אתם - הכול אנחנו עושים בשבילם.

זו גם לא נוסטלגיה. אני לא מתגעגע לאף תקופה מלבד העתיד. בעיניי, העבר תמיד הרבה יותר משעמם מההווה, וההווה, שעוד רגע ייהפך עבר, מעניין פחות מהעתיד. זה פשוט שהייתי צריך קצת שקט.

ג. מה שעשיתי אחר-כך היה להסיר את הרשתות החברתיות. לא לסגור את החשבונות, חלילה, לשם עוד לא הגעתי, אבל מהסלולרי הורדתי את כולן: את האינסטגרם, את הטוויטר ואת הפייסבוק

שוב השתרר שקט, אבל הפעם שקט אחר. אם השקט של הוואטסאפ זה שקט מאלה שרוצים בחברתך - או לפחות כך נדמה לך - השקט של הרשתות החברתיות הוא שקט מאלה שאתה רוצה בחברתם - או לפחות כך היה נדמה לי.

כמו כמעט כולם, גם אני מכור. בהתחלה זו הייתה תחושה מוזרה מאוד: היד נמשכת כמו מעצמה אל המכשיר, מחפשת לראות מה חדש ומה קורה. ואין. שום דבר לא קורה, או לפחות לא קורה בכף ידך. זה קצת כמו כאב פנטום, אבל של המוח.

בימים הראשונים חשבתי שאני סובל, או לכל הפחות חווה, את מה שסוציולוגים, פסיכולוגים וחוקרי רשת מכנים FOMO (ראשי תיבות של Fear Of Missing Out, הפחד להחמיץ), אבל זה לא היה זה בכלל. אין לי בעיה לפספס, להפך. אני שואב נחמה מהידיעה שיש מלא דברים שאני מפסיד; אני מאלה שתמיד עובר על כל הכרוניקות של ההופעות, התערוכות, ההצגות, המסיבות והסיילים כדי לדעת מה אני מפסיד. עושה לי טוב לדעת שיש עולם שלם שמתנהל מחוץ לי ובלי שום קשר אליי.

וזה באמת לא אתם, זה רק אני. אין פה התנשאות על אף אחד. התובנות הפוליטיות שלכם מרתקות, האבחנות החברתיות שלכם חדות כתער, הילדים שלכם חמודים נורא, החתולים שלכם מקסימים, הקיטורים שלכם מבדחים, החופשות שלכם מהנות, והארוחות שאתם מבשלים - כולל הטבעוניות שנראות כאילו כבר נאכלו - נראות טעימות אש. החיים של כל אחד מעניינים לפחות כמו שלי.

ד. ואז, כמו בוויפאסנה, אחרי כמה ימים של שקט הגיעה תובנה. קצת צפויה אולי, אבל בכל זאת: הדבר שהיה הכי קשה להיפטר ממנו לא היה לראות מה חדש אצל אחרים, אלא להראות לאחרים מה חדש אצלי.

כי היה עוד דבר שראיתי בחופש: אותי. לא בפעם הראשונה, אבל בחדות יתרה, קלטתי פתאום שאני כל הזמן משתף. איפה אני נמצא ומה אני עושה, על מה אני חושב ומה אני אוכל, לאן אני נוסע ומה אני מרגיש. הילדים אוכלים? אני מצלם, מעביר בפילטר או שניים, ומשתף. אני על פסגת הר? מצלם, מעביר בשני פילטרים או שלושה, ומעלה.

על כל דבר אני שם פילטר, כל דבר אני שואף לשפר, להבהיר, לחדד, לגזור ממנו החוצה את מה שלא מתאים. גם אם הוא מושלם, למרות שאין מושלם כמו הרגע הלא מושלם שאתה נמצא בו. וכמעט כל מחשבה שיש לי כבר מתנסחת אוטומטית לכדי סטטוס ומפולחת לקהלי יעד - הבדיחה הזו לפייסבוק, האירוניה פה תתאים יותר לטוויטר. ואז לחכות ללייקים וכל זה. כמו שאמרה מרלה לג'ק ב"מועדון קרב": אף אחד לא מקשיב, כל אחד רק מחכה לתורו לדבר.

כדי להוכיח לעצמי רצינות, הלכתי עוד צעד קדימה - וגם את הצלמית של המצלמה הסרתי מעמוד הפתיחה של הטלפון. הפכתי לאדם חופשי, לאי בודד של מחשבות ורגעים. וזה נהדר. ולא רק שזה נהדר, זה גם חוסך הרבה סוללה.

אז אני מתאפק. את המחשבות שיש לי אני שומר לעצמי ולטור הזה. האמת, אני חושב שלא תהיה ברירה אלא להיכנס אחת לשבוע לפייסבוק ולטוויטר ולשתף אותו. אחרי הכול, זה ממש לא נורמלי לצפות מאנשים לעשות את המאמץ העילאי, הלא אנושי כמעט, של ללחוץ בעצמם שתי לחיצות כדי להגיע אליי. אחרי הכול, אני כאן כדי לשרת.

ה. לא שלא היו רגעי מבחן. מאז שהתחלתי בניסיון הגמילה היו לי לפחות 3 ימים מושלמים; ימים רצופים במה שמכונה "רגעי קודאק", במחשבות מצחיקות, ארוחות טעימות, מפגשים לא צפויים ועוד. התשוקה לשיתוף ממש דגדגה לי כאן וכאן וכאן, כמו שאמר מאיר אריאל, אבל בינתיים אני עומד בזה.

מה שכן, אולי זה קשור (ואולי לא) בתופעה פסיכו-פיזית משונה למדי, אם כי לא נדירה, שאני חווה בימים האחרונים וקצת מקשה, שלא לומר עומדת בסתירה מוחלטת, לכל השקט והרוגע שאני אמור לחוות. קוראים לזה טינטון (או: טיניטוס): שמיעה בלתי פוסקת של צליל שאין לו מקור חיצוני, מעין אשליה שמיעתית. במקרה שלי מדובר בתדר נמוך שמפיק המהום בלתי פוסק, בערך כמו לשבת בבית-קפה מעל לפסים של רכבת תחתית או לחיות בעוטף עזה ולשמוע חפירת מנהרות תמידית.

בהתחלה הייתי שואל כל הזמן את מי שסביבי: גם אתם שומעים את הרעש הזה? עד שהילדים, אמפתיים שכמותם, התחילו לומר לי שכן, גם הם שומעים, רק כדי שארגיש טוב יותר עם עצמי. הרופאה אומרת שזה יעבור, אבל בינתיים זה די מטריף אותי, אני חייב להודות, שלא לומר מחרפן אותי לחלוטין. קראתי שרבים שיש להם את זה סובלים מחרדות, מדיכאון, מחוסר שינה ושאר ירקות מהסוג הזה. ואני רק התחלתי להרגיש מצוין!

איזה עולם אכזר, אבל איזו אירוניה נהדרת - רק נפטרתי מהרעש הלבן ומההמולה החיצונית, והופ - עברתי לסבול מרעש פנימי שלא מרפה ממני. אם הייתי אדם חזק פחות, כבר מזמן הייתי כותב על זה סטטוס או משהו. אבל בחיים, אתם יודעים, אתה לא תמיד רשאי לבחור לעצמך את גיא הצלמוות המהמהם שאתה הולך בו. אחרת היה קל, וקל זה משעמם.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת