גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מעצמת דפוס דיגיטלי: שתי חברות לקראת פריצה

תערוכת "דרופה 2016" כנראה תיזכר לטובה אצל יזמי תעשיית הדפוס הדיגיטלי הישראלית: Highcon ו-Scodix קיבלו הזמנות בשווי של עשרות מיליוני דולרים ועומדות בפני קפיצת מדרגה מסחרית משמעותית

זה קורה כמעט לכולנו: קנינו, נניח, מוצר קוסמטי כלשהו, פתחנו את אריזת הקרטון שלו ודי מהר השלכנו אותה לפח, יפה ככל שתהיה. אולי לא מיד, אולי אחרי יומיים או שלושה, אך על המדף בארון האמבטיה שלנו היא לא תישאר הרבה זמן. למרות חיי המדף המאוד קצרים של כל אריזה באשר היא, שוק האריזות של מוצרי צריכה (בעיקר מזון וקוסמטיקה) הוא שוק ענק, שמגלגל עשרות מיליארדי דולרים מדי שנה, מפרנס מאות חברות דפוס ותכל'ס - כן משפיע על הרגלי הצריכה שלנו. בואו נודה בזה: איך שהאריזה של המוצר נראית, כן משפיע על ההחלטה שלנו לרכוש או לא לרכוש אותו.

ושוק הדפוס, כמעט כמו כל שוק, הופך מאנלוגי לדיגיטלי ומביא לקדמת הבמה את המומחיות הישראלית. בני לנדא, האיש והאינדיגו, חזה את עלייתו של הדפוס הדיגיטלי עוד הרבה לפני שמישהו הבין מה ההבדל בין דפוס אנלוגי לדיגיטלי, ולמרות שהמעבר בין שתי הטכנולוגיות הוא לא ממש מהיר (הדיגיטל הוא רק 3% משוק הדפוס כולו שמגלגל 900 מיליארד דולר בשנה), הוא מתרחש ותערוכת "דרופה" האחרונה, שהתקיימה בתחילת החודש, הוכיחה את זה ולא רק במקרה של לנדא והחברה המצליחה שלו, לנדא דיגיטל פרינטינג.

"דרופה", נזכיר, נערכת מדי 4 שנים בגרמניה והיא התערוכה המובילה בעולם לפתרונות דפוס. בתחילת השבוע דיווחה לנדא דיגיטל פרינטינג כי קיבלה בעקבותיה הזמנות בשווי של כחצי מיליארד אירו (!), אך היא לא החברה הישראלית היחידה שהתערוכה הקפיצה אותה מדרגה מאוד גבוהה בפן המסחרי. "גלובס" חושף כאן שתיים אחרות, שיחד עם לנדא דיגיטל פרינטינג, מנסות להוביל את המהפכה הבאה של הדפוס הדיגיטלי.

לפני שנפרט עליהן, הסבר ממש קצרצר: כל תהליך דפוס באשר הוא מורכב בגדול משלושה שלבים: קדם דפוס, דפוס ופוסט דפוס. החברה של לנדא מטפלת בשלב האמצעי, ואילו השתיים עליהן נפרט מטפלות בשלב השלישי והאחרון, זה שאחרי ההדפסה. לכן, שתי החברות שנציג אינן מתחרות בלנדא דיגיטל פרינטינג או ב-HP-אינדיגו ואחרות אלא משלימות אותן. בבית דפוס אחד יכולה להיות מכונה של HP-אינדיגו ואחריה מכונה של אחת מהשתיים שיעבדו יחדיו, והדפסה תעבור מאחת לשנייה.

"טכנולוגיה בת 150 שנה"

החברה הראשונה שדי קשורה ללנדא ופועלו היא Highcon. לא רק שהיא הוקמה על ידי שני יוצאי אינדיגו, לנדא ונצ'רס, קרן ההון סיכון של בני לנדא, מושקעת בה ומחזיקה בכרבע מהון מניותיה.

"אני והשותף שלי להקמת החברה, מיכאל צימר, עבדנו 18 שנה באינדיגו והבנו שהתעשייה רוצה ללחוץ על כפתור ולקבל מוצר מוגמר ולא רק נייר מודפס", מספר אביב רצמן, מנכ"ל ומייסד Highcon, על הרקע להקמתה לפני 7 שנים. "כדי להדפיס משהו שהוא צורני, בעל צורה, צריך תבנית. זו טכנולוגיה בת 150 שנה שלא השתנתה הרבה, ואנחנו ראינו הזדמנות להפוך אותה מאנלוגית לדיגיטלית".

רצמן מסביר כי בכל תבנית יש סכינים שחותכות וסכינים שעושות את קווי הקיפול של האריזות, "וכל התהליך הזה נעשה על ידי דפיקה של פטישים וכדומה, בצורה די פרימיטיבית. אנחנו החלטנו לאפשר לבצע את החיתוך על ידי קרני לייזר ואת הקיפול על ידי הזרקת פולימרים", מסביר רצמן. כך נולדה המכונה הראשונה של החברה, ויותר מאוחר פותחו אחרות לפי דרישות הלקוחות. "את מכניסה קובץ ומקבלת מוצר מוגמר וזה נכון לא רק בשוק האריזות. זה נכון לשוק הדפוס המסחרי, כרטיסי ביקור, כרטיסי ברכה ועוד. כל דבר שיש בו חיתוך צורני, אפילו שהוא שטוח".

רצמן מסביר כי בשלב ראשון החליטה החברה להתרכז בשוק הקרטונים המתקפלים (שכולל אריזות) שמגלגל 80 מיליארד דולר. "זה שוק שצומח במקביל לתמ"ג של כל מדינה כי הוא תלוי בעיקר בשוק המזון והקוסמטיקה אך במדינות מתפתחות הוא צומח בשיעור גבוה יותר".

- כמה מכונות מכרתם עד כה, לפני "דרופה" האחרונה?

"התחלנו למכור במהלך 2013, חצי שנה אחרי 'דרופה' הקודמת ועד כה - 30. צרכי הלקוחות שינו במקביל את תהליך הפיתוח: סוג אחד, שמדפיס הרבה, אמר לנו שהוא צריך מכונות מהירות יותר וסוג אחר, שמדפיס מעט - זולות יותר. אלו שמדפיסים כמויות בינוניות המשיכו לעבוד עם המכונה הראשונית".

בנקודה זו מוסיף רצמן כי Highcon פוזלת במקביל לשוק הדפוס בתלת-ממד. "יצרנו יכולות, שהן עדיין בשלב המו"פ, להדפיס מוצר תלת-ממדי כלומר בשכבות. לדוגמה, תבנית מנייר לספסל של בטון שאפשר ליצוק לתוכה את הבטון. זה מפשט את תהליך הייצור", הוא אומר ומראה לנו תמונה של ספסל בטון שיוצר תוך שימוש בתבנית של החברה.

- תסביר בבקשה.

"על ידי נייר, אנחנו מאפשרים לייצר מוצר מבטון. אנחנו חותכים את הנייר והנייר יוצר תבנית בגובה של עד 2 מטר. הלקוח של בית הדפוס הוא זה שיוצק לתוך התבנית את הבטון. זהו פתרון שמיועד בעיקר לשוק הגרפיקה האומנותית, כמו תצוגות, שמגלגל 30 מיליארד דולר".

- אז מה קרה ב"דרופה" האחרונה?

"הביתן שלנו היה צמוד לזה של בני (בני לנדא, ט.צ.), וזה היה די מטורף. קיבלנו הזמנות מחייבות, לא מכתבי כוונות, בשווי של מעל 40 מיליון דולר. מחירי המכונות שלנו עומדים על 400 אלף דולר, 800 אלף דולר ו-1.5 מיליון דולר".

- איך זה בהשוואה להכנסות שלכם אשתקד?

"בשנה שעברה היה לנו בערך 8 מיליון דולר הכנסות ולא היינו רווחיים. את ההזמנות הללו נספק תוך שנה עד שנה וחצי, ולכן זו קפיצת מדרגה די משמעותית לחברה".

- ממי בעיקר התקבלו ההזמנות?

"בעיקר מלקוחות במדינות אסיה כמו סין והודו. השוק האסייתי הוא שוק ענק, שיש בו הרבה כסף וחבר'ה שמוכנים לקחת סיכונים".

- מלבד המכונות, אתם מוכרים מוצרים מתכלים?

"כן, את הפולימרים שלנו והלקוח חייב לקנות אותם ממנו".

- תגייסו עובדים נוספים?

"כן, בטח! לפחות עוד 20 איש בתחומי הנדסת מכונה/תוכנה/אלקטרוניקה ועוד".

- אחרי שהשלמתם את שלב הפיתוח, מהו האתגר הבא?

"רק לעמוד בקצב הצמיחה. חיכינו לזה ועכשיו זה הגיע. מלבד ההזמנות בשווי של 40 מיליון דולר, נתנו הצעות מחיר בשווי של 100 מיליון דולר ועם קצב הצמיחה המאוד מהיר הזה נצטרך להתמודד".

רצמן מציין כי בעקבות "דרופה" תיכנס החברה ל-11 מדינות חדשות, דוגמת הודו, צ'ילה, פורטו-ריקו, קולומביה, הולנד וגרמניה ולכן תצטרך להגדיל את פעילות ההפצה שלה".

- ומה לגבי מימון פיננסי? תצאו לסבב גיוס נוסף?

"כן. בקרוב נודיע על סבב גיוס".

- מה עוד צופן העתיד לחברה?

"כפי שציינתי, אנחנו נכנסים לשוק ההדפסה בתלת-ממד. ונכון, השוק הזה נקלע לאחרונה לבעיה אבל זו בדיוק הבעיה שאנחנו מנסים לטפל בה: חברות ההדפסה בתלת-ממד מתמקדות בהדפסה של אבות טיפוס, כלומר מוצרים קטנים במחירים גבוהים. אנחנו מפתחים יכולות להדפיס מוצרים גדולים במחירים נמוכים, שזה אומר יותר ייצור המוני. לדוגמה, אנחנו יכולים להדפיס 10 כיסאות בשעה. זה כיסא שמודפס על ידי חיתוך קרטון, והדבקת שכבות עד שזה הופך למעשה לעץ. זה פתרון שבמיועד בעיקר לתעשיית הריהוט והעיצוב ואנחנו מעריכים שהוא יהיה מוכן תוך 3-4 שנים".

"מעל 100 הזמנות"

החברה השנייה היא Scodix שמבוגרת מ-Highcon בשנתיים. Scodix מתמחה בהשבחת דפוס דיגיטלי, וזה אומר "כל ההברקות, ההבלטות, המטליזציה שיש על אריזות, דפוס מסחרי וכדומה", מסביר רועי פורת, מנכ"ל החברה ובעברו מנכ"ל קמטק הישראלית. "המדפסות שלנו לא מדפיסות את הצבע אלא את ההשבחה. הן עושות את הגימור של ההדפסה".

- תן דוגמה.

"קופסה של אייפון. יש עליה את הלוגו של אפל באפור. הלוגו אינו מודפס, אלא נוצר על הנייר בתהליך השבחה. לוקחים רדיד כסף, ומדפיסים את הלוגו על הקופסה הלבנה. דוגמה אחרת: קופסה של בושם שיש בה משהו מובלט או מבריק. את זה אנחנו עושים על ידי הזרקת דיו דיגיטלית, כלומר לוקחים תהליך שהיה עד כה אנלוגי והופכים אותו לדיגיטלי וכך, בין היתר, מקטינים עלויות הדפסה ומספקים יכולות הדפסה שלא היו קיימות עד כה".

- ואיך "דרופה" הנוכחית הקפיצה את החברה מדרגה?

"קיבלנו מעל 100 הזמנות מחייבות למוצר הקיים שלנו, ואם מחברים את זה למכתבי כוונות למוצר העתידי שלנו, אז השווי הוא מעל 100 מיליון דולר. המוצר העתידי שלנו ייצא לשוק בשנה הבאה".

- תוך כמה זמן תספקו את ההזמנות המחייבות?

"6-9 החודשים הקרובים".

- מה היה סדר הגודל של ההכנסות שלכם עד כה?

"הרבה-הרבה יותר קטן. מכרנו מכונות, אבל מעט. ל'דרופה' יש את האפקט שלה. גדלנו יפה בשנים האחרונות ועכשיו הגיעה הקפיצה המשמעותית".

פורת אומר שחברה כמו Scodix מודדת עצמה מ"'דרופה' ל'דרופה'. לפני 'דרופה' הקודמת היו לנו 12 התקנות, ולפני 'דרופה' הנוכחית - 200. ואחרי הנוכחית, כנראה מעל 300".

- מה המחיר הממוצע של מכונה?

"בין 600-700 אלף דולר. המכונה העתידית תעלה 1.5 מיליון דולר".

- איזה שדרוג תציע המכונה העתידית?

"זו מכונה שתפנה לפורמטים גדולים ולכן היא תהיה מהירה יותר, ותיועד לשוק היותר תעשייתי, כמו אריזות".

- תגייסו עוד עובדים?

"כן, אנחנו בתהליכי גידול ומחפשים בעיקר אנשי פיתוח".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע